FirdeBird için en iyi donanım

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

FirdeBird için en iyi donanım

Mesaj gönderen musti »

Merhaba ,

FirdeBird için en iyi donanım ve yazılım sizce ne olmalı.
Projemiz bir muhasebe uygulması ama buyuk bir muhasabe ve Mrp uygulamsı olsun.
Stok, Cari , Cekler Muhasebe sistemi,Personeller, Üretim Fabrika otomasyonu.
Kullanıcı sayısı 3-5 olursa ne olmalı,
5-10 olursa ne olmalı
10-20 olursa ne olmalı
20-50 olursa ne olmalı
50-100 olursa ne

Web ortamında olursa ne olmalı

En iyi donanım Server ve Terminal icin. Yazılım windows2003 mü Linux mu,
terminal illaki xp (home, prof)

Bu konuda firkriniz nedir.

Not :Server da Normal bir toplama pc ile MArkalı server arasında firebird icin farkeden bir olay varmı hangisi mantıklı tercih olur.

Teşekkür Ederim Detaylı bilgilendireceğiniz icin.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

Hmm.. Güzel soru, herkes herşeyi bildiğini sandığı için bu tip soruları
pek sormuyor. her sakallıyı dedesi, her serveri da aynı sanıyor.
Ha soruyor da, ne zaman, heşeyi satıp kurup çalıştırdıktan sonra
sistem tıkandığında, yani yumurta kapıya dayandığında..
kurtar bizi babaaa!... olayı.

Yüksek performans gerektiren kritik işler için:
Sun Sunfire server kullanabilirsin. Çok işlemcili ve çok çekirdekli AMD64 Opteron sistemdir.
Ya da HP nin Blade serisi, o da yine Opteron çok işlemcili ve çok çekirdekli.
ya da muadil başka bir marka veya özel toplama bir makina.
SCSI UW320 15000 RPM olmalı. Disk kapasitesi önemli, Büyük disk
yüksek performans demektir. küçük diskin ortalama performans değerini çabuk aşarsın çünkü.

Orta düzeyde bir sistem için yine, AM64, Opteron tarzı bir makinayı server yapabilirsin. SATA RAID ya da SCSI.

30-40 kullanıcılı çok hareketli olmayan bir sistem için de herhangi bir makina olur.

Fikir vermek açısından örnek:
bizde 150 connectionı kaldıran P3 serverlar var. üstelik FB 1.5.2 ile.
Gayet güzel çalışıyor. sistemi ne ben kurdum, ne de ayarladım üstelik.

Sözün özü, herşey sizin tasarım performansınıza bağlı aslında.
İyi bir tasarım ve kullanım vasat bir makinada bile harika sonuçlar çıkartırken,
kötü bir tasarım ve kullanım tarzı, en iyi makinayı bile birkaç ayda felç edebilir. tuning muning diye cebelleşir durursunuz ama nafile!
çünkü en hızlı makinayla vasat bir makina arasındaki hız farkı fiili
olarak 2 kat falan iken, tasarım ve kullanımdaki hatalar performansı onlarca kat düşürecek tarzdadır. Veritabanları Disk merkezli çalışan sistemlerdir, bir satranç programı gibi CPU merkezli değildir. diskler de mekanik aletlerdir, asenkron performans üretirler.

Yani ruh ve beden ilişkisi gibi. şuursuz bir beden ne kadar güçlü olursa olsun, bunu verimli kullanamaz, aynı şekilde iyi bir şuur ise, tekerlekli sandalyeyle bile bedeni güçlü bir sürü insandan daha önemli başarılar sağlayabilir.

Firebirdü diğer SQL sistemlerinden kalma kötü alışkanlıklarla ve bonkörlükle kullanmaya kalkmayın, duvara toslarsınız.

Intel xeon gibi sistemleri önermiyorum.
AMD64 ailesini kullanın, FB2.0 ya da Vulcan üzerinde geliştirin sisteminizi.
Terminallerin ne oldugu önemli değil, sadece yavaş ethernetli terminalleri doğrudan ya da hub ile servere bağlayıp trafiği felç etmeyin yeter.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

firebird bilgisayarı terletmeyen gelmiş geçmiş en küçük, hızlı, kararlı, sistem kaynaklarında cimri performansda bonkör bir vt olduğu için bence bir 486 dx 33 işlemcili, 32 mb ramli ve 120 mb harddisk yeterli olur @musti :idea:
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

hali hazırda fb 1.5.2 kullandigim icin server da çok işlemci aradığım özellik listesinin en sonunda yer alıyor. ileriye yonelik cok islemci tercih edilebilir/edilmeli. zira server dedigimiz nane her yil yeniden satin alinabilecek birsey degil :)

intel, amd tercihinde ise intel xeon tercih ediyorum. tercihimin ozel bir nedeni yok aslında. intel, bilinc altimiza yerlesmis bi kere :) amd mi yoksa intel mi daha performanslıdır bilemiyorum. dikkat ettiğim husus disklerin hızlı olması, raid (striping + mirroring) ve mumkunse sistemi yoracak baska bir uygulamanin servera yuklenmemesi :)

linux / windows konusunda ise her hangi bir fikrim yok malesef.
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

AMD mi Intel mi haala anlayamamış, ama teknik algılaması olanlara:

http://multicore.amd.com/Products/Compe ... arison.pdf

işlemcide AMD, DB de FB, OS da Windows, LCD de Acer grubu, 2 tekerde BMW HP2, estetikte de cloudyanın üstüne bişi tanımam! ;)

Linuxu gerekli parametrelerle kurup ayarlayabiliyorsan, hakimsen windowsa tercih edebilirsin. yok eger default değerlerle kurup kendi haline bırakıyorsan ucuz etin yahnisi haline gelir. yani kendi uzmanlık ve
tecrübelerinle linuxu destekleyemiyorsan daha ucuz ve verimli olacağını düşünmüyorum.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

Merhaba ,
Şu anlam çıkıyor ki .OS da windows , İşlemcide Amd64,VT de FB 2.0, ram den se hdd scsi ve 120 gb olması (DB 100 mb olsa bile hdd buyuk olsun) anladığım kadarı ile ram yerine hdd olması db yayıla yayıla çalıştığı.

Ama merak ettiğim bir sey var AMD64 işlemciyi her hangi bir borda 512 mb bir ramle toplama pc yi server yapmakla aynı işlemciyi Markalı bir server da kullanmak arasında fark yok. O zaman Toplama yeterlimidir ???

Terminator
Terminallerin ne oldugu önemli değil, sadece yavaş ethernetli terminalleri doğrudan ya da hub ile servere bağlayıp trafiği felç etmeyin yeter
Networklerde termianllerden huba ki artık hub yok direk switch (yada patch panel) ' e baglanır. Bilmedigimiz farklı bir yontemmi var acaba. Ne yapmak lazimki trafik felc olmasın.

Birde bu HT teknolisinde DB nin bir performansı varmı. cunku 6.01 calismiyor disable yapıyoruz. Ama fb 1.5.2 calisiyor. fakat performansı kullanıyormu merak ediyorum.İşlemci de HT üzerinde durulmuş.Nedir bu tam anlayamdım.

Bilginlendirmeleriniz önümüze ışık tutuyor. Teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

DB dosyanın büyüme ihtimali yoksa, yani faal giriş yoksa ve dediğin boyutlardaysa o kadar da büyük disk kullanman gerekmez.
ama DB dosyam 10 GB, 37 GB disk yeter demek doğru olmaz.
ram yerinde diskte yayıla yayıla çalıştığı için diyemeyiz. ramle disk performansı arasında binlerce kat fark oldugu için.
diskte bir clustere erişmek için ortalama 10 ms beklersin, 10 ms de bir CPU kaç milyon işlem yapar, kaç mb ram kopyalar.. ve üstelik bir saniyede binlerce cluster okuması gerekecek.
herhangi bir board iyi olmaz, kaliteli olsa iyi olur. server için ucuza kaçılmaz. ucuz bordların çoğu buglarıdır, bazılarının düzene oturması için 5-6 BIOS update ve birkaç yıl bile yetmiyor.
ATI gibi ciddi chipsetlerini kullanan, sitesi desteği ciddi firma bordları olabilir. ben bugüne kadar mavi ekransız sorunsuz toplama görmedim.
ama 3 ay önce topladığım ATI-MSI boarda win32, win64 linux yani herşeyi kurduk en ufak bir aksilik yaşamadık linuxun bazı ilkellikleri dışında. Yani bilinçli yaptıktan sonra toplama makinanın markadan hiç farkı yok. 64 bit bir makina topladıysan da 512 MB RAM biraz lahana turşusu olur. yarısını windows kullanacak zaten. ama ugulaman küçükse ve büyümeyecekse olabilir.

switchler akıllı hublardır, yani hublar gibi sadece fiziksel (level 1) seviyede
çalışmaz. yeterince akıllı olmalı, eski standart ethernetlerden yalıtmalıdır networku. yani kalkıp sen giga ethernet ağına 10Base makina bağlarsan
sadece o makina bağlantısı 10base çalışmalı vs. ya da çöpe atmalı onu.
HyperThreadingle HypeTransportu karıştırmamak lazım.
HThreading Intele özgü ilkel bir çok çekirdeklilik ve ölü teknoloji. aynı
pentium prolar gibi göçüp gidecek. performansa etkisi en iyi ihitmalle %15 olur, eger yazılım ona göre ayarlanmışsa.
FB şuan çok işlemci ve multithreadingi kullanamıyor. Vulcan versiyonu bu iş için özel olarak geliştirildi ve artık FB vulcan koduyla devam edecek.
şimdilik HT yi kapalı tutsan iyi olur, zaten Firebird.config dosyası tek işlemciye ayarlı yükleniyor. performansa ters etkisi var şu an.
SMP makinlar şimdilik FB classic serverla çalıştırılıyor geçici bir çözüm ama
iş görüyor. yani eski bilgisayarların çalışma mimarisiyle çalışıyor.
Önümüzdeki günlerde SMP versiyonu Vulcan kullanıma açılacak.
Yani hem FB çok hızlanacak hem de donanımdan sonuna kadar yararlanacağı için daha da büyük performans gösterecek.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

Ht yi kapatmak(bios setupdan ht=disable) da fayda var diyorsunuz. Bunu firebird 1.5.2 icinde mi tavsiye ediyorsunuz. Oysaki ben denedim Hic bir sorun yok ht acıkkende calisiyor. Ama IB6.0.01 calismiyor. Acaba kacırdıgım bir seymi var htyi kapayımmı fb de de.

Vulcanı bekleyecez artık umarım mart ayına kadar cıkarda nisanda projemizi bitirmiş olmamız gerekiyor.

Tşk ederim.
Bu gecede bilgiye doyduk.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

HT kullandığın FB ye zarar vermiyorsa kapatmana gerek yok. bi ara dediğin gibi eski IB kodları kötü çalışıyordu. Ama şu anda CPU mask default ilk CPU olarak tanımlandığı için firebird.conf dosyasında, 2. sanal CPU da çalışmayacaktır FB ve bir zararı olmaz. hatta kapatmazsan en azından diğer bazı programlar ve windows HT den faydalanabilir.
Ama unutma sistemde kurulu herhangi bir uygulama ya da library de bu çok işlemci olayından anlamıyor olabilir ve sistemi genel olarak kasarak FBde de zarar verebilir. denemelisin, yani olay kurdugun sisteme bağlı.
ben HT li herhangi bir intel kullanmadığım için bilemiyorum uyumsuz yaygın uygulamaları.
Vulcan bugünlerde çıkması lazımdı jim yıl sonuna binary süreceğini söylemişti.. bakalım belki de yılbaşı hediyesi olarak koyar siteye ;)
1-2 ay içinde de release olarak çıkar, çünkü 1 senedir deneniyor zaten.
şimdilik FB 2 ile başlayabilirsin projene.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

Teşekkür ederim :wink: