abilerim ben programlamada ve bu forumda yeniyim ve bir üniversite öğrencisiyim. Bu ilk mesajım ve ilk mesajımda sizden yardım isteyeceğim
yaptığım program: Kütüphane Otomasyonu
yapamadığım nokta şu: veritabanım MySQL ve ilişkilendirmelerim de tamam
örneğin y_evleri (yayınevleri) tablosunun "ili" field'ı "iller" tablosunun "adresim" field'ı ile ilişkili yani ili field'ı iller tablosundan değer alacak bunu kullanıcıya yansıtmadan DBComboBox veya DBLookupComboBox ile yapmaya çalıştım fakat bilgi eksikliğim ve tecrübesizliğim yüzünden yapamadım.
Bunun yöntemini resimli ya da kodla açıklarsanız sevinirim...
Resimli görsel anlatmak tabi daha anlaşılır olur fakat buna fazla zaman yok. Anlatacaklarım zaten anlaşılır olacaktır Her iki tablo için de DM (DataModule) formunda Tablo bileşenlerinin olduğunu düşünürsek, y_evleri tablosu bileşenine çift dıklayıp field editorden insert tuşu ya da sağ tuş -> new field i seçip yeni alan ekleme formunda lookup field i işaretle. Bağlanılacak tabloyu (dataset) seçip ilgili alanları da ilişkilendirerek dönecek değere ilin adını atadın mı işlem tamamdır. DBGrid de ilgili alan için lookup listesi çıkacaktır..
Neden hep üniversitede öğrencilere kütüpane prg ödevi verilir?
Türkiyede bu kadar kütüpane varmıdır, veya bu kadar okuma meraklısmıyız, üniversitedeki hocalar kaçıncı yüzyıldalarda hala saçma sapan işlerle öğrencileri meşgul ediyorlar.
Kolay gelsin.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]