Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

FireMonkey ve Mobil uygulama (iOS, Android, Windows Phone) ile ilgili sorularınızı bu foruma sorabilirsiniz.
Cevapla
mkysoft
Kıdemli Üye
Mesajlar: 3103
Kayıt: 26 Ağu 2003 12:35
Konum: Berlin
İletişim:

Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

Mesaj gönderen mkysoft »

Son günlerde kendime bu soruyu sık sık sordum. Şimdiye kadar farklı alternatifleri denemiştim. iOS ve Android için test amaçlı native uygulama da yazdım. Tasarım yeteneğim iyi olmadığı için göze hoş gelecek birşey yapamadım. Firemonkey bu açıdan ilaç gibi gelmişti, hemde cross platformdu. Uygulamayı tamamlayana kadar (biraz ağırdan aldığımı kabul ediyorum) 2 iOS güncellemesi 1 android güncellemesi yayınlandı ve her seferinde firemonkey su koyverdi. Delphi'de denemeden önce xamarin'de denemiştim. Ancak tasarımın hemen alt katmanında başlayan switch (os) komutları can sıkıcıydı. Firemonkey'de de standardın dışına çıktığınız anda #define komutları sizi bekliyor. xamarin'den daha acımısız şekilde using'ler dahil yönetme ihtiyacı duruyorsunuz. Firemonkey'de çözemediğiniz işler için java yazıp derleyip buna birde interface ekleyerek iki tur attıktan sonra anca kulağınızı tutabiliyorsunuz. Tabi uygulama sadece android bağımlı hale geliyor.
Son olarak apache cordava temelli UI'ları denedim. Görsellik firemonkey'den daha iyiydi. Cross platform desteğide hem xamarin hemde firemonkeyden iyi durumda. Andorid 2.3'den itibaren destek veren UI'lar var. Apcahe cordava'dan bahsetmek gerekirse, aslında kendisi bir tarayıcı. Uygulamanızı HTML5+CSS ile geliştiriyorsunuz, yani bir web uygulaması hazırlıyorsunuz. Lokal tarayıcınızda çalışır hale getirmek yeterli. HTML5+CSS ile çözemediğiniz ihtiyaçlarınız olacak, örneğin cihazın flash'ını açıp kapatmak, resim çekmek, titreşim oluşturmak, konum bilgisi, sqllite, hatta barkod okuyucu. Cordava bu ihtiyaçlar için plugin mantığını kullanıyor, birçok plugin hazır durumda size sadece javascript içinden api'leri çağırmak kalıyor. Android için uygulamayı güzelce paketliyor, iOS içinse xCode'da publish edilmeye hazır bir proje yaratıyor. XCode, cordava uğraşmak zor derseniz buluttan IDE ve derleme hizmeti veren https://monaca.io gibi firmalar mevcut.
Eğer çok hızlı çalışan oyunlar gibi uygulamalarla işiniz yoksa şiddetle cordava temelli UI'ları tavsiye ederim, firemonkey ile zamanınızı öldürmeyin.
PunisherZ
Üye
Mesajlar: 7
Kayıt: 06 Eki 2012 08:54
Konum: Konya

Re: Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

Mesaj gönderen PunisherZ »

Haklısınız Firemonkey ile bir proje üzerinde 3. haftadayım ve
firemonkey buglarından direkt olarak projeye odaklı çalışamıyorum.
Ancak tek cazip gelen yanı ObjectPascal ile bu işi yapabilmem.
Yazdığım bazı kütüphaneleri android üzerinde kullanabilmem çok güzel birşey.
Kendi yazmış olduğum kodlarda hata ile karşılaşmıyorum, ancak firemonkey platformuna ait ilginç hatalar çıkıyor.
Yani bazen bu hatayı nasıl yapmış bu adamlar dedirtiyor.
Firemonkey hatalardan kısa sürede arındırılmaz ve stabillik sağlanmaz ise
şahsi fikrim sonu .Net te yaptığı gibi mutsuz bir sonla bitebilir.
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye
Mesajlar: 1316
Kayıt: 01 Eki 2007 12:02
Konum: Ankara

Re: Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

Mesaj gönderen Battosai »

Oyunlar dışında, HTML5, JS ve CSS ile mobil uygulama geliştirmek hem platform hem geliştirme kolaylığı açısından tercih edilmesi gereken bir yöntem. Android, iOS ve diğer sistemler için ayrı ayrı uygulama geliştirmeye de gerek kalmıyor. Özellikle internet bağlantılı iş uygulamaları için en iyi yöntem bana göre.
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye
Mesajlar: 570
Kayıt: 07 Haz 2004 12:35

Re: Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

Mesaj gönderen pasa_yasar »

eğitimleri çok eksik firemonkey istediğin esnekliği sağlamıyor. Profesyonel tasarım estetik ve hızlı uygulama yapmak için zayıf kalıyor. Desingtime çalışan runtime de çalışmayabiliyor. Çok eksiği var.
Ama bizi şimdilik basit işlemler için sağa sola muhtaç etmiyor :) Basit bi listeleme ve rapor için iş görüyor. Birde java veya xcode ile uğraşmana gerek kalmıyor. Umarım java ile hazırlanmış yazılımlar gibi güzel tasarımlı işlevsel uygulamalar yazabilecek konuma geliriz.
mab88
Üye
Mesajlar: 37
Kayıt: 01 Eki 2014 05:37

Re: Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

Mesaj gönderen mab88 »

Arkadaşa sonuna kadar katılıyorum firemonkey tam bir eziyet ve hüsran diyebilirim ve çok ama çok yavaş ama bu hep aynı kalacağı anlamına gelmiyor XE nin ilk sürümlerinden bu zaman kadar hatırlayanlar vardır ilk zamanlar daha berbattı ama yavaş yavaş düzelmeye başladı eğer çok kapsamlı projeler yapmayacaksanız firemonkey işinizi fazlasıyla görür diyebilirim hemnde pascal, yok bana buda yetersiz geliyor diyorsanız projenize bir webview atın ve kendiniz webview api desteği verin derim, oda yetmezse native devam :) :)

Resim
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2356
Kayıt: 12 Haz 2003 04:05
Konum: merkez camii yanı

Re: Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

Mesaj gönderen freeman35 »

Bizim uşağu deniyen oldu mu? (laz'a rus) :D
http://blog.naver.com/simonsayz/220305479793
tam deneyecektim, proje kullanıma başlanacak, testlerine ağırlık vermeyi tercih ettim, erteledim. Sadece compiler ve similator kurulumlarının scriptlerini yaptım.
sonuçta bildiğiniz object pascal. android daha kolaydı yanılmıyorsam. sdk sını yüklemek gerekiyor ondada. proje aynı, cross compile yapılabilinir ama muhtemelen ince yazım farkı gerekebilir diye düşünüyorum.
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 12:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: Firemonkey var diye kendimize işkence mi ediyoruz?

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Herkese Selamlar,

Bir arkadaşın gönderdiği resim güzel ifade etmiş olayı. Eğer cillop gibi bir uygulama yazacaksanız, adam gibi oturup kasıp Öz Dili ney ise onunla yazacaksınız. Örneğin iOS için Objective C, Android için Java Windows için C veya Delphi.

Firemonkey 2011'in sonlarına doğru aramıza katıldı. Şu anda 2015'deyiz. Şunun şurası 3-4 senelik bir geçmişi var. Elbette henüz Mature (Olgun bir ürün kıvamında değil) 2000'lerde M$ C# ve özellikle .Net için 2010'da proje sonu diyordu. 2010'da daha yeni yeni toparlamaya başladı.

Delphi 1.0'ı hatırlayanlar bilir, Delphi 1.0 çıktığında ortamdaki diğer geliştirme araçlarına baktığınızda daha Mature (Olgun idi) ama daha ilk versiyonda bunu nasıl elde edebildi? Elbette ki Borland Pascal ve Turbo Pascal ile. Aslında Delphi 1.0 Ciddi anlamda Turbo/Borland Pascal 8.0'dır. Çünkü önceki 7 versiyondan sonra Delphi üretildi.

Burada da benzer bir yaklaşım ile (ki Cross Platform bir Framework yazmak) her baba yiğidin harcı değildir. Öyle veya böyle. Şu anda emekleme aşamasında olan bir ürün ve ileride, RAD için çok öenmli bir adım olduğunu düşünüyorum.

Unutulmaması gereken bir konu da uygulamalarınız (hedef noktada en son) Giyilebilir ve Mobil uygulamalara doğru döndüğünde, çok çeşitli markalar arasında tek bir kod ile yönetilebilen ürünler üretmek olacaktır. Aksi takdirde, aynı ürün için birden fazla Kod ve Takım oluşturmanız gerekecektir.

Alternatif HTML5 CSS Lazarus veya QT Kütüphaneleri ile de geliştirme yapabilirsiniz. Bu işin güzelliği de sınırlarınızı kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Özellikle Firemonkey'de yapılmış uygulamaların gün geçtikçe artacağı ve illa ki belirli bir olgunluğa gelip daha kolay ve sorunsuz çalışabilir hale dönüşeceğini düşünüyorum.

Size Youtube'dan bazı Firemonkey ile yapılmış uygulamaları (ki bu uygulamalar Oyun uygulamaları) izlemenizi tavsiye ederim. Çünkü Firemonkey ile birlikte yapacağımız uygulamalar artık eskisi gibi Object Pascal'da veya DB uygulamalarındaki gibi sabit bir mantıkta ilerlemiyor. Hem Mobil uygulama mantıkları hem de Firemonkey gibi araçların Programlama mantıkları, bir Desktop DB uygulamasından farklı.

Öncelikli olarak bunları dikkate almak ve buna göre hedef koyup hareket etmek gerek.

Naçizane fikrimdir.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Cevapla