interbase charset

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

interbase charset

Mesaj gönderen lazio »

merhabalar, interbase de charseti win1250 - win1254 arasında ayarladığımda türkçe karakter problemi oluyor. diğerlerindende bir kaçını denedim yine aynı bende none yaptım şu an sorun yok. ancak başka problemler olabilirmi yada türkçe karakteri destekleyen bir charset varmı?
teşekkürler..
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

charset Win1254, collation olarakta pxw_turk seç.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

veritabanını ayarladıktan sonra
string alanları oluştururken şu şekilde oluşturun.

Kod: Tümünü seç

AD VARCHAR(10) CHARACTER SET WIN1254 COLLATE PXW_TURK
veya bı ozelliklere sahip bir domain tanımlayıp onu kullanabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Query'lerde resultları String Alanlara göre indeksli döndürmek istersen (Örneğin Ö,Ğ,Ü gibi olanlar) doğru sırada gelmeyebilir. Ben de NONE kullanıyordum ancak sıralama ile ilgili sıkıntı çekince WIN1254 - PXW_TURK'ü kullanmaya başladım. Firebird v 1.5, ISO8859_9 da hazırlandı ve mevcut olarak kullanabiliyorsunuz.

Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

eğer ki database CHARACTER SET WIN1254 create edilmişse alan tiplerinde bir ayarlama yapmanıza gerek yok. (aslında tavsiye edilir)
order by kullandığınız alanın sonuna COLLATE PXW_TURK eklerseniz türkçe harflere göre de sıralama yapabilrisiniz.

select * from Musteriler Order by MusteriAdi COLLATE PXW_TURK

şeklinde.
Kullanıcı avatarı
TRSoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen TRSoft »

Arkdaşlar merhaba,
Benimde Interbase veritabanında türkçe karakterleri sıralama problemim vardı. Tüm COLLATE leri müşterileri tek tek dolaşarak PXW_TURK yapmam yada tüm sorgularıma Collateleri ekleyip müşterilere versiyon halinde götürmem gerekiyordu. :shock:

-Bende bunun için kendime ufak bir program yazdım Interbase veritabanında bulunan tüm tabloları listeliyor.Seçilen tablolar içindeki fieldların fieldtypeları ftstring olanların tümünün Collatelerini PXW_TURK yapıyor. Benim bayağı işime yaradı. Belki bir başka arkadaşada lazım olabilir düşüncesi ile programın linkini aşağıda verdim. Umarım işinize yarar..

Not : İsterseniz önlem açısından veritabanının yedeğini alın.
http://www.trsoftyazilim.com/dosyalar/IntTools.zip
İlimle geçen bir gece,
ibadetle geçen bin geceden hayırlıdır.
HZ. MUHAMMED (S.A.)