oracle delphi bağlantısı

Oracle veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
fatmay
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 05 Nis 2006 11:39

oracle delphi bağlantısı

Mesaj gönderen fatmay »

merhaba arkadaşlar ben delphiden oracle baglantı kurabiliyorum fakat bir sorunum var. button kontrolü ile veritabanı işlemlerini yapamıyorum hata veriyor. ODAC kullandım ama sorunum devam ediyor. galiba ODAC'ı tam kullanmasını bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. yada başka önerileriniz var mı? acil! :cry:
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4482
Kayıt: 10 Haz 2003 01:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek »

Sorunuzu biraz daha detaylandırırsanız daha çabuk cevap alabilirsiniz :wink: Mesela nasıl bir hata mesajı alıyorsunuz :?:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Bir tane TOraSession koyun ve sağ tıklayın. Session Editörü açıp, Connect kısmından gerekli parametreleri girin. Daha sonra TOraQuery ve TOraDataSource ile DB işlemlerini yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.
fatmay
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 05 Nis 2006 11:39

Mesaj gönderen fatmay »

TOrasession dan bağlantıları yapıp bağlanıyorum.OraQuery SQL cümlesini çalıştrıyor. Mesela aşağıdaki sorguyu çalıştırdığımda "invalid SQL statement" hatasını veriyor.
OraQuery1.Close;
OraQuery1.SQL.Clear;
OraQuery1.SQL.Add('select * from ogrenci');
OraQuery1.SQLInsert.Add('insert into ogrenci values (43,"merhaba")');
OraQuery1.ExecSQL;
OraQuery1.Open;

OraQuery nin SQLinsert,SQLDelete özelliklerini nasıl kullancağımı bilmiyorum. bununla ilgili bilgiyi nereden bulabilirim.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Buradaki kodda ne yapmayı amaçladınız, 2 ayrı cümle var orda. İkisi aynı anda çalışmaz.

ToraQuery'e sağ tıklayıp editörünü açın ve alanlarını ekleyip, primary key alanları seçin. Sonra SQL cümlelerini oluşturun (generate). Daha sonra standart komutları kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin.
fatmay
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 05 Nis 2006 11:39

Mesaj gönderen fatmay »

sorunumu tam anlatamadım galiba. delphide bir program hazırlayacağım.
TOraQuery editörünü kullanarak veritabanında işlem(insert,delete vs.) yapabiliyorum. bunu kodla nasıl yapacağım onu bilmiyorum. Mesela programda kaydet buttonunu tıkladığımda kod olarak ne yazmam gerekiyor.
sorgu yazıp çalıştırdığımda aşağıdaki hata ile karşılaşıyorum.

ORA-00984:column not allowed here' process stopped.Use Step or Run to contiune.

bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. :cry:
gülcan
Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 10 Nis 2006 04:42

Mesaj gönderen gülcan »

arkadaşlar bu problemin aynısını bende yaşıyorum. Bu hata nasıl düzeltilir biliyorsanız paylaşırsanız çok sevinirim. ORA-00984:column not allowed here' process stopped.Use Step or Run to contiune.
cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler. herkese kolay gelsin
faserka
Üye
Mesajlar: 14
Kayıt: 13 Ağu 2004 04:00

Delphi Oracle Bağlantısı

Mesaj gönderen faserka »

Formunuzun üzerine bir OraSession yerleştirip connect parametrelerini (kullanıcı adı, şifre, SID) girip bağlantısı sağlayın.
Daha sonra formunuza Toraquery yada TSmartquery bileşenini yerleştirip bileşen üzerinde sağ tıklayın. Açılan menüde OraQuery Editor (yada Smart Query yerleştirmişseniz SmartQuery Editor)seçeneğini işaretleyin.
Açılan pencerede sorgunuzu yazıp execute tıklayın. Daha sonra aynı pencerede sql generator sayfasına geçin ve önce get table fields ve sonra generate sql tıklayın. artık tabloyla ilgili ekleme silme v.s. işlemleri otomatik olarak oluşturulmuş olacaktır.
daha sonra bu tabloya kayıt eklemek için bir butonun onclick olayına normal OraQuery.Post; , OraQuery.Append; v.s. komutlarıyla istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. (Tabi önce Query'i open etmeniz gerekiyor. ) Biraz uzun oldu ama inşallah işinize yarar.
Kolay Gelsin
Cevapla