Store Procedure ve Delphi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Bay_Y
Üye
Mesajlar: 116
Kayıt: 10 Mar 2014 11:12
Konum: İstanbul

Store Procedure ve Delphi

Mesaj gönderen Bay_Y »

herkese merhabalar ;

Bir konu hakkında fikrinize ihtiyacım var , müsait olanlar fikirlerini paylaşırsa sevinirim . şimdiden herkese teşekkürler.

1 ELMA 5
2 ARMUT 3
3 MANDALINA 10

3-4 satırlık hareket kaydedeceğim , Satış gibi düşünebilirsiniz. Şu anda delphini içinden Repeat / until döngüsü içinde query ile kayıt yapıyor ama son zamanlarda incelediğim kadarıyla bu işi store procedure tarafında halletmek çok daha elverişli ve kullanışlı olacağı kanısına vardım. Okuduğum yorumlarda da çoğu kimse bu şekilde olması gerektiğini vurgulamış , peki bu durumda yine delphi tarafında bir repeat until döngüsüne ihtiyacımız olacak sadece içeriğinden Store procedure parametre göndereceğiz.

first;
repeat
StoreProcedure ....
next;
until eof;

mantık bu bu şekilde mi dir , Kayıt sırasında bunula ilgili

NAKİT 5 TL
K.KART 10 Tl

gibi trigerla ödeme kaydı atacaz. farklı kayıtlarda eklenmesi gerekebiilir .Bu durumda performans ile ilgili bir sıkıntı olacak mı ? transcation başlatmak gerekecek bunu delphiden başlatmak gerekecek sanırım genelde herkes transaction ı store procedure tarafında çözmek gerekli diye söylemiş ama burda orda çözmek çok mümkün değil gibi.

herkese yorumları için şimdiden teşekkür ediyorum.
ertank
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1650
Kayıt: 12 Eyl 2015 12:45

Re: Store Procedure ve Delphi

Mesaj gönderen ertank »

Merhaba,

Stored procedure kullanımında aşağıdaki gibi bir durumda fayda vardır:
- Aynı kayıt/veri üzerinde birden fazla kişi aynı anda çalışacak ise (sipariş toplama, sevkiyat, vb işlemler)

Aşağıdaki gibi bir durumda işlemin daha hızlı tamamlanması için kullanılabilir:
- Birçok farklı veri kullanarak oluşturulacak bir veri olduğu zaman network iletişimi ile zaman kaybetmeden herşey sunucu üzerinde gerçekleştirilir.

Bu ve benzeri bir kullanım şekliniz yok ise stored procedure kullanımı hata oluşması halinde zahmetli bir hal alabilir (kayıt girişi sırasında mı hata oluştu? stok yeterli değil miydi? cari kod mu hatalı? stok kodu tanımsız mı? vb.)

Sizin durumunuzda başlık ve detay kayıtlarından sadece detay kayıtları stored procedure ile yapmayı planladığınızı anlıyorum. Bu durumda başlık bilgi girişleri başlamadan bir transaction başlatmanız gerekecektir. Stored procedure hatasız olarak tamamlandığında ilgili transaction'ı commit etmeniz gerekecektir.

Eğer bütün herşeyi stored procedure içinde yaptıracak iseniz transaction kontrolü stored procedure içinde olabilir.

Stored procedure tek bir bilgi almak zorunda değildir. Bir tablo içeriğini de parametre olarak göndermeniz mümkündür. Dolayısıyla bir döngü içinde yapmanız veya yapmamanız tamamen stored procedure kullanım şekli ile ilgilidir.

Stored procedure kullanımı ve yapılabilir işlemler database sisteminden database sistemine farklılık gösterir. Bu sebeple kendi kullandığınız database sisteminin dökümanlarını incelemenizde fayda var.
Bay_Y
Üye
Mesajlar: 116
Kayıt: 10 Mar 2014 11:12
Konum: İstanbul

Re: Store Procedure ve Delphi

Mesaj gönderen Bay_Y »

Çok Teşekkür ederim Ertan bey sağolun değerli fikirleriniz için.
Cevapla