Delphi ve Delphi.Net'in geleceği ne ?

Delphi .net ve .net ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Cevapla
mbt
Üye
Mesajlar: 165
Kayıt: 27 Şub 2004 01:23

Delphi ve Delphi.Net'in geleceği ne ?

Mesaj gönderen mbt »

Delphi nereye doğru gidiyor ? Geleceği ne bu dilin ? .Net ile yeni bir devrim yaparak birçok dili yine bir köşeye itip popülerliğini daha üste çıkartabilecek mi ? veya da C++ gibi makro tanımlama özelliği de olan bağımsız platformlu, taşınabilir bir dil olabilecek mi ? Sadece Borland mı destek vermekte Object Pascal diline ? Microsoft veya buna benzer dev firmalar sun da dahil yatırım yapmayı düşünüyorlar mı bu dile(pascal olarak) ? Yoksa "C++" dili artık tüm dillerin lideri mi olacak ?


Biraz da bunları tartışalım. Sizler ne düşünüyorsunuz ?
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7588
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

.net teknolojisinde dilin bir önemi yok. Ha C# ile yazmışsın, ha Delphi .net, ha VB.net.

.net'in geleceği de biraz MS'a bağlı. Eğer diğer işletim sistemlerine transfer işini yaparsa bence tutmaması için bir neden yok.

Kolay gelsin.
mbt
Üye
Mesajlar: 165
Kayıt: 27 Şub 2004 01:23

Mesaj gönderen mbt »

Benim böyle bir tartışma açmamdaki amac, geleceğin yazılım sektörünün nasıl bir konumda olacağıdır.

.Net'te dilin önemi yok ama yine de Microsoft C#, VB.NET,ASP.NET 'i ön plana çıkartmakta. Borland tarafının da başka planları var mı ?
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
Mesajlar: 165
Kayıt: 05 Ağu 2003 04:39
Konum: Istanbul
İletişim:

net net mi

Mesaj gönderen safak »

Bu işlerin geçmişi javaya dayanıyor. Java platform bağımızı olarak (maalesef her zaman bu sözü tutamıyor) Linux ile birlikte ağ programları için ciddi bir seçim oldu. Çeşitli dezavantajları var, ilginizi çekerse bunları da yazarım. Microsoft java üstünlüğünü kırıp, platform bağımsızlığından platform bağımlılığına doğru bir iteleme yapmak için .net projesini geliştirdi. Aslında; ağ işemlerinde sık kullanılan işlemlerim hazır bir seti kullanıcı tarafında bir library de tutuluyor ve gerektikçe devreye giriyor. Bir çok teknik dezavantajına rağmen kullanıcıya kolay gelen bir görünümü var. Hızla bir şeyler yapabiliyorsunuz. Ama derinliklere inildiğinde ne olduğunu iyi araştırmak lazım.

Benim tercihim ve önerim: herzaman en alt seviye kodlamayı ya da bileşenleri kullanmaktır. Gerekmeyen hiç bir eki projenize katmamaktır. Öreneğin text dosyalarla işinizi yapabiliyorsanız database kullanmayın. Bir küçük kolaylık yüzünden koskoca bir komponent setini yüklemeyin..

Bir seçim yaptığınızda sebebi açık seçik olmalı. Önemli bir farklılık, kolaylık yaratmalı. Küçük kolaylıklar yüzünden büyük mecburiyetlere katlanmak zorunda bırakılmak -çok özel durumlar dışında- sıkıntılı bir süreç yaratabilir.

En alt seviye socketlerle ,en yaygın teknolojiyle çalışmayı deneyin. Biraz daha uzun sürecek ama çok daha hafif ve kararlı olacak. Mümkün olan en alt teknoloji, en yüksek teorik tasarım yaklaşımı size başta zaman kaybı gibi gelse bile esnek hafif ve kararlı bir ürün için büyük avantajlar yaratıyor.

Kolay Gelsin,
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
Mesajlar: 2131
Kayıt: 07 Ara 2003 02:51
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

Borland , .NET Ve Java İçin Bastırıyor
Clint Boulton - info@turk.internet.com
18-11-2003
Bu yazı turk.internet.com adresinden yazdırılmıştır
URL: http://turk.internet.com/haber/yazigost ... aziid=8727
Merkezi Kaliforniya Scotts Valley’de bulunan şirket, pazartesi günü BorCon’da bir açıklama yaparak .NET programı üzerinden uygulama geliştirme olanağı veren yeni teknolojisini ve Java programları için geliştirdiği işletme yazılımı paketinin son versiyonun kamuoyuna tanıtılacağı 14. yıllık kullanıcılar konferansının düzenleneceği tarihleri halka duyurdu.

Borland’ın yeni yazılımıyla kullanıcılara yönelttiği pek çok vaadin içinde en önemlisi araç geliştirmenin son derece pahalı olduğu bir dönemde bu yazılımla kullanıcılara eksiksiz bir ALM metodu sunularak onlara .NET ve Java uyumlu yeni yazılım uygulamaları yaratma olanağı verileceği iddiası. Nasıl bilgi akışı denetimi (ILM) yazılımları verilerin tüm hareketini izliyorsa, ALM de uygulamaların geliştirebilmesi için kullanıcılara görselleştirme, modelleme, tasarlama, kodlama , deneme ve süreklilik sağlama üzerine kurulu bir yöntem sunuyor.
Borland’in bağımsız araç yazılımları alanındaki en büyük rakibi IBM’in bir yan kuruluşu olarak faliyet gösteren Rational şirketi. Hem Rational hem de Borland ALM sektöründe sağlam bir yer edinmeyi amaçlıyorlar.

Borland’ın .NET çözümlerinden sorumlu başkan yardımcısı Simon Thornhill, yeni Delphi 8 yazılımının Windows’un 32 bitlik platformundan .NET’e geçmek isteyen kullanıcılar için ideal bir seçenek olduğunu söylüyor. Yazılım kullanıcılara yeni uygulamalar yaratma ,bunları üçüncü kişilerle paylaşma ve gereksinimlerini bu uygulamalara aktarma imkanı veren genişletilebilir bir içerik kütüphanesine sahip.

Analistler 2004 yılında .NET platformuna geçişlerin önemli ölçüde artacağına işaret Ediyor ve de üzerinde durulması gereken bir diğer nokta. Thornhill, internetnews.com’a yaptığı açıklamada Delphi 8 yazılımı sayesinde bu geçiş nedeniyle yaşanacak dil sorunlarının önemli ölçüde aşılabileceğini vurguluyor. Çünkü bugün pek çok kişi Delphi dilini sorunsuz biçimde kullanıyor ve bu sayede .NET’e geçtikten sonra kullanıcılar ASP.NET kullanan Web uygulamalarını, Web formlarını ve Web servislerini rahatlıkla geliştirebilecekler.

Ayrıca .NET uygulamalarının %80’i veri tabanları için geliştirildi ve yeni Delphi 8 yazılımı bu veri tabanlarına hızlı giriş sağlamak amacıyla tasarlanmış Borland Veri Sağlayıcısını barındırıyor.Thornhill ” Delphi 8 .NET’e geçmek ve bu geçişi olabildiğince kolay biçimde yapmak isteyen kullanıcılara sesleniyor. Burada söz ettiğimiz Win32.’den tam anlamıyla pürüzsüz bir ayrılış. ” diyor.

Thornhill Delphi’nin bütün bunları Girişim Çekirdeği Objesi (Enterprise Core Object) isimli uygulamaları geliştirme kabiliyetini ve ihtiyaca göre yeniden tasarlama imkanını kullanıcı tabanına yayan yeni bir teknoloji sayesinde gerçekleştirdiğini belirtiyor.
Meta Group’un analistlerinden Thomas Murphy ise Borland’ın uygulamalar konusunda getirdiği yeni yaklaşımın büyük ölçüde tutarlı olduğuna işaret ediyor fakat bu yeni yaklaşımın sektörel sonuçları konusunda dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunuyor. Bu sonuçların göz ardı edilmemesi gerektiğini çünkü bunların fiyatları etkilediğini belirtiyor.

Murphy internetnews.com’a verdiği söyleşide Delphi kullanıcılarının bu durumu değerlendireceklerini belirtiyor ve konunun odağının ALM olacağını vurguluyor. “İnsanlara yazılımlarını geliştirme imkanı vermenin ne demek olduğunu anlatmak için Delphi demolar göstermek ve ayrıntılı açıklamalar yapmak zorunda kalacak. Bence ortak platform konusundaki getirdikleri yeni yaklaşımla ve farkı ürünlerin IDE’ye yerleştirilmesinde alınan mesafeyle entegrasyon alanında önemli bir aşama kaydettiler. Burada hem ECO’ya hem Delphi’ye hem de diğerlerine yönelmiş ortak bir tehdit var. Sanıyorum bu şirketler neyle karşı karşıya olduklarını bilmiyorlar.”

Borland’ın kaydettiği gelişme bunlarla bitmiyor öyle ki şirketin Java araçları üzerinde çalışan geliştirme ekibi yakında yeni gelişmeleri duyuracak.

Firmanın başkan yardımcılığı ve Java çözümlerinden sorumlu genel müdürlüğü görevlerini yürüten yöneticisi George Paolini yeni Studio Java 7 yazılımının Java diliyle görülmemiş ölçüde uyum kabiliyetine sahip olduğunu söylüyor. Paolini, yazılımları derleme ve olası sorunların önüne geçme hedefiyle başlatılan bu çalışmanın aradan geçen yılların ardından bugün görselliği, modellemeyi, tasarımı, kodlamayı geliştirme seçeneklerini, deneme yapma imkanlarını ve sürekliliği barındıran tam bir ALM sürecine dönüştüğünü belirtiyor.

Paolini internetnews.com’a verdiği söyleşide yazılımın ALM’ye ilişkin en önemli özelliklerinden birinin uygulama yaratımının otomatikleştirilmesi ve bu sayede uygulamayı geliştirmek isteyen kullanıcının kodları teker teker girmeye çok daha az ihtiyaç duyması olduğunun altını çiziyor. Bu yaklaşım kullanıcıya otomatik olarak hizmet veren Web hizmetlerinin yaratılmasına da zemin hazırlıyor.

Neden ALM? Paolini bu soruya Borland’ın müşterilerine sağladığı ürün ve hizmetler içinde ALM’nin son derece önemli bir yeri olduğunu çünkü giderlerini kısmak isteyen firmaların geliştirme harcamalarını azaltmayı istediklerini söyleyerek yanıt veriyor. Bugün ihtiyaçlarına karşılamak için yeni bir yazılım alıp eskisini kaldıran bir şirket görmek çok zor çünkü yazılımı kodlarını yeniden düzenleyerek duyulan ihtiyaca göre geliştirmek çok daha ucuz.

“Geçen 2-3 yılda pek çok firma alt yapı harcamalarında kısıntıya gitti.” Diyen Paolini şöyle devam ediyor: Harcamaları kısmanın yollarını arıyorlar. IT departmanları şirket yönetimi üzerindeki etkisini önemli ölçüde kaybetti. Geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalar sayesinde şirketlerin neredeyse tamamı oldukça yüksek bir bilişim güvenli seviyesine sahip oldu. Bu nedenle uygulamaları geliştirmek için para harcama düşüncesine soğuk bakıyorlar. Yeni bir uygulama satın almak ve onu intranete yerleştirmek eskisi kadar kolay değil. IT departmanları ellerindeki uygulamaları geliştirmek için yapacakları harcamaların gerçekten gerekli olduğu konusunda şirket yönetimini ikna etmek ve onlara ihtiyaçlarının tam bir listesini vermek zorunda kalıyor. Bu da külfetli ve sürekli yapılması gereken bir işlem.”
Murphy ise Borland’ın ALM yaklaşımını daha da geliştirmesi gerektiğini düşünüyor.

“Borland ALM konusunda doğru bir genel yaklaşım geliştirmeyi başardı fakat henüz ayrıntılar konusunda net bir bakış getiremediler.” diyen Murphy ekliyor “ Şu anda satış konusunda sorun yaşamaları büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor.

Sorunları sistemi nasıl satacaklarını bilmemeleri değil müşteriye yaklaşımlarındaki sakatlık. Şuna eminim ki eğer ürünü iyi biçimde sunmayı ve pazarlamayı başarabilselerdi satış rakamları çok daha yüksek olurdu. Buna rağmen ben sorunun asıl nedeninin çok daha derinde, ürün yönetimi konunda yattığını düşünüyorum. Konferansa kadar bu sorunu çözebileceklerinden emin değilim çünkü bir çözüm getirebilmek için zamana ihtiyaçları var fakat bunu başaracaklarını gösteren olumlu işaretler görüyorum. Özetle teknik olarak giderek daha iyi işler çıkarıyorlar, dikkate değer yeni işlevler ve hizmetler geliştiriyorlar ve kuşkusuz şirketin çekirdek müşterileri bu ürünleri alacak. Yatırım açısından bakıldığında ise bu gelişmeler insanların kafasında kuşkular uyandırıyor.”

Thornhill ve Paolini’ye göre gelişmelere rekabet açısından bakıldığında görülen şu ki Borland elini Rational’e karşı güçlendirmiş durumda çünkü IBM .NET’ten giderek uzaklaşıyor ve aynı zamanda Borland’ın programlarının yazılım dili olan Java’ya yöneliyor.
benimde eklemek istediğim bir kaç küçük nokta var

SQL Server : Depolanmış Yordamları Xml ve Html / Ken Henderson

bu kitabı yazan kişi sql serverı geliştiren ekibin içerisinde yer alıyor ve ismi geçen kitapta .net konusu üzerinde bir kaç sayfa yazı var.

yazıda aşağı yukarı şuna benzer bir cümle kullanmış.

"microsoftun uygulama geliştirme araçları hiç bir zaman piyasadaki araçların en iyisi olamadı. bu konuda üstünlük her zaman borlanda aitti ama VS.net çıkana kadar."

şimdi bu amcamız bir yere kadar haklı olabilir ama unuttuğu şey microsoft vs.net i çıkarıp en iyi uygulama geliştirme aracına sahip olmuş olabilir ama kitap yazıldığı zaman borland henüz delphi 8 i çıkartmamıştı :)

delphi 8 den pek hoşlanmadığımı söyleyebilirim. bir sürü hata içeriyor vs. vs. lakin biraz anlayışlı olmak lazım. henüz taze bi teknoloji kaldıki bu teknolojinin sahibi olan microsoftun bile vs.netini kurana kadar göbeğim çatladı ve üstüne üstlük vb.net projesi haricinde hiç bir projeyi çalıştıramadım.

bence taşlar yerine otursun borland dizginleri yine eline alacaktır... :)
Kullanıcı avatarı
fatihtolgaata
Üye
Mesajlar: 382
Kayıt: 04 Mar 2004 09:46
Konum: K.çekmece / İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fatihtolgaata »

delphi 9'u bekleyin derim :) Şu an delphi 8, Delphi kullanıcıları için .NET'e geçmek için bir basamak sayılmakta. Şu an ciddi bir şekilde Delphi 8 ile bir uygulama geliştirmek biraz zor. Belki Longhorn, tamamen tümleşik .NET apisi ile beraber çıkarsa hem .NET hem de Delphi for .NET'in önü açılacak diye düşünüyorum. Ama unutmayın ki .NET çıktı diye kimse kolay kolay ne javadan ne de delphiden vaz geçebilir.
Kullanıcı avatarı
NetZero
Üye
Mesajlar: 136
Kayıt: 14 Ağu 2004 11:12
Konum: Bursa
İletişim:

Mesaj gönderen NetZero »

S.A

işin açıkcası muhteremler ben her ikisi uzerine de en azından egitim veren yerler acisindan cok kapsamli bir arastirma yaptim..Java javaloji konsepti ile universitelere girerek yerini saglamlastirmaya calsiyor...Net se sizinde dediginiz gibi cok ama cok korpe bir teknoloji..Java nın en az 7-8 yillik bir gecmisi var..Aslinda .NET teknolojisi icinde kronolojik bir tanimla yapma ihtiyaci duygumuz vakit onunda bi zamanlar microsoft da COM un COM+ a ve ilerisi icin DNA yi gelistiren ekipte ayrilan bir grup tarafindan ortaya atildigi soleniyor..taaaa 1998 lerin sonu..Sonrasi malumunuz beta testleri..vs.Ama isin ilginc tarafi Java nin "bir kere yaz her yerde calissin" konseptini kendine kural edinen microsoft bu ise sadece teknolijik olarak yatirimda kalmayip training center lar la daha .NEt any IDE ler ortaya cikmadan 1 yil once kurslar vermeye basladi..Borland in en azindan Turkiye icin bole bir egitim agi kurmasi simdilik mumkun gibi gorunmuyor..Ne yazik ki Borlanda attigim mailler dikkate bile alinmadi..Konuya doncek olursak Java egitimi icin aldigim teklif 10 gunluk 2500 $ + KDV idi (60 saat) ayni kurum 3000 $ +KDV ilede .NET eğitimi vereceğini solemisti..ve isin ilginc tarafi .NET egitimi alabileceginiz kurum sayisi bir suru iken Java egitimi veren sadece 1 yer bulabildim..(istanbul da)...Ayrica app server larda sorun yasama ihtimalimin inanilmaz derece de yuksek oldugunu da belirtmislerdi..Isin acikcasi hangi dille yazarsaniz yazin hepsiyle .NET e modifiye olabiliyorsunuz ama Java da sadece Java bilmeniz gerekiyor..ve Borland in bile Java ya ozel gelistirdigi J builder (bende 9 var) inanilmaz derecede karisik ama .NET i nerde gelistirirseniz gelistirin (visual studio veya Borland IDEleri) programlama bilgisi normal olan bir insan icin bile uygulama yazip gelistirmeye musait yani RAD.ama java hic olamadi olamayacakta..

Bence de Delphi 9 bizim istedigimiz bir sekilde karsimiza cikacak..Isin acikcasi ben Delphi 8 icin update#3 bekler oldum..
ve bana kalirsa tum dillerin icinde en populeri suphesiz win32 ve haliyle ASP.NET yazmaya izin veren c#.
Aslinda bu arada cok bilinmeyen bir dilden daha soz etmek gerek...NET dillerinin oncusu diye presente edilen PYTHON..! yapay zeka uygulamasi gelistiren bir uzman programci da (kendi yapay zeka uygulamalarina gore) python un ustun meziyetlerinin oldugunu vurguluyor..Ama problem yine ayni duzgun bir ide yok!(widget ile kullanmaniz daha basit)Blender diye bir uygulama var python ile yazilmis (program consol yonetimi saglaniyor..Animasyon programi..Cok basarili..Ayrica uzay arastirmalarinda da kullanilan ilginc bir dil..incelemenizi tavsiye ederim..)

Linux cephesinde de mono project (http://www.go-mono.com) ile adini saglamlastirmaya calisan microsoft yine bazi kisitlamalarla olsada destegini open source da veriyor...kylix.NET gibi birsey soz konusu olabilir mi bilmiyorum ama su sozlerde aklimdan cikmiyor dogrusu..

"Herşeyin en iyi açıklayıcısı zamandır..."

Saygi ve Sevgilerimle...

:D
En son NetZero tarafından 14 Ara 2004 10:17 tarihinde düzenlendi, toplamda 4 kere düzenlendi.
c#

:alsana: :boks:
doganzorlu
Kıdemli Üye
Mesajlar: 395
Kayıt: 22 Tem 2004 09:15
Konum: İzmir
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Yazılanları büyük bir keyifle okudum ve bu konuda net fikirler üretebildiğimizi görmek gerçekten gururlandırdı beni. Konu delphi nereye gidiyordan platform bağımsızlık ve uygulama geliştirme dili bağımsızlığı na kaydı. Bununla birlikte birkaç minik tespit yapmakta yarar görüyorum;

Öncelikle iki kavramı birbirinden ayıralım;

İstenilen bir dille tek bir platforma (ki şu anda win32, monoyla diğerlerine geceçek dediğinizi duyar gibiyim) kod üretilmesi ki .NET temelde bunu sağlıyor. Peki sorarım size managable değişkenler dışında daha önce yazdığımız kodlardan farkı nedir ? Native win32 executable ı üretebilen tüm dillerle aslında aynı platformda çalışan uygulamalar yazabiliyoruz. Peki .NET i bundan ayıran nedir ? Ayrılan nokta şudur. ".Net Framework her makinada kurulu olacak" yaklaşımından (ki windows update le bile makinalara yükleniyor) artık bileşenleri dağıtmayıp sadece executable kod bölümlerini dağıtacağız. Ağ, sistem yada network bileşenleri her makinada hazır olacak. COM la yaşanan uyumsuzluk problemleri giderilecek ve daha sağlıklı bellek yönetimi (managable değişkenler) ile daha stabil uygulamalar geliştireceğiz. Bu anlamıyla aslında yazılım disiplini anlamında çok da birşey değişmiyor. Delphi 8 de de görüldüğü gibi Borland ın yazdığı assembly ler windows forms unkine yine fark atıyor.

İkinci yaklaşım ise bir dille yazılan bir uygulamanın "diğer platformlarda çalışması" ki java VM ile java geliştirme aracı bunu sağlıyor. Peki ödenen bedel ? Yavaşlık kaçınılmaz. Bu durumda jni devreye giriyor ve taşınabilirlik suya düşüyor. Yazdığınız core bileşenleri diğer platformlar için tekrar yazmanız gerekiyor.

Peki her ikisini de sağlayacak olan nedir ? Eğer başarılabilirse mono ile hem değişik dillerle bir VM e (ki mono yapısıyla bir çeşit VM halini aldı) executable oluşturup bunu platformlar arası dolaştırabileceğiz. Zaten .net uygulamaları her ne kadar .exe de olsalar aslında bytecode olarak derleniyorlar.


Bu bağlamda .NET tek başına anlatıldığı gibi bir devrim değildir. Bu, MS işletim sistemlerinde bir türlü kanaması durdurulamayan COM modelinin yerine geçecek ve kurulan bir uygulamanın diğerini bozmasına izin vermeyecek bir altyapıdır. Hepsi bu. System içinde nerdeyse tüm windows API ı na destek sağlayan bileşenlerin gömülmesinin nedeni de budur. .NET bu anlamda bir altyapı hizmetidir. Gerçekten felsefe olarak hepimizin işine yarayacak iyi bir yaklaşımdır. Yazılan uygulamalar için platforma özel özellikleri kullanan assembly ler hazırlamadığınız sürece ilerde mono ile taşınabilir olması muhtemeldir. Aksi halde ve şu anki .NET framework ile platform bağımlıdır. Visual studio yine Borland in IDE sinden daha kötü durumdadır.

vesselam,

Kolay gelsin,
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
NetZero
Üye
Mesajlar: 136
Kayıt: 14 Ağu 2004 11:12
Konum: Bursa
İletişim:

Mesaj gönderen NetZero »

S.A

Allah 'in bilisim rahmeti uzerimizden eksik olmasın..

Dusuncene&Ellerine saglik ustadim..Hastane laboratuvarında Olympus AU640 otoanalizor cihazıyla haberlesmekten durmus olan beynimden arta kalanlarla yazmis oldugum metnime teknik altyapi olarak daha net ve de aciklayici bir yaklasimlas yorumda bulundugun icin Allah razi olsun..

Bence okuyacak olanlar cok faydalanacaklar..

Hep derim ya ...


"Herseyin en iyi açıklayıcısı zamandır..."


Saygılar&Sevgiler..

:D
c#

:alsana: :boks:
Misafir

Benim Gerçeklerim...

Mesaj gönderen Misafir »

Arkadaşlar benim anlamadığım bir konu var!
Şu anda .NET ile Java platform bağımsızlığı için savaş veriyor, peki kaçınız yazdığınız programın hem windows'ta hem de Linux'ta çalışmasını istediniz?

Ben hiç istemedim, zaten Linux'u bilsem kuracam Kylix'i yazacam işte. Hem bilmediğim bi işletim sisteminde çalışan programım için nasıl bi destek verebilirim bilemiyorum. Ayrıca ortada kulanıcıların kullandığı ama benim haberim olmayan daha başka kaç işletim sistemi var ki(biliyorum çok var ama kullanım oranlarının toplamları %1'den fazla değil)???

Platform bağımsızlığının işime yaramayacağını biliyorum, bundan şimdiye kadar sadece JAVA, WEB konusunda (Jscript, servlet...) ortak bir dil olma yolunda gösterdiği başarısı ile sıyrılıyor, e zaten WEB'de öyle bi ortak dil varsa ben ne yapim başka dili de ortamı da.

Kesinlikle ms'a karşı biri değilim, şu an VS2003 C# ile üniversiteye öğrenci otomasyonu
(
http://fenbilimleri.firat.edu.tr/fboto
)
yazmaktayım, projenin geliştirilebilme hızından gayet memnunum ama eksik bişeyler var o da sitenin hızı : herşey server side, her işlemde sayfa yeniden yükleniyor(her ne kadar otomasyon genelde local'de kullanıdığı için sayfala hızlı gelse de diğer durumlar için can sıkıcı). Çözüm : JavaScript. Keşke browserlar C# ile yazılmış client side scripti de destekleseydi ama yok, ms çok geç kaldı. ben şimdi oturmuş Jscript öğrenmeye çalışıyorum. aynı zamanda da win32 uygulamaları için Delphi 6 kullanmaya devam ediyorum.

Heryerde Delphi biliyorsanız Delphi 8 ile çok hızlı .NET uygulamaları geliştirebilirsiniz deniyor, bir programcı Delphi dilini bilip

for i:=1 to 100 yerine
for(i=1;i<100;i++) yazamıyorsa sizce bu programcı kendisi midir??? (üstelik daha esnek bi döngü)

Ben 5 yıldır delphi ile yazıyorum ve inanın ki C++ ve C# 'tan sonra artık begin-end yazmaktan midem bulanıyor. En kötüsü de değişkenleri var'da tanımlama ve ilk değer atamasının olmaması (ne olmuş demeyin 3 tane 5x5 lik matris tanımlayıp ilk değer atabilmek için 3x5x5 = 75 tane eşitlik yazmanız gerekiyor ya da sınırsız parametreli fonksiyon kullanmanız!!!).

Ayrıca .NET uygulamasına ihtiyacım olsa oturup C# ile yazarım 2 dakkada, üstelik Delphi8 kurmaya da gerek yok, Delphi9 u beklemeye de. İşin asıl ilginç tarafı NEDEN .NET uygulaması yazma ya çalışayım. ya web sayfası yaparım ya da windows uygulaması. dediğim gibi win32 için delphi6 yeter.

Anlamadığım 1 şey daha var. Hem java hem .NET, platform bağımsızlığı diyor da ikisi de bu iş için o platforma kurulu olması gereken bazı bileşenler gerektirmiyor mu (biri JVM diğeri de framework)?

SONUÇ = her platformda çalışabilen ama sizin sadece 1 platformda çalıştırmak istediğiniz YAVAŞ program.

Ramazan POLAT - Bilgisayar Mühendisi (başkasının hesabında gönderdiğim için özür, ne yapim üyelik kalkmış, sağolsun vampir261 şifresini verdi)

NOT:

VS2003 te pageValidator nesnesi var, sayfa yeniden yüklenmeden kullanıcının input kısımlarını boş bıraktığını uyarı versin diye. Onun dahi kaynak kodunda javascript var (VS2003 te j# ve MS JScript de olmasına rağmen).

Yine de bence bu şavaşı MS kazanacak çünkü : 1) çoğumuz onun işletim sistemini kullanıyoruz. yakında OS'larımız biz istemesek de famework yüklü olacak 2) Linux sürekli güncelleniyor ve onun da yakında framework destekli versiyonu çıkacak...
Cevapla