FireBird 2.0 Alpha Notları

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Coderlord, neden sileyim ben hala bir şey bulamadım Memory kullanımına ilişkin, baktıklarım hep kendi içindeki memory paylaşımı hakkında (benim gördüğüm kadarı ile) Henüz windowstaki memory'i kullanabilecek bir parametre göremedim . Firebird.conf'u da inceliyorum ama hala istediğim şekilde bir parametreye rastlayamadım.

Yanılıyor muyum acaba?
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
csyasar
Üye

Mesaj gönderen csyasar »

coderlord yazdı:Nasıl bir güzellik bekliyordun merak ettim de sordum. Hala söylemedin @csyasar
güzellik ortada kardeş. anlayan anladı zaten :lol: yorma kendini. okuduklarını al, yazdıklarımı boşver :)
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Anlayan neyi anladı? :D Neyse, güzellikler seninle olsun csyasar. :D
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

@kuri_TLJ aradığın bu mu?
# ----------------------------
# Number of cached database pages
#
# This sets the number of pages from any one database that can be held
# in cache at once. If you increase this value, the engine will
# allocate more pages to the cache for every database. By default, the
# SuperServer allocates 2048 pages for each database and the classic
# allocates 75 pages per client connection per database.
#
# Type: integer
#
#DefaultDbCachePages = 2048
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

"Windows'da sadece 16 MB kullanabilir" diye birşey olabilir mi? Nerede okumuştun? Ben de merak ettim şimdi. Öyle birşey var ise öğrenelim. :?:
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Arkadaşlar bu bahsedilen ayarlar hep veritabanı optimızasyonu ile ilgili. Yani kendi configurasyon ayarları.. @Kury nin bahsettiği 16 MB. fb server ın gerekli gördüğü minumum bellek miktarı. ve anladığım kadarıyla da @Kury daha fazla bellek kullanarak perfomansı yükselemez mi sorusunda... :?:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Onu gördüm DBCachePages 2048 Page ama bellekte 16 MBnin üzerine çıkmıyor meret muhtemel swapfile olarak dizayn ediyor memory'i.

http://www.firebirdsql.org/guide/FBFactsheet.html

Hardware requiriments'e bak göreceksin.

Ayrıca memory'i izle, istediğin kadar büyük FDB'de sorgu çek, insert yap, amcam 16 MB'yi geçmiyor. Ne yaptımsa geçmedi tospağa :)

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Kullanıcı avatarı
hdayi
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen hdayi »

the amount of physical RAM (as little as 16MB will do for a start)
as little as 'in ne manaya geldiğini pek çözemedim ama burada başlangıç için en az (veya böyle biişey) 16 mb yeter diyor. 16 mb'nin üstünü kullanmaz demiyor.
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned
Resim
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Evet, başlatabilmek için 16 MB memory yeter diyor, üzerini de duruma göre kullanır da demiyor, tıpkı kullanmam demediği gibi.

Ama arka taraftan incelediğinde 16 MB'ın üzerine çıkmadığını görüyorum ben !... Üzerine çıkmayı başaran var mı içinizde? Çıktınız ise bana da söyleyin nasıl yaptınız...

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Benim anlamadığım şu. Bellek yönetimini Windows yapar. FB Engine ben şimdi swap file kullanayım diyemez ki.

Test olarak Conf içindeki bütün bellek parametrelerini max duruma getirip bu şekilde denemek lazım.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Bir de şu var. Sen muhtemelen tek kullanıcı ve tek bağlantı kullanarak testini yapıyorsun. Thread ile çoklu bağlantı kurup bellek kullanımını incelemek lazım. Bunun için de büyükçe bir VT gerekli. Hmm. Aklıma taktın. Ben şunu bir deneyeyim.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

CoderLord Selam,

Bellek yönetimini Windows yapar doğrudur ama senin EXE' 1-2 MB'nin içine sığıyorsa ve sen tüm işlemlerin için standard diziler kullanırsan Memory ihtiyacın 16'nın (yada senin ayarladığın memory seviyesinin) üzerine çıkmaz ki.

Yani benim listem ne kadar uzun veya büyük olursa olsun, bu listeyi ben belleğime en fazla 1000 satır alacak kadar ayarlarsam ve her 1000 kaydı aşımında bir sonraki 1000 kaydı belleğime yükle gibi swapping yaparsam, Memory'i geçmeme imkan yok !...

Anlatabildim mi? Birazdan ben birden fazla makinayı bağlayıp deneme yapacağım hepsine aynı anda query'ler vereceğim, bakalım ne yapacak. Bu arada Conf. ayarlarıyla oynamadan yapacağım.

Sonra diğerini denerim, ama vaktim henüz yok, bulunca yapacağım ve sonuçları bildireceğim, eğer sen benden önce yaparsan bana bildir :)

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

@Kuri_TLJ default CONF ayarlarıyla, eşzamanlı 100 bağlantı ve FetchAll ile her bağlantıda sürekli 20000 kayıt çekerek, 18956 KB RAM kullanımına ulaştım.

Pentium 4 2,5 GHZ'de bütün bunlar için CPU kullanımı %30-50 arasındaydı.

Bariyer aşılabiliyor yani. ;)
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Bir deneme yaptık sonuçlarını yazıyorum

5 milyon kayıtlık bir tablodan aynı anda iki kullanıcı bağlantı kurup,
select * from TEST_ADNAN

query'sini çalıştırdık, sonuçlar hayli ilginçti...

Her iki arkadaşımızda DBWorkbench kullandık,

DBW'nin memorysi (Fetch all dediğimiz için) 680 MB'a vurdu, arkadaşımınki de aşağı yukarı aynı seviyelere vurdu.

Query'ler çalıştırılmadan önce FBServer Memory'si 5 MB civarında idi, Query'leri sallayınca bu memory 11 MB'a kadar çıktı. Bir süre öyle devam etti ve birden 8 MB'a ardından 5 MB'a ardınan 1.5 MB'a indi :lol: :shock: :D tuhaf ama böyle oldu...

Data desen 5 Milyon kayıtlık database ve kayıtlar 500,000'li bölümler halinde unique recordlar, Server Makina XP, 1 GB Bellek var...

Yani alet inat ediyor bir türlü 16 MB'ı geçmiyor....

Sen bir şey alde edebildin mi Coder Lord?

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Programı düzelteyim buraya da yollarım denersiniz. Adı "Firebird kastırıcı" ama hiç kasmıyor bu yaw :)