Assembly Hangi Programlam Dili Ile Yapıldı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Re: Assembly Hangi Programlam Dili Ile Yapıldı

Mesaj gönderen aslangeri »

@serkan;
ingiliz alfabesinde seninde bildiğin gibi 256 harf yok. 256 olmasının sebebi
256 = 2(8)-iki üzeri sekiz- = 1 Byte = 8 bit = 8 tane 1 veya 0
256 karakter ASCII standart cod tablosunda var ve onun içinde türkçe karakterlerde mevcut :wink:
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Akin_Delphi
Üye

Mesaj gönderen Akin_Delphi »

aslangeri yazdı:ohooooo
adamlar makine dili diyor 1 diyor - 0 diyor sen button label diyorsun arkadaşım...
:D
yok tasarım masarım sadece kod. :!:
Hem doğru hem yanlış. Burada RadASM IDE'si ile ilgili bir mesaj okumuştum.
Bu mesajın sonucunda RadASM'yi indirdim ve gerçekten de RAD (Rapid Application Development) özelliği var.

Yani isterseniz MASM assembly diliyle program yazıp yazdığınız formlara Düğme, Etiket, Metin Kutusu hatta kart (TAB) bileşenleri bile ekleyebiliyorsunuz.

Ne yalan söyleyeyim assembly gerçekten zor, bizim gibi soyutlaştırılmış dillere alışmış insanlar ve benim gibi programlama eğitimi olmayanlar için çok zor görünüyor.

Ancak naçizane şu yorumda bulunabilirim. RadASM ile öğrendiğim (kırık-dökük, yarım yamalak) assembly programcılığı sayesinde, mesaj döngüsü (message loop, yada window proc) nasıl çalışıyor aslında kaputun altında (yani işlemcide) neler olup bitiyor bir miktar fikir edinebildim.

Herkese tavsiye ederim. En azından görün inceleyin. RadASM'yi MASM paketi ile kullanırsanız (İngilizce lisanında olmak şartıyla) çok fazla miktarda örnek var.

AdamlarOpenGL örnekleri bile geliştirmişler. Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Bizler lisedeyken digital elk wardı orda anlatmışlardı ama lise üzerinden geçenler çoktan geçti :) hiçbiri aklımda değil dogru düzgün.o zamanlar bizde anlardık keşkem hatırlayabilsem.
UWESIS CORPORATION