Web dilleri

Web tabanlı uygulama geliştirme araçları(PHP, ASP vb...) ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

mkarabulut yazdı:En dip not : İlk mesajımda çok uzattım. Bundan sonra daha kısa olacaktır. Teşekkürler.
Merhaba,

aramıza hoşgeldiniz. Arkadaşlarımızın uzun uzun yazmasından sıkıntı duymadığımızı, bilakis memnun olduğumuzu bilmenizi isterim :)

Kolay gelsin.
mkarabulut
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkarabulut »

Hoşbulduk efenim.
Kullanıcı avatarı
sychorax
Üye

Mesaj gönderen sychorax »

Soru:PHP'mi ASP'mi?
Hangisini biliyorsan.Ama php'nin hız,şifreleme fonksiyonları,platform özgürlüğü,OOP yapısı gibi özelliklerini unutmamak lazım.Ayrıca asp'nin avantajlı yanlarından biri ODBC'nin tanıdığı her veritabanını tanıması ve com+ fonksiyonları felandır.Fakat php'ninde com+ için direk bağlantısını ve ODBC kabiliyetini nedense herkez unutur.(Mesela mysql'den aldığınız verileri excel'den raporlatmak isterseniz çok kolaydır)

Soru:C bilmeden PHP öğrenilmez mi?
Eğer c++ denilseydi oop açısından hak verebilirim.Ama konu normal kod yazmaksa C ile hiç bir alakası yoktur sözdizimi haricinde.En basit haliyle biri derleyici biri script dilidir.PHP'de c'yi güçlü kılan pointer gibi özellikler yoktur.(zaten gerek yok)

Soru:Başka?
Ayrıca php'nin en güzel avantajı asp'de(3. parti component'leri yüklerseniz o ayrı ama onlarda pahalı) o kadar geniş olmayan xml desteğidir.Ayrıca asp bilerek masaüstü programlar yazamazsınız ama php biliyorsanız php-gtk'yı kullanarak gtk kütüphanesi üzerinden programlar yazabilirsiniz(şimdilik QT destekleneceğe benzemiyor).İçinde hazır gelen kütüphaneler sayesinde çok basit bir şekilde grafikler hazırlayabilirsiniz(bkz http://www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=709 ). PDF dosyalar oluşturmak içinde hazır kütüphaneler gelmektedir.
Unutmadan bu karşılaştırmalar Asp 3.0 içindir.ASP.NET asp'den çok ayrı bir teknolojidir onu karşılaştırmak gereksiz.
Kullanıcı avatarı
webaytek
Üye

Mesaj gönderen webaytek »

Web Tabanlı Diller arasından cgi-pl ile çalıştım belkide bu sayede HTML ve JavaScript bilgim bayaa bi birikti. CGI bana ASPYi andırdı ama küçük açılardan - beni HTML'de iframe kullandırmak zorunda bırakmaması gibi...

php'nin yeni bir html formatı gibi bişey olduğunu düşünürdüm hep. Yani aslında

visual basic + html(x) = asp desek
php = html(y) zannederdim galiba öyle de

x ne? y ne? kendine göre bi kod yapısı war ASPnin... (biraz uğraştım da...)
ancak birkaç tane PHP script incelediğimde ki bunun içinde bu sitenin forum kaynak kodu da dahil (notepad ile açtığımda) html war ama exe dosyasını notepad ile açmış gibi hissettim kendimi...
Biraz korktum kısacası

Bu php işi neden bööle karışık - yoksa karışık diil de ben mi ööle zannediyorum :idea:
Kullanıcı avatarı
sychorax
Üye

Bu php işi neden bööle karışık - yoksa karışık diil de ben mi ööle zannediyorum
PHP gördüğüm web tabanlı script dilleri arasındaki en kolayı.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Hakkı Öcal'ın kitabının önsözünde yazıyor. İlk php uluslararası toplantısında, php'nin babalarından biri "php'yi 1 haftada öğrenemiyorsanız, sizin için çok zor bir dildir [bir daha uğraşmayın]" demiş.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
webaytek
Üye

benim soylemek istediğim o değildi ki yanlış anlatmış olabilirim diye bir alıntıyla devam ediyim
webaytek yazdı:PHP script incelediğimde ki bunun içinde bu sitenin forum kaynak kodu da dahil (notepad ile açtığımda) html war ama exe dosyasını notepad ile açmış gibi hissettim kendimi...
Biraz korktum kısacası
zaten ben bu php olayına bu korku yüzünden giremedim ancak onun da javascript ten hiçbir farkı yok(muş) o da html tabanlı bu da...
hee tabii ki php çok daha yetenekli o tartışılmaz[/code]
Kullanıcı avatarı
sychorax
Üye

webaytek yazdı:zaten ben bu php olayına bu korku yüzünden giremedim ancak onun da javascript ten hiçbir farkı yok(muş) o da html tabanlı bu da...
PHP html tabanlı mı?Eğer söylediğin html ile birlikte kullanmaksa hangi web script dili html dışında çalışıyor.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Evet @sychorax haklısınız.

Cgi-Perl-Php-Asp gibi diller Sunucuda işlenerek Html diline çevrilir.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
webaytek
Üye

yaw canım kardeşlerim niye döndürüyorsunuz lafımı anlamadım :(

benim 2 kere alıntı yaptığım yazıyı anlayanınız var mı (notepad ile açtığımda exe gibi dağınık kodlar görünüyor) dedim...

demekki benim bulduğum kodlar şifreli falandı herhalde

bu arada php ile hiç ilgilenmemiş olduğumu da söyledim
yapısını biliyorum server tabanlı olduğunu da :(

:idea: benim sormaya getireceğim olay şuydu bu php dilini yazabilmem için notepad yeterliyse bir de derleyicisi vardır di mi (yoksa yok mu)

heh işte bazı derleyiciler tahminimce kodları asp cgi pl js vbs gibi satır yazpısını bozuyor (bozuyor demesek daha iyi :) ) ve sanki şifrelenmiş gibi gösteriyor. Buraya kadar tamamsa

:?: CGI için de böyle bişiy sözkonusu mu (ben hiç derleyici kullanmadım da)
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

webaytek yazdı:yaw canım kardeşlerim niye döndürüyorsunuz lafımı anlamadım :(

benim 2 kere alıntı yaptığım yazıyı anlayanınız var mı (notepad ile açtığımda exe gibi dağınık kodlar görünüyor) dedim...
hocam bu bana yapılınca en sinir olduğum şeylerden birisidir. Burda bana yapılmamış ama bu şekilde davranarak karşıda size yardımcı olmaya çalışan insanları rencide ediyorsunuz, yıldırıyorsunuz.

Kaldı ki karşıdaki insan yanlışta anlamış olabilir, insanlık hali. "Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" diyorum :wink: Lütfen biraz özen.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
sychorax
Üye

Admin yazdı:
webaytek yazdı:yaw canım kardeşlerim niye döndürüyorsunuz lafımı anlamadım :(

hocam bu bana yapılınca en sinir olduğum şeylerden birisidir. Burda bana yapılmamış ama bu şekilde davranarak karşıda size yardımcı olmaya çalışan insanları rencide ediyorsunuz, yıldırıyorsunuz.

Kaldı ki karşıdaki insan yanlışta anlamış olabilir, insanlık hali. "Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" diyorum :wink: Lütfen biraz özen.

Kolay gelsin.
+1

@webaytek : Madem javascript biliyosun.PHP'de zor geliyor.O zaman asp çalış sende.
Kullanıcı avatarı
webaytek
Üye

ben derdimi anlatana kadar uğraşıcam yine de
ben php ile hiç uğraşmadım ve buradan bilenlerin ve bilmek isteyenlerin mesajlarını inceleyerek yeni bir dile mi geçsem yoksa devam mı etsem diye bilgi topluyorum

hele bi tartışmada (yanlış anlaşılmasın ama tartışmaya dönmüştü :D )
c++ için c bilmek gerekli falan diye bi konuydu galiba arada bir java falan da konuya dahil edildi hatta bayaa bi sayfaydı çok büyük zevkle okudum.

Bu konununda böyle okunabilmesi için bana yardım etmeniz lazım (lazım derken şart olanı değil de :lol: ) ki hem ben yolumu sizin sayenizde çiziyim hem de bir iki sene sonra okunduğunda dahi zevk alınsın.

Forumla ilgili çok küçük bir eleştiride bulunmak istiyorum
ben anlamadım dedikçe (ben:herkes için aynısı) üstüne daha sert bir cevap geliyor. Soru sertlikten arınsın diye araya gülücükler sokuyorum ama olmuyor (demekki suç bende - daha sade olmak gerekiyormuş)

Admin kardeşim tamam üslubumu begenmedin (bu arada yaptığın abilik için tşk. ederim) bana daha sert gelen mesajlara neden tepki yok?

Herşeye rağmen ENGİN bilgilerinizi (bu konuda ciddiyim) paylaşmaktan esirgemediğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim ve gerçekten size minnettarım 1 ay oldu galiba foruma katılalı sizden çokşey öğrendim HERKESE EMEKLERİNDEN ÖTÜRÜ SONSUZ TEŞEKKÜRLER
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

webaytek yazdı:Admin kardeşim tamam üslubumu begenmedin (bu arada yaptığın abilik için tşk. ederim) bana daha sert gelen mesajlara neden tepki yok?
hocam mümkün olduğu kadar tüm mesajları okumaya çalışıyorum ve bu tarz bir mesaj gördüğümde mutlaka müdahele ediyorum. Konunun muhatapları ile sizin aranızda benim için fark yok. Hepinizde değerlisiniz :)

Eğer size bir uygunsuz bir cevap yazıldığını düşünüyorsanız, konunun adresi ile bana müracaat edin, ben gerekli müdaheleleri yaparım.

NOT : Lütfen bu konuyu fazla uzatmayalım.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
webaytek
Üye

zaten konumuz php
kardeşim siz bana tavsiye eder misiniz phpyi yoksa sen ne yaparsan yap bizi ilgilendirmez mi dersiniz (Böyle demezsiniz ya hadi neyse :wink: )

şimdi birşeyi açıklığa kavuşturalım
anti microsoftçuğuğu - microsoftçuluğu bırakın
aramızda gerçekten bu dil ileride de iş yapar ya da yapmaz diyen war mı (php için)

:idea: beni kandırmayı başarırsanız yarın ilk işim phpye başlamak olucak
tabii bir iki derleyici adı falan da yazarsanız ellerinizden öperim