DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Coldrealm
Üye
Mesajlar: 2
Kayıt: 24 Ara 2014 02:26

DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen Coldrealm » 24 Ara 2014 02:35

Merhaba arkadaşlar ben forumda yeniyim konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.. Hocaya delphi sunumu oluşturup verdim baktıktan sonra sunuma, sql de veritabanı oluşturup veritabanının delphiden çekilmiş halini istedi internetten baktım biraz fakat delphi 2013 ün sql bağlantısını bulamadım okulda 2013 kullandığımız için bana delphi 2013 te sql bağlantı örneği lazım resimli ve anlatımlı bir şekilde sunum haftaya teslim edilecek arkadaşlar lütfen yardımcı olun... İyi forumlar.

tayipk
Üye
Mesajlar: 283
Kayıt: 27 Kas 2013 11:32

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen tayipk » 24 Ara 2014 11:00

merhaba aşağıdaki video senin işini görecektir eğer makale olarak istersen Google a Delphi SQL Connection yazman yeterli olacaktır kolay gelsin

http://www.youtube.com/watch?v=5MxQeq02oCc
Soru Sorarken yazmaya Üşenmeyen Parmaklar Sorunun Çözüldükten Sonra Teşekkür etmeye de Üşenmesin.

Coldrealm
Üye
Mesajlar: 2
Kayıt: 24 Ara 2014 02:26

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen Coldrealm » 24 Ara 2014 08:51

Her türlü aramayı yaptım makale olarak biraz kapsamlı bir şekilde bulamadım delphi 7 ile ilgili bulabildim. Birde hocayla görüştüm şimdide 2013 yerine delphi 2010 ile bağlantı istiyor :( biraz daha araştırayım olmadı delphi 7 yi vereceğim. Bu arada cevap için teşekkür ederim..

Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
Mesajlar: 4731
Kayıt: 09 Ara 2003 08:13
Konum: Ankara
İletişim:

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen mrmarman » 24 Ara 2014 10:03

Merhaba.

- SQL; veritabanına erişim scriptidir.
- SQL ile Interbase/Firebird, MS-ACCESS, MS-SQLServer, ORACLE, MySQL vs. gibi veritabanı ve/veya motorlarına ilişik tablolara erişiriz.

- Şimdi bu tanım ve açıklamanın ışığında; SQL için Delphi versiyonu fark etmez. Şunda yapabildim bunda yapamadım olayında yanılıyorsun.

- ADOQuery tüm Delphi verisyonlarında var. Bununla zaten tümüne bağlanabilirsin.
- Bağlantı şeklini farkılaştıran unsur ConnectionString olarak geçer ve ADOConnection ile tanımlanarak ilgili ADOQuery ile ilişki kurulur.
- Sen daha sonra bu ilişki kurulmuş ADOQuery ile SQL sorgunu yaparsın. Bir DATASOURCE ile bu AdoQuery'yi ilişkilendirir, bir DBGrid vb.'yi de DATASOURCE'a ilişkilendirerek sorgu sonucunu bir tablo halinde görülebilir kılarsın.

- Hani dedin ya, Delphi 7 ile ilgili örnek buldum; eğer öğretmeninle yaptığın görüşmede aynı bu şekilde Delphi 7 ile yaptım yenisi ile yapamadım veya Delphi 2013 ile yaptım 2010 ile yapamadım vs. şeklinde ifade etmişsen, o da sana çapraz soru sormuş ve hakikaten de doğrusunu yapmış. Senin bu işi kalıp halinde copy/paste mantığıyla yaptığını anlamış olduğuna delalettir. :)

- Sen kullandığın/kullanmak istediğini veritabanının ne olduğunu söyle, bu forumda sınırsız kaynak var. Seni yönlendiririz. :idea:
Resim Resim

izmirlikemal
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 10 Oca 2014 01:08
Konum: izmir/Buca

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen izmirlikemal » 14 Haz 2016 01:28

Sayın Muharrem Bey...
Ben düne kadar Borland Delphi 2006 versiyonu ile program geliştiriyordum. Bu gün ise Rad studio XE10.1 Berlin versiyonu ile yazmakda olduğum programa
devam etmek istiyorum. Gördüğüm kadarıyla XE10 interbase veri tabanını kullanıyor. Ancak benim bu veri tabanı ile ilgili hiç tecrübem yok. Daha önce paradox veritabanı(Table) kullanıyordum. Bana interbase veri tabanı kullanımı hakkında bilgi alabileceğim örnekleride içeren bir adres vermeniz mümkün mü?

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 589
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen fesiharslan » 14 Haz 2016 07:51

Merhaba;
izmirlikemal yazdı:Gördüğüm kadarıyla XE10 interbase veri tabanını kullanıyor. Ancak benim bu veri tabanı ile ilgili hiç tecrübem yok. Daha önce paradox veritabanı(Table) kullanıyordum. Bana interbase veri tabanı kullanımı hakkında bilgi alabileceğim örnekleride içeren bir adres vermeniz mümkün mü?
Paradox Borland tarafından destekleniyordu. Delphi Embarcadero tarafından satın alındıktan sonra, kendisine ait olan Interbase veri tabanını geliştirerek (geliştirerek diyorum, çünkü Borland ve önceki sahipleri tarafından uzun süre Interbase veri tabanına destek verilmemişti.) yaymaya başladı.
Aslında benim tavsiyem, aynı çekirdek yapısını kullanan Firebird veri tabanını kullanın.
Çünkü interbase'in özellikli olan sürümleri ücretlidir. Firebird, aynı performansa sahip, ücretsiz, son derece stabil ve kullanımı kolaydır.
İyi çalışmalar...
En son fesiharslan tarafından 14 Haz 2016 08:17 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 589
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen fesiharslan » 14 Haz 2016 08:04

Firebird veri tabanı hakkında bilginiz fazla yoksa, öğrenmek ve kullanmak isterseniz;
Veritabanı ve SQL > Firebird bölümünde @mussimsek ve diğer kullanıcılar tarafından açılan içeriği oldukça zengin konulara bir göz atın.

Ayrıca @Kuri_YJ tarafından verilen bir eğitim yer almaktadır.
Firebird ve Database Dizayn İçin Etkinlik

izmirlikemal
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 10 Oca 2014 01:08
Konum: izmir/Buca

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen izmirlikemal » 27 Haz 2016 08:47

Fesih Arslan arkadaşım verdiğiniz bilgiler konusunda teşekkür ederim.
Ayrıca size bu konu ile ilgili olarak başka bir soru yöneltmek istiyorum.
Ben "Firebird-3.0.0.32483_2_x64" versiyonunu indirdim.
64 bit windows 10 işletim sistemini kullanıyorum. Bunun kurulumundaki özel noktaları
örneğin ben
"Select Additional Tasks" sayfasına kadar geldim ama buradaki default seçeneklerini kullanabilirmiyim. Yoksa Delphi XE10 için farklı seçeneklerimi seçmem gerekiyor.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 589
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen fesiharslan » 27 Haz 2016 08:55

izmirlikemal yazdı:Fesih Arslan arkadaşım verdiğiniz bilgiler konusunda teşekkür ederim.
Ayrıca size bu konu ile ilgili olarak başka bir soru yöneltmek istiyorum.
Ben "Firebird-3.0.0.32483_2_x64" versiyonunu indirdim.
64 bit windows 10 işletim sistemini kullanıyorum. Bunun kurulumundaki özel noktaları
örneğin ben
"Select Additional Tasks" sayfasına kadar geldim ama buradaki default seçeneklerini kullanabilirmiyim. Yoksa Delphi XE10 için farklı seçeneklerimi seçmem gerekiyor.
Rica ederim.
Firebird kurulum seçeneklerinin Delphi XE10 ile bir ilgisi yoktur. Biri ilișiksel veri tabanı diğeri ise yazılım geliştirme ortamıdır. Yani ikisi tamamen birbirinden bağımsızdır.
Veri tabanı kurulum seçenekleri kendi performansı ile ilgilidir.
Kurulum sırasında istediğiniz gibi bir konfigürasyon oluşturabilirsiniz. Bu konfigürasyonlar Delphi XE10'u etkilemeyecektir.

İyi çalışmalar...

izmirlikemal
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 10 Oca 2014 01:08
Konum: izmir/Buca

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen izmirlikemal » 27 Haz 2016 10:43

Hızlı yanıtınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 589
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen fesiharslan » 27 Haz 2016 10:51

izmirlikemal yazdı:Hızlı yanıtınız ve ilginiz için teşekkür ederim.
Rica ederim.
Önceki sürümler içinde kurulumla beraber gelen Paradox veri tabanı editörü vardı. Tablo ve alanlar bu editörle oluşturuluyordu. Firebird harici bir veri tabanı olduğundan, veri tabanı işlemleri için farklı bir veri tabanı yönetim aracı kullanmalısınız.
Tavsiyem EMS SQL Manager'ı kullanın. Kullanımı kolay ve son derece performanslıdır. Ücretlidir. Fakat 60 günlük ücretsiz sürümünü kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki linkten 60 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.
http://www.sqlmanager.net/products/ibfb/manager

Ücretsiz bir veri tabanı yönetim aracı isterseniz IBExpert personel edition sürümünü kullanabilirsiniz.
http://ibexpert.net/ibe/index.php?n=Mai ... nalEdition
İyi çalışmalar...

izmirlikemal
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 10 Oca 2014 01:08
Konum: izmir/Buca

Re: Paradox 7 de yazılmış (.db)verileri Firebird(.fdb) verilerine dönüştürmek

Mesaj gönderen izmirlikemal » 04 Tem 2016 12:21

fesih aslan tekrar merhaba...
Arkadaşım ibexpert programını nihayet kurup firebird veri tabanından musteri.fdb isimli bir dosya yazabildim. Bundan cesaret alarak
size şöyle bir soru sorma cesaretini kendimde buldum.
Benim daha önce delphi 2006 versiyonunda kullandığım ve paradox veri tabanında yazdığım yüzlerce satırlık .db uzantılı datalarım var.
Şimdi Delphi XE10 kullanmak istiyorum. Ancak bu .db uzantılı verilerimi .fdb uzantılı firebird veri tabanına çevirip ibexpert ve delphi xe10 da eski verilerimi kullanmak istiyorum.
Forumun bir yerinde "aslangeri" nikiyle bir üye arkadaş başka bir arkadaşa
PARADOX VERİTABANIMI FİREBİRD YAPMAK İSTİYORUM başlığıyla verdiği cevap beni pek tatmin etmeni. Örneklemelerle ile konuyu yani paradox 7 de yazılan verileri firebird (.fdb) e nasıl dönüştürürüz. Ayrıca bu verileri Delphi XE10 da interbase veri tabanını kullanarak
nasıl okuturuz . Detaylı bilgi verirsebiz ben ve konunun acemisi olan ve ilgili arkadaşlarımız için faydalı olacağını sanıyorum. Şimdiden işlerinizde başarı ve Ramazan(Şeker) Bayramızı kutlar hayırlı günler dilerim.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 589
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: DELPHİ 2013 SQL BAĞLANTISI

Mesaj gönderen fesiharslan » 04 Tem 2016 01:13

Sizin ve vesilenizle tüm form üyelerinin Ramazan Bayramını kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.
Öncelikle geç te olsa, çok doğru bir karar vermiş olduğunuzu belirtmek istiyorum.
Paradox veri tabanınızdaki tablo sayısı çok fazla değilse, küçük bir uygulama yazarak eski veri tabanı ve yeni veri tabanı bağlantısını sağlayarak aktarımı kendiniz de yapabilirsiniz.
Yada harici bir yazılım kullanabilirsiniz. Bunun için;
Google'dan aratırsanız (Paradox to Firebird) birçok alternatif uygulama görürsünüz. Fakat benim bugüne kadar gördüm en iyi veri tabanları arası aktarım yapan uygulama ESF Database Migration Toolkit dır. Kullanımı son derece kolay ve hızlıdır.
Link: https://www.easyfrom.net/
İyi çalışmalar..

Cevapla