Eski dostlara selam, Tekrar Delphiye dönüyormuyuz? :)

FireMonkey ve Mobil uygulama (iOS, Android, Windows Phone) ile ilgili sorularınızı bu foruma sorabilirsiniz.
Cevapla
serkan
Üye
Mesajlar: 666
Kayıt: 10 Tem 2003 12:08
Konum: bursa

Eski dostlara selam, Tekrar Delphiye dönüyormuyuz? :)

Mesaj gönderen serkan »

Arkadaşlar merhaba,

Bu forum'un en eski kullanıcılarındanım belki, Ama 2-3 yıldır eski dostumuz delphiturkiye ile ilgilenemedik. Nankörlükte diyebilirsiniz.

Bizim bu forumda aktif olduğumuz zamanda Delphi6, Delphi7 son sürümlerdi, sorular genelde ekranda nasıl mesaj verdiririm,formun rengini nasıl değiştiririm gibi basit sorulardı.Sonra giderek seviye arttı, hah işte tamam herkes Delphiyi öğrendi dedik ki..

Kan davalımız .Net teknolojisi çıktı, eski projelerimize destek için Delphi kullanmaya devam ettik ama yeni projeler Visual Studio ile yapıldı.

Peki gardaş sıkıntın neydi de tekrar geldin bizim diyarlara derseniz, tabi ki yeni trend Mobil Uygulama Geliştirme için eski dost düşman olmaz dedik rüzgar bizi buraya sürükledi.

Hiç bulaşmak istemesem de artık müşteriler sıkça mobil uygulamalar (Android,IOS) istemeye başlayınca, Yaw nasıl yapılıyor bu mobil uygulamalar diye araştırdığımda karşıma eski dostum Delphi çıktı, özellikle XE5 ve XE6 sürümleri daha önce Delphi'nin yüzüne bakmayan
yabancı yazılım forum ve destek sitelerinde oldukça övülmüş, çok duygulandım açıkcası. Bizde 5-6 yıl önce azalan Delphi kullanımı yurtdışında 10-15 yıldır neredeyse kullanılmama durumundaydı çünkü.

Gelelim asıl mevzuya,

Mobil uygulama geliştirme için 3 ana seçenek var önümde;

1.) Java programlama dili geliştirme araçlarına Android SDK v.s yüklenerek (Eclipse gibi)

2-)Bazı uygulamalar var PhoneGap gibi (2-3 tane daha var benzeri) bu uygulamalar HTML5,css,javascriptte yazılmış bir web sitesini mobil uygulamaya çeviriyorlar.Yazılan uygulama aslında program içine web browser gömmek gibi birşey. Avantajı bilinen bütün işletim sistemlerinde ve mobil cihazlarda çalışması hatta ileride çıkacak yeni işletim sistemi olursa onda da çalışacak, uygulama aslında bir web sitesi gibi çalışıyor,internete giren her cihazda çalışır teorik olarak.
Şener Şen'in tabiriyle içinde A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K vitaminleri var yani :)

3-) Delphi XE5 veya XE6 ile yazmak. Android ve iOS için destek veriyor. İleride Windows Phone desteği de gelse tadından yenmez.

Benim gönlüm 3.seçenekten yana,forumda görüyorum ki çoğu arkadaş işe çoktan başlamış bende tavsiye almak istiyorum.

Yapacağımız uygulamalar web sitelerinin mobil uygulamaları olacak genelde. sahibinden.com,hepsiburada.com'un mobil uygulaması gibi düşünün.

İlk denemelerimde şunu gördüm neredeyse boş forma buton koyup android cihaza attığımızda 25-30 mb oluyor. Bir web sitesinin mobil uygulaması için kullanıcı en az 30 mb dosya yükler mi pek aklım ermedi. Sizde de en boş proje bu kar büyük yer kaplıyormu ben mi yanlış yaptım Hello World projemde..

Hosting'de bulunan MSSQL veritabanına bağlanıp URUNLER tablosunu Listbox componenti ile ekrana dökeceğim, sanırım o kısmı hallederim ama ürün resimleride hosting sunucusunda yer alıyor, veritabanında sadece resmin yolu var, bu resimleri uygulamada nasıl gösteriirm veya gösteren buna benzer proje yapan oldumu.


Saygılar..
Kullanıcı avatarı
barisatalay
Üye
Mesajlar: 398
Kayıt: 02 Nis 2013 05:43
İletişim:

Re: Eski dostlara selam, Tekrar Delphiye dönüyormuyuz? :)

Mesaj gönderen barisatalay »

Öncelikle tekrar dönüşürüz hayırlı olsun eskileri hep merak etmişimdir kendi açımdan yeni bir delphici olarak :D

Gözünüzü o kadar korkutmasın "Proje Dosyası \Android\Release\Proje Adı\bin" yoluna girdiğinizde göreceğiniz üzere min 5-6 mb .apk dosyanız olacaktır bahsettiğiniz 25-30mb olan açılmış halidir ve pek çok kullanıcı sadece kurulum yaparkenki boyuta bakar.

İşlevsel olarak elealalım sitenin veya yapının ne oldugu fark etmes tahmin olarak webservisler üzerinden çalışacağınızı varsayıyorum ve hızlı bir şekilde proje üretebilirsiniz.

Eğer yardımı dokunacaksa kendi bloğumda yoğunluk delphi mobil üzerine yazıyorum ve örnek projelerde paylaştığım oluyor oradanda yararlanabilirsiniz.

http://brsatalay.blogspot.com.tr/

Reklama giriyorsa bildirirlerse linki kaldırırım.
Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 591
Kayıt: 20 Eki 2006 11:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: Eski dostlara selam, Tekrar Delphiye dönüyormuyuz? :)

Mesaj gönderen fesiharslan »

Hoşgeldin Serkan,
Eski Delphi'ciler, yavaş yavaş yeni Delphi'ye (Object Pascal) geri dönüyor. Bu arada Delphi Object Pascal tabirini sık kullanmaya başladı. Eski Delphi'ciler geri dönerken Embercadero da eski Pascal'a geri dönüyor gibi :D
İleride Windows Phone desteği de gelse tadından yenmez.
Embarcadero, bir sonraki yol haritasında Windows Mobile desteği vereceğini açıklamıştı.
Kaynak: http://edn.embarcadero.com/article/43677
serkan
Üye
Mesajlar: 666
Kayıt: 10 Tem 2003 12:08
Konum: bursa

Re: Eski dostlara selam, Tekrar Delphiye dönüyormuyuz? :)

Mesaj gönderen serkan »

Teşekkürler,

Evet incelediğim kadarı ile hız konusunda HTML 5.0 Mobil uygulamaya çeviren sistemlere göre çok daha iyi. Exe boyutuna (daha doğrusu .apk boyutuna) barisatalay 5-6 mb oluyor demiş kurulum dosyası. İncelemedim onada bakıcam.

Eğer Embarcedaro bu kadar şey yapıp da gerçekten bir form ve 1 butondan oluşan projeyi 25-30 mb olarak derliyorsa bir çuval inciri berbat etmiş diye düşünüyorum.

Delphiyi hiç bırakmadık , eski büyük projeleri yeni yazılım dillerine geçirmek 10 yılımızı alır, masaüstü işletim sistemleri oldukça Delphi'de olacak.

Umarım mobil uygulama pazarında en önemli araçlardan ve en popülerden yazılım dillerinden biri olur Delphi XE serisi.

Embarcadero işin ucunu yakalamış, pes etmezse devamı gelir.
Kullanıcı avatarı
barisatalay
Üye
Mesajlar: 398
Kayıt: 02 Nis 2013 05:43
İletişim:

Re: Eski dostlara selam, Tekrar Delphiye dönüyormuyuz? :)

Mesaj gönderen barisatalay »

Forumda warez yasaktır.!
Cevapla