Sybase Hakkında Neler Biliyoruz ?

Sybase veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
karasoft
Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 23 Tem 2023 07:51

Sybase Hakkında Neler Biliyoruz ?

Mesaj gönderen karasoft »

Sybase, 1984 yılında Kaliforniya'da kurulan bir Amerikan veri tabanı şirketidir. Şirket, ilk olarak Sybase SQL Server adlı bir veritabanı sistemi geliştirmiştir. Sybase SQL Server, hızlı performansı ve güçlü özellikleri ile kısa sürede büyük bir başarı elde etmiştir.

Sybase, 2010 yılında Alman yazılım şirketi SAP tarafından satın alınmıştır. Ancak, Sybase markası ve ürünleri hala kullanılmaktadır. Sybase ürünleri, finans, sağlık hizmetleri, sigortacılık, telekomünikasyon ve perakende gibi çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

Sybase ürünlerinin en önemli özelliklerinden biri, yüksek performansıdır. Sybase veritabanları, çok büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleme yeteneğine sahiptir. Bu, Sybase ürünlerinin gerçek zamanlı uygulamalar için ideal olmasını sağlamaktadır.

Sybase ürünlerinin bir diğer önemli özelliği, güçlü özellikleridir. Sybase veritabanları, çok çeşitli özellikler sunmaktadır. Bu özellikler, kullanıcıların veri tabanılarını yönetmelerini, analiz etmelerini ve raporlama yapmalarını kolaylaştırmaktadır.

Sybase, günümüzde dünyanın en popüler veritabanı şirketlerinden biridir. Sybase ürünleri, milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Bende kendi ücretsiz qr menü yazılımımda sybase kullandım. Sybase ürünleri, yüksek performansı, güçlü özellikleri ve geniş yelpazedeki yetenekleri ile işletmelerin veri yönetimi ihtiyaçlarını karşılamak için idealdir.

Sybase ürünlerinin bazı önemli özellikleri şunlardır:

Yüksek performans: Sybase veritabanları, çok büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleme yeteneğine sahiptir.
Güçlü özellikler: Sybase veritabanları, çok çeşitli özellikler sunmaktadır.
Geniş yelpazedeki yetenekler: Sybase ürünleri, işletmelerin veri yönetimi ihtiyaçlarını karşılamak için geniş bir yelpazede yetenekler sunmaktadır.
Sybase ürünleri, finans, sağlık hizmetleri, sigortacılık, telekomünikasyon ve perakende gibi çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Sybase ürünleri, yüksek performansı, güçlü özellikleri ve geniş yelpazedeki yetenekleri ile işletmelerin veri yönetimi ihtiyaçlarını karşılamak için idealdir.
mkysoft
Kıdemli Üye
Mesajlar: 3103
Kayıt: 26 Ağu 2003 12:35
Konum: Berlin
İletişim:

Re: Sybase Hakkında Neler Biliyoruz ?

Mesaj gönderen mkysoft »

firmayi ovmussunuz tesekkurler, ben de bildigim teknik detaylari ekleyeyim. sybase SAP'den once kaynak kodlariyla birlikte urunu Microsoft'a satmistir. Microsoft urunun adini SQL server olarak degisitirip satisina devam etmistir. Gunumuzde MSSQL olarak devam ediyor.

Sybase farkli bir sey deneyerek sutun bazli (cloumn based) veri saklama teorisini ortaya atmistir. Bunu urunlestirdi mi bilmiyorum. SAP'in satinalma nedeni de buydu. Urunu alip hafizada calisacak sekilde degistirdi ve adini SAP Hana yapti. tum veri bellekte tutulmaktadir. Veri surun bazli saklandiginda indeks ihtiyaci olmayacak, tum alanlar kendiliginden indeksli olacakti.

Evdeki hesap carsiya uymadi, performans icin indenks eklmeyi tavsiye etmeye basladilar. tablolari ister satir bazli ister kolon bazli olacak sekilde yaratmaya izin verdiler. Son olarak da isterseniz tablonun bellege yuklenmesini opsiyonel yaptilar, sadece kullanim anninda bellege yukleniyor.

SAP bunu neden yapti? Normalde Oracle ile cok guclu bir is birligi vardi, Normalde SAP urunler veri tabani bagimsizdi (DB2, MSSQL, Oracle) destekliyordu. Ancak buyuk firmalar Oracle kullaniyordu. Oracle ERP isinde buyumeye basladi, mevcut SAP musterileri de guncelleme almayi yavaslatti, eski sistemle devam ediyorlardi (bakim giderleri %12, SAP icin iyi para), bakim parasi bile odemiyorlardi. Oracle Exadata diye bir konsept gelistirdi, veri tabanini sunucuy;a birlikte satiyordu.

Iste bu donemde SAP in memory DB diyerek Hana'yi duyurdu. Bu veri tabanini SAP urunlerinde kullanmak icin en az 1TB bellek iceren sunuculara ihtiyaciniz vardi. Donanim ureticilerin sertifikalandirdi; musterilere hem yeni sunucu aldirdi, hem de kendi veri tabanini: kazan kazan politikasi, oracle'i da disladi.

SAP sybase'i guncel urunlerinde kullanmiyor. Bildigim kadariyla son kullanan urunu Solman'di (diger urunleri yoneten merkezi bir urun). Onu da gecen aylarda Hana'ya gecirdi. Gelistiriciler icin yayinladigi developer edition icinde kullaniyor artik sadece.
Cevapla