merhaba. arkadaşlar yapmakta olduğumuz bir proje için şöyle bir yapıya ihtiyacımız var bu yapıyı nasıl kurabilirim.
ana programımız bir exe olacak (mdi form)
mesela programımızda SATIŞ, CARİ, STOK gibi modüller olsun. bizim yapmak istediğimiz mesela kullanıcıya ana programın yanında STOK ve SATIŞ modülünü verdik ancak CARİ modülünü vermedik.
Daha sonra bu kullanıcıya CARİ modülünü verdiğimizde ana program içerisinden bu CARİ modülünü (artık bu modül nasıl birşey olacaksa. yani dll dosyasımı olur yada ona benzer birşey mi. olur yada benim düşünceme göre ayrı bir exe olup sürekli arada parametreler ile çalışan bir programcıkmı olur) kullanıcı seçerek ana program içerisine dahil edebilmeli.
bu yapı nasıl modülerlik nasıl sağlanır ve bu işi delphide nasıl tasarlarım. yani bir project group içerisinde birden çok proje oluşturmak ve bunların arasındaki ilişkileri sağlamak gibi birşey yada sizin önerileriniz neyse.
teşekkür ederim.
modüler programlar geliştirmek
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
modüler programlar geliştirmek
[ F X E R K A N © - E r k a n Ç İ F T Ç İ ]
Programım modüler olsun diye her bişeyi ayrı ayrı dll lere koymak çok sorunları çıkartabilio. Bu tarz program yazın birini biliorum...
Bence Programın bütün parçaları tek bir exe'de olsun. Mustafa abinin bir sözü vardı "Ne kadar dağıtırsan o kadar dağılırsın" diye. O başka bir mevzu için söylemişti ama bu mevzu içinde bence aynısı geçerli.
Programın açılışında, Hasp gibi bir güvenlik sistemiyle kullanıcının hangi modüllerin lisanslarını sahip olduğunu kontrol ettirin ve olmayan modülleri gizleyin. Mesela Likom Presto böyle.
Bence bu yolla çok daha kolay olur ama tartışılabilir genede alternatif yöntemler...
Bence Programın bütün parçaları tek bir exe'de olsun. Mustafa abinin bir sözü vardı "Ne kadar dağıtırsan o kadar dağılırsın" diye. O başka bir mevzu için söylemişti ama bu mevzu içinde bence aynısı geçerli.
Programın açılışında, Hasp gibi bir güvenlik sistemiyle kullanıcının hangi modüllerin lisanslarını sahip olduğunu kontrol ettirin ve olmayan modülleri gizleyin. Mesela Likom Presto böyle.
Bence bu yolla çok daha kolay olur ama tartışılabilir genede alternatif yöntemler...
hocam cevabınız için teşekkür ederim ama benim amacım modülleri gizlemek yada yetkilendirmek değil.
amacım exe ile modülleri ayırarak hem modüleriteyi sağlamak hemde program boyutlarından kar elde etmek. bunu neden istiyorum diye sorarsanız. eğer POWERBUILDER kullananan arkadaşlar varsa bu istediğim sistemin bu dilde var olduğunu bilirler. ve powerbuilder gibi salak ama bir o kadarda faydalı bir dilde böyle bir sistem varsa neden DELPHI' de de olmasınki kesin vardır. işte ben bu sistemin adını yada ne olduğunu, nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum.
teşekkürler.
amacım exe ile modülleri ayırarak hem modüleriteyi sağlamak hemde program boyutlarından kar elde etmek. bunu neden istiyorum diye sorarsanız. eğer POWERBUILDER kullananan arkadaşlar varsa bu istediğim sistemin bu dilde var olduğunu bilirler. ve powerbuilder gibi salak ama bir o kadarda faydalı bir dilde böyle bir sistem varsa neden DELPHI' de de olmasınki kesin vardır. işte ben bu sistemin adını yada ne olduğunu, nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum.
teşekkürler.
[ F X E R K A N © - E r k a n Ç İ F T Ç İ ]
300 - 400 kullanıcının türkiyenin çeşitli yerlerinde çalıştıkları ve internete sadece kendi şirketlerinin düşük hızlı kiralık hatları ile çıktıkları bir proje için *.bpl leri bile ayırmak zorunda kalmıştım. bu gibi durumlar moduler çalışmak faydalı oluyor.. bizde çok fazla modul yoktu ama rapor, replikasyon, admin, ana program vs gibi 5-6 exe den oluşuyordu. rapor exe sindeki ufak bir değişiklik için (400-500 kb.) tüm programı (6-7 mb. db hariç tabi) transfer etmek pek hoş değil bence. eğer çok fazla karışmayacaksa moduller halinde yapmakta fayda var diye düşünüyorum..