c++ ve görsel ve nesne yönelimli programlama

C, C++ ve C++ Builder ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
MKY
Üye
Mesajlar: 8
Kayıt: 12 May 2005 09:44

c++ ve görsel ve nesne yönelimli programlama

Mesaj gönderen MKY » 12 May 2005 10:01

merhaba arkadaşlar ben bir meslek yüksek okulu bilgisayar programlama son sınıf öğrencisiyim c++builder bu sene gördüm ve cok kolay buldum ancak benim burada öğrenmek istediğim bir k aç sey var

ayrıca burada bilgili site yöneticilerinin oldunuı farke ttim sitede cok yeni olmama rağmen.
şimdi biz program yazarken c++ builder görsel programlama kısmı ile ilgileniyoruz yani class
MyClass myclass;
myclass.sayHello(); le hiç bir ilgimiz olmadı . acaba bu sadece c++bizim öğrendiğimiz c++ buildermı deniliyor olayı ilk baştan doğru öğrenmek istiyorum husonet hocamın söylediği isteye baktım yani bu adrese

http://www.nergin.com/note.php

ancak bu ders notlarında class vs seyelrden bahsedeiyor oysa ben bu anlamda hiç bişey bilmiyorum sadece edit1 , filelistbox1 gibi şeylerle kodlama yapıyoruz
bir diğer sorumda su kütüp haneler derken kast edilen sey nedir?

SDK nedir
OWL ve MFC nedir
aslında 5-6 ay 35-40 saat ders görmekle bunu öğrenmem mümkün değil bunun farkındayım amacım bu konuda iyi bir programcı olmak istiyorum c++ builder bana acıllkayacak bir yorum ricaediyorum

c++ ve c ++ builde rfarklı seylermi ayrıca delphi de gördük ama o c++ builder daha kolay oldunu düşünüyorum

t-hex
Kıdemli Üye
Mesajlar: 531
Kayıt: 18 Mar 2005 02:45
Konum: İstanbul/Antalya
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex » 12 May 2005 10:28

Merhaba,
c++bizim öğrendiğimiz c++ buildermı deniliyor olayı ilk baştan doğru öğrenmek istiyorum
C++ Builder yazılım geliştirmek için kullandığın aracın adıdır. Borland firmasının bir ürünüdür. C++ dili için hazırlanmıştır.
bir diğer sorumda su kütüp haneler derken kast edilen sey nedir?
Kütüphaneler, sana yazılım geliştirirken yardımcı olacak araçlardır, önceden hazırlanmış kod.

MFC : Microsoft Foundation Classes: Programcıların apilerle boğuşmasını azaltmak için oluşturmuş bir kütüphanesi

VCL: (Visual Control Library) : Borland tarafından geliştirilmiş benzer bir kütüphane, yani sizin kastettiğiniz listbox1 gibi objelerin sınıflarını barındıran kütüphane

OWL : (Object Windows Library): Yine Borland'a ait bir kütüphane
c++ ve c ++ builde rfarklı seylermi ayrıca delphi de gördük ama o c++ builder daha kolay oldunu düşünüyorum
C++ dildir, programlama dilidir. C++ Builder ise bu dilde program yazmak için kullandığın araç.. C++ Builder, borland tarafından c++ dili için hazırlanmış bir derleyeci ve araç barındırır.. internette arama yaparsanız çok çeşitli derleyiciler ve yazılım geliştirme araçları bulabilirsiniz.

Tavsiyem, görsellikten önce Nesne Tabanlı Programlama mantığını öğrenmeniz. Bir çok yerli ve yabancı kaynak mevcut, bir yerden başlamak lazım.

Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
Mesajlar: 541
Kayıt: 11 Haz 2004 09:45
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid » 13 May 2005 07:52

bende arkadaşımızın cevabına birkaç şey eklemek istiyorum...
VCL classlardan oluşmuş bir kütüphanedir... -object oriented-
c++ ile ilgili örenklerde Object Oriented hakkında basitçe bilgi sahbi olmak
için verilmiş öreneklerdir... bu örnekleri anlamazsan sadece VCL'i yüzeysel olarak kullanabilirsin...

MKY
Üye
Mesajlar: 8
Kayıt: 12 May 2005 09:44

sunu eklemek sitiyorum

Mesaj gönderen MKY » 13 May 2005 07:25

sizin söyledinize göre c++ bir dil c++ builder programın adı

o zaman benim öğrendiğim sey su biz olayın görsel programlama kısmını öğreniyoruz yani class vs gibi nesne yöneimli kısmını öğrenmiyoruz oz aman ben c++ builder biliyorum diyememmi bu sorumun cevabını net olarak alabilrmiyim

mesala biz internet kontrolleri: nmftm nmpop3 nmsmtp html

application,tscreen,tprinter, winapi gibi bölümlerini gördük bunbların içinde hiç class yoktu yani classs gibi prişntf gibi başka bir alanı olmalı sanırım o bölümleri görmedik zaten bende istemeiyorum cok kafa karıştırıcı ...

benim iyice öğrenmekistediğim amlanda bu söylediklerim .. sizce bu yeterlimi benim için bvirde içine veritabanını katarsak

ayrıca ktüphane derken bu

MFC VLC OWL gibi kütüphaneler c++ builder ile birlikte otomatik olarak geliyormu yoksa ben mi onu ayrı bir sekilde alacam yüklicem bunuda öğrenmekistiyorum .. bu kütüphanalerin içinde hangi kotroller var

listbox edit1 button1 memo1 ler gibi .. tşkler...

Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
Mesajlar: 2961
Kayıt: 25 Haz 2003 01:14
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: sunu eklemek sitiyorum

Mesaj gönderen husonet » 13 May 2005 08:44

MKY yazdı:sizin söyledinize göre c++ bir dil c++ builder programın adı

o zaman benim öğrendiğim sey su biz olayın görsel programlama kısmını öğreniyoruz yani class vs gibi nesne yöneimli kısmını öğrenmiyoruz oz aman ben c++ builder biliyorum diyememmi bu sorumun cevabını net olarak alabilrmiyim

mesala biz internet kontrolleri: nmftm nmpop3 nmsmtp html

application,tscreen,tprinter, winapi gibi bölümlerini gördük bunbların içinde hiç class yoktu yani classs gibi prişntf gibi başka bir alanı olmalı sanırım o bölümleri görmedik zaten bende istemeiyorum cok kafa karıştırıcı ...

benim iyice öğrenmekistediğim amlanda bu söylediklerim .. sizce bu yeterlimi benim için bvirde içine veritabanını katarsak

ayrıca ktüphane derken bu

MFC VLC OWL gibi kütüphaneler c++ builder ile birlikte otomatik olarak geliyormu yoksa ben mi onu ayrı bir sekilde alacam yüklicem bunuda öğrenmekistiyorum .. bu kütüphanalerin içinde hangi kotroller var

listbox edit1 button1 memo1 ler gibi .. tşkler...
Ben her zaman şunu savunurum Programcı bir dilde uzmansa Derleyiciden de bağımsız olmalı Delphi zaten kendi başına yeterli bir editör fakat bunu C ve C++ için diyemeyiz nedenmi bir çok Compiler yazan firma bunun editörlerini üretmiştir. VC++, C++ Builder, Dev C++ gibi. Ben şuna karşıyım Ben C++ Builder biliyorum VC++ bilmiyorum bu yanlıştır işte ben C++ biliyorum diyen biri Derleyici ayırt etmeden program yazabilmelidir. ANSI denen kavramda budur. Bu Standartları bildiren kurallar bütünü yani C++ derleyecisi yazan bir firmanın bu standartları içine alması gereken olaylardan ibarettir.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.

MKY
Üye
Mesajlar: 8
Kayıt: 12 May 2005 09:44

tek sorun su

Mesaj gönderen MKY » 17 May 2005 09:19

hüseyin beyin son söylediklerinden bşeyler anladım

ben c++ builder biliyorum ama görsel programlama onunda dediği gibi sınıflarla ilgili hiç bir bilgim yok örneğin e-mail alma gönderme
web tarayıcısı yapma. ftp programı yazma yada tscreet tprinter gibi nesneleri kullanbliyorum

ancak şimdi hüseyin bey dedklerine bakılırsa o zaman ben c++ builder tam manasıyla biliyorum demek bir kenara yanından gecmedim.
şimdi ben sınıfları bilmesemde ilgilenmek isttemiyorum desem olmazmı ben programlamanın bu alanıyla ilgilenmek istiyorum desem yani tıpğkı sadece winAPİ programcılığı olduğu buda bir kol değilmi
tşkler...
anladığım kadarıyla başta hüseyin bey rsimsek bu alanlarda uzman kişiler..

Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
Mesajlar: 2961
Kayıt: 25 Haz 2003 01:14
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: tek sorun su

Mesaj gönderen husonet » 17 May 2005 11:58

MKY yazdı: ben c++ builder tam manasıyla biliyorum demek bir kenara yanından gecmedim.
C++ builder ı bilmediğinizi kastedmedim C++ ı bilmediğinizi kasdettim.

C++ Builder bir editör Borland firmasının sunduğu bir editör ve daha hızlı proje üretmemiz için içinde bir çok objesiyle birlikte gelen bir editör. VC++ da bir editör buda kendine has objeleriyle Microsoft un piyasaya sürdüğü bir ürün. Dev C++ da ücretsiz free sunulan bir compiler.

Olayın nasıl işlediğini görebilmek açısından C++ gibi bir dilde temel kavramları bilmek gerektiğini savunuyorum çünkü pazarı çok geniş bir yelpazeye sahip. Ve bu işe burnunuzu sokuyorsanız ikitane forma obje ekleyip ben bunu C++ Builder da yazdım demenin bir espirisini göremiyorum. Bunu zaten piyasada olan kitapların birçoğundaki içeriğinde var. Temel e inerseniz bu sizin pencerenize daha iyi bir yansıma sunar.
Ve şu ibare sizin kimliğinizde yer alır. Ben C++ cıyım. ANSI de bu demek STANDART larıyla ben bu dili biliyorum. ;)

Not : Ben C++ da uzman değilim ;) Uğraşmadığım nadir diller arasında Delphi yetiyor bana :D

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.

Arifceylan28
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 19 Tem 2004 12:45
Konum: Giresun/Samsun

Mesaj gönderen Arifceylan28 » 18 May 2005 12:28

SElam.
C++ builder veya Visual C++ da hazırladığımız bir programı dev c++da derleyebiliyormuyuz?
Mesela Java builderda hazırladığımız bir programı ücretsiz olan javacreatorda derleyebiliyoruz.C++da da bu şekilde mi?

Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
Mesajlar: 2961
Kayıt: 25 Haz 2003 01:14
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen husonet » 18 May 2005 12:44

Arifceylan28 yazdı:SElam.
C++ builder veya Visual C++ da hazırladığımız bir programı dev c++da derleyebiliyormuyuz?
Mesela Java builderda hazırladığımız bir programı ücretsiz olan javacreatorda derleyebiliyoruz.C++da da bu şekilde mi?
Java nın artısı olan nokta taşınabilirliğidir hemen hemen bütün derleyicelerde kaynak kodu derleyebilirsiniz.

Bu nu C++ için söyleyemiyorum mümkün olmayacaktır malesef taşınabilirliği derleyici farklılığında problem oluşturacak ve Sınıf farklılıklarından dolayı çalışmayacaktır.

C dilinde ise bütün derleyecilerde hemen hemen çalışcaktır. Tabi standart fonksiyonlar kullanılarak proje geliştirilirse.;)

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.

Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar » 18 May 2005 08:35

Arifceylan28 yazdı:SElam.
C++ builder veya Visual C++ da hazırladığımız bir programı dev c++da derleyebiliyormuyuz?
Mesela Java builderda hazırladığımız bir programı ücretsiz olan javacreatorda derleyebiliyoruz.C++da da bu şekilde mi?
Nasıl yani JBuilder ile hazırladığın programı JCreatör de derledin mi bu uygulamanın JBuilder da geliştirildiği anlaşılmıyor mu? JBuilder bu JCreatorde derlenmiş uygulama dosyasına kendine has birşeyler atmıyor mu? Anlaşılmıyor mu JBuilder kullanıldığı? Bence mutlaka atıyordur. Bilgisi olan var mı?

Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
Mesajlar: 541
Kayıt: 11 Haz 2004 09:45
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid » 18 May 2005 09:32

bildiğim kadarıyla birşeyler söylemek istiyorum hatmız varsa affola !

bir program yazarken işletim sisteminin imkanlarını kullanılır her işletim sisteminin de ayrı bir yoğurt yiyişi olunca işler karışıyor...
- cross-platform bir uygulama - ayrı ayrı iştelim sistemlerinde aynı kodun çalışması için bir kaç ayrı metod var

1) cross-platform bir library kullanılırak geliştirme yapılarak mesela
QT, wxWindows, GTK, gibi zaten Borlandın Kylixte yaptığıda böyle
VCL'i QT kullanarak yeniden yazdı (CLX )

2) interpreter mantığıyla .Net ve Java gibi : java kodu java virtual machine üzerinde çalışacak şekilde derleniyor!!! değişik işletim sistemleri için ayrı ayrı jvm var aslında sizin programınızı ilgili JVM üzerinde çalışıyor..

Arifceylan28
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 19 Tem 2004 12:45
Konum: Giresun/Samsun

Mesaj gönderen Arifceylan28 » 18 May 2005 11:39

kefukar yazdı:
Arifceylan28 yazdı:SElam.
C++ builder veya Visual C++ da hazırladığımız bir programı dev c++da derleyebiliyormuyuz?
Mesela Java builderda hazırladığımız bir programı ücretsiz olan javacreatorda derleyebiliyoruz.C++da da bu şekilde mi?
Nasıl yani JBuilder ile hazırladığın programı JCreatör de derledin mi bu uygulamanın JBuilder da geliştirildiği anlaşılmıyor mu? JBuilder bu JCreatorde derlenmiş uygulama dosyasına kendine has birşeyler atmıyor mu? Anlaşılmıyor mu JBuilder kullanıldığı? Bence mutlaka atıyordur. Bilgisi olan var mı?
Hocam anlaşılmıyor.SAdece kodları kopyala yapıştır yapıyorsunuz jcreatorde veya başka bir ortamda derliyorsunuz.
Jbuilder delphi gibi görsel bir ortam sunduğu için güzel.Aynı şekilde netbeans programı da sunuyor.Sanırım o ücretsizdi.

Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar » 18 May 2005 11:48

Eyvallah hocam. Ama genede ben tam emin değilim. Yani bu mantığı Borland da mutlaka düşünmüş ve bir önlem almıştır bi şekilde gibime geliyor. Yani tamam sorunsuz derlenip çalışabiliyordur ama incelendiğinde teferruatlıca bu uygulamanın JBuilder ile geliştirildiği çıkar gibi geliyor. Veya çıkması gerek gibi geliyor :?:
İyi çalışmalar....

Arifceylan28
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 19 Tem 2004 12:45
Konum: Giresun/Samsun

Mesaj gönderen Arifceylan28 » 18 May 2005 11:59

Bana da öyle geliyordu fakat kodları alıp bakıyorum jbuilder ile yapıldığının anlaşılacak bir tarafı yok.Aynı kodları derste jbuildersiz de kendimiz yazıp kullanıyoruz.Dosta derliyoruz.

Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar » 18 May 2005 12:04

Bu konuyu ilk fırsatımda irdeliyeceğim. Teşekkürler...
Ama genede mantıklı gelmiyor bana GUI nin içine bi şekilde biyerlerine bişey atıyordur.. :?

Cevapla