mod alma ve rich edit hakkında

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
kayipgemi
Üye

mod alma ve rich edit hakkında

Mesaj gönderen kayipgemi »

arkadaşlar merhaba 2 adet sorum olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim,

1. sorum : editlere girilmiş ondalıklı iki sayının yada veritabanındaki ondalıklı iki sayının bölümünden kalanını bulmak istiyorum, bunun için mod kullanıldığını biliyorum ama ondalıklı sayılarda mod aldıramadım. bunu nasıl yapabilirim.

2. sorum : kod bank programlarını biliyorsunuzdur ben kendi kod bankımı kendim yazmak istiyorum, kod banklarda kod ların yazılıdığı alan sanırım ya memo yada richedit örneğin richedit oldugunu dşünürsek, yapmak istediğim kod banklardaki gibi metin girildikce yan tarafta satır sayılarını gösteriyor bunu memoda yada rich edit te yapabilirmiyim yada o nesne farklı bir bileşenmidir, birde richedit te bazı metinleri koyu göstermek istiyorum örneğin begin ve end; bolaklarını bunun rich edit te nasıl yapabilirim,

ilgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler saygılar sevgiler.
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Re: mod alma ve rich edit hakkında

Mesaj gönderen Battosai »

RichEdit veya Memo ile istediklerini yapman zor bu işler için bileşenlre var örneğin bu gibi http://synedit.sourceforge.net/ adresteki bileşeni kullan.
-------
kayipgemi
Üye

ilgin için teşşekkür ederim, ondalıklı sayılar hakkında yardımcı olabilirmisiniz mod alma hakkında
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Ondalıklı sayıların bölümünden kalan mı? Burada nasıl bir mantık söz konusu ki? Zira ondalıklı sayı bölümünden tam sayı kalması pek mantıklı değil gibi. Öteki türlü de bölüm ondalıklı olup kalan olmayacaktır. Garip bir durum :) .
Şaban Şahin AKMAN

hocam proje üretim optimizasyonunda fire hesaplama ama programı isteyen firma milimetre cinsinden hesaplama istemiyorlar örneğin
1,75 mod 0,80 dediğinizde delphiye opretor bu işlem için uygun değildiyor ben bunu mm cevirdiğimde
1750 mod 800 dediğimde kalanı yeriyor yani mod öperatoru sadece integer sayı tiplerinde kalanı alıyor benim isteğimse mod operatorunu ondalık sayıların bölümünden kalan sonucu almak

şöyle düşünülebilir 1,75 cm genişliğinde bir plastik plakanız var ve size deniyorki 0,80 cm eninde kaç plaka çıkar sonuc ise şu
0,80 + 0,80 = 1,60 iki plaka alabilirsiniz
1,75 - 1,60 = 0,15 fireniz vardır

dediğiniz gibi ondalık bölümlerinde bölüm işlemi yapıldığında cpu herzaman sonucu tam cıkartıyor ve kalan 0 gözüküyor ama sonucun 0,15 olması gerekir
bunu mod öperatorunde yapabilirmiyim
saygılarımla
emin_as
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen emin_as »

Double tipini kullanman gerekir.
a ,b : double;
i : integer;

a := 5 / 2; // a = 2.5
i := 5 / 2 ; // i = 2

eger ondalık kısımları alacaksan

b := int(a); // a 2.5 oldugunda b 2 ye eşit olur
b := frac (a); // a 2.5 oldugunda b 0.5 e eşit olur
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

Söyle olabilir...
1,75/0,80 = 2,18 gibi sonuç veriyor...
buradaki çıkan sonucun tam sayı kısmı olan 2 değerini alıp 0,80 ile çarpıp daha sonra 1,75 den çıkararak sonuca ulaşırsınız...Bu işlem için bir fonksiyon yazılabilir hadi onuda yazalım sevabına :)
uses kısmına math unit'ini ekle

Kod: Tümünü seç

Function FloatMod(sayi,bolen:double):double;
var
x:double;
n:integer;
Begin
Result:=0;
n:=trunc(sayi/bolen);// sonucun tam sayı kısmını aldık
x=n*bolen; 
Result:=sayi-x;
End;
kayipgemi
Üye

herkese çok teşşekkür ederim Allah {c.c.} işlerinizi rast getirsin inşallah, aklınıza, yüreğinize emeğinize sağlık sağolun.