Hemen hemen her tabloda Primary Key tanımlarız bu bize hız kazandırır. Primary key olarak belirlenecek alan null değere sahip olamaz.ayrıca primary key alanlara aynı değerler girilemez. yani alanda 1 diye bir değer varsa bu alana 1 değeri tekrar eklenemez. genelde otomatik artan alanlar için kullanılır.
Primary Key oluşturmak için tabloyu düzenlerken Constraints Tabındaki Primary Key tabına geçin.
Boş Alanda sağ tıklyıp New Primary Key ile Primary Key oluşturabilir. Drop Primary Key ..... ilede varolan Primary Key'i silebilirsiniz

compile (şimşek simgeli buton) ( Bundan sonra şimşek simgeli butonu Compile olrak tanımlayacağım ) Basıp işlemi onaylayın.
Index Oluşturma
bir tabloda arama yada sıralama yapacaksanız mutaka index tanımlayın.arama ve sıralama yapacağınız alanları index olarak tanımlamanız size büyük performans sağlar. gereksiz yere index tanımlamaktan kaçının indexler hız kazandırdığı gibi kayıt eklemede yavaşlamaya sebep olur.
Index oluşturmak için tabloyu düzenlerken Indices tabına geçin.
Boş Alanda sağ tıklyıp New Index ile Index oluşturabilir. Drop Index ..... ilede varolan Index'i silebilirsiniz.

compile' Basıp işlemi onaylayın.
Not : Primary Keyler Not Null olmalıdır
Foreign Key Oluşturma
Bir tabloda kişinin aldığı Ürünler yer alıyor. bu tablodaki alanları diğer tabloyada ekleyebilirdik ancak o zaman her satılan üründe müşterinin adı tekrar tekrar girilecekti. bunnun yerine bu bilgileri iki tablo halinde ayırarak ortak bir alan üzerinde ilişki kurup ürünlerii ayrı bir tablo içinde tutsak nasıl olur..
personel bilgilerinin tutulduğu tabloyu birde 20 alanlı düşünün. kişiye her yeni görev verildiğinde bu bilgileri tekrarlamak hem gereksiz yer işgaline hemde düzensizliğe sebep olacaktı. bu tablolardaki ilişkiyi sağlayan ise foreign keydir. foreign key olarak tanımlanan alan bağlı bulunduğu tablodaki alanda değişiklik olduğu zaman bu değişikliği algılar ve gerekli güncellemeyi yapar. bağlanılan tabloya MASTER Tablo foreign alanın bulunduğu tabloya ise DETAIL tablo diyoruz. Master tabloda kayıt silindiği zaman Detail tablodaki ilgili kaıtlarda silinir.
Master Tablomuz Aşağıdaki gibi olsun

Detail da Tablomuz Aşağıdaki gibi olsun

Foreign Key oluşturmak için tablonun Constraints Tabındaki Foreign Key tabına geçin.
Boş Alanda sağ tıklyıp New Foreign Key ile Primary Key oluşturabilir. Drop Foreign Key ..... ilede varolan Primary Key'i silebilirsiniz.

Update Rule ve Delete Role Bölümündeki seçenekler master tabloda ki foreign key in başvurduğu alann değiştiğinde, tabloya yeni kayıt eklendiğinde veya silindiğinde Foreign Key olaraktanımlanan Detail tablosunun alanında yapılması gerekeni belirler.
NO ACTION > Değer Değişmez
CASCADE > değişiklik Detail tabloyada yansıtılır. master tabloda kayıt silindiğinde o kayda bağlı Detail tabloda ki kayıtlarda silinir. Bunun dışınaki seçenekler başka bir şekilde halletmediyseniz faciaya sebep olur

SET NULL > alandeğerini boş yani Null yapar.
SET DEFAULT > Foreign key alanına varsayılan bir değer belirlediyseniz alan o değeri alır.
compile butonuna Basıp işlemi onaylayın.
NOT : Primary ve Foreign Keyleri ayrıca index olarak tanımlayın. Bu size hız kazandıracaktır