Lazarus IDE ile ilgili

Kylix, Lazarus, Freepascal ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 11:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Lazarus IDE ile ilgili

Mesaj gönderen Kuri_YJ » 20 Nis 2005 06:39

Selamlar,
Sinefru'nun dediği gibi yaptım

Kod: Tümünü seç

make clean all
derledi derledi, bir takım warningler verdi, ancak tam link sırasında dedi ki
Linking ./lazarus
/usr/bin/ld: cannot find -lglib
lazarus.pp(98,1) Error: Error while linking
make[1]: *** [lazarus] Error 1
make[1]: Leaving directory `/opt/lazarus'
make: *** [ide] Error 2
Tam çıkartamadım ne demek istediğini, gidip bakındım o directorylere ama bir şey bulamadım.

Ne yapmalıyım bir fikri olan var mı?

Teşekkürler.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/

snofru
Üye
Mesajlar: 204
Kayıt: 19 Ağu 2004 01:57
Konum: /local/usr/src
İletişim:

Mesaj gönderen snofru » 20 Nis 2005 07:07

Hocam bende karşılaşmıştım... Burada konuşulmuş, bakarsanız faydalı olabilir...
http://www.lazarus.freepascal.org/index ... ight=lglib

Ancak olayı kısaca açıklamam gerekirse, glibc (glib-2.6.3.tar.gz gibi) paketindeki eksiklik/yokluk dan dolayı olması muhtemeldir. Zaten forumda çok ayrıntılı konuşulmuş çok şey söylemek gereksiz.

Sevgiler, Başarılar...

Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 11:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ » 21 Nis 2005 10:31

Olmuyo olmuyor olmuyor :( Neyse vazcaydım Lazarus'tan. Neyse Forumlarına da sordum bakalım yanıt gelecek mi...

Herkese teşekkürler

Kolay gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/

Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar » 21 Nis 2005 10:54

Hocam haddime düşmez ama (zaten bakmışınızdır gerçi) şu linkre konuşulmuş birşeyler. Ayrıca linklerde verilmiş. Belki yardımcı olur..
http://www.linuxnet.com.tr/modules.php? ... w=previous
Kolay gelsin...

Arifceylan28
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 19 Tem 2004 12:45
Konum: Giresun/Samsun

Mesaj gönderen Arifceylan28 » 21 Nis 2005 05:15

make ile değil de rpm uzantılı dosyaları ile kurmayı deneseniz daha iyi olmaz mı.

fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Mesaj gönderen fduman » 22 Nis 2005 08:27

Göbeğim çatladı ama sonunda Lazarus'u Linux altında derleyebildim ve çalıştırabildim. Gerçi adım adım anlatmam pek mümkün değil neyi yaptığımı pek hatırlamıyorum. Ancak sorunun en büyük kaynağı bazı paket bağımlılıkları ve fpc.cfg dosyasındaki tanımlamalar olduğunu gördüm.

Lazarus FPC'nin unit source'larına ihtiyaç duyuyor. FPC'nin RPM sürümlerinde bunlar zannedersem gelmiyor. Çünkü ancak FPC source'unu biryere açıp burayı gösterdiğimde derleyebildim.

Önce fpc 1.0.10 versiyonunu rpm'den kurdum. lazarus'u derlemeye çalıştım. PIXBUF, GDBLIB hataları aldım. Google'dan bakınca bazı library'leri kurmam gerektiğini gördüm. Ben de libx11-devel, libpixbuf, libpixbuf-devel 'leri sistemime kurdum. (Bunları kurmak için en iyi yöntem apt-get, sisteminde olmayan arkadaşlar bir an önce yüklesin. apt-get ile sadece library ismini veriyorsunuz bağımlılıkları halledip gereken bütün paketleri kendisi internet'ten indirip kuruyor.)

Sonra baktım FPC 1.9.8 versiyonu var. Halen BETA gerçi. 1.0.10 u kaldırıp bunu kurdum. lazarus derlenirken şu unit i bulamadım bunu bulamadım gibi bir sürü hata verdi.

Bundan kurtulmak için FPC'nin tar.gz source'unu bir klasöre açtım, Benim kurulumda yoktu. Sizde de yoksa (önce root olun ve updatedb komutunu çalıştırın sonra locate fpc.cfg komutu ile kontrol edin) fpc.cfg dosyasını oluşturmanız gerekiyor. Zaten varsa sadece açın ve içini anlatacağım şekilde düzenleyin. Yoksa /etc/fpc.cfg dosyasını bir editor ile oluşturun ve içine:
-Fu/usr/lib/fpc/1.9.8/units/i386-linux
-Fu/usr/lib/fpc/1.9.8/units/i386-linux/*
-Fu/usr/lib/fpc/1.9.8/units/i386-linux/rtl
-Fu/usr/lib/fpc/1.9.8/units/i386-linux/paszlib
-Fu/usr/lib/fpc/1.9.8/units/i386-linux/fcl
-Fu/usr/lib/fpc/1.9.8/units/i386-linux/fcl/*
-Fu/home/furkan/İndirilenler/Lazarus/fpc/fcl/inc/
-Fu/home/furkan/İndirilenler/Lazarus/fpc/fcl/image
-Fu/home/furkan/İndirilenler/Lazarus/fpc/packages/base/paszlib
-Fu/home/furkan/İndirilenler/Lazarus/fpc/fcl/unix
-Fuc/home/furkan/İndirilenler/Lazarus/fpc/fcl/unix
Ben şekilde görüldüğü üzere ne var ne yok yazdım. Siz de sizin sistemde bu klasörler neredeyse ona göre değiştirip fpc.cfg'yi düzenleyin.

lazarus'un klasörü altında make clean all komutundan sonra lazarus umarım sorunsuz derlenir. Daha sonra ./lazarus komutu verin ve çalıştırın. Açılırken FPC unit kaynak kodlarını bulamadım diyor. Açıldıktan sonra Environment Option'dan FPC kaynak kodlarının klasörünü gösterin ve Run deyin. Boş proje derlenip çalışıyorsa iyi. Çalışmazsa bazı eksik library'ler var demektir. libx11-devel gibi..

Kolay gelsin Kuri. :)

Kullanıcı avatarı
selimr
Üye
Mesajlar: 554
Kayıt: 16 Eki 2003 01:07

Mesaj gönderen selimr » 22 Nis 2005 09:40

http://sourceforge.net/project/showfile ... p_id=89339


adresinden şu paketleri indirdim..

fpc-1.9.8-0.i586.rpm
fpc-docs-1.9.8-0.i586.rpm
fpcsrc-1.9.8-050225.i386.rpm

ve kurdum..

daha sonra;


yine aynı adresten

lazarus-0.9.6-fpc_1.9.8_0.i386.rpm

ve bunuda kurduktan sonra hiç bir sorun olmadan ve hata vermeden
5 dakikadan daha kısa bir sürede kuruldu..

not..: kurulumu linux gelecek 3 bireysel de yaptım

fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Mesaj gönderen fduman » 22 Nis 2005 10:22

Linux dağıtımlarına göre paket bağımlılıkları değişebilir tabii. Bildiğim kadarıyla Gelecek Linux ne var ne yok hepsini zaten kuruyor.

Kullanıcı avatarı
selimr
Üye
Mesajlar: 554
Kayıt: 16 Eki 2003 01:07

Mesaj gönderen selimr » 22 Nis 2005 10:30

ben daha öncede mandrake 9, 9.1, 9.2 de denedim
onlardada sorun çıkmadı

fakat mandrake 10.1 de sorun çıkmıştı

evet linux da bazı sorunlar olabiliyor..

window da hiç bir sorun yok ve çok güzel çalışoru..

Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 11:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ » 25 Nis 2005 10:23

Selamlar,

FPC ve Lazarus'a ait ne var ne yok uninstall ettim sonra, sırası ile (Selimr'nin) dediği gibi yaptım ve sorunsuz açıldı. Ancak Fedora Update'lerini de tamamladım, hatta installation sırasında benden Fedora Core-3'ün Disc 4'ünü takmamı istedi. Sanırım birşeyler bende eksik kurulduğu için sorun çıkarıyormuş.

Emeği ve yardımı geçen herkese teşekkürler. Bakalım Lazarusla program yazıp neler yapacağımızı bir görelim bakalım :)

Herkese teşekkürler, Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/

Kullanıcı avatarı
selimr
Üye
Mesajlar: 554
Kayıt: 16 Eki 2003 01:07

Mesaj gönderen selimr » 26 Nis 2005 12:00

arkadaşlar benim lazarus ta şu ana kadar deneyipte yapamadıklarım
şunlar..

1.) tedit sınıfından yeni bir bileşen tanımlayıp alignment özelliğini oluşturamadım.. oluşturuyor. hata vermiyor fakat algnment özelliğini değiştirdiğinizde bir etkisi olmuyor..

2.) sql aramalarında locate yi kullanamıyorum.. buda kullanırken hata vermiyor fakat çalışmıyor, yani sonuç döndüremiyor..

bu konular hakkında bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum..


bunun dışında lazarusta herşey çok iyi çalışıyor..

Kullanıcı avatarı
selimr
Üye
Mesajlar: 554
Kayıt: 16 Eki 2003 01:07

Mesaj gönderen selimr » 26 Nis 2005 12:04

interbase ve firebird dışında,

mysql ve postgresql ilede bağlanıyor.. ve çok verimli çalışıyor..

hepsi ile hem windows hemde linux ortamında bağlantılar yaptım
hiçi bir sorun çıkmıyor..

ilgilenen arkadaşların bilgisine..

Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator
Mesajlar: 1526
Kayıt: 11 Tem 2003 03:55
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen lazio » 26 Nis 2005 12:09

ben lazarus u bir türlü kuramadım. redhat 9.0 kullanıyorum.
fpc, source vs. rpm lerini kuruyor (rmp dosyasının üzerine çift tıklıyorum, ayrıntıları falan gösteriyor ve devam etmek istermisin diyor) ancak lazarus rmp ini çalıştırınca, progressbar tamamlandıktan sonra pencere kapanıyor. ne hata oluştu diyo nede kuruyor..
Resim

..::|YeşilMavi|::..

Kullanıcı avatarı
selimr
Üye
Mesajlar: 554
Kayıt: 16 Eki 2003 01:07

Mesaj gönderen selimr » 26 Nis 2005 12:19

hata vermiyorsa belkide kurmuştur..
çünkü ben redhat ta da denemiştim ve kurulmuştu..

/usr/share/lazarus

dizinine bir bak bakalım.. kurulmuşsa varsayılan yer burası..

var ise, burdan bir kısayol uluşturabilirsin..

Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator
Mesajlar: 1526
Kayıt: 11 Tem 2003 03:55
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen lazio » 27 Nis 2005 11:20

@selimr, malesef kurmamış.
lazarus rpm ini birde terminalden kurayım denedim ve ne göreyim MD5 şifreleme hatası aldım. :shock: demekki terminalden vazgeçmemek lazım :lol:
Resim

..::|YeşilMavi|::..

Cevapla