Delphi ve UNIX

Kylix, Lazarus, Freepascal ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Cevapla
mavsar

Delphi ve UNIX

Mesaj gönderen mavsar »

Merhabalar,

Delphi de yazdığımız bir uygulamayı Unix sistem altında da çalıştırmak istiyoruz. Bu anlamda bazı emülatör programlardan bahsedildi. Bazıları da uygulamnın Kylix ile geliştirilmesinden bahsetti. Gerçekten Kylix ile geliştirilen bir ürün UNIX işletim sisteminde RISC tabanlı bir makinede çalışabiliyor mu? Bu tür tecrübesi olan var mı?

İyi çalışmalar

Mehmet
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Linux isim olarak ve birçok yönden Unix'e benzese bile kernelları farlı diye biliyorum. Bu yüzden Kylix ile yazılmış/derlenmiş programlar direk (herhangi bir emülatör) olmadan Unix'te çalışmıyor diye biliyorum.

Kolay gelsin :wink:
mavsar

Mesaj gönderen mavsar »

Şöyle bir olay var hocam. Senin de tanıdığın TeamB deki elemanlardan biri Kylix ile yazılmış bir uygulamanın çalışabileceğini söyledi. Şimdi hiç Unix platformda çalışmadığımdan yabancı geliyor. Tecrübesi, bilgisi olan biri var mı diye merak ettim...
Kullanıcı avatarı
asavas
Moderator
Mesajlar: 41
Kayıt: 10 Haz 2003 01:45

Mesaj gönderen asavas »

Ben sorunun cevabını bilmiyorum ama linux ve unix hakkında bir iki bilgimi paylaşayım:
1 - Mustafa'nın dediği gibi kernel'lar farklı. Ama hemen hemen hepsinde birinin üzerinde çalışan programların diğerlerinin üzerinde de çalışması için uyumluluk dosyaları var. Onları kurduğun zaman problem olmaması lazım.
2- Unix üzerinde Wine denen windows emülatörleri var. Bunlar yanlış bilmiyorsam windows'da çalışan bir programı Unix üzerinde de çalışmasını sağlıyorlar ...
mavsar

Mesaj gönderen mavsar »

Hocam Unix li makina x86 tabanlı olsaydı bahsettiğiniz WINE emülatörü programı çalıştırabiliyordu fakat işin sinir bozucu tarafı sistemin bulunduğu makinanın RISC tabanlı olması. Yaptığım araştırmalar neticesinde 2-3 emülatörü birlikte kullanarak ancak bunu yapabileceğim fakat bunun sisteme ciddi bir yük getirdiği.

Şirket bu noktada ne düşünecek gerçekten merak ediyorum. Ya C ya da Java başka seçenek kalmadı....

Mehmet
Kullanıcı avatarı
asavas
Moderator
Mesajlar: 41
Kayıt: 10 Haz 2003 01:45

Mesaj gönderen asavas »

yalnız benim anlamadığım unix üzerinde neden böyle bir işleme ihtiyaç olduğu. bunlar zaten server makineler. üzerinde program çalıştırılacak workstation makineler değil. server olarak kullanılacaksa da en iyisi web tabanlı olması. hiç başınız ağrımaz...
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4482
Kayıt: 10 Haz 2003 01:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek »

bence de emülasyon programları ile x ortamında win tabanlı programdan perfomans almak zor olabilir (denemedim, her nekadar linux altında wine ve benzeri emülasyon programları bir çok win tabanlı programı çalıştırsalar da). onun yerine ikinci bir makinaya x web server ın yanına nt web server kurup oradan link vermek. yada en doğrusu php veya java ile yazmak.
mavsar

Mesaj gönderen mavsar »

Ben uygulamaların (platform independent için) C veya Java ile yazılması gerektiğini artık tüm hücrelerimle kabul ettim. Müşterinin inadı ve bizim uygulamayı kuracağımız makinanın (Application Server) RISC tabanlı olma zorunluluğu herşeyi karıştırdı. Ben araştırmalarımı yöneticilere sundum gerisi onlara kalmış.
Kullanıcı avatarı
MakPRO
Üye
Mesajlar: 251
Kayıt: 31 Eki 2003 05:21
Konum: Antalya
İletişim:

AS/400 de çekirdeğe müdahale etmeyen linux uygulamaları

Mesaj gönderen MakPRO »

AS/400 de çekirdeğe müdahale etmeyen linux uygulamaları çalışıyor. Aynı şey SCO unixware için de geçerli. Denemek Lazım :)
Cevapla