nerden başlamam gerek

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7588
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

hocam teknik açıdan söylüyorsan bence çok yanılıyorsun. Delphi ile programlama çok kolay ve sonrasıında ilerleyerek iyi bir şekilde öğrenilebilir.

iş açısından diyorsan, yorum yok. çünki çok işim var :D

hadi kolay gelsin.
snofru
Üye
Mesajlar: 204
Kayıt: 19 Ağu 2004 02:57
Konum: /local/usr/src
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

Haklısın üstadım, kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
yuksel2004
Üye
Mesajlar: 61
Kayıt: 26 May 2005 08:55
Konum: Bursa

Mesaj gönderen yuksel2004 »

Bende delphinin hiç bir zaman ölmeyeceğini ve teknik olarakta diğer dillerle her konuda rekabet edebileceğini düşünenlerdenim.Ayrıca yıllardır oturmuş bir yapısı var.Diğerlerinin bu aşamaya gelmesi(c# vb) zaman alır.Benim sana tavsiyem delphiyi öğren derim.Delphi win32 bence bir on yıl daha gider.Ayrıca delphi netede destek veriyo.Yolun açık olsun ama delphişden vazgeçme derim.
Unutmayalım ki bu hayat bir demodur ve tam sürüm kullanabilmek için lisans ücreti ödemememiz düşünülemez.
DataforceR
Üye
Mesajlar: 25
Kayıt: 31 Ara 2004 01:25
Konum: İzmir

Mesaj gönderen DataforceR »

Delphi Eternity'dir Delphi Ölümsüzlüktür... Delphi bitmez coderler sürünmez... Daha delphi yeni başlıyor....
ensartas
Üye
Mesajlar: 5
Kayıt: 26 Haz 2005 11:52

Mesaj gönderen ensartas »

evet tavsiyeleriniz yorumlarınız ve fikirleriniz için çok teşekkürler delphi ile başlamam daki sebep birçok forumda herkesin öncelikli tavsiyesi olduğu içindir ben visual basicten başlayascaktım herkes bana önce bunu ve sınra c yi tavsiye etmişti bu yüzden delphi den başlamak istedim ha delphiyi öğrenebilirsem diğer dillere de başlayabilirim öyle değil mi neden olmasın :wink:
snofru
Üye
Mesajlar: 204
Kayıt: 19 Ağu 2004 02:57
Konum: /local/usr/src
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

DataforceR yazdı:Delphi Eternity'dir Delphi Ölümsüzlüktür... Delphi bitmez coderler sürünmez... Daha delphi yeni başlıyor....
Hahaha, Delphi ile program yazıyorsan kendine Coder gibi süper takılar takma. Delphiciden asla Coder olmaz, tavsiyem Coder sözü ağır gelir taşıyamazsın kullanma heryerde.

Sevgili, @ensartas: Sen programcılığa Delphi ile başlayamazsın. Bu sisteme aykırıdır. Bu güne kadar böyle birşey yapmış da başarılı olmuş?? Ben senin yakın geleceğini söyleyeyim; 3 ay sonra Delphiyi az çok çözmüş olursun basit adres takip programları yaparsın ve Ben Delphiciyim.. demeye başlarsın. Yaklaşık 6 ay sonra, Bileşen yüklemeyi, try..except kullanmayı, property yazmayı da öğrendin mi Ben Coderim... demeye başlarsın, kimse seni tutamaz.

Benim analtmak için yırtındığım olay şu; Delphi kötüdür felan değil, hepimiz yeri geldiğinde hatta sıklıkla kullanıyoruz. Ancak, madem yenisin akıllı ol. Delphi gene öğren, gene lazım ama programcılık delphiyle öğrenilmez bu biirrrr, ikincisi delphiden daha revaçta diller var onları bi ön planda tutmanı tavsiye ederim bu iikkkiiiiiiiii....

Kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
ozkanagiral
Üye
Mesajlar: 79
Kayıt: 17 Oca 2004 06:23
Konum: istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen ozkanagiral »

Birden fazla programlama dilinin faydasını görürsün, zaten ister istemez ilerde diğer dillerle de tanışıyorsun, ayrıca C# (C Sharp) dilini öğrenmenide tavsiye ediyorum bunu artık delphi içinde de kullanabiliyorsun ve .Net üzerine de çalışmayı ihmal etme bence :) Ameliniz hayırlı olsun...
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
Mesajlar: 2131
Kayıt: 07 Ara 2003 02:51
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

snofru yazdı:Hahaha, Delphi ile program yazıyorsan kendine Coder gibi süper takılar takma. Delphiciden asla Coder olmaz, tavsiyem Coder sözü ağır gelir taşıyamazsın kullanma heryerde.
bana göre dil, bir projenin gelişirilmesinde en fazla % 25 (yüzde yirmibeş) oranında etki eder. Bu oran, kullandığınız dilin yaptığınız iş ile ilgili olarak size sunduğu teknik imkanlara göre +/- % 5 diyebiliriz.

Geliştirilen bir yazılım uygulamasında dilin projeye etkisi bu düzeyde iken gereksize yere böyle bir tartışmaya girmek çok manalı değildir. Eğer siz yazılım geliştirmenin temel ilkelerini benimsemiş iseniz ha delphi kullanmışsınız ha c# kullanmışsınız ha java kullanmışsınız ha pyhton kullanmışsınız ha perl kullanmışsınız ha scheme kullanmışsınız farketmez. Ne demiş atalarımız "ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz!"

birşeyler yapmak isteyen birisi oturur istediğini istediği dilde yapar. Örnek : http://www.mimarsinan.com/installaware.asp 25 yaşında bi türk gencinin delphi 7 kullanarak yaptığı bir program.

dile verdiğiniz önem kadar yazılım temel felsefesini de araştırp öğrenmek gerekir.

Kod Değerlendirme Süreçleri,
Refactoring,
Konfigürasyon Yönetimi,
Performans Testleri ve Performans Arttırma Yöntemleri,
Yazılım Metrikleri,
Test Tabanlı Uygulama Geliştirme,
Tasarım kalıpları,
Test Tabanlı Uygulama Geliştirme,
Çevik Uygulama Geliştirme

asıl yukarıdaki kavramları bilmeden uygulamadan ben programcıyım diyen kendini aldatır.
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Kullanıcı avatarı
uğur alkan
Üye
Mesajlar: 227
Kayıt: 29 Ağu 2004 04:49
Konum: Istanbul

Mesaj gönderen uğur alkan »

7 adet dili kullanabilecek (Veritabanı uygulamaları hariç) düzeyde biliyorum.bunlardan 3 tanesi özel kimsenin adını bile duymadığı mikro kontrollara ait özel ortamlar toplasan 100 kişi sayamazsın bilen kullanan. Bence diller sadece birer araba gibi.... araba kullanmanın mantığını bildiğin taktirde hangi araba gelirse gelsin çok kolay bir biçimde adapte olur ve kullanabilirsin. delphi olabilir, qbasic bile olabilir önemli olan programlama mantığı bence
Bazen sert rüzgarlar eser başını öne eğmekten asla korkma
snofru
Üye
Mesajlar: 204
Kayıt: 19 Ağu 2004 02:57
Konum: /local/usr/src
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

Sevgili ugur_alkan; bende onu anlatmaya çalışıyorum Mantık!, zaten ustamın bir sözü hiç aklımdan çıkmaz;
Dil Amaç değil, basit bir Araçtır...


Yani olay kontrollen çıkıyor ve konu istemediğim yere gidiyor onu belirtmek isterim. Ben arkadaşa programcılığa başlayacaksan Delphi ile başlama, pascal, C, QBbasic vs. onlarla temelini sağlam at, sonra her dili öğrenirsin demek istiyorum.

Ben sustum, aman ne yaparsanız yapın :lol:

Kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
Mesajlar: 2131
Kayıt: 07 Ara 2003 02:51
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

programlamaya başlamak için ilk yapılması gereken assembly (asm) öğrenmektir. Genel mantığı kavradıktan sonra pascal , c size çerez gibi gelecektir. asm öğrenmeden ben gerçek bir coderim diyemezsiniz.

cpu registerlarını öğrenmeniz ve hangi registerın ne işe yaradığını bilmeniz gerekir. bunun yanında stack, rear,heap, ring0, interrupt gibi kavramları öğrenmeli ve aktif olarak kullanabilmelisiniz. işletim sistemlerinin genel işleyişlerini, korumalı modu , memory adreslemeyi ve bir compilerın en azından çalışma mantığından haberdar olmanız gerekir. Aksi takdirde programlamaya başlamayın.
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
muratakpinar
Üye
Mesajlar: 13
Kayıt: 04 Haz 2005 09:23
Konum: istanbul

Meslek seçimi

Mesaj gönderen muratakpinar »

Ben arkadasa program dillerinden ziyade sunlari tavsiye edeyim. Ornegin liseli bir genc universitede bolum tercihini yaparken genelde fantazik davranir ornegin doktor olmak ister. Halbuki belki de kendisini kan tutmaktadir boyle birinin ameliyata girmesi hem kendine hem hastaya zarar verir. Madem programciliga ozentiniz var oncelikle bu ise yonelik karakter ve mantiksal zeka acisindan yeterli misiniz bu cok onemli. Belki de programcilik size gore degildir. Dil olarak ise bence @snofru arkadasa hak vermek lazim ben de delphi tutkunuyum ve amaot cabalarim var. Delphi surekli kendini yenileyen ve sorunsuz-hizli calisabilen bir dil. Tabiki isin sirrini bilenler icin. Fakat su an java'nin piyasada tercih edildigini duyuyorum. Gerci artik delphi de bunu destekliyor sanirim. Fakat yeni baslayan biri icin oncelikle pascal temel mantigi olmadan pek bir sey kapamaz gibi geliyor bana... Kisacasi goruntu su ki, surekli basdondurucu bir sekilde gelisen bir sektorde ne dersek yalan olur.....
Her şey, her yerden farklı görünür....
Kullanıcı avatarı
efkan
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 31 Oca 2004 07:47
Konum: Tekirdağ
İletişim:

Hay Allah.. en çok konuşulan olay..

Mesaj gönderen efkan »

Arkadaşlar snofru bir bakıma haklı.Ancak şöyle ki , hocam artık o coder lık artık tarihe karışıyor.Yani kodlamayı arayüzü oluşturan programlar arka planda yapıyor zaten.Yani bu yüzden bir programlama dilini seçerken engine nasıl çalışıyor , performansı ne bunlara bakmamız gerekiyor.
Java iyi dir.Ama eğer M$ windowsta kullanılacak bi program yazmak istersen M$ 'un bir yazılım geliştirme programını kullanman gerekir ki bu konudaki en iyi performansı sana .Net Framework verir.Yazdığın program direkt makine diline(asembly) çevrilip derlenir.Ayrıca framework windows platformunda, java virtual machine den çok daha hızlı çalışır.Bu yüzden C#.
Bir öneri : Delphi M$'un yazılım geliştirme araçları kadar performanslı çalışır ve daha konforludur :) ancak snofru'nun katıldığım düşüncesi "Yeni başlayacaksan piyasayı takip et.Sen bir programcı olacaksan işin temelini almadan kimse sana iş vermez, sana iş vermeleri ve seni aramaları için kim ne istiyorsa hemen ona başla(C# yada Java).Çünkü dedim ya Delphi çok konforlu ve çok basit.Böylece bağımlısı olur çıkarsın.Ancak keşfedilmen çok uzun zaman alabilir.Delphiyi çok iyi biliyor olabilir ancak bir işe başlayamamış olabilirsin.Yenilikçi ol..Şimdi Java öğren , olmazsa C#.Temelini kavrayana kadar sıkı çalış.Ondan sonra zaten takıldığıun yerlerde sorarak ve araştırarak.Öğreneceksin.ileride Borland daha iyi , yeni ve popüler bir dil çıkarırsa onu da öğreneceksin..
Eğer ben önce Delphi ile başlayım diyorsan Türkiye de bu siteden daha iyi bir ortam , ayrıca daha iyi bir kaynak bulamazsın.
Bundan 6 yıl önce en gözde dil Delphiydi ve bizede Delphi öğrettiler.Gel gör ki Tekirdağ çevresinde açız.Yazılım evi kuracak gücümüz yok.Eğer işi resmiyete bağlayamazsan kimse sana güvenip iş vermiyor.Ancak C++ biliyor olsaydım çevredeki 3-5 yazılım evinden birinde iyi bir iş bulabilirdim.
Programcılığa yeni başlamış bi arkadaş Pascal ve C ile çalışırken sıkılır.Her yeni programcının hayali nyp ile hazrılanmış bi interface görüntüsü.Albenisi olsun isterler.Bu sadece ayrıntıydı.snofru'yu doğrulayan gerçek ve yaşanmış bir olay : arkadaşım M$ Access te yıllardır mükemmel yazılımlar geliştirdi. Java eğitimlerine gidiyor olsa da sanıyorum bayağı zorlanıyor.Ancak kendini vererek ve sıkı çalışarak öğrendiği PHP şimdilik her imdatına yetişiyor.Java yı öğrenmek istiyor ve kısa zamanda öğrenecektir.
Başarılar..
Bilgisayar Programcısı/Analyst ve Sistem Yöneticisi
mhizar
Üye
Mesajlar: 78
Kayıt: 30 May 2005 11:06

Mesaj gönderen mhizar »

Arkadaşım bence en önemlisi programlama mantığı.Bunu bilirsen her dili kıvırısın.İngilizce bilen Almanca'yı kolay öğrenir.Eğer delphiyi öğrenirsen
diğer dilleri deöğrenmen kolaydır.Ayrıca pascal ile sıfırdan başlamanla delphiye başlaman eğer işin mantığına inerek kodlarsan fark olmaz.Mesela ben önce vbde yazıyordum.Vb de herşey için kod tyazarsın.Propertiesden çok az özelliği ayarlarsın.Delphideki gibi haszır komponent çok azdır.mesela bir DBgridde istemediğin alanı çıkarmak için vb de bir kucak kod yazarsın.Ama delphide sadece o alanı silkersin olur biter.Bu manada delphiyi kullanır ve kendini geliştirmezsen delphi sana zarar getirir.Bu manada Snofru haklı.Ben vbde epey sıkıntı çektiğim için kendimi komponent yerine kod yazmaya alıştırdığımdan delphide de o alışkanlığımdan kurtulamadım ve devamlı kod yazıyorum ve delphinin sunduğu bir çok imkanı kullanmıyorum. hatta araştırmıyorum bile böyle bir şey olabileceği aklıma bile gelmiyor.Sonra dan öğreniyorum ki benim bir sayfa kod yazarak yaptığım bir şeyi bir componenti forma sürükleyip bırakarak yapabiliyormuşsun.Bu kadarda olmaz yav diyorum.Ama yinede uygulamıyorum ama beynimin bir köşesine atıyorum belki birgün lazım olur diye.Sana şunu söyleyeyim vb de 7-8 syda yazdığım bir projeyi hiç kod yazmadan 2 günde yazarım.Sadece komponent desteği ile.Eğer delphiyi böyle kullanacaksan, sadece delphini o muhteşem gücüyle program yazacaksan bence de delphiye hiç başlama.Bu sana zarar verir.Önce pascal.basic sonra bu dillere başla derim.Ama ikisinide birlikte yürütürüm amacım hazırcılık değil dersen hiç durma delphiyle başla hemen yanında c# öğren.Bu ikisini iyi bilirsen her platformda olursun.Kolay gelsin.Başarılar.
Kullanıcı avatarı
ozkanagiral
Üye
Mesajlar: 79
Kayıt: 17 Oca 2004 06:23
Konum: istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen ozkanagiral »

snofru yazdı:Sevgili ugur_alkan; bende onu anlatmaya çalışıyorum Mantık!, zaten ustamın bir sözü hiç aklımdan çıkmaz;
Dil Amaç değil, basit bir Araçtır...


Yani olay kontrollen çıkıyor ve konu istemediğim yere gidiyor onu belirtmek isterim. Ben arkadaşa programcılığa başlayacaksan Delphi ile başlama, pascal, C, QBbasic vs. onlarla temelini sağlam at, sonra her dili öğrenirsin demek istiyorum.

Ben sustum, aman ne yaparsanız yapın :lol:
snofru sanırım seni yanlış anlamışım ama demek istemek yerine ki yanılmıyorsam bunu 5-6 kez denedin. Bu alıntıdaki gibi deseydin en başta daha anlaşılır olurdun ve aman ne yaparsanız yapın noktasına gelmezdin :)
Cevapla