master-detail index hakkında yardım pls
master-detail index hakkında yardım pls
merhaba arkadaşlar ben daha delphide yeni sayılırım bi sorunum çıktı iki tabloyu master detail şeklinde bağladım masterfieldname kursno ama ben detail tabloda sıralamayı ad'a göre yapmak istiyorum detail tablonun indexfieldini 'ad' yaptığımda da kayıt yaparken kursno yu ad alanına atıyor ne yapmalıyım tşklerrrrrrr
- kadirkurtoglu
- Üye
walla kardeş vt dediğin nedir acaba
) veri tabanı dbase table lerle yaptım
detaylıca anlatmam gerekirse master table de kurs_kodu ve kurs_adi alanları detailde ise kursa katılmak isteyenler için kurs_kodu , kisi_adi soyadi ..... vs gibi alanlar var kurs_kodu alanı ile bağladım ben bunları ama x kursunu almak isteyenleri görüntülerken (dbgrid de kayıt yaparken) ada göre sıralama yaptırmak istiyorum . indexfieldler ikisininde kurs_no . detailinkini 'ad' yapınca kayıt yaparken kişileri kurs_no yu otomatik atıyoya detaile bu sefer ad alanına atıyo.. sorun bu yani
belki aynı işlemleri SQL veya filter kullanarakta yapılabilir uğraşmadım ama master detaili yeni öğrendim daha denemek istedim bu sorunla karşılaştım . bir yolu var mı acaba diye merak ettim tşeklerrrrrr

detaylıca anlatmam gerekirse master table de kurs_kodu ve kurs_adi alanları detailde ise kursa katılmak isteyenler için kurs_kodu , kisi_adi soyadi ..... vs gibi alanlar var kurs_kodu alanı ile bağladım ben bunları ama x kursunu almak isteyenleri görüntülerken (dbgrid de kayıt yaparken) ada göre sıralama yaptırmak istiyorum . indexfieldler ikisininde kurs_no . detailinkini 'ad' yapınca kayıt yaparken kişileri kurs_no yu otomatik atıyoya detaile bu sefer ad alanına atıyo.. sorun bu yani
belki aynı işlemleri SQL veya filter kullanarakta yapılabilir uğraşmadım ama master detaili yeni öğrendim daha denemek istedim bu sorunla karşılaştım . bir yolu var mı acaba diye merak ettim tşeklerrrrrr
- kadirkurtoglu
- Üye
merhaba anladığım kadarıyal ik tablon var ve ilişki alanın kurs_no dediğine göre ancak detail tabloya adı alanını atıyor diyorsun. bu işlemde adı alanına göre brşeyler yaptırıyorsunki adi alanını atıyor. master tablodaki kurs_no ile detail tablodaki kurs_no alanlarını yazmamışsın Query kullanıyorsan sql kodu ile referans göstermen lazım. table kullanıyorsan table nin masterfields özelliğinden yararlanarak yine referans alanları belirlemen gerekiyor. öncelikle forumda arama yapıp master-detail konusu hakkında bilgi toplamanı tavsiye ederim. kolay gelsin..
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome