İnterbase'e ilk adım

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Berdem
Üye

Mesaj gönderen Berdem »

Merhaba,
FB şu anda IB'nin önüne geçti, (özellik ve düzeltmeler olarak) ve v1.5'i yakında Release edecekler (aslında ReleaseCandidate olarak 6'ya geldiler ama tam testleri bitmediği için tavsiye etmiyorlar, test amaçlı kullanabilirsin) Gerçi senin kullanacağın şekilde, bir sorun ile karşılaşmazsın...
Ben Kuri'nin dediklerinden etkilendim .Kendime veritabanı üzerinde yoğunlaşmak üzere FB seçtim.FB bilgisayarıma indirdim.Sormak istediğim konu Delphi 7 kullanıcıları IB komponentlerini FB için kullanabilirmi?
Kullanamaz ise kullanabileceği komponent ve adresleri var mı?Saygılarımla..
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Delphi 7 Bende olmadığı için bilemiyorum ama 5 üzerinde ben kullandım bir sorun ile karşılaşmadım. Aslında ben IB componentlerinden çok Delphi'nin standard TQuery, TUpdateSQL, TDatabase gibi nesnelerini kullandım. Sebebi de aslında eğer DB değişikliğine gidilirse kodu fazla ellemeyelim diye...

Aslında ben de son zamanlarda FB'yi baya kullanmaya başladım ve bence elinden tutmak lazım ve yaygınlaştırmak lazım. (Not : .NET desteği de var :) Microsoftçulara duyrulur !...)

Kolay gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

evet kullanılabilir.

Nasıl kullanıldıklarıyla ilgili de sitede Veritabanı bölümünde baya bir makale var :)

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Slm

Berdem Demişki

Kod: Tümünü seç

Ben Kuri'nin dediklerinden etkilendim .Kendime veritabanı üzerinde yoğunlaşmak üzere FB seçtim.FB bilgisayarıma indirdim.Sormak istediğim konu Delphi 7 kullanıcıları IB komponentlerini FB için kullanabilirmi? 
Arkadaşlar FB veritabanı ne oluyor açılımı nedir?, ücretsizmidir?, bunu netten hangi adresten indirebilirim?, birde arkadaşlar OOP ve Delphi ile ilgi nette ebook varmı?, varsa adresini yazarsanız sevinirim.

İyi Çalışmalar
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

OOP için once ruhver barengi sonra marco cantu
eger ogrenmek istiyorsan bu kitapları al , oku ve uygula
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Ruhver Barengi nin kitapı piyasada yok. Marco Cantu yeterli olurmu hangi kitabını almamı tafsiye edersin.

Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

ewt ruhver barengi nin kitabı tukenmis
alfa yayınlarından cıkan delphi 5 kullanım klavuzu diye bir kitap var
ideefixe de bulabilirsin
kitapyurdunda bulamadım
dedigine gore marco cantunun kitabından derleme yapmıslar
belki daha guzeldir bilemiyorum
guney
Üye

Mesaj gönderen guney »

interbase de database creat etmesini öğrendim :) InterBase Windows ISQL modulunden creat database den yaptım. 5.0 sürümünü kullanıyorum interbase in.

datapump dan da paradoxtan isterbase aktardım. interbase tableyı database desktop ta acınca yeni field ekiyemiyorum.sanki read onyl gibi.

bunu nasıl cözebilirm ?
ayrıca premery key nasıl koyuyoruz ?
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

Database oluşturmak için ISQL kullanmana gerek yok. IBConsole da database üzerine sağ tıklayıp create database komutunu verip gerekli pathleri ve isimleri girdikten sonrada oluşturabilirsin.
Database Desktop IB yi gerçek anlamda deskteklemiyor. O yüzden Database Desktop da Table oluşturma. ISQL e girdikten sonra help leri takip et. Create Table gibi komutları öğren. ikinci bir seçenek ise Databse workbench veya ibexpert gibi üçüncü parti bir tool kullanabilirsin.
IB ile ilgili bu forumun makaleler bölümüne epeyce makale yazdık. Onlardan da yararlanabilirsiniz. Ne marco Cantunun kitabında nede ruhver barenginin kitabında IB ile ilgili yeterli döküman yok. O yüzden boş yere para vermeyin bence. IB nin helplerinde epey açıklama var. Takıldığınız yerlerde de biz yardım ederiz. Delphi 7 kullanıyorsanız D7IBX.hlp dosyası var. Delphi\help altında. IB\Bın altında da SQLREF.hlp dosyasını inceleyin. Dünay kadar döküman var. http://www.ibexpert.com sitesinden de pdf documan indirip kullanabilirsiniz.
Sevgiler..
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

guney ALTER TABLE komutunu incele...
Berdem
Üye

Mesaj gönderen Berdem »

:D Sanırım artık birilerinin İnterbase(İB) ve FireBird(FB) için kitap yazması gerek. Ayrıca içinde DBWorkbench ve ibexpert toollarını resimli bir şekilde ayrıntılı anlatan Türkçe bir kitaba ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.Çok kullanıcılı program yazan delphi dostlarının çok ihtiyacı var.Bunu yazacak dostlara şimdiden kolay gelsin.Eminim Çoooook satar......... :lol:
Saygılarımla...