işlem gören kaydın durumu.

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Terminator yazdı: -Application event dediğin, SQL exception throw dan kaynaklanan bir eventtır, yoksa application bunu lokal olarak kendi üretmez, serverden
dönen exception sonuca göre oluşur. user exceptionları da tanımlayabilirsin FB de, onları da serverdan gönderdiğin noktalarda
uygulaman kesilecektir, except bloguna düşer, ihtimali handle ettiysen try ile.
İşin Delphi tarafından baktım olaya, Delphi'nin kendi ApplicationEvents bileşeni ve istisnalar için Exception yönetimi var..
Terminator yazdı: - Anladığım kadarıyla herhangi bir RDBMS bunu döndürüyor mu? hangisi döndürüyor? peki o dönen sana ulaşana kadar 2-3 kişi daha aynı kaydı sırayla commit edip update ettiyse senin elindeki bilginin nesi işe yarayacak? bu mantık hangi saçma sistemden geliyor bi açar mısın? ben bilmiyorum öyle bir sistem, aklım da almıyor, nasıl tasarlanabilir ve stabil çalışır...
Herhangi bir sistemde olduğunu, yapıldığını ya da stabil çalışabileceğini iddia etmedim, etmiyorum da..Bilgi edinmek amacıyla sordum sadece..Tabii yapılamayacağı/yazılamayacağı anlamına da gelmez :!:
Terminator yazdı: -Harici istisna nedir? ne demek istedin?
Örneğin elektrik kesintileri, sistem kilitlenmeleri, reset olayı vs.olduğunda kill edilmemiş transactionların bu konuda bir sıkıntı doğurup doğurmayacağı gibi...Bu da bilgi edinme amaçlı bir soru...
Terminator yazdı: hata mesajının içinden bir kelime aratmak sağlık bir yöntem değil.
aynı kelime farklı bir açıklama için de geçiyor olabilir, yani hata farklıdır,
siz kalkar deadlock diye kullanıcıyı ve uygulamanızı yanıltırsınız.
Evet bu konuda haklısın, ancak bazı durumlarda şartlar ancak bu kadarına müsaade ediyor..Ve durumu biraz daha sağlama almak adına, deadlok hata metninini komple alıp string fonksiyonlarıyla kontrol ettiğimizde çözümü büyük oranda sağlamış oluruz..Tabii FB hata mesajı metninde bir değişikliğe gitmediği sürece..

Bilgiler için tekrar teşekkürler..
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Gözüme sonradan çarptı, önceki yazıyı editlemek istemedim, hoşgörünüz..

SP'lerde, Select ifadesi ile * kullanmayın demişsin, @rsimsek de onaylamış..O zaman bu şu demek, SP'lerde tanımlanan outputlarda lüzum olmayan şeyleri de ekliyor programcılar :shock: Şahsım adına konuşmak gerekirse, SP yazıyorsam, sadece listelemek ya da herhangi bir işlem yapmak üzere kullanacağım değerleri out ediyorum.Bu kimi zaman 1 tane oluyor kimi zaman 10 tane..Hepsini kullandığım/kullanacağım için oturup tek tek alan ismi yazmak ne kadar doğru olur sizce?İstisna olarak, bir SP'yi başkar bir view ya da tabloyla joinlemem gerekiyorsa elbette ki select ifadesinde gerekli alanları yazıyorum..Bunun haricinde bir sıkıntı olacağını da düşünmüyorum..

Saygılar..
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

Mesaj gönderen Terminator »

>İşin Delphi tarafından baktım olaya, Delphi'nin kendi ApplicationEvents bileşeni ve istisnalar için Exception yönetimi var..

Burada FB hatalarını handle etmekten bahsettiğimize göre,
FB ile bir iletişim anında doğan hataları yakalamak ve gerekeni yapmak önemli olur. FB de bütün hataların bir kodu vardır MSG.FDB bunları tutar.
stringlerle oynamak doğru değil, çünkü mesajlar yerelleştirildiğinde uygulaman göçer tahmin ettiğin gibi.
deadlock exception kodu 457837935 olsun mesela, bu koda bakıp ister
orjinal msg stringi yazdır ister kendi uyarını. doğru yöntem bu bence.
ama sen yoğurdu amuda kalkıp yiyorsan, ona da karışıyor değilim.

>Herhangi bir sistemde olduğunu, yapıldığını ya da stabil çalışabileceğini iddia etmedim, etmiyorum da..Bilgi edinmek amacıyla sordum sadece..Tabii yapılamayacağı/yazılamayacağı anlamına da gelmez

Gelir. RDBMS ler kullanıcı mantığıyla çalışmaz. ACID kurallarıyla ve matematik mantığıyla çalışır. Senin bu işlemi mantıklı ve yapılabilir gibi görmen bir işe yaramaz. sistemleri çok iyi tanıdığını ve kendi düşüncelerinin doğru olduguna inanıyorsan kendi bireysel sisemini geliştirebilirsin. dediğim gibi bu özellik bir eksiklik değil, bir tutarlılıktır.
FB tabiki bilir kimin neyi lockladığını, çünkü herkesin transaction numarasını bilir, active transactionları bilir ve active transactionlardan
etkilenmiş bütün kayıtları da bilir versiyonu gereği. sorun, bunu senin bilmenin işe yarar bişey olmaması. belki sen hayatında 2-3 kişinin üstünde kullanıcısı olan bir DB sistemi geliştirmedin, ama ciddi DB lerde
teorik olarak kullanıcısı sayısı n tanedir.1 de olsa n de olsa aynı tutarlı ve kesin sonuçları üretmek zorundadır. teorik olarak bugünü koşullarında bir FB databaseinde bir kayıt 1 saniye içinde binlerce defa değiştirilip commitlenebilir seri olarak farklı kullanıcılar tarafından.
transaction isolation tanımlarında WAIT diye bişey var, ne işe yaradığını sanıyorsun onun????

>Örneğin elektrik kesintileri, sistem kilitlenmeleri, reset olayı vs.olduğunda kill edilmemiş transactionların bu konuda bir sıkıntı doğurup doğurmayacağı gibi...Bu da bilgi edinme amaçlı bir soru...

Elektrik kesildiğinde sadece client gittiyse, connection koptuğu için FB server cevap alamadığı için iptal eder bütün transactionları. FB server da gitmişse, açıldığı zaman zaten bütün aktif kalmış transactionlar rollback kabul edilir. kayıtların orjinal versiyonu commitli olduğu için hiçbir ek işlem yapılmadan sistem yürü ya kullanıcım der.. FB o yüzden bütün diğer sistemlerden daha hızlı açılır kapanır. saniye sürmez!
ben bugüne kadar bir kaydın locklı kaldıgını ne duydum ne de gördüm.
ama uygulama açık kalmıştır zombi proses olarak, transaction da açıktır içinde, bişeyler yapmıştır... iletişim devam eder ama user interface göçmüştür vs.. bunlar programcının önlem alması gereken işler.
transaction timeoutlar, uygulama kontrolleri sağlam olmalı.
yoksa FB neden ilgilenecek herhangi bir transactionın ne durumda çalıştıgını.. yapsa yapsa bir süre iletişemezse, bağlantıyı kesip rollback kabul eder. yani FB de herşey otomatik. Jim amcam nefret eder gıcık sistem ayarlatmalarından, bilgisayar kendini ayarlayabilecek şekilde programlanmalıdır der.

>SP'lerde, Select ifadesi ile * kullanmayın demişsin,...

sen bir select * yazdığında sistem neler yapar o yıldızı nasıl doldurur bilmen lazım. bakınız RDB$RELATIONS, RDB$RELATION_FIELDS vs..
bilgisayarlarlar tahminle çalışmaz herşey net ve açıktır, somuttur.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Terminator yazdı: Burada FB hatalarını handle etmekten bahsettiğimize göre,
FB ile bir iletişim anında doğan hataları yakalamak ve gerekeni yapmak önemli olur. FB de bütün hataların bir kodu vardır MSG.FDB bunları tutar.
stringlerle oynamak doğru değil, çünkü mesajlar yerelleştirildiğinde uygulaman göçer tahmin ettiğin gibi.
Bu konuda doğru olanın mesaj numarasına göre işlem yapmak olduğunu kabul ettiğimi beyan ettim.Ancak, eğer mesaj metinleri yerelleştirilebiliyorsa, hata mesajı numaralarının da yerelleştirilmeyeceğini kimse garanti edemez..
Terminator yazdı: Gelir. RDBMS ler kullanıcı mantığıyla çalışmaz. ACID kurallarıyla ve matematik mantığıyla çalışır. Senin bu işlemi mantıklı ve yapılabilir gibi görmen bir işe yaramaz. sistemleri çok iyi tanıdığını ve kendi düşüncelerinin doğru olduguna inanıyorsan kendi bireysel sisemini geliştirebilirsin. dediğim gibi bu özellik bir eksiklik değil, bir tutarlılıktır.
FB tabiki bilir kimin neyi lockladığını, çünkü herkesin transaction numarasını bilir, active transactionları bilir ve active transactionlardan
etkilenmiş bütün kayıtları da bilir versiyonu gereği. sorun, bunu senin bilmenin işe yarar bişey olmaması.
Kendinle çelişmişsin..Eğer FB kaydı kimin lock ettiğini biliyorsa bu yapılabildiğinin kanıtıdır..
Terminator yazdı: belki sen hayatında 2-3 kişinin üstünde kullanıcısı olan bir DB sistemi geliştirmedin..
Evet, belki de VEDOP otomasyonunu ben yazdım, yani tam tersi de olabilir..
Terminator yazdı: transaction isolation tanımlarında WAIT diye bişey var, ne işe yaradığını sanıyorsun onun????
Her şeyi bilmem imkansız elbette, bu gayet doğal ki ben de kafama takılanları sen biliyorsun diye soruyorum..
Terminator yazdı: sen bir select * yazdığında sistem neler yapar o yıldızı nasıl doldurur bilmen lazım. bakınız RDB$RELATIONS, RDB$RELATION_FIELDS vs..
Haklısın, FB'ye güvendiğim için bir SP outunda * yazıyorum..
Terminator yazdı: bilgisayarlarlar tahminle çalışmaz herşey net ve açıktır, somuttur.
Delphi'de variant tipi vardır..Herhangi bir değişken tipi için kullanabilirsin bunu.Sen bir variant tanımladığında Delphi bunu değerlendirir, gerçek tipini bulmaya çalışır ve try-except kesmesine alır..Taa ki tutturana kadar..Yani deneme yanılma yoluyla bulur sonucu..E deneme yanılma da bir tahmin değil midir?Ve bu olay sadece Delphi'ye mi mahsusdur?Aksini iddia ediyorsan if şartları neden vardır?
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

bLue aLonE yazdı:
Terminator yazdı: Burada FB hatalarını handle etmekten bahsettiğimize göre,
Bu konuda doğru olanın mesaj numarasına göre işlem yapmak olduğunu kabul ettiğimi beyan ettim.Ancak, eğer mesaj metinleri yerelleştirilebiliyorsa, hata mesajı numaralarının da yerelleştirilmeyeceğini kimse garanti edemez..

--------
Bu nasıl bir mantık blue???
hata mesajı numaraları değişir mi sence? binlerce kişi programına bunu gömmüşken? hadi baştan yazın-derleyin mi denecek? bu ne laubalilik!
--------

Terminator yazdı: Gelir. RDBMS ler kullanıcı mantığıyla çalışmaz. ACID kurallarıyla ve matematik mantığıyla çalışır. Senin bu işlemi mantıklı ve yapılabilir gibi görmen bir işe yaramaz. sistemleri çok iyi tanıdığını ve kendi düşüncelerinin doğru olduguna inanıyorsan kendi bireysel sisemini geliştirebilirsin. dediğim gibi bu özellik bir eksiklik değil, bir tutarlılıktır.
etkilenmiş bütün kayıtları da bilir versiyonu gereği. sorun, bunu senin bilmenin işe yarar bişey olmaması.
Kendinle çelişmişsin..Eğer FB kaydı kimin lock ettiğini biliyorsa bu yapılabildiğinin kanıtıdır..

--------
Herşeyi açıkladım, anlattım da, bir tek kendimle çelişik olduğumu mu düşünemiyorum sence?
Burda tartıştığımız FB ün bunu bilmesi ve takip etmesi değil, kullanıcıya bu bilginin verilmesinin çok kullaıncılı, çok threadli, çok işlevli bir sistemde
hiç bir halta yaramayacağıdır. bu tür istekler genelde yeni öğrenenlerden
çok geliyor, yıllardır FB destek forumunda yardım ettiğim için bu konuda tecrübeli sayılırım. Ama ilk defa bir türkçe destek sitesinde bu kadar kaldım ve yazdım.
sana örneklerle açık açık beklentinin tutarsız - unstable sonuçlar üreteceğini ve bir işe de yaramayacağını anlattım. haala beklentinde ısrar etmene aklım almıyor!!!!
ne yapmak istiyorsun? kafana göre terör estirip locklı kullanıcıları iptal etmek mi? eğer sadece o locklarını kaldırabileceğini sanıyorsan ve bunun sistem bütünlüğü ve diğer kullanıcı işlem tutarlılıklarını bozmayacağını sanıyorsan YUH! derim.
FB de ne lock sorunu yaşadın da kafaya taktın sen? FB lock ihtimalinin en düşük oldugu sistemdir. lock varsa şarttır ve allahın emridir, aciz kullar karışamaz.

paylaşmak her yerde sorundur! paylaşımı ihlal edip yersiz öncelik ve anarşi yaratacaksan, ve bunların sonuçlarını hesaplayamıyorsan senle tartışacak değilim, bildiğin gibi yap. FB open soruce, al kodunu kafana göre mıncıkla, kendi dünyanı yarat...

--------
Terminator yazdı: belki sen hayatında 2-3 kişinin üstünde kullanıcısı olan bir DB sistemi geliştirmedin..
Evet, belki de VEDOP otomasyonunu ben yazdım, yani tam tersi de olabilir..

VEDOP nedir bilmiyorum, yazmak sorun değil, artık herkes bişeyler yazıyor sürüklüyor bırakıyor, detayı bilmek hesaplamak gerekmiyor.
VEDOP projen herneyse, ben kullanıyor olsam ya da kontrol-muayene mühendisin ben olsam sence ok alabilr miydin benden???
Terminator yazdı: transaction isolation tanımlarında WAIT diye bişey var, ne işe yaradığını sanıyorsun onun????
Her şeyi bilmem imkansız elbette, bu gayet doğal ki ben de kafama takılanları sen biliyorsun diye soruyorum..

WAIT, NOWAIT modlarını bilmiyorken buralara nasıl geldin de beni bile
çelişkili bulabildin, ilginç bir cesaret...
bunlar temel SQL standartlarıdır. RDBMS sistemlerinde ilk öğreneceğin şeylerdendir.
Terminator yazdı: sen bir select * yazdığında sistem neler yapar o yıldızı nasıl doldurur bilmen lazım. bakınız RDB$RELATIONS, RDB$RELATION_FIELDS vs..
Haklısın, FB'ye güvendiğim için bir SP outunda * yazıyorum..

Güvenmeyle, optimistik-verimli-ekonomik kullanımının ne alakası var??!!!
çok kullanıcılı bir sistemde senin 1 numaralı görevin verimdir.
yani ekonomik ve hızlı olmak zorundasın çünkü paylaşılan bir sistemdesin.
fazladan kullandığın her zaman dilimi başkalarıınn zararına demektir, respons gecikmesi, kaynak israfı demektir...
Terminator yazdı: bilgisayarlarlar tahminle çalışmaz herşey net ve açıktır, somuttur.
Delphi'de variant tipi vardır..Herhangi bir değişken tipi için kullanabilirsin bunu.Sen bir variant tanımladığında Delphi bunu değerlendirir, gerçek tipini bulmaya çalışır ve try-except kesmesine alır..Taa ki tutturana kadar..Yani deneme yanılma yoluyla bulur sonucu..E deneme yanılma da bir tahmin değil midir?Ve bu olay sadece Delphi'ye mi mahsusdur?Aksini iddia ediyorsan if şartları neden vardır?
kısmen eksik, kısmen de yanlış.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

@Terminator ihtiyacımız kadarını Quote edelim. Gerisini keselim. Koca mesajı Quote etmiş 2 satır yazmışsınız.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

coderlord yazdı:@Terminator ihtiyacımız kadarını Quote edelim. Gerisini keselim. Koca mesajı Quote etmiş 2 satır yazmışsınız.
2 satır değil, yazının çoğu bana ait, sadece kota işaretlerini kaldırmayı unuttuğum için yazdıklarım içeride kaldı.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

@Terminator;

Konu gereksiz yere uzuyor, son olarak birkaç şey söyleyip nokta koyacağım..

- Kaydı kimin lock ettiğinin bilinmesinin ne gibi bi ihtiyaca cevap vereceği,
programın kullanıldığı şartlara, kullanıcının isteklerine ve programcının olaya yaklaşımıyla ilgilidir.Bu, senin ya da FB'yi yazanların "bu mantıksız" demesine bağlı olamaz.FB bunu yapabiliyor mu, yapabiliyor..Ben kullanabaliyor muyum, kullanamıyorum..Olay budur..Ha bunu başka yöntemlerle yapabilir miyim?Elbette yaparım.Ama madem FB kullanıyorum ve madem sen de tenezzül edip bir Türk forumunda bu kadar uzun süredir yazıyorsun, ben de seni bulmuşken soruyorum..Bunun yadırganacak neyi var?Cevabı biliyorsan ve paylaşmak istiyorsan eyvallah der dinler, okurum.Gerisi ne seni ne de FB'cileri ilgilendirir, tamamen kendi insiyatifim doğrultusunda modeller ve kodlarım..Ha sen benden bir program mı istedin, bir veritabanı modellemesi mi yapacağım sana, o zaman anlatırsın bu gereksiz ve saçma bi ihtiyaç diye..Şu aşamada bunun gereksiz olup olmadığına sen değil ben karar veririm.

- WAIT, NOWAIT vs.konularını bilmiyorum demedim, sadece her şeyi bilmem imkansız dedim.Ayrıca benim hangi noktada olduğum, nasıl geldiğim yine beni ilgilendirir.Ek olarak ben bir MUHASEBECİYİM!

- VEDOP projesinin kime ait olduğu bir kenara, senin açından baktığımızda, benim ya da forumdan herhangi birisinin herhangi bir projesine OK vermen ya da vermemen, keza bunu düşünmem dahi bana saçma geliyor.Ben oturur kodlarım, çıkartırım teste..Ve kullanıcıya derim ki, "programı alacak mısın?öyleyse otur kullan, ihtiyacına cevap veriyorsa fiyatı budur!". Son olarak FB benim kullandığım tek veritabanı da değil!Geliştirdiğim projeler için en ideal veritabanı FB olduğu için onu seçtim.Keza bu da tamamen beni ilgilendirir.

Çalışmalarında başarılar diliyorum.
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

>Konu gereksiz yere uzuyor, son olarak birkaç şey söyleyip nokta koyacağım..

>- Kaydı kimin lock ettiğinin bilinmesinin ne gibi bi ihtiyaca cevap vereceği,
programın kullanıldığı şartlara, kullanıcının isteklerine ve programcının olaya yaklaşımıyla ilgilidir.Bu, senin ya da FB'yi yazanların "bu mantıksız" demesine bağlı olamaz.FB bunu yapabiliyor mu, yapabiliyor..Ben kullanabaliyor muyum, kullanamıyorum..Olay budur..

blue,
FB bunu yapamasa, RDBMS olamazdı, VT sistemi demek lockları takip ederek kayıtları paylaştıran sistem demektir. Ve FB dünyada optimum lock mimarisine sahip ilk VT sistemidir, onun 20 yıl önce keşfettiklerine bugün bile sadece birkaç VT sistemi ulaşabiliyor o da tam değil.
Lock gereklidir ve merkezi sistemle, yalıtımlı yapılmalıdır. locka kullanıcı karışamaz, çünkü her lock sistem bütünlüğünü tutarlılığını sağlamak için vardır. ACID için vardır. Transaction sistemlerde bu şarttır. MYSQL diyorsan onda innodb modunu kullanmadığın sürece ACID değil. innodb si de dünkü sistem ve kiralık, FB mimarisinin ucuz bir taklidi.

>Ha bunu başka yöntemlerle yapabilir miyim?Elbette yaparım.Ama madem FB kullanıyorum ve madem sen de tenezzül edip bir Türk forumunda bu kadar uzun süredir yazıyorsun, ben de seni bulmuşken soruyorum..

yurdum insanına 2-3 yılda bir şans veriyorum, bakıyorum piskolojisi düzelmiş mi, engin, geniş ve objectif düşünüyor mu, yoksa keçi gibi
inadına devam edip üçgen tekerlekli mercedes mi tasarlamaya çalışıyor.
.

>Bunun yadırganacak neyi var?Cevabı biliyorsan ve paylaşmak istiyorsan eyvallah der dinler, okurum.

Cebabı ben defalarca verdim bu forumda, dikkatli okumanın yanı sıra hazmetmen, sindirmen de gerekiyor.

>Gerisi ne seni ne de FB'cileri ilgilendirir, tamamen kendi insiyatifim doğrultusunda modeller ve kodlarım..

tabi ki.. ama lock edilmiş kaydın sahibiyle ilgili işleme kalkışmak bir eksiklik ya da buluş değil, tasarım bozukluğundan kaynaklanan bir ihtiyaçtır.

>Ha sen benden bir program mı istedin, bir veritabanı modellemesi mi yapacağım sana, o zaman anlatırsın bu gereksiz ve saçma bi ihtiyaç diye..

Veritabanı modellemesi de kodlama da benim işim, kimseye bırakmam tasarımı. hele sana assslaaa!! ama piyasa senin gibilere daha yatkın oldugu için yine de benden daha çok kazandığını ve daha iyi bir işin oldugundan emin olabilirsin.

>Şu aşamada bunun gereksiz olup olmadığına sen değil ben karar veririm.

buna karar verecek kadar uzmansan, kendi VT sistemini geliştir diyorum ben de sana. çünkü hiçbir DB gurusu senin bu arzunla uğraşmaz.
MSSQL gibi gereksiz locklar yapan, locklı kalabilen sistemlerde bu ihtiyacını karşılamak istiyorsan da, bu isteklerini M$ mühendislerine iletmelisin, yanlış yerdesin, müslüman mahallesinde salyangoza kimse para vermez. ( herekirse, kendi yakalar yer, o ayrı konu ;) )

>- WAIT, NOWAIT vs.konularını bilmiyorum demedim, sadece her şeyi bilmem imkansız dedim.Ayrıca benim hangi noktada olduğum, nasıl geldiğim yine beni ilgilendirir.Ek olarak ben bir MUHASEBECİYİM!

Ek olarak ben de 20 yıllık bilgisayar uzmanıyım,üniversitelerden 2 tane bilgisayar bir tane de ekonomi diplomam var, yüksek bilişimciyim.
Asıl önemlisi ise, ben herşeyi, hobi ve meraktan öğrenir ve uygularım, formaliteden iş yapmam, konuşmam.

>- VEDOP projesinin kime ait olduğu bir kenara, senin açından baktığımızda, benim ya da forumdan herhangi birisinin herhangi bir projesine OK vermen ya da vermemen, keza bunu düşünmem dahi bana saçma geliyor.Ben oturur kodlarım, çıkartırım teste..

Ben oturup test etmem uygulamanı. Tasarım şemana bakarım, kodunu incelerim. Yazılım bir mühendislik, bir ar-ge çalışmasıdır. TV programı-sabah kuşağı yapar gibi programcılık benim tarzım değil. oturup seyretmem!

>Ve kullanıcıya derim ki, "programı alacak mısın?öyleyse otur kullan, ihtiyacına cevap veriyorsa fiyatı budur!". Son olarak FB benim kullandığım tek veritabanı da değil!Geliştirdiğim projeler için en ideal veritabanı FB olduğu için onu seçtim.Keza bu da tamamen beni ilgilendirir.

Kullanıcı seni teknik olarak değerlendiremez eğer kullanıcın aynı senin meslekten değilse. Teknik değerlendirme, sosyo-ekonomik-ticari değerlendirmeden farklıdır. Evrensel matematik ve mantık cenderesi vardır.

>Çalışmalarında başarılar diliyorum.
Ben de sana, ve herkese diliyorum. sadece benim başarılı olmamın bir anlamı olamaz ki, ben kendime zaman ayırmak yerine burada suyu havanda seyreltmeye çalışıyorum.

Ve son bir örnek vererek anlaman umuduyla konuyu kapatıyorum.

bir timer koy, limiti 1000 ms olsun yani 1 sn.

timer değeri kontrol değişkenini sıfırlayan kadar döngü kur
bir transaction aç,
tablonda bir sahayı update et: update estarabim set honkiponki=honkiponki+1;
commit;
döngüye devam

şimdi,
1 saniye boyunca bu döngü sence kaç update ve lock yapar, bırakır sence hızlı bir serverda???
Bak tek bir kullanıcı var.
peki aynı uygulamayı 2 ayrı proses olarak çalıştır.
bir de aynı uygulamayı 100 terminalden çalıştır...

neler olacak sence????!!!
1.WAIT transaction kullanırsan, herşey tıkır tıkır işler, kör tuttuğunu update eder, binlerce kere..
2.NOWAIT kullanırsan, lock handle etmediğin için kesilir çoğu.
lock handle ederek kullanırsan, yine WAIT gibi işletebilirsin.

Şimdi baba soru geliyor!
1 saniyede binlerce kere el değiştirmiş bir lock işleminde, sen hangi kullanıcın lockladığını öğrenip napıcan? senaryoyu geliştir, neler neler olur aklın almaz..
aynı şeyleri anlatmaktan yoruldum.
istediğin gibi yap, kullan, ama herkesin okuduğu ve bişeyler öğrenmeye çalıştığı bir ortamda senin tutarsız isteklerini ortaya koyup konuşmazsam, bir sürü insanın yanılmasını önlememiş olurum, ve burda bulunma amacıma ters düşer! öğrenecekseniz, yapacaksanız, ilgileniyorsanız bu doğrusu olsun!
bişeyleri yanlış bilmek hiç bilmemekten daha tehlikelidir, unutmayın!
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Forum sakinlerinin affına sığınarak koyduğum noktaya tek bir ek yapıyor ve KESİN olarak bu topice daha yazmayacağımı beyan ediyorum!
Terminator yazdı: yurdum insanına 2-3 yılda bir şans veriyorum, bakıyorum piskolojisi düzelmiş mi, engin, geniş ve objectif düşünüyor mu, yoksa keçi gibi
inadına devam edip üçgen tekerlekli mercedes mi tasarlamaya çalışıyor
Kendini nerde gördüğün seni ilgilendirir.Delphi'yle ikinci bir Delphi geliştirmiş, kendi veritabanını kendisi yazmış, yurtdışında koca koca firmalara/network sistemlerine program yazan firmalarda çalışan, ÇİN'de yazılımcıların çözemediği bir algoritmayı çözmüş insanlar gördüm, birlikte çalıştım.Senin şu anlattıkların orta halli bir ingilizce ve 2 aylık çok çok normal bir araştırmayla edinilebilecek bilgiler...

Lafın sonu yok, sağlıcakla kal..
Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye

bLue aLonE yazdı:Forum sakinlerinin affına sığınarak koyduğum noktaya tek bir ek yapıyor ve KESİN olarak bu topice daha yazmayacağımı beyan ediyorum!
Terminator yazdı: yurdum insanına 2-3 yılda bir şans veriyorum, bakıyorum piskolojisi düzelmiş mi, engin, geniş ve objectif düşünüyor mu, yoksa keçi gibi
inadına devam edip üçgen tekerlekli mercedes mi tasarlamaya çalışıyor
Kendini nerde gördüğün seni ilgilendirir.Delphi'yle ikinci bir Delphi geliştirmiş, kendi veritabanını kendisi yazmış, yurtdışında koca koca firmalara/network sistemlerine program yazan firmalarda çalışan, ÇİN'de yazılımcıların çözemediği bir algoritmayı çözmüş insanlar gördüm, birlikte çalıştım.Senin şu anlattıkların orta halli bir ingilizce ve 2 aylık çok çok normal bir araştırmayla edinilebilecek bilgiler...

Lafın sonu yok, sağlıcakla kal..
Amatörce laflar ediyorsun blue, sen git, o övdüğün adamlar çıksın karşıma.. bi diyecekleri varsa onlar söylesin.
başkalarının yalakalığını yaparak burda bana zaman kaybettiriyorsun! bu ne yaa benim babam senin babanı döver tripleri??!!
çinlilerin ne kadar salakça program yazdığını, koca koca firmaları kaç kere uyardığımı ama aylar sonra düzeltebildiklerini öğrenmek ister misin?
Ben bilgisayarla 1996 dan beri ilgilenmiyorum bile, evde 1 satır kod yazmadım daha. ilk bilgisayarımı da 96 da almıştım. yani sandığın gibi
bilgisayar kurdu veya sünepesi falan da değilim.
Benim o anlattıklarım 1990 dan kalma bilgiler, ben icad etmedim, matematik ve elektronik kuralları evrenseldir, kişisel tercih değildir.
2 ayda öğrenebileceğin bu sıradan bilgileri öğrenmeye çalışmak dururken
neden benimle evrensel standartları tartışıp kişisel beklentilerini karşılamayan teknolojileri ve beni suçluyorsun?

Son defa söylüyorum, hava atmayı, öne çıkmayı, dikkat çekmeyi sevmeyen bir insanımdır. Buraya Kurinin ricasıyla geldim ve çalıştığım şirketlerle bile paylaşmadığım bilgilerimi tecrübelerimi size gönüllü aktarmaya çalışıyorum meslekten gider ayak...
arada birkaç ehliyetsiz kişi çıkıp benle didişecekse, ve diğerleri de it dalaşı seyreder gibi izleyecekse ben yokum. laf dalaşını sevmem. zaman en değerli şeydir, ve ben onu israf edecek kadar zengin ya da şuursuz değilim. laf dalaşıyla zaman kaybetmemek için şiddeti tercih ettim ortamlar bile olmuştur.

Bu ortamda ya hiç kimse konuyu bilmiyor ve karışmak istemiyor,
ya da taraf olmaktan korkuyor bir şekilde.
Arkadaşlar, konuştuğumz şeyler bilim! doğrusu yanlışı ortada olan ve kısa bir araştırmayla ortaya konup ispatlanabilecek şeyler. Yeni bir teknoloji geliştirmiyoruz burada, mevcut teknolojileri bile yanlış öğrenir-anlar-uygularsak vay halimize.. ülkenin genel durumu her konuda her alana böyle yansımak zorunda mı?
Ne kadar iğrenç bir meslek bu böyle!
Yıllarını vermiş Doktorlar, dişçiden berberler, kasaptan cerrahlar, nalbanttan kırık-çıkıkçılar herkes aynı kefede!
6 ay kurs görüp polis olandan başkası bile ben polisim diyemiyorken, bizde canı isteyen bilgisayarcı! üniversite sınavında bile %1-2 ye girip bilgisayarcı olamayacağını kabul edebiliyorken, piyasada iş bulamayan ve bir başarı gösteremeyen herkes bilgisayarcı oluyor. Türk milleti herşeyi tersten ve yanlış yapmak zorunda mı?
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Bir süreliğine başlığı kilitliyorum. Biraz sakinleşelim...
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Konunun tamamnı okuyamadım, şu sıralar biraz işlerim yoğunlaştı ancak sanırım ortada bir yanlış anlaşılma var.

Gereksiz tartışmalara girmeden konuşalım isterseniz.

Ben bir ara okuyacağım.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kilitli