ben delphi yi yeni yeni öğreniyorum. kitaplardan ve internetten faydalanıyorum. kitaplarda firebird interbase anlatılmadıı için fazla hep paradox kullanıyordum programlarımda. ama paradox hakkındaki dedikoduların arttığını görünce firebird/interbase öğrenmeye karar werdim. forumu araştırdım biraz öğrendim bide sql i de yeni öğrendim.
ama kafama takılan bikaç soru war bunların çözümünü bulamadım forumda.belki yeterince werimli arama yapamadım belkide basit şeyler olduğu için kimse sormamıştır bugüne kadar.
1- ibdatabase,ibquery,ibdataset ve datasource yi datamodule koyunca formdaki dbgrid in datasource özelliğindeki listede datasource1 görünmüyor. ve atayamıyorum. fakat hepsini forma kopyunca sorunsuz çalışıyor. bunu nasıl aşarım.
2- mesela bi dbtext im war. personel tablomdan en yuksek maas alan personelin maasını ibquery ile alıp bu dbtext e yazdırmak istiyorum. fakat dbtext in field özelliğinde sadece tablomda olan alanların adı yazıyor. ben sql sorgumda select max(maas) as maas from personel gibi tabloda olan bi fieldname şeklinde ad wermem gerekiyor. bunun başka yolu yokmu?
3- paradox ta datacontrols tabındaki nesneler i db ye bağlayarak table1.post table1.update gibi kayıt girebiliyodum. ibx bileşenleriyle bunu nasıl yaparım. bunu beceremediğim için sql komutlarıyla yapıyorum şimdilik ve bu çok sıkıcı

4- mesela formumda ufak bi istatistik weriliyor. toplam aylık gider,toplam aylık gelir, en çok maaş ödenen personel, vb gibi biçok istatistik war. ve bunlar dbtext lere yazılıyor. bunların herbiri ayrı bir sql sorgusunun sonucu. her bir dbtext için forma ayrı bir ibquery mi koymak zorundayım. yada başka türlü bunu nasıl yaparım. bu konuda bi fikir verebilirmisiniz.(yada tablo değilde max(maas) gibi tekil sonuç döndüren query lerin döndürdüğü değeri nasıl yakalayıp da bir label e atarım şeklindede sorsam olur bu soruyu

bu konularda yardım ederseniz sewinirim.
selametle..