Ticari Program Geliştirme

Kylix, Lazarus, Freepascal ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
loaded
Üye
Mesajlar: 69
Kayıt: 12 Eki 2010 08:45
Konum: Konya

Ticari Program Geliştirme

Mesaj gönderen loaded » 02 Ara 2015 02:53

Merhaba Arkadaşlar
Lazarus konusunda yeniyim beni mazur görün.
Gördüğüm kadarıyla Lazarus'un Delphi'den bir farkı yok.
Yaptığım projelerin bir kısmını çevirdim bazı ufak tefek sorunlar dışında sorunsuz çalıştı.
Gerçekten çok başarılı, tek sıkıntısı projeyi derleyip çalıştırması biraz yavaş kalıyor Delphinin yanında.
Daha hızlı derleme için neler yapılabilir ?
Birde Ticari program yazılıp satılabilir mi ? Herhangi bir Lisans gerekir mi? Gerekirse nasıl bir işlem yapılmalı ?
Ayrıca birde Ribbon tarzı menüler oluşturabilirmiyiz ?

Sorularla ilgili araştırma yaptım fakat anlaşılır birşeyler bulamadım. Konu hakkında yardımcı olursanız memnun olurum.
Kalk ve işe yarar bir şey yap! Çünkü Allah (c.c.) yeniden başlayanların yardımcısıdır.

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2067
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Re: Ticari Program Geliştirme

Mesaj gönderen freeman35 » 03 Ara 2015 12:18

Delphi ile lazarus arasında fark yok değil çok. Class ların çoğu benzer, ama delphiden eksikleri vardır. Sebebi de bir sürü platformda aynı proje çalışabilmesi için gereken kısıtlamalar, ve personel değil gönüllü takımı olması.
Lazarus bir Freepascal projesidir. yani freepascal da yazılmış bir programdır, projedir. yani lazarus değil "freepascal compiler" önemli olan. Ayrıca en büyük hadicap ları debugger konusudur. universal gdb kullanılıyor, yani kendi debugger ı yok. Bu da büyük eksiklik, kendileri de söylüyor ve ilerisi için planlarında buda var. utf8 fpc kısmında resmi yani stable olarak henüz yayınlanmadı.
Hızlı dan kasteddiğin, delphi ye benzetmeye, kıriter olarak sürekli delphi ile kıyaslarsan, bir süre sonra fpc-lazarus dan vazgeçersin. O yüzden başlı başına bir sistem olarak düşün.
Hızı etkileyecek compiler optimizasyon larını kontrol et. -02 ideal olan yanında debugger friendly yazıyordu yanılmıyorsam. Ayrıca debug info ekletme, ama ozamanda debug edemezsin.
Ribbon tarzı bende aranmıştım bir tane buldum çokda güzel görünüyordu, ama müthiş ağır çalışıyordu, bence dizaynı kökten problemliydi. bgrabitmap i incelemeni tavsiye ederim. hatta yanılmıyorsam onda vardı ribbon benzeri bir şey vardı, ama sadece windows içindi galiba.
Ticari uygulama içinde tam yeri şimdi hatırımda değil, ama açık kaynak kodlu olduğu için kendi modifiye edebilirsin, ve kendi yazdığın kodları satabilirsin. Sonuçta onların kodlarını satmıyacaksın, bunu yapamazsın zaten.
kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

Kullanıcı avatarı
loaded
Üye
Mesajlar: 69
Kayıt: 12 Eki 2010 08:45
Konum: Konya

Re: Ticari Program Geliştirme

Mesaj gönderen loaded » 03 Ara 2015 12:41

Vakit ayırıp açıklama yaptığın için teşekkür ederim.
Kalk ve işe yarar bir şey yap! Çünkü Allah (c.c.) yeniden başlayanların yardımcısıdır.

boreas
Üye
Mesajlar: 116
Kayıt: 04 Tem 2007 11:39
Konum: Ankara

Re: Ticari Program Geliştirme

Mesaj gönderen boreas » 06 Ara 2015 09:56

Lazarus GPL / LGPL lisanslı. Lazarus GPL, kitaplıklar LGPL bu yüzden Lazarus ile rahatlıkla program yazıp satabilirsiniz.

Kullanıcı avatarı
loaded
Üye
Mesajlar: 69
Kayıt: 12 Eki 2010 08:45
Konum: Konya

Re: Ticari Program Geliştirme

Mesaj gönderen loaded » 07 Ara 2015 11:23

Boreas teşekkürler.
Kalk ve işe yarar bir şey yap! Çünkü Allah (c.c.) yeniden başlayanların yardımcısıdır.

Cevapla