ora-12154

Oracle veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
tears
Üye
Mesajlar: 76
Kayıt: 29 Kas 2004 12:32

ora-12154

Mesaj gönderen tears » 28 Ağu 2005 03:23

merhaba,

yeni oracle kurdum. pl\sql e giriş yapmayı denediğim zaman ora-12154 tns hatası alıyorum. zannediyorum kullanıcı adı ve parolamda problem var. client ı kurmadım. sadece 10g setup denilen kurulumu yaptım. pl\sql açarken username : sys pass : sys ve hosta ise 127.0.0.1 yada . yazdım ama bi türlü bağlantı kuramadım. kafayı yemek üzereyim.
sistem : winxp prof.

teşekkürler...

doganzorlu
Kıdemli Üye
Mesajlar: 395
Kayıt: 22 Tem 2004 08:15
Konum: İzmir
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu » 29 Ağu 2005 09:27

Selam,

Tns listesinde veritabanı için bir record oluşturmanız gerek. TNS, ağ üzerinden (localhost da olabilir bu) bağlantı için gereken bilgilere göre iletişim için gerken parametreleri sağlayan sistemdir. Örneğin qwe adlı bir db var ve localhost da. En basit şekliyle;

set ORACLE_SID=qwe
sqlplus <user>/<parola>

şeklinde kullanabilirsiniz. Eğer db uzak makinada ya da siz listener ile bağlanmak istiyorsanız;

<oracle_home>\network\admin\tnsnames.ora

dosyasına vt ile ilgili record u oluşturun. Ardından,

sqlplus <user>/<parola>@<vt>

şeklinde kullanın.

Kolay gelsin..
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)

tears
Üye
Mesajlar: 76
Kayıt: 29 Kas 2004 12:32

Mesaj gönderen tears » 02 Eyl 2005 08:42

Merhaba peki hangi formatta yazmalıyım?
benim dosyamın yapısı aşağıdaki gibi.

Kod: Tümünü seç

EXTPROC_CONNECTİON_DATA =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS_LIST =
      (ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC))
    )
    (CONNECT_DATA =
      (SID = PLSExtProc)
      (PRESENTATION = RO)
    )
  )

DENEME =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = home)(PORT = 1521))
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = deneme)
    )
  )

ORCL =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = home)(PORT = 1521))
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = orcl)
    )
  )

doganzorlu
Kıdemli Üye
Mesajlar: 395
Kayıt: 22 Tem 2004 08:15
Konum: İzmir
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu » 02 Eyl 2005 09:42

Selam,

Listener ın standart 1521 de çalıştığından hareketle;

Kod: Tümünü seç

local.world = 
  (DESCRIPTION = 
    (ADDRESS_LIST = 
        (ADDRESS = 
          (COMMUNITY = local.world)
          (PROTOCOL = TCP)
          (Host = localhost)
          (Port = 1521)
        )
    )
    (CONNECT_DATA = (SID = LOCAL)
    )
  )
şeklinde kullanabilirsiniz. local.world servisin adı ve sid local. Siz kendi sisteminize göre düzenleyiniz.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)

Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
Mesajlar: 397
Kayıt: 09 Nis 2005 09:24
Konum: Diyarbakır
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX » 11 Eki 2005 04:05

Merhaba,
Bir arkadaşımın işi için sqlplus u denemek istiyordum. Ama bir türlü
SQL> promptuna geçemedim. Ben oracle ı hiç kullanmadım. server olmadan client ile sqlplus a bağlanıp dosya oluşturmayı veya sorgulamayı deneyecektim. Bağlantıda hep bu başlıktaki mesajı veriyor. server olmadan client dosyaları ile sqlplus ı kullanabilir miyim? Kullanabiliyorsam neye dikkat etmem gerekir.
Bir de cahilliğime verin oracle a ait vt uzantılarını aramama rağmen bir türlü bulamadım.:oops: Bu oracle vt için hangi uzantıyı kullanıyor.

cumpas
Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 01 Eki 2011 12:55

Re: ora-12154

Mesaj gönderen cumpas » 01 Eki 2011 01:04

Hacııı. Ora-12154 hatasını çok basit çözebilirsin. Ben şahsen öyle çözdüm. Bu "tnsnames.ora" bilgisayarında bir yerde olması gerekiyor. Başka hiçbir yerde olmaması gerekiyor. Bizim şeff dediki; 'Bu dosya 1 - 2 yerde kopyaladın mı? Kopyaladıysan sil dedi.' Bende sildim. Sonunda sorun çözüldü. Dene faydasını görürsün. Hadi kolay gelsin. :D

Cevapla