Ortak Açık Kaynak Kodlu Bir Proje Yapalım

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
MehmetZahit
Üye

Re: Ortak Açık Kaynak Kodlu Bir Proje Yapalım

Mesaj gönderen MehmetZahit »

Z.D. yazdı:OCR için bir dll geliştirin :) yazılım geliştiriciler bu dll yi kullanarak piyasaki benzerlerinden, daha iyi kullanıcı arabirimli yazılımlar geliştirebilir.
en iyi fikir bu. bazı yazılımlar okudukları harf başına lisans istiyor.
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

unicorn64 yazdı:
t-hex yazdı:Serverın tarihinde bir sorun mu var? Mesajlarda bugünün tarihini görüyorum ama bu mesajlar eski.

konuyu takip edebildiğim kadarıyla son 3-4 mesaj gayet yeni...
devaju yaşamışım o zaman
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

t-hex yazdı:
unicorn64 yazdı:
t-hex yazdı:Serverın tarihinde bir sorun mu var? Mesajlarda bugünün tarihini görüyorum ama bu mesajlar eski.

konuyu takip edebildiğim kadarıyla son 3-4 mesaj gayet yeni...
devaju yaşamışım o zaman
:) :)
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

MehmetZahit yazdı:
Z.D. yazdı:OCR için bir dll geliştirin :) yazılım geliştiriciler bu dll yi kullanarak piyasaki benzerlerinden, daha iyi kullanıcı arabirimli yazılımlar geliştirebilir.
en iyi fikir bu. bazı yazılımlar okudukları harf başına lisans istiyor.
Bu OCR Hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz bana çok bi bilgim yokda elinde döküman felan olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Kolay Gelsin
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

CiTiZEN yazdı:Bu OCR Hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz bana çok bi bilgim yokda elinde döküman felan olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Kolay Gelsin
OCR (Optical character recognition - Optik Karakter Tanıma) resimde yazı olarak kullanılan karakterleri tanıma işlemidir. Mesela avatar olarak kullandığın resim ele alındığında OCR işleminden sonra

Kod: Tümünü seç

We Are
The
Nobodies
metin bilgisini verecektir :wink: .
Şaban Şahin AKMAN
Üye

Mesaj gönderen Z.D. »

Şu an piyasada en popüler OCR yazılımı "ABBYY FineReader" Scannerdan tarattığınız bir evrak dosyasını veya bilgisayarınızda bulunan bir resmi programa attığınızda, size direk word, excel, pdf, txt vs... formatlarda elektronik çıktı verebiliyor. Bu çıktıların metinlerini uyumlu bir takip programı ile veritabanına kaydettiğinizde aradığınız bir evrağa çok kolay bir biçimde ulaşabiliyorsunuz.

Forumda Muharrem ARMAN'ın bu konuda bir makalesi vardı;

viewtopic.php?f=19&t=19209

merak edip zamanında bende birkaç deneme yapmıştım. Önce resimlerin pixellerini siyah-beyaz yapıp daha sonra tanıma fonksiyonundan okuyabiliyordum. Ancak harfi tanımak için 2 yol şart koşmuştum.

1. Mevcut veya programla beraber gelen fontlar ile karşılaştırma
2. Olmazsa olmazı programın bir algoritma ile kendisi bulması. Bununla ilgili googleda epey araştırma yapmıştım ancak algoritmaya pek dökemedim. Mesela bizim beynimiz nasıl tanıyor. Bir harfe baktığımızda ayrıştırıcı noktalar nereler? Kare olarak ele aldığımız bir harfi 5 dikey 5 yatay olarak parçalara ayırıp, nerelerde siyah nokta var, ve yüzdesine göre birşey yapmaya çalışmıştım...

delphi için googleda bu konuda genel kullanıma sunulmuş library pek bulunmuyor.
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Güzel bir projeye benziyor aslında bilgi veren arkadaşlara çok teşekkür ederm araştırmaya devam edecegim.
kolay gelsin
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen csunguray »

Daha önce açık kaynak proje konusunda bir deneme yapıldı. Başarısız olundu. Şimdi de çok ümitli değilim. Çünkü projenin bu başında bu konuda tecrübeli en azından bir kişinin olması gerekir. Hayatınızda kaynak kod kontrol programı kullanmadan nasıl ortak bir proje yapacaksınız merak ediyorum. Ayrıca "ortak bir proje yapalım" olayının ortaya atılış biçimi bile çok amatörce.

Bu arada açık kaynak projelerin herkesin kolaylıkla edinebileceği ücretsiz araçlarla yazılması gerekir. Bu projeyi Delphi'nin hangi sürümüyle geliştirmeyi düşünüyorsunuz? Delphi 6 veya Delphi 7 Personal sürümü bu iş için uygun olabilir. Umarım içerisinde ücretli bileşen (component) kullanmayı düşünmüyorsunuzdur.

Bana kalırsa OCR gibi yüksek teknik bilgi gerektiren bir proje yerine bir Database uygulaması üzerine yoğunlaşın. Kesinlikle daha çok kullanıcı olur, toplum daha fazla faydalanır.

Bu arada amacım kesinlikle isteğinizi kırmak değil gerçekleri ortaya koymak.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

csunguray yazdı:Daha önce açık kaynak proje konusunda bir deneme yapıldı. Başarısız olundu. Şimdi de çok ümitli değilim. Çünkü projenin bu başında bu konuda tecrübeli en azından bir kişinin olması gerekir. Hayatınızda kaynak kod kontrol programı kullanmadan nasıl ortak bir proje yapacaksınız merak ediyorum. Ayrıca "ortak bir proje yapalım" olayının ortaya atılış biçimi bile çok amatörce.

Bu arada açık kaynak projelerin herkesin kolaylıkla edinebileceği ücretsiz araçlarla yazılması gerekir. Bu projeyi Delphi'nin hangi sürümüyle geliştirmeyi düşünüyorsunuz? Delphi 6 veya Delphi 7 Personal sürümü bu iş için uygun olabilir. Umarım içerisinde ücretli bileşen (component) kullanmayı düşünmüyorsunuzdur.

Bana kalırsa OCR gibi yüksek teknik bilgi gerektiren bir proje yerine bir Database uygulaması üzerine yoğunlaşın. Kesinlikle daha çok kullanıcı olur, toplum daha fazla faydalanır.

Bazı şeyleri düşününce hiçte mantıksız değil söyledikleriniz aslında firebird ve delphi second kullanarak (Bildigim kadarıyla delphi second ücretsiz o yüzden yanlış olabilir) güzel bir veritabanı ve server uygulamsı geliştirilebilir.
UWESIS CORPORATION
ikutluay
Üye

Mesaj gönderen ikutluay »

MetalBro yazdı:Arkadaşlar açık kaynak kodlu bir program yazalım.Herkes bişeyler katsın.

Önce bi fikir bulalım.Sonra onun üzerinde çalışalım.Böyle bir şeye katılmayı düşünecek var mı?
2 defa böle bir şey denendi sonuç hüsran oldu. AKKTY org denemesi... birlikte yapabildiğimiz tek şey merkez bankasının xml ni parçalaıp kaydeden döviz kuru programıydı. biri xml kısmını yazdı. diğeri çatıyı verdi. bende xml kısmını , güzelleştirip, dbisam üstünde çalıştırıp bde yi kaldırmıştım. yazıcı ve excel desteği eklemiştim. açık kaynak yayınladık anet te. başka bunun gibi bişi hatırlamıyorum ortak urun.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
akdatilla
Üye

Mesaj gönderen akdatilla »

CiTiZEN yazdı: Bazı şeyleri düşününce hiçte mantıksız değil söyledikleriniz aslında firebird ve delphi second kullanarak (Bildigim kadarıyla delphi second ücretsiz o yüzden yanlış olabilir) güzel bir veritabanı ve server uygulamsı geliştirilebilir.
Ücretsiz delphi versiyonu olarak http://www.codegear.com/downloads/free/turbo linkinden TurboExplorer kullanılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Bu versiyon ücretsiz olarak dağıtılıyor, ide üzerine bileşen paketi kurulamıyor. Ancak kaynak kodlu bileşenler çalışma zamanında yüklenerek kullanılabilir.

Ben bundan 4-5 yıl öncesi bir veritabanı sistemi geliştirmeyi istemiştim. Boş vakitlerimde azar azar çalışarak bişeyler çıkarmaya çalışmıştım.
Ancak bir veritabanı sistemi hazırlamak gerçekten çok zor, çok uzun sürecek, bir takım ile yapılabilecek bir iş. İşin zorluğunu, çok uzun zaman süreceğini gördükten sonra bu işi bırakmıştım. Ekte yapmış olduğum küçük çalışma örenğini indirebilirsiniz. Zamanında bu kodlar için çok uğraşmıştım.
Şimdi olsa çok daha farklı yapardım herhalde. Ama yine de bir veritabanı hazırlamayı gözüm kesmiyor :D . Öyle bir hayali olanlar bu dosyaları
bir incelerse belki faydası olur.
Kolay gelsin.
Dosya ekleri
ADBBasic.rar
ADB test source
(12.75 KiB) 171 kere indirildi
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Hocam örneği indirdim şu hali ile de gayet güzel ve başarılı gibi görünüyor ama iş zamana gelince kararlı bir sistem yapılması uzun sürebilir hiçbirimizin de bolca zamanı olduğunu sanmıyorum
UWESIS CORPORATION
akdatilla
Üye

Mesaj gönderen akdatilla »

CiTiZEN yazdı:Hocam örneği indirdim şu hali ile de gayet güzel ve başarılı gibi görünüyor ama iş zamana gelince kararlı bir sistem yapılması uzun sürebilir hiçbirimizin de bolca zamanı olduğunu sanmıyorum
Ne yazık ki örnek pek başarılı sayılmaz. Uzun bir uğraştan sonra önemli bir hatalı bir yöntem kullandığımı gördüm. Hatayı gidermek için bir çok şeyi değiştirmem gerekecekti. Tabi bunları yapmak yine çok ğraştıracktı. O anda şevkim kırıldı.

Senin de söylediğin gibi hepimizin bolca zamanı yok. Ancak yurdumuzda böyle bir veritabanı sisteminin geliştirilmesi için çalışmaya, gayret etmeye değer
diye düşünüyorum. Bir de sponsor firma veya kurum bulunsa daha da iyi olurdu.
ikutluay
Üye

Mesaj gönderen ikutluay »

csunguray yazdı: Bana kalırsa OCR gibi yüksek teknik bilgi gerektiren bir proje yerine bir Database uygulaması üzerine yoğunlaşın. Kesinlikle daha çok kullanıcı olur, toplum daha fazla faydalanır.

Gerçekleri beraber yaşamıştık usta... zaten olayın gelişimide sonucu gösterir gibi. Hadi bişiler yapalım dememek lazım. Ortaya bir ihtiyacın ne konulup nabız yoklanması lazım.

akkty de daha SQL server yedekleme aracı aşamasında arkadaştan betasını istedim gönderdi. tüm porje açık olacaktı guya adam onu bile korumamı istedi. ben uğraşıp çaba gösterecem herkeste gelip onumu kullanacak dedi.

Türkiyede emeğin karşılığı çok az. başta ne alırsan almış oluyorsun o kadar.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

ben uğraşıp çaba gösterecem herkeste gelip onumu kullanacak dedi.
çok güzel bir açık kaynak uygulaması yaklaşımı....
nasıl bu işe soyunmuş hayret....
:alsana: :alsana: :alsana:
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim