MYSQL Tavsiyesi
MYSQL Tavsiyesi
MYSQL'i çok kullanıcılı yazılımlar için tavsiye eder misiniz?
LAN üzerinde Veri toplayıp bunu database'e atan bir terminalim ve
database'ten raporlama yapması gereken terminallerim var.
Veri toplayan terminal, birkaç saniyede bir kayıt giriyor. Başka
bir uygulamamda ise biraz daha seyrek.
MYSQL için Linux tabanlı bir database server ayırıp bunu
Windows çalıştıran PC'ler için kullanmak mümkün mü? Mümkün
ise bu işin Delphi ve Windows tarafı nasıl yapılır ayrıntılı anlatabilir misiniz?
LAN üzerinde Veri toplayıp bunu database'e atan bir terminalim ve
database'ten raporlama yapması gereken terminallerim var.
Veri toplayan terminal, birkaç saniyede bir kayıt giriyor. Başka
bir uygulamamda ise biraz daha seyrek.
MYSQL için Linux tabanlı bir database server ayırıp bunu
ise bu işin Delphi ve Windows tarafı nasıl yapılır ayrıntılı anlatabilir misiniz?
Merhaba,
Ama bu demek değil ki mySQL'le çok kullanıcılı program yazılmaz ama Interbase/Firebird bana Delphi kullanıcıları için daha iyi bir seçenek gibi geliyor.
- Bedava
- Trigger ve Stored procedure desteği var
- ve en önemlisi çok iyi bir Delphi desteği var.
- Teknik destek noktasında daha iyi. Çevrenizdeki birçok Delphi kullanan geliştirici Interbase/Firebird kullanıyor.
Kolay gelsin.
mySQL çok güzel bir veritabanı. Ancak paradox'tan yapısal olarak bir farkı yok şu an. Trigger ve stored procedure desteği yok. Ben Interbase/FireBird'i bu açılardan mySQL'e tercih ederim.sobakava yazdı:MYSQL'i çok kullanıcılı yazılımlar için tavsiye eder misiniz?
Ama bu demek değil ki mySQL'le çok kullanıcılı program yazılmaz ama Interbase/Firebird bana Delphi kullanıcıları için daha iyi bir seçenek gibi geliyor.
- Bedava
- Trigger ve Stored procedure desteği var
- ve en önemlisi çok iyi bir Delphi desteği var.
- Teknik destek noktasında daha iyi. Çevrenizdeki birçok Delphi kullanan geliştirici Interbase/Firebird kullanıyor.
mümkündür. mySQL kullanmadım ama genelde uyumlu oluyorlar. IP üzerinden Linux makinaya bağlanıp verileri kullanabilirsiniz.sobakava yazdı:MYSQL için Linux tabanlı bir database server ayırıp bunu Windows çalıştıran PC'ler için kullanmak mümkün mü? Mümkün
Kolay gelsin.
MySQL ile ilgili uzun zamandir pek bir sey okumadim fakat son okudugum kitapta "MySQL does not support " ile başlayan bir suru cumle vardi ve trigger, stored proccedure, transaction, .. desteklemedigini belirtiyordu. Eger radikal degisiklikler olmadiysa adindan da anlasilamayacagi gibi aslinda mysql SQL tabanli bir client server mimari sunmuyor. (En azindan sunmuyordu son donemdeki gelismelerinden haberdar degilim acikcasi bilen arkadaslar bizimle paylasirsa gelismeleri de ogrenmis oluruz.)
Dolayisiyla gerek verilerinizin guvenligi ve de gerekse client server mimari performansi acisindan Interbase'i veya eger veritabani maliyetine girebilirseniz Sybase gibi bir veritabanini tavsiye ederim.
Dolayisiyla gerek verilerinizin guvenligi ve de gerekse client server mimari performansi acisindan Interbase'i veya eger veritabani maliyetine girebilirseniz Sybase gibi bir veritabanini tavsiye ederim.
My SQl i bende hiç kullanmadım, FireBird Kullanıyorum sadece Client/Server yada local herşeye uyuyor esnek ve stabil. Ayrıca denemedim ama sen deneme şansın olur ve bildirisen sevinirim, Firebird'ün linux için olanıda var, bunu server a kurum windows terminallerden bağlanabilirsin. Zaten aradaki iletişim TCP/IP ile yapılıyor yani her ne ile bağlanılsa bile, dolayısıyla istediğiniz ile istediğinize bağlanabilirsiniz. Buna internet te dahil
Kolay gele
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Firebird
Evet, heryerde goruyorum Firebird'i. Ama hicbir fikrim yok ne kadar iyi oldugu hakkinda. Adi interbase ile geciyor hep. Delphi ile nasil kullanacagim hakkinda nereden bilgi bulabilirim?
RC4 surumunu bilgisayara kurdum ve Server calisiyor su anda. Delphi'den nasil baglanirim? Database'i nasil ve nerede olusturacagiz?
Ornek bir database ve kucuk bir uygulama programi gonderebilirseniz cok sevinirim.
RC4 surumunu bilgisayara kurdum ve Server calisiyor su anda. Delphi'den nasil baglanirim? Database'i nasil ve nerede olusturacagiz?
Ornek bir database ve kucuk bir uygulama programi gonderebilirseniz cok sevinirim.
Merhaba,
Firebird, Interbase'den türemiş bir veritabanı ve Interbase 6 ile uyumlu. Eğer FireBird 1.0.3 ü indirirseniz, Delphi ile gelen IBX ve IBAdmin bileşenleri ile kullanabilirsiniz. Sitede Veritabanı kısmında birkaç yazı var bu konuda.
Veritabanı oluşturma ve yönetim için paketin içinde bir tool yok. http://www.ibexpert.com adresinden ib expert'in personal sürümünü indirebilirsiniz. Ücretsizdir.
Kolay gelsin.
Firebird, Interbase'den türemiş bir veritabanı ve Interbase 6 ile uyumlu. Eğer FireBird 1.0.3 ü indirirseniz, Delphi ile gelen IBX ve IBAdmin bileşenleri ile kullanabilirsiniz. Sitede Veritabanı kısmında birkaç yazı var bu konuda.
Veritabanı oluşturma ve yönetim için paketin içinde bir tool yok. http://www.ibexpert.com adresinden ib expert'in personal sürümünü indirebilirsiniz. Ücretsizdir.
Kolay gelsin.
ben de naçizane bildiklerimi söyliyeyim.
MySQL çok güzel bir veritabanı. Veritabanı diyorum çünkü 4.1 (yanlış hatırlamıyorsam) den sonra RDBS özelliklerine kavuştu. Henüz 3.xx li versiyonlarda bu özellik yok. Fakat uzaktan erişim ve web ortamı için düşünülmesi gereken bir alternatif. Yaptığım testlerde bariz hız farklarını gördüm. bu arada oracle üzerinde daha güçlü olan bir serverda 2-3 sene önceki bir testte aynı joinli ve karmakarışık bir query yi oracle 18 sn. de MySQL 3 sn. de getirmişti. oracle ın olduğu server daha güçlü ve unix ken MySQL Linux üzerinde P-II makinada koşuluydu. Ayrıca çok zengin bir fonksiyon ve syntax a sahip olduğunu da söyliyebilirim.
MySQL çok güzel bir veritabanı. Veritabanı diyorum çünkü 4.1 (yanlış hatırlamıyorsam) den sonra RDBS özelliklerine kavuştu. Henüz 3.xx li versiyonlarda bu özellik yok. Fakat uzaktan erişim ve web ortamı için düşünülmesi gereken bir alternatif. Yaptığım testlerde bariz hız farklarını gördüm. bu arada oracle üzerinde daha güçlü olan bir serverda 2-3 sene önceki bir testte aynı joinli ve karmakarışık bir query yi oracle 18 sn. de MySQL 3 sn. de getirmişti. oracle ın olduğu server daha güçlü ve unix ken MySQL Linux üzerinde P-II makinada koşuluydu. Ayrıca çok zengin bir fonksiyon ve syntax a sahip olduğunu da söyliyebilirim.
anladığım kadarıyla zaten MySQL e karar vermişsin. Delphiciler genelde interbase/firebird u tercih etse de (her ikisinin de linüx sürümleri mevcut) düşündüğün olayı MySQL/Linux ve Delphi/Windows çiftleri ile yapman mümkündür. Bir projemde aynı olayı Interbase/Linux ve Delphi/Windows ile uyguladım ve sorunsuz olarak üç senedir çalışmaktadır. Interbase/FireBird un bir avantaji delphi native sürücülerinin olması. MySQL için ise odbc üzerinden bağlantı kurmalısın.MYSQL için Linux tabanlı bir database server ayırıp bunu
Database
MYSQL erisimi icin MYSQLDAC ve myDAC diye bazi delphi paketleri var. Bunlarin performanslari nasil bilmiyorum ama direkt mysql erisimi sagliyorlarmis.
Forumlarda mysql'in coook hizli oldugunu ama kilitlenebildigini okudum. belki de yeni surumlerde halletmislerdir...
Su anda Firebird ve MySql konusunda kafam karismis durumda. Firebird'u kurdum ve delphi'den baglanip denemeye calisiyorum.
yardimlariniz icin tesekkurler
Forumlarda mysql'in coook hizli oldugunu ama kilitlenebildigini okudum. belki de yeni surumlerde halletmislerdir...
Su anda Firebird ve MySql konusunda kafam karismis durumda. Firebird'u kurdum ve delphi'den baglanip denemeye calisiyorum.
yardimlariniz icin tesekkurler
Firebird
IBX komponentleriyle IBExpert'te olusturdugum bir database'e baglanabiliyorum. Cok zor degilmis ama IBDataset'in UpdateSQL InsertSQL gibi ozelliklerini tam olarak kavrayamadım. Interbase
ile yapilmis, kayit ekleme, kayit silme ve arama yapabilen kucuk bir ornek proje ariyorum.
Database programlama ile daha once pek ugrasmamistim. Gerektiginde Paradox + BDE kullanmistim bir iki kez. O yuzden bircok terime
yabanciyim.
Oncelikle Stored Procedure nedir?
Bir de Interbase'in Trigger ozelligine sahip olmasi nedir? Bir statement verip, o gerceklestiginde tetiklenen bir event mi? IBEvents diye bir komponent var. Bu onunla mı ilgili? Mesela, bir field'a 100'den buyuk deger girilirse, IBServer tarafindan olusturulacak bir tur event mi?
Tesekkur ederim
ile yapilmis, kayit ekleme, kayit silme ve arama yapabilen kucuk bir ornek proje ariyorum.
Database programlama ile daha once pek ugrasmamistim. Gerektiginde Paradox + BDE kullanmistim bir iki kez. O yuzden bircok terime
yabanciyim.
Oncelikle Stored Procedure nedir?
Bir de Interbase'in Trigger ozelligine sahip olmasi nedir? Bir statement verip, o gerceklestiginde tetiklenen bir event mi? IBEvents diye bir komponent var. Bu onunla mı ilgili? Mesela, bir field'a 100'den buyuk deger girilirse, IBServer tarafindan olusturulacak bir tur event mi?
Tesekkur ederim
Merhaba,
Stored Procedure : Delphi'deki procedure'ün veritabanındaki karşılığı. Bazı şeyleri veritabanında yapabiliyorsunuz. Bu hız ve esneklik sağlıyor. Siz bir SQL cümlesi çalıştırdığınızda, veritabanı bu SQL'i parse eder (çözümler), ancak stored procedure sadece vertabanı başlatılırken parse edilir ve sonrasında çağırdığınız anda hiç parse edilmeden işlenir.
Trigger da dediğiniz gibi belli bir kayıt eklendiğinde, silindiğinde veya güncellendiğinde otomatik çalışan procedure diye düşünebiliriz.
IBX bileşenlerinin kullanımı ile ilgili sitede Veritabanı bölümünde bir çok yazı var. Okursanız faydalı olacaktır.
Kolay gelsin.
Stored Procedure : Delphi'deki procedure'ün veritabanındaki karşılığı. Bazı şeyleri veritabanında yapabiliyorsunuz. Bu hız ve esneklik sağlıyor. Siz bir SQL cümlesi çalıştırdığınızda, veritabanı bu SQL'i parse eder (çözümler), ancak stored procedure sadece vertabanı başlatılırken parse edilir ve sonrasında çağırdığınız anda hiç parse edilmeden işlenir.
Trigger da dediğiniz gibi belli bir kayıt eklendiğinde, silindiğinde veya güncellendiğinde otomatik çalışan procedure diye düşünebiliriz.
IBX bileşenlerinin kullanımı ile ilgili sitede Veritabanı bölümünde bir çok yazı var. Okursanız faydalı olacaktır.
Kolay gelsin.
Re: Database
Merhaba,sobakava yazdı: Forumlarda mysql'in coook hizli oldugunu ama kilitlenebildigini okudum. belki de yeni surumlerde halletmislerdir...
Evet MySQL 3xx versiyonları dahil olmak üzere önceki sürümlerde Kilitlenme ve ardındanda bozulmalar meydana geliyordu. bu bozulmalar çok kolay bir şekilde onarılabilyor fakat onarım sırasında veri bütünlüğü bozulabiliyordu.
Ama MySQL 4.0 dan başlamak üzere Database ye Transaction gibi çok önemli nitelikler kazandırıldı ( MyISAM Transaction Desteklemez InnoDB destekler) Artık kilitlenmiyor , kilitlense bile bozulmuyor ( kolay kolay) ve MySQL 5.0 a kadar olan sürümler ücretsiz tam sürüm dağıtılıyor.
Ben MySQL InnoDB db leri kullanıyorum çok memnunum ama MyISAM a göre bariz bir yavaşlama var ama Transaction dan kaynaklanan bir yavaşlama ama Firebird den hızlı çalışıyor.
Kolay gelsin.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
www.polisoft.com.tr
5.0 ile birlikte stored proc geliyor 5.1 de trigger desteği vereceği belirtilmiş.
Yalnız bu proc kısmını ben çalıştıramadım. Procedure u oluşturuyor
(MySQl database inde proc table ı var orda) ama çağırmaya gelince çağırmıyor.Belki table tipini yanlıştı (Myisamdı) seçtim veya birşey ters gitti ama çalışmadı.
Yalnız bu proc kısmını ben çalıştıramadım. Procedure u oluşturuyor
(MySQl database inde proc table ı var orda) ama çağırmaya gelince çağırmıyor.Belki table tipini yanlıştı (Myisamdı) seçtim veya birşey ters gitti ama çalışmadı.
kullanmadım ama şöyle bir component var
http://sourceforge.net/projects/zeoslib/
"The main ZeosLib product is a set of native datasets and database components for MySQL, PostgreSQL, Interbase, Firebird, MS SQL, Sybase, Oracle, DB/2 for Borland compilers such as Delphi, C++ Builder and Kylix."
http://sourceforge.net/projects/zeoslib/
"The main ZeosLib product is a set of native datasets and database components for MySQL, PostgreSQL, Interbase, Firebird, MS SQL, Sybase, Oracle, DB/2 for Borland compilers such as Delphi, C++ Builder and Kylix."
S.A can dostlar !
Her yerde mysql ;
Neden mi 1. en basit neden benim 55 linux tabanli server imda taaaa 3.23.52 -53 kullanmama ragmen ve ayni anda tek bir table in en az 30 terminal tarafindan share edildigini bilmeme ragmen sorunsuz bir sekilde calisiyor olmasi...
Diger neden bugun web tabanli bir uygulama gelistirme icin kullanilacak en hos diller den biri olan (.NET harici) php icinde muthis bir uyum sergilemesi..Php inanilmaz bir library destegi veriyor mysql e..
Ayrica http://www.delphiturk.com adresinde de neden mysql sorulariniza cevap alabileceginiz bir cok aciklamam var okumanizi oneririm..Unutmayin sadece teorik bilgidense onemli olan tecrube ve o teorik ifadeyi ne kadar pratiklestirebildiginizdir..
Ayrica 4.0.x dan sonra Volkan arkadasimizin da dedigi gibi transaction model base olarak mysql e adapte edildi..Sorunsuz bir sekilde calisiyor..Strored procedurler de kullanimda artik 5.0 la birlikte ..
Ama onemli olan TRIGGER dir..Bu degismez..Cunku kendi projelerim gibi 100 civari table i barindiran projelerde master detail yapisi 1 e 10 bile olabiliyor..Bu durumlarda update icin yada delete icin app ına yazacaginiz onca sql komutu sadece ve sadece mysql sunucu hizini yavaslatmakla kalmaz ayni zamanda agda dolasan TCP / IP paket sayisini da arttirdigi icinde network hizinda da bir dusus olacaktir haliyle..
Saygi & Sevgilerimle..
Eralp Erat, Bursa

Her yerde mysql ;
Neden mi 1. en basit neden benim 55 linux tabanli server imda taaaa 3.23.52 -53 kullanmama ragmen ve ayni anda tek bir table in en az 30 terminal tarafindan share edildigini bilmeme ragmen sorunsuz bir sekilde calisiyor olmasi...
Diger neden bugun web tabanli bir uygulama gelistirme icin kullanilacak en hos diller den biri olan (.NET harici) php icinde muthis bir uyum sergilemesi..Php inanilmaz bir library destegi veriyor mysql e..
Ayrica http://www.delphiturk.com adresinde de neden mysql sorulariniza cevap alabileceginiz bir cok aciklamam var okumanizi oneririm..Unutmayin sadece teorik bilgidense onemli olan tecrube ve o teorik ifadeyi ne kadar pratiklestirebildiginizdir..
Ayrica 4.0.x dan sonra Volkan arkadasimizin da dedigi gibi transaction model base olarak mysql e adapte edildi..Sorunsuz bir sekilde calisiyor..Strored procedurler de kullanimda artik 5.0 la birlikte ..
Ama onemli olan TRIGGER dir..Bu degismez..Cunku kendi projelerim gibi 100 civari table i barindiran projelerde master detail yapisi 1 e 10 bile olabiliyor..Bu durumlarda update icin yada delete icin app ına yazacaginiz onca sql komutu sadece ve sadece mysql sunucu hizini yavaslatmakla kalmaz ayni zamanda agda dolasan TCP / IP paket sayisini da arttirdigi icinde network hizinda da bir dusus olacaktir haliyle..
Saygi & Sevgilerimle..
Eralp Erat, Bursa

c#