MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
tosturan
Üye
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015 08:42

MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen tosturan » 29 Eki 2015 01:43

Merhabalar;

Delphi2007 odac ile oracle'a bağlanan projemi. delphi xe5 firedac ile Mysql e bağlanır hale çevirdim. ekranlar yenilendi. oracle daki data mysql e aktarıldı fakat programın içerisinde türkçe karakterlerde problem mevcut. veri tabanında düzgün duruyor fakat query ile datayı projeye alıp bi yere yazdırdığım zaman 'Ş harfleri '?' şeklinde gözüküyor vb.

mysql deki database ve tabloların charsetleri UTF-8 collasion ları Turkish_ci, firedac mainconnection nesnesi üzerindeki charset de utf8 seçili.

bu türkçe karakter sorunu nasıl çözülebilir???

Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye
Mesajlar: 678
Kayıt: 28 Nis 2011 09:33
Konum: İstanbul

Re: MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen greenegitim » 29 Eki 2015 06:19

charseti lati5 olarak deneyebilirmisiniz?
Mücadele güzelleştirir!

tosturan
Üye
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015 08:42

Re: MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen tosturan » 30 Eki 2015 08:44

nerdekini ? db üzerinden mi tablo üzerinden mi firedac connection nesnesi üzerinden mi

mkysoft
Kıdemli Üye
Mesajlar: 2850
Kayıt: 25 Ağu 2003 11:35
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen mkysoft » 30 Eki 2015 10:26

hepsinin aynı olması lazım. xe5 kullanıyorken latin ile uğraşmak yerine direk utf8 yapın bence.

tosturan
Üye
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015 08:42

Re: MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen tosturan » 30 Eki 2015 04:37

latin5 i de denedim utf8 general_ci turkish_ci yide denedim hepsinde karakter problemi var programın içerisinde query i açınca watchdan bakınca karakterler bozuk gözüküyor. oracle kullandım şu ana kadar ordaki çözüm işlerini biliyorum fakat programı mysql e çevirince çözüm bulamıyorum sinirimi bozdu iyice valla sistemi devreye alıcam alamıyorum sırf bu yüzden.

Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye
Mesajlar: 678
Kayıt: 28 Nis 2011 09:33
Konum: İstanbul

Re: MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen greenegitim » 30 Eki 2015 05:31

ben unidac kullanıyorum ve connection nesnesinin charset ine latin5 yazıyorum bir sorun la karşılaşmadım veritabanı create edilirken mysql bağlantı karşılaştırılması ne olarak girilmiş
Mücadele güzelleştirir!

tosturan
Üye
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015 08:42

Re: MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen tosturan » 03 Kas 2015 04:09

greenegitim yazdı:ben unidac kullanıyorum ve connection nesnesinin charset ine latin5 yazıyorum bir sorun la karşılaşmadım veritabanı create edilirken mysql bağlantı karşılaştırılması ne olarak girilmiş

kullandığınız delphi sürümü nedir. ben xe5 kullanıyorum ve unidac ı update2 kurmadan kullanamadım. update2 kuruncada lisans sorunu yaşadım o yuzen unidac kullanamıyorum

tosturan
Üye
Mesajlar: 17
Kayıt: 02 Eki 2015 08:42

Re: MySql & Delphi XE5 turkçe karakter problemi

Mesaj gönderen tosturan » 04 Kas 2015 01:00

unidac ı kurmayı başardım ve latin 5 ile türkçe karakter problemini çözdüm. şimdi diğer formlardaki firedacları unidaca çeviricem yardımlarınız için çok teşekkür ederim. unidac latin5 ile çözüldü ;)

Cevapla