.net hakkında neler düşünüyorsunuz?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla

.net'e geçmeyi düşünüyor musunuz?

Hayır
0
Oy yok
Biraz daha bekleyeceğim
6
40%
Delphi .net ile geçmeyi düşünüyorum
7
47%
Microsoft araçları ile geçmeyi planlıyorum
1
7%
.net'e geçtim bile
1
7%
 
Toplam oy: 15

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

.net hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

bildiğiniz gibi Microsoft artık .net yönüne kaymaya başladı. İşletim sisteminden tut herşeyine kadar .net'i entegre etti, ediyor. Borland'da .net'i beğenmiş olmalı ki ürünler çıkardı ve Delphi .net'i de sene sonunda çıkaracak. Siz ne düşünüyorsunuz? .net'e geçmeyi planlıyor musunuz?

İyi çalışmalar.
En son mussimsek tarafından 21 Eki 2003 01:43 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 12:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Admin'im Mustafa'm :)

Öyle bir konu açtın ki sabaha kadar yazsam bitmez. Bu .Net dalgası ile Mikropsoft Microsoft başımıza yine bir bela açıyor. Saat olmuş gecenin 2'si bu konuyu bilahare yüzyüze geldiğimizde detaylandırırız ancak, birkaç birşey söylemek istiyorum (Mide krapmplarımıza, göz bozulmalarına, saç dökülmelerine sebep Microsoft'un yeni bir müsibeti bu olay :lol:

Ancak elin mahkum geçeceksin, zira yarın birgün işletim sistemi olarak ne win2000 kalacak ne XP bütün işletim sistemleri .Net olacak (Microsoft'un çıkardığı) Eeeee sonra ne yapacaksın, dur ben sana Delphi'de yazayım mı diyeceksin? Hayır diyemezsin insanlar (özellikle bizim insanımız) balıklama atlayacaklar. Aslında .Net nanesi de bir nevi Sun Microsystem'in Java platformlarının taklidi gibi bir şey. (Her zaman kopya çeker ve allayıp pullayıp millete kaktırır bu Microsof, taaaa DOS 1.0'dan bu yana) Hep yeni teknolojiler üretiyorum der ama hep birilerinden araklar :evil: . Bu da öyle. :twisted:

Dediğim gibi elin mahkum geçeceksin :cry: , haaa bunu adam gibi bir firmayla (Borland) yaparsan en azından sorunların daha azalır :roll: . Malum Borland biraz daha Analitik ve Akademik bir düşünce mantığına sahip, bu sebeple yaptıklarında hata olma veya oluşma oranı daha düşük oluyor. Biz Türk'ler gibi Microsoft'da olsun da nasıl olursa olsun mantığında olduğundan :twisted: , biraz pişmesi gerekiyor (Benim tahmini, en az 2 senesi var bu işin. Tabi bu 2 sene, .Net nanesinin orturmuş bir yapıya kavuşup, sorunlarının azalmış olmasını kasdediyorum, yani servis pack 5 filan olmadan olmaz :lol: ) ancak bu dönemde de bizlerin hazırlanması ve geçmesi gerekiyor mecburen :roll: .

Ben Borland'ın C# Builder'ını buldum makinama kurdum test amaçlı olarak biraz kurcukladım ama tam vakit bulup inceleyemedim. Delphi .Net umarım bizi fazla zorlamaz !...

Belli bir yaştan sonra herşeye yeniden başlamak (bu ortalama 5 senede bir oluyor :) Sudan çıkmış balığa dönüyoruz yaw...

Başa bela başka nedir ki!!!! Yaw Allah'ını seven biri biraz yavaşlatsın bu Mikropsoft'u yaaa yada yaptıkları sorunsuz çalışsın (en azından daha az sorunlu çalışsın, ona da razıyız :)

Ooooy oooyyy daha da yazılır ama ben burda keseyim.

Herkese sevgiler.

Kolay Gelsin. (Gidip yatayım bari, hanım beni dövmeden... :lol:
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 10:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Malum Microsoft beta testlerinin ciddi bir kısmını yeni ürününü lisanslı satın alanlar üzerinde yaptığı için Microsoft ürünlerin karşı hep temkinli davranmaya dikkat ederim...

Bu sebeple biraz bekleyelim bakalım neler olacak......
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Evet abi Microsoft için yaygın bir kanaat vardır. 3. sürümü/3. service pack'i bekle diye. Ben Windows NT ve Windows2000 kullandım, ikisinde de en iyi neticeyi Service Pack 3 ile almıştım :lol:

Ben işin aslı C'ye hiç sıcak bakamadım. Bundan sonra da öğrenmek pek istemiyorum, mecbur kalırsam ayrı. Bu yüzden C#'a biraz mesafeliyim. Borland umarım Delphi for .net'te iyi bir iş çıkarırda, onunla birlikte geçerim diye düşünüyorum. Yani benim de şu anki görüşüm 3-4 ay daha beklemek.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
akgun83
Üye
Mesajlar: 106
Kayıt: 26 Eyl 2003 11:34

Mesaj gönderen akgun83 »

C#.net ile bir süre ilgilendim. genel anlamda başarılı ancak sorunlarıda yok değil. yeni Java olarak lanse edilsede daha çok fırın ekmek yemesi gerek. bugün Java'nın bile yeni sürümleri yeni upgradeleri çıkarken; Microsoft'un kısa sürede bir Java üreteceğini zannetmiyorum. Ama piyasanında .net'e doğru kaymak zorunda olduğunu düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4482
Kayıt: 10 Haz 2003 01:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek »

madem trend o yönde biz geçek bakalım:( burda durup tekkeyi bekliyecek diiliz herhalde :( bu arada sun linux tabanlı bir işletim sistemini geliştirmekten bahsediyor. hem linux gücünde hem daha ucuz. yarın neyi getirecek bilinmez :lol: klasik programcılık kalıpları içinde kendimizi hapsedip olaylara fransız kalmamak lazım kanaatindeyim netekim :!: :D aynı zamanda yeni bir platform yeni bir sürü emek ve herşey silmaştanı unutmıyalım :oops:
NightFlight
Üye
Mesajlar: 43
Kayıt: 19 Haz 2003 12:26

Mesaj gönderen NightFlight »

öncelikle ben delphi ve C# ile yazıyorum..net herkese açık bir platform aynı java gibi ücretsiz( burda java gibi sdk bedava ama java gibi bir tool veya ek işlevker için microsoft visual studio almanız gerekli bedava Compilerlarda var ) ve javadan üsütün yönleri var bunlardan en önemlisi diger diller le etkileşimli çalışabilmesi .net platformu ek olarak bütün dilleri destekliyor .net platformunu ister delphi kullanıın ister başka birşey fark etmez alt yapı mixrosoft tarafında bu arada linux compileri çıktı parasız kullanabilirsiniz mono proje ismi altında bulabilirsiniz. Artık microsofta açık koda adım atıyor bunu ilk sinyali .net ti 2 ci sinyali WinCe oldu Wince kodlarını açık bıraktı. Ben şunuda söylim diger şirketlere o kadar güvenmeyin. Microsoftun arasınız Linux tarafında artık ibm var ve ibm hiç birşeyi kanını emmeden bırakmaz.

C# C/C++ ile javanın birleştirilmesi

C# ayrıca 64 bit destegi ile birlikte geliyor. Delphi yazıyorsanız geçişiniz kolay C/C++ kullanıcıları için daha zor :) gercekten mantık çok farklı

ama .net ile herseye program yazabilmeniz çok hoş mesela benim projem

1 ayak el bilgisayarı
2 ayak pocket pc
3 ayak pc tarafı
4 ayak web taraflı ben bunların hepsini C# ile yazıyorum delphi bana bunu veremiyor. Ve dil delphiden daha güçlü ama yavaş javadan hızlı
ve bir sürü özelllikler içeriyor

ama standart programlar yazıyorsanız delphiyi bırakmayın. çünkü kod yazımı C# ta daha fazla mesela ufak bir örnek


begin
form1.show;
end;

{
Form1 yrdform= new Form1();
yrdmform.Show();
}

ek olarak hata yakalama olayı mükemmel delphiden daha rahatsınız.
Ben çoğu arkadaşın fikrine bu konuda katılmıyorum.Microsoft gercekten iyi bir işçilik çıkarmaya başladı.

bu arada linuxçulara fazla takılmayaın onlara kalırsak hepimiz aç kalırız haberiniz olsun :) :D
NightFlight
Üye
Mesajlar: 43
Kayıt: 19 Haz 2003 12:26

Mesaj gönderen NightFlight »

bu arada delphinin .net bu kadar hızlı gecmesindeki en büyük sebep Microfotun Borlandın ortağı olması :) yani artık delphide bir microsoft ürünü :)
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

evet benim bildiğim kadarıyla Borland'ın %10'u M$'un. Geçenlerde biri %30 dedi ama tam emin değilim.

Her ne kadar sahibi olsa da Borland bağımsız çalışıyor. Tabii M$ teknolojilerini de yakından desteklediği için M$ için sorun yok. Hisselerini almasının en büyük sebebi de o. Ben ve benim gibi M$'a çok sıcak bakmayan elemanları da bünyede tutuyor.

Tabi arada sıkışınca eleman da transfer ediyor, mesela .net'in babası anders gibi :lol:

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 12:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

NightFlight arkadaşımız,
[quote]
bu arada delphinin .net bu kadar hızlı gecmesindeki en büyük sebep Microfotun Borlandın ortağı olması yani artık delphide bir microsoft ürünü
[/quete]


şeklinde bir yorum yapmış ama sanırım biraz eksik bir yorum olmuş çünkü, Delphi bir Borland ürünüdür ve temeli Borland Pascal For Windows'a ondan öte Borland Pascal ve Turbo Pascal'a kadar iner.

Microsoft ne zaman Delphi'ye ortak oldu (sanırım %40 ortaklığı var) bu sayede Visual Studio .Net'i sağlamlaştırdı. Visual Studio (VB 60 filan)kullanmıştım büyük rezaletti, gerçi hala ekran dizaynları ve kullanılabilirliği çok kötü (Visual Studio .Net) ve aynı şekilde Borladn C#'da benzetmiş aynı şekle, kötü bir kullanımı var. Haaa bunlara alışkanlıkları da eklemek lazım tabi bu değerlendirmelerimizi biraz da alışkanlıklardan ötürü yapıyoruz. Sizlerin yaşadıkları ve tecrübelerini bilemiyorum ama benim Mikropsoft ile yıldızlarım hiç barışmadı, ayrıca IBM'i de hafife almamk gerekir zira onların yazdıkları kodlar TAŞ gibi sağlam olur :) IBM 3090 ve VM sistemlerinde AS400 olsun diğer MIDI sistemlerdeki yazılımları kolay kolay patlamaz !... Bizim öğrencilik dönemlerimizde IBM 3090'larda eğitim aldığımız dönemlerden bahsediyorum, sistemin göçmesi demek inanılmaz bir olay oldu demekti ve de bizler o sistemleri göçertmek için gece gündüz kurcuklardık ve bazı açıklarını bulmuştuk. Onları görüp de bu mikropsoft'un delik deşik sistemleri ile karşılaştırınca maalesef güvenim sıfıra iniyor. Ayrıca IBM'de Güvenlik sorunu yaşamazsınız. Ek olarak IBM ve Borland daha analitik ve akademik düşünce mantıuğına sahip, yani aslında son kullanıcıya hitap etmiyorlar. Microsoft'un hedef kitlesi daimi olarak son kullanıcı olmuştur. Bu sebeple yaptığı toollarda çalışmasından çok tanıtımına ve güzel görünmesine bakıyor. Bu sebeple biz programcıların veya bilgisayar ile ilgilenen (bilim adamlarının, sanatçıların, bize bu sıfatlar yetmiyor anlatmak için ama idare edin) kişileri çileden çıkarıyor. Örneğin VB'in 1.0'da kendi verdiği örnek programlar çalışmıyor hata veriyordu. Üstüne üstlük sample code olarak paketinde geliyor. Şimdi nasıl güvenirsiniz bu adama? :)

Herkes Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
NightFlight
Üye
Mesajlar: 43
Kayıt: 19 Haz 2003 12:26

Mesaj gönderen NightFlight »

As 400 le microsoftu karşılaştıramazsın Çünkü çok ayrı yapılar ben ibm/as400 çözüm ortağı firmada çalıştım. As400 kendi içine kapalı bir sistemdir. Kullanıcının hatası diye bir şey yoktur çünkü kimse sisteme müdahale edemez.

As400 işletim sisteminin ismi os400 dür bu sistem bir bilgisayar mühendisinin bitirme ödevidir aynı linux gibi ama tek farkı birisi ibm eline gecti. Bakın bakalım bir ibm as400 fiyatı ne kadar.

Demin size AS400 kapalı bir kutudur dedim dış dünya ile bir ilişkisi yoktur. bu yüzden sistem çok güvenli lakin sistemi dışarı açmaya çalıştığınızda işte o zaman bela gelir ve sizi bulur( tabi ibm hala serverinin dışarıya açılabildğini söylüyor :) kastım internet) . Bu yüzden ibm artık orta ölçek serveri olan as400 yerine linuxu geçirmeye çalışıyor. ve bunla ilgili çalışmalarıda dewam ediyor.

Bu arada As400 üzerindeki service packlerin adedi microsoftu 2 ye katlar haberiniz. olsun bazı as400 modellerinde Sql kullanamazsınız. Kullana bilmek için önce Service pack geçmeniz gerekir tabi bunun ismi ibm kesinlikle service pack değildir :)) mesela lotus kendi ürünüdür ama as400 birlikte kullandıgınızda As400 un hang olabilme ihtimali çok yüksektir.

Ama yigidi öldür hakkını yeme hızda ve data güvenliğinde microsoftu 2 katlar 4 böler :)
Birde virüs yazılamıyor neden mi çünkü kimse sitemin nasıl çalıştıgını bilmiyor :)
bu arada

ortalama bir as400 100.000$ dan başlıyor galiba

Bir gecen sene ekin ayında 4 tane 9 GB hardiski 36.000$ sattık.

Şimdi siz gelin microsoftun 1000$ lık işletim sistemiyle en baba 15000-20000$ serverini bir tutun bu imkansız.

Ek olarak Allah kimseyi ibm eline düşürmesin.

Bu arada biz delphi alınca paranın bir kısmı microsofta gidiyor. Ve sermaya artımına girildigi zaman ne olacak ? sizce microsoft %40 kalırmı ben hiç sanmıyorum ...

not : .Net yazan grupta Borland grubu zaten onun için ben .net sevdim ve güveniyorum

herkese kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 12:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Herkesin Beraat kandili mübarek olsun dileklerimizle başlayalım :)

IBM'i sadece AS400 ile kısıtlamamak lazım, IBM genelde büyük çaplı hizmetlerde var. AS400'ün amacı orta ölçekli firmalara kullanabilecekleri MainFrame mimarisinde hazırlanmış bir sistemdir. Malum 3090 4341 gibi sistemlerin hem kurulumu hemde bakımı zor olduğu için bu tür küçük çaplı işletmelere hizmet verebilmek için tasarlanmış bir model.

Ayrıca 4 yıl boyunca 3090 / 4341 gibi sistemlerde cirit attık, EARN hatlarında az dolaşmadık :) O zamanlar Internet yeni doğmuş bebekti :) AS400 ile veya IBM 3090 gibi sistemlerle Microsoft'u karşılaştırmıyorum. Zaten Intel tabanlı bu makinalar IBM'in makinaları ile boy ölçüşemez. IBM 3090'ın CPU hızı 53 Mhz. (gibi birşeydi) ancak aynı anda binden fazla kullanıcıya hizmet verebiliyordu. Ayrıca bu hizmet sadece dosya kopyala veya diske birşey yaz/oku cinsinden değil !... Dummy Terminallerde çalışıyordu insanlar. Yani o Main Frame kaç kullanıcı bağlı ise o kadarayrı makina açıyordu. Terminaller sadece iletişimini kuruyordu bütün herşey ana makina üzerinde (siz de bilirsiniz AS400 gibi). Şimdi diskler pahalıydı diyorsunuz ama IBM'in yaptığı diskler, Bellek hızıyla aynı hızda çalışan diskler :) Yani belleğe yazmak ile diske yazmak arasında bir fark yok. 736 kafalı 7 GB'lık diskler vardı bizim sistemde. Nerde o diskler nerde Seagate, Quantum :) Karşılaştırma yapılamaz zaten. Aslen Microsoft IBM'in eline su dökemez amayiğidi öldür gebert hakkını yeme demişler. Eğer microsoft olmasaydı kullanıcı arabirimleri bu kadar gelişmezdi. Yani görsellik bu kadar yaygınlaşmazdı (Ancak bu bahsettiklerim hep PC ayağında.) Apple, Mac, Amiga, Silicon Graphics gibi sistemlerden bahsetmiyorum :) Microsoft'u onlarla karşılaştırırsak ne yazık ki yine Microsoft onların da eline su dökemez :)

Şimdi IBM'in de Microsoft'un da amacı para kazanmak. IBM 10 kişinden 100,000 USD alayım diyor, Microsoft 1,000 kişiden 1,000 USD alayım diyor. İkisinin de amacı para kazanmak ve oyunu kurallarına göre oynamayan biri var. Microsoft. Neden kurallarına göre oynamıyor. Çünkü ürünlerini doğru dürüst test etmeden pat sürüyor piyasaya. Rakip firmalar ne yapsın. Adam 6Ay-12 Ayda bir versiyon değiştiriyor. Ne zaman yazdın da uygulamaya koyuyorsun. Ne zaman test ettin? Yok böyle bişi. Yazdık, kullanın, patlarsa haber verin düzeltiriz. Tam Türk mantığı :)

IBM, SUN, Oracle gibi firmalarda bu rekabet yüzünden bozuldular. Onlarda başladılar itelemeye. Başka çareleri yok. Ben 3090 üzerinde yazılmış (20-30 sene önce) kodlar var ki hiç ellenmemiş bugüne kadar. 1970'lerden kalma klavyeleri-Monitörleri vardı IBM'in ve hala çalışıyordu!... (Ne özledim o terminalleri :)

IBM'i bu kadar hafife almamak lazım. Belki şu anda politikası kötü ama piyasada tutunması gerekmekte. IBM'in yaptığı yazılımlar TAŞ gibidir. Doğru dürüst hata bulamazsınız. Şu anda MS-DOS'u kullanan var mı aramızda? Bugün, hala MS-DOS 2.0, 3.0, 5.0, 6.0 var mı? Yok ama VM'lerde CP komutlarını, Rexx'i PL/1'ı kullanan. CMS işletim sistemini kullanan. Pek çok yer var. Sorunsuz tıkır tıkır çalıştırıyorlar.

Microsoft bilerek böyle yapıyor. Önce rakibin belini kır, daha sonra küçült, sonra satın al yok et !...

Word 2.0 var iken Word Perfect diye bir yazılım vardı. O sene 5.0 Versiyonunu çıkardı ve Microsoft hemen ardından Word 6.0 çıkardı. Neden?
Pazarlamak ve WP'nin piyasadan izini silmek için. İnsanlar şöyle düşündüler. Word daha 3.0'da ama Word Perfect 5.0'da demek bu daha iyidir demesinler diye tuttu Word 6.0'ı çıkardı. Nerde 3,4,5 ??? Pazarlama tekniği sebebi ile 3-4-5'i atladı, adı Word 6.0 oldu. :) Şimdi böyle kurnazlıklar yapan ve tabiri caiz ise kaçak dövüşen bir rakibe karşı mert olmak piyasadan silinmek demektir. Bugün IBM, SUN, ORACLE gibi firmalar ayaktaysa, versiyon yarışlarına ortak oldukları için. Borland'ı karıştırmıyorum. Borland akıllık edip, Microsoftu karşısına almaktan vazgeçti tersine ben seninle yarışmıyorum deyip, Delphi'nin %40'ını (Benim bildiğim kadarı ile) sattı. Haaaa ondan sonra Microsoft .Net'i biraz biraz topladı. Microsoft baktı bir işi beceremiyor hemen gidip onu daha iyi yapan birinden satın alıyor. Örnek Sybase, Silicon Graphics, Borland vs. vs. Adamda para çooook.

Eeeee mecburen diğer baba firmalarda onun gibi dövüşmek zorundalar.

Vel hasıl kelaaaaaam uzar gideeeer.. Bu sebeple Microsoft denince her seferinde tüylerim diken diken oluyor :)

Kolay gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 12:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Haaa bir de not düşeyim, IBM'in sistemleri pek bilinmiyor diyorsunuz ama bizim öğrencilik yıllarımızda RACKF denen bir güvenlik yazılımı getirildi (o zamanın parası ile bu yazılıma 50,000 USD) ödendi. Ve hocalar filan bize kimse geçemez bu rackf'i filan diye ahkamlar kestiler ama geldiği gün benim bir arkadaşım rackf'i devre dışı bırakarak sistemde yine cirit atmaya başladı ve IBM'den (yanılmıyorsam Fransa'dan) adamlar filan gelip okulda araştırma yaptılar nasıl geçilebildi diye :) Güvenli evet güvenli ama sonuçta akıl akıldan üstündür. Bu geçen arkadaşım (Nickname'i Göbek) evet o arkadaşımın bir sözü vardı onu hiç unutmam.

Şöyle derdi, "Büyük sistemleri göçertmek marifet, küçük sistemleri (PC'leri) ise ayakta tutmak marifet :)"
Gerçekten de doğru söylüyor, Microsoft 2000 server için hacker-cracker gruplara nutuk kattı hade bakalım geçebiliyorsanız geçin bu sistemi dedi. 24 saat içinde eline verdiler Microsoft'un Windows 2000'inini :)

Neyse gider de gider :) Night Flight arkadaşımız yanlış anlamasın amacım tartışma yaratmak değil ama ben bildiklerimi paylaşmak istedim :)

Herkese kolay gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
NightFlight
Üye
Mesajlar: 43
Kayıt: 19 Haz 2003 12:26

Mesaj gönderen NightFlight »

Alt tarafta yukardaki konu için son bir şey yazdım.Bunun dışında burda konunun saptığı kanaatindeyim.

Bence ya .net yada java ile yola dewam edecegiz ama şuan .net en az 2 adım önde görenüyor herkese kolay gelsin

Ben anlatamıyorum galiba. Ben ne microsoftu nede ibm savunuyorum. Ama şunu bilinki bu adamların bir farkı yok sadece microsoft son kullanıcıda ve çok göz önünde onun için herkes sistemi kurcalayabiliyor.Ve as400 güvenlik derecesi 60-120 arasıdır. Ve güvenliği gecmek için mutlaka elinizde şifre olamlı ki 90-120 arası kulkod şifre bile yeterli değildir. Güvenlik ayarları tamsa kimse giremez sisteme girecek adam sayısıda belki bir elin parmak sayısıdır. bu arada yeter ki sistem admini aptal olsun istediginiz sisteme girersiniz.


Ama siz as400 Q seviyesi bile olsanız sisteme mudahale edemez ve kod yazamazsınız. Tamamen kapalıdır. microsoft daha acık linux allaha emanet :)

Ibm de birşey üretmez.Sadece üreten şirketleri destekler ve gerekirse ürünü alır.

Örnek AIX ,unix sistemler, Lotus , Dos,OS2 (micsorost win) vs...
Cevapla