Zil Programı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
r_korkmaz44
Üye

Zil Programı

Mesaj gönderen r_korkmaz44 »

Arkadaşlar yapmakta olduğum zil programında işi yarıladım gibi...
Ben otomatik olarak saat yerleşiminden tutunda, hafta içi hafta sonu gibi tüm işleri veritabanı olmadan ayarladım. Herşeyi otomatikleştirdim.

Ben uzun yol olarak StringGrid yerine normal olarak Maskeditleri kullandım(3 yıl Delphiden uzak kalmam ve programı unutmam dolayısıyla). Şimdi ben öğrenci,öğretmen,çıkış ve tenefüs arası müzikleri seçip atmam gerekiyor. Sanırım bunu yapabilirim.

Öğrenci Giriş Öğretmen Giriş Çıkış
Maskedit1 Maskedit2 Maskedit3
Maskedit4 Maskedit5 Maskedit6
Maskedit7 Maskedit8 Maskedit9
Maskedit10 Maskedit11 Maskedit12

gibi maskeditlerim var. Ben öğrenci giriş, öğretmen giriş ve çıkış için ayrı ayrı müzikler çaldıracam.Bunu nasıl yapmam gerekiyor.Müzikleri nasıl seçerim ve bunlarla nasıl bir ilişki kurabilirim. Ve acaba bunları veritabanına mı atmam gerekir.Ve nasıl yapmalıyım. (uzun oldu biliyom kusura bakmayın. Görüşlerinizi almak için açık açık yazdım) Şimdiden teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Re: Zil Programı

Mesaj gönderen conari »

Paket programlarda Okul zili için hazırlanmış bir program vardı bayada güzeldi. Müzikleri klasörde tutup çaldırıyorsu arkadaş. Araştırırsan işine yarayabilir şeyler çıkabilir.
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..
ResimResim
Kullanıcı avatarı
r_korkmaz44
Üye

Arkadaşlar istediğim saatte müzik nasıl çaldırabilirim.
3 ayrı maskedit için müzikleri nereye kaydettirecem ve zamanı geldiğinde nasıl çaldırabilirm. şimdiden teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
rdsoft
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen rdsoft »

Selam arkadaşım ben paket programlarda Okullar için ders zili programını yapan kişiyim eğer istersen sana projeyi kodları ile gönderebilirim. Bana ulaşırsan yardımcı oluruz.
Kullanıcı avatarı
rdsoft
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen rdsoft »

Programı indirebilmen için linki güncelledim. Buradan indirebilirsin

Çaldırma olayına gelince tamamen düz mantık uyguladım ben tabi sen daha değişik yöntemler seçebilirsin. Günlük zil saatlerini bir txt dosyasında(örnek: "pzrtsi.txt") tutup bunu bir listbox'a yükledikten sonra bir timer ile o anki sistem saatiyle listeki zaman aralığını kontrol edip ilgili müziği çaldırman mümkün. Mesala;

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
if (ListBox1.Items.IndexOf(copy(TimeToStr(now),1,5)) <> -1) then // Saat ve dakikayı aldım
cal(dosya_adi) // Bu benim oluşturduğum bir procedure
end;
end;

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
r_korkmaz44
Üye

RdSoft Hocam ben veritabanı kullanmadım daha. işin bvaşındayım. hatta veritabanı kullanmayabilirimde. otomatik olarak işlemleri gerçekleştirdim. hesap kitap işleri yani.ve ben çok uzun yoldan gittim.Ve maskeditlerle yaptım. Şimdi benim merak ettiğim şu:Ben bu saatleri veritabanına kaydettirmek zorundamıyım(Çünkü bilg. yeniden açıldığını farz edelim). Ayrıca sesleri aldığımı farzedersek şöyle diyeyim:

Maskedit1 Maskedit2 Maskedit3
(öğrenci) (öğretmen) (Ders Çıkış)

bunlar için ayrı ayrı müzik çaldıracam. Sistem saati, maskeditteki saatlere denk gelince müzik çalacak. (tabi ayrı ayrı olarak. o döngüyü ben hallederim) Mask lara göre nasıl sitem saatine denk gelince çaldıracam. Şimdiden teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
rdsoft
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen rdsoft »

Öncelikle adım Ramazan. Söylediklerimin veri tabanıyla uzaktan yakından ilgisi yok önce onu söyleyim. Daha öncede dediğim gibi zilin çalacağı saatleri bir txt uzantılı yani metin belgesinde tutup bunu programının create olayında bir listbox'a yükleyebilirsin şu şekilde yani mesale

ListBox1.Items.LoadFromFile(ExtractFilePath(Application.ExeName)+'\pazartesi.txt');

şimdi pazartesi gününde zilin çalacağı zaman listesi listemize yüklendi. Listemiz şöyle olsun mesala

07:50 bu listemdeki ilk zaman yani listbox1.items[0] bu değer benim için hazırlık zili anlamına geliyor
07:57 bu listemdeki ikinci zaman yani listbox1.items[1] bu değer benim için öğrenci ilk ders giriş zili anlamına geliyor
08:00 bu listemdeki üçüncü zaman yani listbox1.items[2] bu değer benim için öğretmen ilk ders giriş zili anlamına geliyor
08:40
08:47
08:50
09:30
09:37
09:40
10:20
10:27
10:30
11:10
11:17
11:20
12:00
13:10
13:17
13:20
14:00
14:07
14:10
14:50
14:57
15:00
15:40
15:47
15:50
16:30

bu şekilde listedeki hangi satırın niiçin kullanıldığını bildiğimiz için bu değerleri ilgili maskedit'e rahatlıkla atamamız mümkün olacaktır. Yani

bsSkinMaskEdit1.Text := bsSkinListBox1.Items[0]; //bsSkinMaskEdit1 benim hazırlık zilini tuttuğum maskedit nesnem istersen isimlerini değiştirebilirisin tabi kolaylık olması açısından. Durum bundan ibaret aslında çok zor bir tarafı yok.
Kullanıcı avatarı
r_korkmaz44
Üye

Ramazan Hocam teşekürler yardımların için :) . Ben yeni sayılırım delphi konusunda. :oops: Hocam şimdi ben hafta içi hafta sonu dahil tüm hesaplamaları otomatik yaptırıyom. Yani sabah toplanmadan tutunda öğle toplanmaya kadar, bir tıklamayla tüm saatler yerli yerine geliyo. bunu hafta içine hafta sonuna otomatik olarak uyguluyorum. Yani bunları ben maskeditlerle yaptım.
Biliyom diyorsunuzki saatleri listbox a at. oradan tek tek çağır öyle yap diyonuz. Ama otomatik hesaplar işin içine girerse karışmazmı.Bunun için bir sürü döngü oluşturdum. bana sadece maskedite otomaitk olarak gelen saatin zamanı geldiğinde müzik çaldırmak istiyom.

Maskedit1 de öğrenci zili çaldıracam. Öyle kod olsunki maskedit1 deki saat neyi gösteriyosa o saatte müzikçalsın.Bu arada siz maskeditlemi saatlerin yerini yaptınız stringgrid ilemi
:bravo:
Hocam bu arada bende öğretmenim. Okuluma bu programı yapıyorum. Ve gerçekten öğrenmek istiyorum. Yardım alacağım kaynak sadece internet. Sizden ricam gönderdiğiniz programın ham bilgilerinide yollayabilirmisiniz. Oradan bana lazım olan kodlara bakarak kendim birşeyler çıkarmaya çalışayım. Şuna inanın zaten öğrenmek istemesem sizin programı hemen kullanırdım. (Bu arada programınız güzel olmuş). Biliyorum çoğu arkadaş belki diyebilir o kodu yazana kadar ne emek harcanıyor. Doğrudur kod yazmak kolay değil. Ben işin başında olduğum için öğrenme amaçlı sitiyorum sadece.Zaten benim programım biraz daha değişik. Zaten bitincede size yollayacam. Buna inanın. Ham olarak kodu yollasanızda yollamasanızda Yardımlarınız için gerçekten teşekkürler.Allah'a emanet.
Kullanıcı avatarı
rdsoft
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen rdsoft »

Saygı değer hocam elbetteki yollarım kodları lakin benim kullandığım componentler delphinin standart bileşenleri değil sana componentleri de göndereyim lakin delphiye yeni başlayan birisi için component eklemek biraz sıkıntı yaratabilir gibime geliyor. Her neyse ben sana mesaj olarak indirebileceğin linki yollarım umarım yardımcı olur sana. Mailini yazarsan hemen yollarım.
Kullanıcı avatarı
r_korkmaz44
Üye

Hocam bana compenetten ziyade oradaki kodlar bana lazım. İnşaallah bana bir yol gösterir. Bİrde oradaki compenenleri de yollarsanız ve ne amaçla kullanıldığınıda maile yazarsanız sevinirim. Compenetleride kullanmayı öğrenmiş olurum.Size zahmet kullşandığınız kompenetlerin adını ve ne için kullandığınızada belirtirseniz sevinirim
adresim r_korkmaz44@hotmail.com
khanco
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen khanco »

kaç farklı zil varsa okadar mediaplayer koyup saate göre madia playeri çalıştırısanız istediğiniz melodiyi çalar.
yada kontrol edersiniz listeden kodu ona göre farklı zil sesi veren bir parçayı çalarsınız.
Kullanıcı avatarı
r_korkmaz44
Üye

Arkadaşlar
edit1.text:=listbox1.items[0];
hatta şöyle yazdım
Edit1.Text=ListBox1.items.Strings[listbox1.items[0]];

yani edit1 in text elemanına listbox1 deki ilk satırı yazmaya çalışıyorum. Acaba sorun nerede? :roll:
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Mesaj gönderen conari »

Kod: Tümünü seç

edit1.Text:= ListBox1.items[ListBox1.itemindex];
ResimResim
Kullanıcı avatarı
r_korkmaz44
Üye

S.a. Arkadaşlar ;

form1'e timer,mediaplayer1,maskedit1 ekliyorum. Maskedit1 in EditMask özelliğini saat yapıyorum. Ve şu kodu yazıyorum.

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
if MaskEdit1.Text=TimeToStr(now) then
begin
mediaplayer1.FileName:='E:\05.mp3';
MediaPlayer1.Open;
MediaPlayer1.Play;
end;
end;

Programı çalıştırıyorum.Maskedit1 e bir saat giriyorum.Sistem saati, maskeditin saatine geldiği zaman melodi çalmıyor. Acaba yanlış nerede?? Şimdiden teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Mesaj gönderen conari »

Saliseyide göz önüne alacaksınız.

20:00:00 gibi.

Timer in İntervalini 1000 olarak ayarlamalısınız.
ResimResim