oracle türkçe karakter sorunu

Oracle veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
danaci
Üye
Mesajlar: 178
Kayıt: 24 May 2005 01:45

oracle türkçe karakter sorunu

Mesaj gönderen danaci »

arkadaşlar mrb,
win2000 advantage(english) server üzerine kurulu oracle 8i vt var.
bunun nsl_lang ayarlarını TURKISH_TURKEYWE8ISO59P9 yaptığım halde durum değişmedi. Ayrıca başka neler yapmam gerekiyor.
Mennan
Üye
Mesajlar: 144
Kayıt: 22 Haz 2004 03:22
Konum: Istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Mennan »

Probleminiz halen devam ediyorsa, client tarafında registry den NLS_LANG değerine bakabilirsiniz. Bazen bu değişken environment variables içinde de bulunabilir. Kontrol etmek gerekir. DB tarafında NLS ayarlarını kontrol etmek de bir strateji olabilir.
Kolaylıklar...
doganzorlu
Kıdemli Üye
Mesajlar: 395
Kayıt: 22 Tem 2004 09:15
Konum: İzmir
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Oracle'da iki tane NLS_LANG bulunur. Bunlardan birisi çevre değişkeni olmayan ve db içinde sabit olan locale bilgisidir. Tüm değişik istemcilerden gelen bilgiler bu locale e dönüştürülerek fiziksel olarak saklanırlar. İstemciler bilgi istediğinde de bu kez tersine bu locale bilgiden istemcinin kullandığı NLS e göre dönüşüm yapılıp bilgi geri döner. Böylece hibrit sistemler üretilebilir.

"LS_LANG ı değiştirdim" ifadesinden, veritabanının bulunduğu makinadaki environment değişkenini set ettiğinizi anlıyorum. Bu değişiklik, vt nin durduğu makinadaki client ları etkiler vt nin NLS i aynı kalır. VT nin nls ini değiştirmek pek kolay değildir. En pratik yöntem istediğiniz NLS le uyumlu bir kodlama ya sahip vt yaratmak ve mevcut olanı export edip o vt ye import etmektir.

Yalnız dikkat etmeniz gereken önemli bir husus da dönüştürülemeyen karakterlerin ters soru işareti karakterine dönüşeceğidir. :(

Kolay gelsin,
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Mennan
Üye
Mesajlar: 144
Kayıt: 22 Haz 2004 03:22
Konum: Istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Mennan »

doganzorlu nun dediklerine ek olarak http://www.oracle.com/technology/tech/g ... %20faq.htm bağlantısını izleyebilirsiniz. Açıklamalı bir şekilde gerekenler anlatılmış.

Kolaylıklar...
Cevapla