Barcode

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
quasi
Üye
İletişim:

Barcode

Mesaj gönderen quasi »

Firmamıza stok tutmak amacıyla bir barkot sistemi kurmayı düşünüyoruz. Bana barkot saistemleri hakkında detaylı bilgi verebilirmisiniz? Ayrıca delphi ile bir stok programı yazmayı düşünüyorum. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşları tavsiyelerini alabilirmiyim? Neler önerirsiniz...
Quasi Infinity
in Denizli
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

Benim bildigim kadarı ile bir kaç zaten barkod standart ı var.. ve borkod ile işlem yaparken bağlantısını klavyeden alan barkod cihazlarını tercih edersiniz , programınızda hiç bir değişiklik yapmanıza gerke yok ilgili edit e gelip barkodu okuttugunuzda zaten cihaz otomatikman değerleri okuyup edit içerisine yazıyor. benim bildiklerim bukadar ayrıca stok programı şu ana kadar yazmadım inşallah yazın halledicem o konuyu.

Kolay Gelsin...
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Ben iki tür barkod sistemini biliyorum, bunlar EAN-13 ve EAN-8. EAN-13 de barkod uzunluğu 12, EAN-8 de ise 7 dir. EAN-13 de ilk 3 hane ülke kodu diğer 4 hane ise üretici firma kodudur. Mesela Türkiye için ilk 3 hane 869 dur.

Eğer şirket içinde bir barkodlama yapmak istiyorsanız, şöyle bir yöntem kullanabilirsiniz örneğin: (bizim şirkette barkodu olmayan ürünlere bu yöntem kullanılır, sadece kendi sistemimizde tanınır bu barkod)

Ürün Kodu+firma cari kodu+(12 ye tamamla)
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Biraz daha detaylı yazsaydın daha kesin cevaplar alabilirdin.
Eğer dışarıdan malzeme alıp bunu satmayı düşünüyorsanız. Bakkal dükkanı gibi, ürünlerin üzerlerinde zaten barkod lar geliyor stok kartı table ına bir tanede barkod alanı eklemen yeterli. bu alanın uzunluğunu bence 128 karekter yaparsan bence daha uygun olur. Nedeni ise 128 karakterlik barkodlarda var. Eğer bakkal dükanıysa gerek yok genelde ean13 kullanılır ve uzunluk 13 tür. alanı string yada char olarak tanımla.
Eğer kendi ürettiğiniz bir mamüle borkod verecekseniz bunu Ancak ankaradan yaptırtabiliyorsunuz. Sanırım sanayi ve ticaret seyretme pardon bakanlığı :) bu işelrle uğraşıyor.
Çünki size verilecek barkod tüm dünayada geçerli olacaktır.
Naile nin dediği gibi (EAN13 için) ilk 3 hane ülke kodudur, Türkiye nin kodu dünayada 869 dur. daha sonraki 4 hane o ülkedeki Üretici fimanın kodudur, ondan sonraki 5 hane ise o ülkedeki o firmanın ürettiği sadece o ürünün kodudur. Yani bir zakız ise bu ve biri naneli diğer sade ise ve bu mamüllerin ayrılması isteniyorsa bu ürün kodları ayrı olur. Sondaki 13cü hane ise chekdigit tir. Bu eskiden başa bela bişeydi. Özel bir hesaplama gerektirir.Şimdilerde ise barkod componentlarının hespsinde bu var artık. CheckDigit, barkod okuyucunun barkodu doğru okuyup okuyamadığını doğrulayabilmesi için eklenir. Bunu kendi kafanızdan koyamazsınız, formüle uymak zorunda.
EAN seri si yanlış bilmiyorsam rakkamlardan oluşabilir sadece, Ama içine harf yazabileceğiniz standartlarda var tabiki. ortalama 10 kadar barkod standartı var. en çok ean13 kullanılıyor, bazen ürün ambalajı çok küçükse ean8 kullanılıyor.
Bir dip not da, ürünün barkodu varsa, bunun kutu barkoduda olabilir, ayrıca koli barkoduda olabilir. Yani sakız ürün 100 adetlik kutularda ve bu kutularda 50 kutudan oluşan koli ler içinde olabilir.
Koli ile okutulması gereken bir yerde koliyi açıp içinde bir kutu alıup onuda açıp okutmak pek pratik olmaz, üstelik kaç adet olacağını elle hesaplayıp bilgisayara girmek mantıksızda.
Bunları projenizi tasarlarken göz önünde bulundurun diye hatırlatmada bulunuyorum
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
quasi
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen quasi »

Teşekkür derim freeman abi. Elektrik malzemelerinin stoğunu tutmak için bu sistemi kurmayı düşünüyoruz. Gelen elektrik malzemelerinin çoğunun barkodu var.Fakat bazı ürünlerin barkodları yok.
Öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Herkese iyi çalışmalar.

Bu arada EAN13 hakkında kısa bir bilgiyi, paylaşmak istedim.
Herkese iyi çalışmalar.

EAN13

Teknik Özellikleri
Merkezi Bruxel’de bulunan European Article Numbering (EAN) tarafından standartlaştırılan 13 haneli bir barkod türüdür. Uygulama alanı hemen hemen tüm dünyayı kapsar. 13 hane kendi arasında aşağıdaki şekilde dağılır;
x x x x x x x x x x x x x
Ülke Kodu Firma Kodu Ürün Kodu Kontrol Hanesi
(3 Hane) (6 Hane) (3 Hane) (1 Hane
Ülke Kodu: İlk üç hane ülke kodu’ dur. EAN tarafından Türkiye Odalar Borsalar Birliği - Milli Mal Numaralama Merkezi’ne verilen ve bu teşkilatı tanımlayan ülke bayrak numarasını gösterir. İlk 3 hane başlangıçta Avrupa ülkeleri göz önünde bulundurulduğu için 2 hane olarak tespit edilmiş, daha sonra EAN, Avrupa sınırlarını aşıp milletler arası bir nitelik kazanınca 2 hane 3 haneye çıkarılmış, ancak toplam 13 hane esası değişmemiştir. Türkiye’nin ülke kodu (bayrak numarası) 869 olarak belirlenmiştir.
Firma Kodu : Ülke kodundan sonra gelen 6 hanedir. Milli Mal Numaralama Merkezi tarafından üretici ya da satıcı işletmeye verilen ve o işletmeyi tanımlayan üretici ve/veya satıcı kod numarasını gösterir. (Ürün yelpazesi geniş olan firmalara ihtiyacını belgelendirmeleri halinde 5 veya 4 haneli firma kodu verilebilmektedir.)
Mamül Kodu: Firma kodundan sonra gelen 3 hanedir.(5 Haneli firma kodunda 4 ve 4 haneli firma kodunda 5 hanedir.) Üretici yada satıcı işletme tarafından üretilen mamule verilen ve o mamulü tanımlayan mamul kod numarasını gösterir. Firma bu numaraları bağımsız olarak kendisi belirler.
Kontrol Sayısı: 13. hanedir. Bu sayının yardımı ile önceden programlanan okuma cihazı ile ilk 12 sayının doğru okunup okunmadığı kontrol edilir.
Böylece oluşturulan 13 haneye göre ambalajına barkod basılan ürünün barkod numarasının dünyada bir eşi daha olamayacağı için, barkod tüm dünyada geçerli olacaktır.
Quasi Infinity
in Denizli
Kullanıcı avatarı
zaphir
Üye

Mesaj gönderen zaphir »

Herkese kolay gelsin

Bence barcod standartlarına degilde ilk önce firmanızın stok kapasitesini ve buna baglı olarak hangi cihazların kullanılmasının gerektigini tespit etsen daha iyi olur bu çok önemli bir nokta . Sonraki aşamada ise kullandıgın cihazların özelligine göre veri aktarım şeklini belirlersin(aynı anda hem sabit barcod cihazı yada depo içerisinde sayım yapar iken kullanacagın seyyar barcod cihazları olabilir) Geriside zaten hayel gücüne ve yazacagın stok programına kalmış bişey. barcod componentleri üçretsiz olarak bir çok sitede yer alıyor "google" yi kullanarak ulaşman çok kolay.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

sen kendi içinde tutacaksan, kendin vereceğin barkod ları özel bir numaradan başlat mesala 999 olsun. ürün kodlarınıda geri kalansayılardan başlat mesala 999000000001x gibi rakkamlarıda arttırarak her ürün için girebilirsin.
Ama tavsiyem mal adığınız kişlere baskı yapıp ürünlerini barkod alsınlar. Bi tarihte bir market kurmuştum(5 katlı idi) 1-2 tane barkodsuz ürün çıktı hadi bunları hallettik ama hiç unutmam ne zaman bir helva çıktı adam bütün ürünlerine aynı barkodu basmış yani amblaj öyleydi. 250 gr. 500gr 1kg hep aynı. tepem attı bütün barkodsuz ürünleri iade ettirtmiştim adamlara
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
martur
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen martur »

Barkod yazımı için Free Code39 TrueType fontunu bilgisayarına yükleyebilirsin. (Internette arayıp bulabilirsin.)
MS-Word,Excel , Delphi ve bütün Windows Programlarında kullanabilirsin.
StokKodu nu Bu Fontla etiketlere yaz, ürünlere yapıştır.

Barkod Okuyucu olarak klavye emulasyonlu (PS-2 tipi) bilgisayarın klavyesi ile ortak bağlantı sağlayan okuyuculardan al.(50-60 USD)
Aynen klavyeden nasıl yazıyorsan öyle bilgiler ekrana gelecektir .(Delphide Edit Box'a)

Stok Takip Programı için Memik YANIKın DELPHI kitabında ve Benzer kitaplarda yararlı olabilecek kucuk ornekler var.

Girdi ve Cıktı programları yap. Giriş esnasında Urun etiketini (Stok Kodunu) okuttur. Urun mevcudunu 1 arttırsın.
Cıkıs tada Urun mevcudunu 1 eksiltsin. Daima Guncel Stok durumunu görürsün.
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
İletişim:

Mesaj gönderen safak »

Ben barkodla program yazdım. Free componentler kullandım. Öncelikler programınızı barkod olmadan çalışır hale getirmenizi öneriyorum. Öyleki barkod sistemi çalışmasa bile programınız çalışır olmalı. Sonra barkod bilgilerini nasıl okuyacağınızı planlayın. Bir grid üzerinde stokkodu alanı üzerine gelince klavyeden yazmak yerine barkod bilgisi gelmesi yeterli oluyorsa, klavye ile birlikte kullanılan barkod okuyucuları yeterlidir. Marketlerde olduğu gibi hızlı bir akış varsa bu durumda yukarıdaki seçeneği kullanamazsınız. Barkod okuyucu cihazdan aldığınız bilgi direkt olarak stok kayıtlarını, giriş-çıkış fişini doldurmalı. Bu biraz daha çaba gerektiren bir yol. Kendi barkodlarınızı sadecei ç ambarınız için kullanıyorsanız istediğiniz standartta basabilirsiniz. Ama piyasalarda kullanacaksanız tescil ettirmeniz gerekir. Barkod basımı için barkod basan minik printerler kullanabiliriniz. Ya da lazer printerden etiketlere topluca basabiliriniz. Bunlar için free componentler var. İlginiz veya çalışmanız sürerse daha ayrıntılı bilgi gönderebilirim.

Kolay Gelsin,