Tamsayı Değişken Tipleri??

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Nick_
Üye
Mesajlar: 122
Kayıt: 01 Eki 2007 09:28
Konum: Konya

Tamsayı Değişken Tipleri??

Mesaj gönderen Nick_ »

S.a arkadaslar soyle bı sorum olacak..
Programımda bazı matematıksel fonksıyonlar kullanarak ıslem yapıyorum ancak kullandıgım sayılar bıraz buyuk sayılar..
mesela power(25,105) .. power(34,74) gıbı.. bu ıslemlerın sonuclarını extended gıbı bı degıskene attıgımda hatalı sonuc cıkıyor bunun gıbı bı cok degısken tıpını denedım sızce nasıl yapmalıyım??

ikutluay
Üye
Mesajlar: 2341
Kayıt: 03 Tem 2007 10:13

Mesaj gönderen ikutluay »

kendi özel sayı tipini yanımla... ancak ben bunu küçük sayılar için kullanmıştım.

extended 10 byte yanlış hatırlamıyorsam.

system kaynak kodlarına bakarsan sayılarında özel türetilmiş tipler olduğunu görürsün.

aklıma gelen,

benim sayitipim: 1..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz;

senin örneğinde bu alıp başına gidecek. ancak bu tipi matematiksel fonksiyonlarla kullanman içip epey kasman gerekir.

aklıma gelmişken 13-14 yil kadar önce csungurayın yazdığı bir kod vardı. 60 basamaklı sayıları standart kodlarla çarpan ve sonucunu bulan bir kod
eğer gönderebilirse (tabii bulabilrse) bundan yararlanıp kendi power işlevlerini vs yazabilirsin
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog

Kullanıcı avatarı
Nick_
Üye
Mesajlar: 122
Kayıt: 01 Eki 2007 09:28
Konum: Konya

Mesaj gönderen Nick_ »

anladımm..benım yapmak ıstedıgım RSA benzerı bı sıfreleme..RSA yı ınceledıgımde 300 basamaklı sayılarda ıslemlerden bahsedılıyor..pekı bu nasıl yapılıyor..

Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
Mesajlar: 4733
Kayıt: 09 Ara 2003 08:13
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Biraz köylü işi ama rakamları anlamlı kısımlar olarak bir stringden kısım kısım alıp işleme tabi tutmak işinizi görür mü ? Yani değişmez oranlar kuralından yola çıkarak... O zaman dilediğiniz kadar haneli rakamla işlem yapabilirsiniz. Benim önerim bu yönde
Resim Resim

Kullanıcı avatarı
Nick_
Üye
Mesajlar: 122
Kayıt: 01 Eki 2007 09:28
Konum: Konya

Mesaj gönderen Nick_ »

S.a
@mrmarman hocam tam olarak anlıyamadım bıraz daha acabılırmısınız?

Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
Mesajlar: 4733
Kayıt: 09 Ara 2003 08:13
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Mesela sayın

Var
a: String;
begin
a := '12345678901234567890123456789012345678901234567890'
+ '12345678901234567890123456789012345678901234567890'
+ '12345678901234567890123456789012345678901234567890'
+ '12345678901234567890123456789012345678901234567890'
+ '12345678901234567890123456789012345678901234567890'
+ '12345678901234567890123456789012345678901234567890'
+ '12345678901234567890123456789012345678901234567890'
+ '12345678901234567890123456789012345678901234567890';

gibi ve dilediğin kadar da uzayabilir diyelim. Denemediğim ama köylü usulü diyerek önerdiğim şey öyle bir formülizasyon yapmalı ki, bu karakterleri blok blok alıp işlem yapıp yeniden karaktere dönüştürmek idi. Mesela bu rakamları 10 ile çarpmak istersen en sondaki satırdakinden son kısma '0' eklemek gibisinden. Tabi bu yapılabilir mi bilmiyorum. Sadece fikir jimlastiği.
Resim Resim

deltas
Üye
Mesajlar: 358
Kayıt: 06 Mar 2004 01:08
Konum: Malatya...
İletişim:

Mesaj gönderen deltas »

Nice İnsanlar gördüm üstünde elbise yok;
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok.

Kullanıcı avatarı
Nick_
Üye
Mesajlar: 122
Kayıt: 01 Eki 2007 09:28
Konum: Konya

Mesaj gönderen Nick_ »

S.a

@deltas hocam verdiğiniz link çok işime yaradı..aradıgım buydu çok sağolunn..

@mrmarman , @ikutluay ılgılendıgınız ve yardım ettıgınız ıcın sızede tesekkurler

Cevapla