Veri Tabanı Kullanımı Anketi 2005-2

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.

Şu anda hangi veritabanını kullanıyorsunuz?

Firebird
92
54%
Interbase
5
3%
Oracle
7
4%
Sybase
4
2%
M$ SQL Server
27
16%
DB2
0
Oy yok
Paradox
10
6%
M$ Access
7
4%
dbIsam/EasyTable
0
Oy yok
Advantage
3
2%
mySQL
15
9%
Diğer
1
1%

Toplam oy: 171

Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

mussimsek yazdı: büyük sorun olmaz mı hocam. İşlerin çoğunu bizim gibi veritabanı tarafında yapanlar için büyük risk. Birisi DB'yi ele geçirmesi durumunda çok kolay yapıyı çözebilir + isterse mevcut programa 1-2 ayda bir arayüz yapıp piyasaya sürebilir :)

Ben şahsen incelenmesini istemem...

Kolay gelsin.
Birde şu varki eğer web sitesinde firebird kullanmak istiyorsanız ve adamın biri kalkıpda bunu sezer ve veri tabanının yolunu bulursa işte o gün yandınız demektir.

Çoğu asp sayfasına değişik post değerleri gönderip sayfanın hata vermesini sağlayıp hata metni içerisinden veri tabanı yolunu alıyorlardı.Veri tabanı yolunu bulduktan sonra dosyayı indirip bütün şifre vb. ele geçirmiş oluyorlardı.

Mazallah Firebird de böyle bişey olursa adamın dosyayıda indirmesine gerek kalmadan tüm herşeyi çocuk oyuncağı gibi değiştirebilir.Bu da hiç hoş olmaz.Sonra sayfaya yazar "hacked by felanca".Eline ne geçtiyse!.....
Kullanıcı avatarı
selman
Üye

Mesaj gönderen selman »

selam
Firebird Veritabanının şifrelenememesindeki kastım.Veritabanına yazdığınız Stored procedureler ve Triggerler hepsi meydanda başka birisi alıp bu yazılan Sp ve triggerleri istediği gibi kullanabilir.Ve İstediği gibi değiştirebilir.Kolay gelsin.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Ali Erdoğan yazdı:
coderlord yazdı: Nasıl yani? Şifresi değiştirilebiliyor.
Birde bir sunucudaki bütün veri tabanlarının şifreleri aynı oluyor.Yada ben öyle biliyorum.Her bir veri tabanına ayrı ayrı şifre verebilmek lazım.
MS-SQL'in sa şifresi çok mu farklı? Her bir VT'ye GRANT ile kullanıcı bazında ayrı ayrı yetki tanımı yapılabiliyor.
Kullanıcı avatarı
selman
Üye

Mesaj gönderen selman »

selam
Firebird Veritabanının şifrelenememesindeki kastım.Veritabanına yazdığınız Stored procedureler ve Triggerler hepsi meydanda başka birisi alıp bu yazılan Sp ve triggerleri istediği gibi kullanabilir.Ve İstediği gibi değiştirebilir.Kolay gelsin.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Ali Erdoğan yazdı: Birde şu varki eğer web sitesinde firebird kullanmak istiyorsanız ve adamın biri kalkıpda bunu sezer ve veri tabanının yolunu bulursa işte o gün yandınız demektir.

Çoğu asp sayfasına değişik post değerleri gönderip sayfanın hata vermesini sağlayıp hata metni içerisinden veri tabanı yolunu alıyorlardı.Veri tabanı yolunu bulduktan sonra dosyayı indirip bütün şifre vb. ele geçirmiş oluyorlardı.

Mazallah Firebird de böyle bişey olursa adamın dosyayıda indirmesine gerek kalmadan tüm herşeyi çocuk oyuncağı gibi değiştirebilir.Bu da hiç hoş olmaz.Sonra sayfaya yazar "hacked by felanca".Eline ne geçtiyse!.....
VT'yi nasıl indirecek onu anlayamadım. VT'yi paylaşıma açmayacaksınız ki? Yolunu bilse ne olur? Kaldı ki VT yolunu gizlemenin güzel bir yöntemi de var o da Alias kullanmak.

SYSDBA şifresini veya başka bir kullanıcı şifresini bilmeden de hiçbirşeyi çocuk oyuncağı gibi değiştiremez. Siz VT'lerde şifrenin ne için kullanıldığını zannediyorsunuz?
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

selman yazdı:selam
Bak burada t-hex'in ilginç bir önerisi var.

viewtopic.php?t=11198

Bana mantıklı geldi. Çünkü SP ve Trigger'lar VT içine compile ediliyorlar.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,
selman yazdı:selam
:) Birçok VT'de yetkin var ise, SP'leri, TRIGGER'ları ve dahi diğer bilgileri görebilirsin.

Yetki vermezseniz göremezler :)

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Kod: Tümünü seç

büyük sorun olmaz mı hocam. İşlerin çoğunu bizim gibi veritabanı tarafında yapanlar için büyük risk. Birisi DB'yi ele geçirmesi durumunda çok kolay yapıyı çözebilir + isterse mevcut programa 1-2 ayda bir arayüz yapıp piyasaya sürebilir  
Tüm veritabanlarında bu sorun mevcut. SP ve trigger kodlarını şifreleseniz bile db yapısı herzaman ulaşılabilir durumda. Neden ? Console a erişen yetkili kullanıcı database lere her zaman ulaşabilir. Nedeni ise bir şekilde password u kaybolmuş bir db nin kurtarılması gerekliliğidir. Firebird de security db yi resetlersiniz, Oracle'da DBA grubuna bağlı bir user ile password olmaksızın bağlanır işinizi görürsünüz, SQL server da ise local auth. ile bağlanır istediğinizi kurcalarsınız (Eğer desteklemiyorsa girer registry ye bunu eklersiniz). Yeter ki db in kurulu olduğu makinayı kullanabilin. Bu bağlamda DB yapısını asla koruyamazsınız ve fakat SP ve Trigger kodlarını koruyabilirsiniz..

Birde şu varki eğer web sitesinde firebird kullanmak istiyorsanız ve adamın biri kalkıpda bunu sezer ve veri tabanının yolunu bulursa işte o gün yandınız demektir. 

Eğer web server tarafından erişilebilen bir dizine db yi koyacak kadar safiyane davranıyorsanız, en kralından bir db bile olsa hiç şansınız olmaz. Pratik olduğu için insanlar access dosyalarını koydular başlangıçta , hatalarını farkedince dsn kullanarak aştılar sorunu. Eğer bir servis sağlayıcı db nizi web server dizini içinde biryere koyuyorsa hemen o isp yi terkedin, çok geç olmadan.

Şayet kullanıcı sayısı kontrolü gibi sizin için önemli olan bir SP değilse, oluşacak hasar dolayısıyla zarar görecek olan yine kendisi olacaktır. En nihayetinde siz de kardeşim değiştirmeseydin kodları ne yapalım diyebilirsiniz.

.....

Verinin kendisini otomatik şifreleyemiyor, müşteri verilerimizin başka ellere geçmesinden endişe ediyoruz. Ya da iletişim protokolü yerleşik bir encryption sağlamıyor, birilerinin ağı izleyerek verilerimizi çalmasından endişe ediyoruz gibi şeyler söylenebilir. Fakat bu özellikler oracle a bile 10gR2 ile yeni geldi firebird de olmaması çok doğal.

Bir de "Çok büyük proje" adıyla anılan projeler enteresan. Büyük proje nedir sizce ? Çok kayıt, çok tablo, çok kullanıcı, ha gereksinimi, cluster desteği, poliform uygulama yapısı ya da nedir kriteriniz ..? Bunu da anlayamıyorum nedense, çok yuvarlak bir ifade zira.

Kolay gelsin,
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
onaydin

Mesaj gönderen onaydin »

Ya da iletişim protokolü yerleşik bir encryption sağlamıyor, birilerinin ağı izleyerek verilerimizi çalmasından endişe ediyoruz gibi şeyler söylenebilir. Fakat bu özellikler oracle a bile 10gR2 ile yeni geldi firebird de olmaması çok doğal.

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/secur ... tions.html
Sanırım yukardaki linkte MySQL sunucu ile istemci arasında güvenli bağlantı kurulabileceğinden bahsedilmiş.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

onaydin yazdı:
Ya da iletişim protokolü yerleşik bir encryption sağlamıyor, birilerinin ağı izleyerek verilerimizi çalmasından endişe ediyoruz gibi şeyler söylenebilir. Fakat bu özellikler oracle a bile 10gR2 ile yeni geldi firebird de olmaması çok doğal.

http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/secur ... tions.html
Sanırım yukardaki linkte MySQL sunucu ile istemci arasında güvenli bağlantı kurulabileceğinden bahsedilmiş.
Firebird içinde Zeebeedee var. Ayrıca OpenSSH ile tünel oluşturup, istemci/sunucu arasında güvenli bir iletişim sağlanabilir.
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

"Yerleşik" kelimesini özellikle koymuştum. 3rd party bir sürü araç gereç var ki zaman zaman orjinal uygulamadan daha iyi çalışıyorlar.

MySQL çok güzel bir DB lakin biraz Btrieve i hatırlatıyor bana. Web uygulamalarımda hep bunu kullanıyorum php ile (kuru fasulye ve pilav gibiler) ve fakat gerçek bir uygulamada kullanmayı düşünmüyorum açıkçası. Zira mysql client library çok fazla değişiyor ve eldeki componentler bu değişime yeterince uyum sağlayamıyor. Eski client ı kullanırsanız, güncel özelliklerden yararlanamıyorsunuz. Geriye doğru uyumluluk ciddi bir iştir ve mutlaka gereklidir diye düşünüyorum. Üstelik bir uygulama için domain, sp ve trigger lar mutlaka bulunmalıdır. Bunları sağladığında bu kez herbir tablo ve indexleri için bir fiziksel dosya oluşturması handikap olmaya başlayacak. (I/O utilizasyonunu kendisi yapamayacak, kesintilere karşı dayanımsız olacak, zira ne kadar fazla dosya o kadar fazla dirty cache demek olacak) Zamanla bu modelden daha akılcı bir modele döneceklerdir ama o zaman da şimdiki pratik kullanımını kaybedecek. (kişisel düşüncem) Belki de birgün "yakında" demeyi bırakıp ortaya koymaya başlarlar beklenen özellikleri.

Kalın sağlıcakla,
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
selman
Üye

Mesaj gönderen selman »

Bütn abilerime herkese tşkedeyiom. Açıklayıcı bilgilerinden ötürü.Şimdi kafama takılan bir iki hususada deyinmeden geçemiyeceğim.Şimdi yapılan projelerde Vt şifrelemesi o kadar önem arzetmiyor.nede olsa birisi bir şekilde de olsa istediği Vt ye giriş yapılabilir.Peki Değerli hocalarım neden hiç bir şirket olsun veya başka bir yazılım geliştiren ve piyasaya sunan kişiler olsun neden hiç firebird kullanılmıyor.Adamlar sadece kardeşim bak firebird open source destekli bir yazılım ileride başımız ağırabilir gibi enterasan bir düşünce ile mi hareket ediyolar.Yoksa
başka nedenlerden ötürümü.Diyelim Bu sitede bir çoğu belki iyi yerlerde çalışan ve yazılımla uğraşan kişiler.güzel şirketlerde çalışanlardan bahsediyom.Acaba sizler gerçekten firebird kullanıyomusunuz.Mesela sizlere soralım diyelim ki siz bir proğram yaptınız.Ve proğramın pazarlamasını yapacaksınız firebird vt ile yapıp türkiye geneli pazarlama yaparmısınız.Sorunum sadece öğrenmek amaçlıdır.Tecrübeli abileirmzden fikirlerini Almak.Herkese Kolay gelsin.
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

selman yazdı:Bütn abilerime herkese tşkedeyiom. Açıklayıcı bilgilerinden ötürü.Şimdi kafama takılan bir iki hususada deyinmeden geçemiyeceğim.Şimdi yapılan projelerde Vt şifrelemesi o kadar önem arzetmiyor.nede olsa birisi bir şekilde de olsa istediği Vt ye giriş yapılabilir.Peki Değerli hocalarım neden hiç bir şirket olsun veya başka bir yazılım geliştiren ve piyasaya sunan kişiler olsun neden hiç firebird kullanılmıyor.Adamlar sadece kardeşim bak firebird open source destekli bir yazılım ileride başımız ağırabilir gibi enterasan bir düşünce ile mi hareket ediyolar.Yoksa
başka nedenlerden ötürümü.Diyelim Bu sitede bir çoğu belki iyi yerlerde çalışan ve yazılımla uğraşan kişiler.güzel şirketlerde çalışanlardan bahsediyom.Acaba sizler gerçekten firebird kullanıyomusunuz.Mesela sizlere soralım diyelim ki siz bir proğram yaptınız.Ve proğramın pazarlamasını yapacaksınız firebird vt ile yapıp türkiye geneli pazarlama yaparmısınız.Sorunum sadece öğrenmek amaçlıdır.Tecrübeli abileirmzden fikirlerini Almak.Herkese Kolay gelsin.
Bence pazarlama başka bir konu.Bunun yanında sektöre göre değişir ancak Türkiye'deki alıcıların %98 i veri tabanı nedir diye sormaz(Tabi bu benim izlenimim).Önemli olan sorunsuz şekilde çalışan bir sistemdir.

Ancak bazıları oluyor ki sağdan soldan birşeyler duyup ona göre talepte bulunuyor.Geçen yıl Adana Valiliği'nin bir yazılım işi olmuştu.İhalede Oracle ve .net i şart koşmuşlardı.Bence saçma. .net in kullanıcıya ne gibi bir faydası olabilirki?Kullanılan dil programcıyı bağlar.Sonuçta ihaleyi açan kişinin istediklerini istediği şekilde yapabiliyorsam benim hangi dili ve veri tabanını kullandığım onu ilgilendirmez.

Bunun yanında Türkiye de Firebird ile uygulama geliştirip dağıtan ciddi kuruluşlar da yok değil.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Bu soruya daha önce cevap verilmişti 8) Fakat yurdum insanı nasıl ki GPRS'in ne olup olmadığını bilmeden, ihtiyaçlarını tespit etmeden ille de GPRS'li cep telefonu alır ya.. işte öyle bir şey.. Parası olana hava hoş. Biz de çok fazla ısrar etmesek de genelde FireBird'u tavsiye ederek insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz :wink: Boğazımız çatlıyo, bari karşılığında komisyon alsak neyse.. ama adamlar para ile satmıyor ki bize de komisyon versinler.. Halbuki diğer ticari VT leri reklam etsek bu işten para da kazanırdık, nasılsa yurdum insanı paralıdır vardır bir hikmeti diye araştırmaz bile :roll:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

selman yazdı:kullanılmıyor.Adamlar sadece kardeşim bak firebird open source destekli bir yazılım ileride başımız ağırabilir gibi enterasan bir düşünce ile mi hareket ediyolar.Yoksa
başka nedenlerden ötürümü.
Nedenlerini başlarda anlatmıştık. Daha farklı ne anlatılabileceğini düşünüyorsun ki? Evet nedenler bunlar, yani böyle enteresan düşünceler. Büyük bir firmada çalıştığında bu tarz enteresan düşüncelere sahip birçok insanla tanışacaksın. Bu insanların ortak özellikleri, bilmedikleri halde biliyormuş gibi görünmeleri ve nuh deyip peygamber dememeleridir. :) En ufak hatada open source yazılımı suçlayıp, mikisoft'un bug'ı yüzünden bilgisayardaki veriler gittiğinde anti-virus yazılımlarına tonla para ödemeleridir. Daha ne diyelim. :D