Delphi-Java Farkı ve Delphinin geleceği

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
efkan
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 31 Oca 2004 07:47
Konum: Tekirdağ
İletişim:

selam

Mesaj gönderen efkan »

arşivden araştırarak bulduğum bir kaç ay önceki bu konuya bende kısa bir kaç satırla katılmak istiyorum.Fahrettin Abinin yazdıkları olayın temel mantığının ne olması gerektiğini açıklıyor.Diğer tüm arkadaşların yazdıklarınıda her kelimesiyle okudum ve çok güzel özetlemişler.Delphi bence masaüstü yazılım yapma ve otomasyonda tektir.Ancak Borland bana kalırsa Delphi yi Fahrettin Abininde dediği gibi
Melphi
yapmaya başladı bile.Halbuki tek başına bir ide olarak güzel Mobil yazılımlarında yapılabileceği bir platform haline getirseydi , inanın piyasadaki Java ve C#'ı siler atar piyasanında en çok ihtiyacı olan programcı açığı Delphi yönünde olurdu.Ancak Micro$oftun üstün kapital gücü açıkça Delphiyi satın aldığıydı.Her ne kadar halen M$ Delphi'yi sitesinden açık download edilmesine olanak sağlamamış olsada .Net projesine dahil etmesi olayı bitirdiği manasına gelir.
Herkese iyi çalışmalar dilerim...
Bilgisayar Programcısı/Analyst ve Sistem Yöneticisi
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 10:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Ufak bir not:
3-5 ay önce Borland dan birileri ile yaptığımız Turkiye 'de delphi satışı yapabilem ile ilgili bir görüşme sırasında Microsoft un Delphi'yi satin aldiği haberinin doğru olmadığını söyledi !!!!

Yani bu sadece bir söylentiden ibaret olabilir.....
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)
Kullanıcı avatarı
MakPRO
Üye
Mesajlar: 251
Kayıt: 31 Eki 2003 05:21
Konum: Antalya
İletişim:

Mesaj gönderen MakPRO »

mrb.

Delphi OOP dilini kullanan, Kylix ile kros platformlarda çalışabilen, sistem programcılığından tutunda internet tabanlı uygulamaları geliştirmeye açık kullanımı ve desteği yaygın olan bir dil. bunun farkında olmak lazım :)
delphi ile hayal gücününzün yettiği birçok şeyi yapabilirsiniz. sadece ortaya koymak önemli
son kullanıcı için delphide yazılması veya cobolda yazılması o kadar önemli değil. son kullanıcı için kullandığı programdan karşılığını alabiliyor olabilmesi önemli.

kolay gelsin herkese :)
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

selam.
Bu tip söylentiler olması normal. Çünkü son zamanlarda M$ ve Borland ın araları baya iyi. Bildiğiniz gibi MS baya eleman aldı / kiraladı Borland dan. VBasic i de bıraktı MS sanırım, doğal olarak gözünü Delphiye dikmiş olabilir mi?
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1026
Kayıt: 11 Şub 2005 02:12
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Arakadaşlar forumda java ile anlatılanları okuyorum daha önce de javanın platform bağımsızlığı ile ilgili birçok şey duydum.Ancak aklımda çözemediğim bazı şeyler var.

Şimdi bu java platformdan bağımsızsa platforma özgü şeyleri nasıl kullanacaz?Örneğin windows apileri,ya da sisteme bağlı bir yazıcı,yada comporta bağlı bir aygıt......

Bu virtual mechine adlı yazılım bunların hepsini sümüle edip dönüştürebilecek kadar kapsamlı mı?
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Bildiğim kadarıyla hayır. O kadar da değil yani. Win e veya Linux a özgü şeyler kullanmamak gerek... Ama APİ kullanmadan yazılan her program bi diğerinde sorunsuz çalışır..
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1026
Kayıt: 11 Şub 2005 02:12
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

kefukar yazdı:Bildiğim kadarıyla hayır. O kadar da değil yani. Win e veya Linux a özgü şeyler kullanmamak gerek... Ama APİ kullanmadan yazılan her program bi diğerinde sorunsuz çalışır..
Peki apilere bir alternatifi var mı javanın?Diyelimki programım içerisinden başka bir exe yi çalıştırmak istiyorum.....

Ya da programımdan print almam gerekiyor.....
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Araştırdığım kadarıyla Javada api benzeri yapı olan class kütüphaneleri var.Bu kütüphaneler yanlızca derlenirken gerekli.
bir dosyayı çalıştırmak örneğin: Runtime.getRuntime.exec("C:\\dosya\\yolu.exe");
bu örnek windows altında istediğiniz dosyayı açar...aynı zamanda linuxtada açar.. fakat dosya yolunu değiştirmek, yani linuxa göre girmek önemli.. :!:

javada windows için ayrı kütüphane yoktur yada pek azdır.sizin program comporta veya yazıcıya iş vermek yada almak ise aynı program farklı platformda aynı kullanılır. Çünkü java yorumlayıcıyla çalışır. Program ona "abi acil bi yazıcı işi var şunu hemen çıkar diyor ve o da o platforma uygun halde yazıcıyı kullanıyor"
Gibi... :wink:
Kullanıcı avatarı
dakrass
Üye
Mesajlar: 10
Kayıt: 12 May 2005 11:10
Konum: manisa

Mesaj gönderen dakrass »

.NET, ASP Veri Tabanları kayıt vb... biliyorum ama Şunu Gözden çıkarmamanız gereklidir... Delphi Uzun Bir Süre Var olacaktır. JVScript ise zor bir dil olduğunu düşünmekteyim ve o kadar az kişinin bildiği bir dile çoğu şirketinde ihtiyacı olduğundan Maaşları yüksek alabilirler ama Delphi o kadar zor değil 3,4 ay süresinde çözülebilir, ASP,2 senede seller sular gibi öğrenelebilir, .NET ise Gördüğüm kadarıyla mantığını anladığımız gibi en kısa zamanda öğrenebilir burda dikkatinizi çekeceğim nokta şudur hangi dil çıkarsa çıksın yeterki siz çaba gösterip öğrenmek isteyin...
Newbie
Kullanıcı avatarı
efkan
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 31 Oca 2004 07:47
Konum: Tekirdağ
İletişim:

Mesaj gönderen efkan »

dakrass ASP için 2 sene vermişin.Ben hiç ASP kullanmadım ama 2 sene çok uzun bir zaman gibi geliyor.Ancak az buçuk tahmin edebiliyorum ne kadar geniş bir sistem olduğunu çünkü M$ bu projeyle uzun zamandır uğraşmakta.Bana sorarsanız ASP.NET 2.0 denetimi çok ve geniş bir proje halini almış.Ancak seminerde gördüm ki adamların bu teknolojisini kullanabilmek resmen kurs isteyen bir husus.Öyleki adam;
bilmem nereden açılan küçük bir pencerenin X komutuna tıklatıp sağ event page ten bilmem nereyi tutup form üzerine bırakırsak hazır şablonları kullanabiliriz
dedi.Ben sadece izleyebildim :) Halbuki Delphinin component yapısı çok sade , kullanışı kolay ve farkettim ki biz bu teknolojinin hatalı olarak çok gerisinde kalmışız.Delphi her zaman primary ide olarak kalacak ama buradaki görüşlerde de olduğu gibi yeniliklere ayak uydurmalıyız.
Bilgisayar Programcısı/Analyst ve Sistem Yöneticisi
highmemo

Mesaj gönderen highmemo »

Destur,

Gelecek, iş imkanı, demode, mode bırakın bunlarıda REAL olun hatta real Flat olun :)

S-Delphi öldümü, ölüyor mu?
C-Delphi neden ölsün, Win32(XP, 98,2003 vb.) ölene kadar Delphi yaşar.

S-Delphi 3-4 ay için de öğrenilir.
C-Tabi tabi, 2 combo bir edit 3 button koyunca programcı olunuyor, 3 satır kayıt saklanınca da öyle, Web üzerinde 2 sayfa animasyon koyuncade web ci olunuyor. Tabi tabi. Şu makinaları söken 2 windows kurup teknik servisçiyim diyen ler gibi (abi format atmak lazım)
HoooP!! o kadar kolay programcı olunmaz.

S-Windows sağlam bir işletim sistemi değil?
C-Tabi tabi ! Hoop! Hayat PC de Microsoft'un Win95 i ile başladı yaygınlaştı. Media, internet vb. (ve daha öncede çoğunluk DOS idi yani yine M$, Arkadaşlar bu kadar kullanılan rağbet gören bir işletim sistemi içi n virüsler, sevmeyenler boş dururmu? bunlara rağmen çok güzel alışıyor. Yok linux yok unix Microsoft ta görselliğe ev kullanıcılarına hitap etmek istemese, Unixîn babasını da yazarlar annesinide. O kadar mühendiski M$ okulunda değil dışardan transfer çoğu. Linux da şöyle görselliğe doğru Win32 nin yaptığu tüm işleri yapmaya kalkışsın görücez.
Linux'u Kurmak yapılandırmak için sadece sürüyle yardım dökümanı var! Ben bile en çok kullanıcı arabirimiyle uğraşırken takılıyorum. En yorucu olanı.

S-Delphi bırakıp Web uygulamalarına başlasam?
C-Ne bırakması! Delphi de bir uygulama yaparsın, Raporlama olayını Web de yapıp herkese sunarsın. Web de kullanılan bir uygulama için admin lik olayını Delphi de yaparsın. vs. vs. Yani hepsine ihtiyacınız olacak.

S-M$ Delphi'yi .Net projesine dahil etmesi olayı bitirdiği manasına gelir.
D-Daha önce bitmemişmiydi :) YA zaten delphi de Win32 için uygulamalar yazılıyordu.(sonra Linux, as400 vs.) Yine microsoft tarafına yazıyoruz.

S-Java mı .NET mi?
C-2 side çok güçlü, 2 side gelecek. her ikisinde de çalışın! bilgi sahibi olun.

S- Java zor bir dil?
C- Bilmediğimiz her şey zor gelir. Bildiğimden değil.


Son olarak
Çalışın ve yine çalışın. Bir dili bilmiyorsanızda hakkında bilgi sahibi olun.
Yapılmış işleri yapmaya değil nasıl yapıldığına bakın öğrenin. Yeni şeyler geliştirin,
Yada daha iyisini yapmaya çalışın.

Web ortamına girin .NET yada Java tarafında yürüyün. Hangisi ni çok biliyorsanız o tarafı seçin. Web servisleri konusunda çalışın XML konusunda çalışın. XML ii ama kanaatimce çok yer kaplıyor. Sıkıştırısak ok! :)
Yazılım artık tek boyutlu değil. Birçok farklı platform yada teknoljideki uygulamaların birbirleriyle konuşması oldu artık.

Delphi 2005 kullanmadım ama. Visual Studio çok ii bence. Hem biraz farklı ide görelim
Aşina olalım.

İlkkez bu kadar uzun yazdım.

Vakit ayırdığınız için teşekkürler. Yorumlarınız bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Bu ayrıntılı ve özenli açıklamalarınız için çok teşekkürler.
Lakin bir noktaya temas etmek istiyorum;
Türkiyede Delphi denince maleseef sadece VT ve masaüstü programcılığı geliyor. Bu nedenle de (bence) platformlar Türkiye de de yön değiştirmeye ve masaüstü programcılık değer kaybetmeye başladı. Dolayısı ile bu da Delphi'nin geleceği? sorusunu ilk akla getiriyor. Aslında mevzu Delphi değil VT ağırlıklı masaüstü programcılığından Türkiyede de vazgeçilmeye başlandığıdır...

Bunun için doğru soru sanırım " Ne olcak bu masaüstü programcılığın hali?" olabilir mi?
Saygılar...
Kullanıcı avatarı
efkan
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 31 Oca 2004 07:47
Konum: Tekirdağ
İletişim:

Mesaj gönderen efkan »

bende öncelikle Highmemo ya teşekkür ediyorum yazılan her mesaja yorum getirmiş ve bir çoğumuzun ihtiyacımız olan cevaplar yazmış.
Ekliyorum "sanırım bu sektörde artık doymaya başladı".Belki bu yüzden herkes kimsenin bilmediği ve iyi birşeyler öğrenmek istiyor.Bu yüzden her yerde Java deniyor.Öyleki artık dediğiniz gibi yeni bir şey yapmak çok zor :? yani , bi tekstil otomasyon programı yazayım desek piyasada M$ unkilerde dahil en az 10 sağlam ve maliyeti düşük proje var ki bunlara SAP ile yapılan 1-2 proje dahil değildir.Mobil çalışılan bi lokanta programı yapalım dersek o dahi aynı.İnanın bana arık şu "bi buton koyalım , 2 de textbox + birde combobox aha oldu" desem size umarım yanlış anlaşılmaz.Benim bir arkadaşım elektrikçi olduğu halde ve kod yazmanın hiçbir fonksiyonunu bilmezken Access'ta tekstil otomasyonu yazdı ve kullanılıyor(Tekstili bilenler varsa geniş bir konu olduğunu tahmin ederler).Ardından bi süpermarket'e barkod sistemi hazırladı.Halen kod yazmayı bilmez. Java öğreniyor yeni yeni ama Access ten vazgeçmeyeceğe benziyor.
Öyleki 2003 yılında bir etiket yazdırması gerekti her etiket alanını tek tek oluşturuyordu. Bende az buçuk VB bilirim 5 kelimeden oluşan bir döngü yazdım adamın bir iki günlük dertten kurtardım.
ÖZET: Bunu anlamalıyız artık herkes bişiler yapabiliyor.Programcılık çok külfetli bir meslek değil artık.Her şeyi kolaylaştırdılar.Pascal kullanıyorken kendimi iyi hissediyordum.OOP ye geçtikten sonra sanki azcık anlamını yitirdi.Piyasayı şöyle bir dolaşın , firmalardaki bi çok yazılım Halaoğlunun , Teyzeoğlunun yazdığı programlar.
Ancak büyük firmalar yinede "yazılım evi yada kişisel olmaya şirket sözleşmeleri ile her iki tarafıda bağlayıcı işler yapmak istiyor.(güven ve yüzüstü kalmamak için)"
Bana "efkan çok karamsarsın" diyebilirsiniz biraz öyle birazda değil.Değilim çünkü eğer yeni teknolojileri ilk biz öğrenirsek her yeni teknolojiden ilk ekmek yiyen olarak hayatımızı sürdürebiliriz :) Örn: Axapta. Ne olduğunu tam bilmiyorum sadece simulasyon programı olarak tanıdım.Cd sini yeni temin edebildim hemen araştırmaya başlayıcam.
Bu yazıyı okuyacak kadar zaman ayırdığınız ve forumda aktif yer aldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.Şu ülkeye Bil. Muh. ve Prog. Odası açamadılar gitti yani :) iyi ki forumumuz var.
Kalın sağlıcakla...
Bilgisayar Programcısı/Analyst ve Sistem Yöneticisi
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

efkan yazdı: ÖZET: Bunu anlamalıyız artık herkes bişiler yapabiliyor.Programcılık çok külfetli bir meslek değil artık.Her şeyi kolaylaştırdılar.Pascal kullanıyorken kendimi iyi hissediyordum.OOP ye geçtikten sonra sanki azcık anlamını yitirdi.Piyasayı şöyle bir dolaşın , firmalardaki bi çok yazılım Halaoğlunun , Teyzeoğlunun yazdığı programlar.

Ancak büyük firmalar yinede "yazılım evi yada kişisel olmaya şirket sözleşmeleri ile her iki tarafıda bağlayıcı işler yapmak istiyor.(güven ve yüzüstü kalmamak için)"

Bana "efkan çok karamsarsın" diyebilirsiniz biraz öyle birazda değil.Değilim çünkü eğer yeni teknolojileri ilk biz öğrenirsek her yeni teknolojiden ilk ekmek yiyen olarak hayatımızı sürdürebiliriz :)
Aynen katılıyorum. İşte bu olaylar hem Türk yazılım kalitesinin Mecburen artmasını, hem de h.oğlu, t.oğlu ... işine de son verecek. Böylece ileriki zamanlarda gerçekten kendini geliştiren ve yeniliklere ayak uyduran, kaliteye önem veren yazılımcılar ve firmalar kalacaktır.
Kullanıcı avatarı
dakrass
Üye
Mesajlar: 10
Kayıt: 12 May 2005 11:10
Konum: manisa

Mesaj gönderen dakrass »

highmemo yazdı:Destur,

Gelecek, iş imkanı, demode, mode bırakın bunlarıda REAL olun hatta real Flat olun :)

S-Delphi öldümü, ölüyor mu?
C-Delphi neden ölsün, Win32(XP, 98,2003 vb.) ölene kadar Delphi yaşar.

S-Delphi 3-4 ay için de öğrenilir.
C-Tabi tabi, 2 combo bir edit 3 button koyunca programcı olunuyor, 3 satır kayıt saklanınca da öyle, Web üzerinde 2 sayfa animasyon koyuncade web ci olunuyor. Tabi tabi. Şu makinaları söken 2 windows kurup teknik servisçiyim diyen ler gibi (abi format atmak lazım)
HoooP!! o kadar kolay programcı olunmaz.

S-Windows sağlam bir işletim sistemi değil?
C-Tabi tabi ! Hoop! Hayat PC de Microsoft'un Win95 i ile başladı yaygınlaştı. Media, internet vb. (ve daha öncede çoğunluk DOS idi yani yine M$, Arkadaşlar bu kadar kullanılan rağbet gören bir işletim sistemi içi n virüsler, sevmeyenler boş dururmu? bunlara rağmen çok güzel alışıyor. Yok linux yok unix Microsoft ta görselliğe ev kullanıcılarına hitap etmek istemese, Unixîn babasını da yazarlar annesinide. O kadar mühendiski M$ okulunda değil dışardan transfer çoğu. Linux da şöyle görselliğe doğru Win32 nin yaptığu tüm işleri yapmaya kalkışsın görücez.
Linux'u Kurmak yapılandırmak için sadece sürüyle yardım dökümanı var! Ben bile en çok kullanıcı arabirimiyle uğraşırken takılıyorum. En yorucu olanı.

S-Delphi bırakıp Web uygulamalarına başlasam?
C-Ne bırakması! Delphi de bir uygulama yaparsın, Raporlama olayını Web de yapıp herkese sunarsın. Web de kullanılan bir uygulama için admin lik olayını Delphi de yaparsın. vs. vs. Yani hepsine ihtiyacınız olacak.

S-M$ Delphi'yi .Net projesine dahil etmesi olayı bitirdiği manasına gelir.
D-Daha önce bitmemişmiydi :) YA zaten delphi de Win32 için uygulamalar yazılıyordu.(sonra Linux, as400 vs.) Yine microsoft tarafına yazıyoruz.

S-Java mı .NET mi?
C-2 side çok güçlü, 2 side gelecek. her ikisinde de çalışın! bilgi sahibi olun.

S- Java zor bir dil?
C- Bilmediğimiz her şey zor gelir. Bildiğimden değil.


Son olarak
Çalışın ve yine çalışın. Bir dili bilmiyorsanızda hakkında bilgi sahibi olun.
Yapılmış işleri yapmaya değil nasıl yapıldığına bakın öğrenin. Yeni şeyler geliştirin,
Yada daha iyisini yapmaya çalışın.

Web ortamına girin .NET yada Java tarafında yürüyün. Hangisi ni çok biliyorsanız o tarafı seçin. Web servisleri konusunda çalışın XML konusunda çalışın. XML ii ama kanaatimce çok yer kaplıyor. Sıkıştırısak ok! :)
Yazılım artık tek boyutlu değil. Birçok farklı platform yada teknoljideki uygulamaların birbirleriyle konuşması oldu artık.

Delphi 2005 kullanmadım ama. Visual Studio çok ii bence. Hem biraz farklı ide görelim
Aşina olalım.

İlkkez bu kadar uzun yazdım.

Vakit ayırdığınız için teşekkürler. Yorumlarınız bekliyorum.
yazdığın yazı ince ayrıntıları için çok teşekkürler. Gözden kaçırdığın bir nokta varki anlatım tarzın sanki bana çok bilmiş gibi geldi ve ikinci açıklamanda bana laf çarpmışın... [Ben 14 senden beri bilgisayar hayatı içindeyim ve ekmeğimide program yazılım web tasarım teknik servisle kazanıyorum] gerisine gerek yok. Bizler forumlarda arkadaşlara bir açıklık getirmek için burdayız herkez anasının karnından doğduğu gibi şap programcı olmuyo geceni gündüzünü vercen kitabını gerekirse kursunu alacaksın yapacaksın aham şaham bişiy ondan sonra gelcen buraya fülüt çalacaksın... hayatta başarılar dostum..

Sevgiler saygılar....
Newbie
Cevapla