Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Sybase veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Lost Soul » 26 Şub 2009 11:46

S.A.
Veritabanı şifreleme özelliği nedeniyle yeni projemi Sysbase Advantage veritabanı ile hazırlamayı düşünüyorum.
Kayıt tiplerine baktığımda
integer ve autoinc kayıt tiplerini gördüm.
AutoIncrement kayıt tipi unsigned integer olduğundan 0.. 4,294,967,296
integer tipi kayıt ise signed olduğu için -2,147,483,647 .. 2,147,483,64 arası değer saklıyor.

tek kullanıcıılı free çok kullanıcı ise ücretli olan bir veritabanında autoinc kaydını diğer tablolarda kaydeddebilmek için karşılık gelebilecek bir kayıt tipi (bkz:unsignedinteger) koymayı unutabilecekleri gibi bir hataya düşmüş olmaları mümkün olmamalı. :shock:

Daha önce bu veritababnını kullanan ya da bilen varsa.
Bir tabloda autoinc olarak sakladığım kaydı (master-detail sistemde) diğer tabloda (double,float,extended,numerical kullanmaksızın) nasıl ifade edebileceğimi söyleyebilir mi acaba.

Yoksa master tabloda autoinc tipinde 4,294,967,296 adet kayıt saklayabilecekken detail tablolarda bu kayıtların son 2,147,483,64 tanesini ifade edemeyecek miyim. :alsana: :roll:



Ayrıca Data Arthitechh Help de

Charecter tipinden Fixed-Lenggth character
CICharecter tipinden Case Insensitive ~ ~
olarak bahsediyor

bildiğim kadarıyla her ikisi de boş olsa bile uzunluğu kadar boşluk atıyor.
varchar ise girilen bilgi kadar boşluk atıyor.

varchar CICharecter gibi Case Insensetive özelliğine sahip midir.


Kolay gelsin.

Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Lost Soul » 28 Şub 2009 01:04

Arkadaşlar Advantage kullananınız hiç olmadı mı.

Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye
Mesajlar: 1316
Kayıt: 30 Eyl 2007 11:02
Konum: Ankara

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Battosai » 28 Şub 2009 01:46

Advantage kullandım da bu tarz detaylara niye takıldın bilmem...ifade string ise günümüz veritabanlarında standart varchar şeçiliyor zaten diğerleri özel alanlar için tercih edilebilir.Ayrıca varchar bir alanda harf duyarlılığı var mı dersen pek hatırlamıyorum bayadır kullanmadım ama bunu ufak bir sorgu ile kendin öğrenebilirsin zaten....Ayrıca advantage isabetli bir karar olmuş local uygulamalar için daha hızlısı yok heralde ben MsSQL2000 ile yarıştırmıştım sonuç, açık ara advantage önde...Taşınabilirliği ve 1 mb civarı yer kaplamasıda artı özelliklerinden....

Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Lost Soul » 28 Şub 2009 04:17

peki integer-autoinc meseelsinde benim görremediğim olay nedir.
yani autoinc de 4 milyar değer kaydedebilirken
detail tabloda 2 milyarını mı ifade edemilirim.

Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye
Mesajlar: 1316
Kayıt: 30 Eyl 2007 11:02
Konum: Ankara

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Battosai » 28 Şub 2009 04:41

peki integer-autoinc meseelsinde benim görremediğim olay nedir.
yani autoinc de 4 milyar değer kaydedebilirken
detail tabloda 2 milyarını mı ifade edemilirim.
Localde çalışacak bir tablo için 2 milyar kayıt olma ihtimali nedir sence...Yaptığın program ile kullanıcı 2 milyar kayıt yapabilecek mi acaba ? ilk önce bu soruyu sormak lazım...zira kayıt sınırı her databasede çeşitli düzeyde var...Bence hiç sorun teşkil etmeyecek bir iş için kafa yormayı bırak programına odaklan...

Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Lost Soul » 28 Şub 2009 07:06

Battosai yazdı:
peki integer-autoinc meseelsinde benim görremediğim olay nedir.
yani autoinc de 4 milyar değer kaydedebilirken
detail tabloda 2 milyarını mı ifade edemilirim.
Localde çalışacak bir tablo için 2 milyar kayıt olma ihtimali nedir sence...Yaptığın program ile kullanıcı 2 milyar kayıt yapabilecek mi acaba ? ilk önce bu soruyu sormak lazım...zira kayıt sınırı her databasede çeşitli düzeyde var...Bence hiç sorun teşkil etmeyecek bir iş için kafa yormayı bırak programına odaklan...
Şöyle söyleyeyim.
1. Benim sadece bir müşterimin günlük girdiği fatura sayısı 1000 in üzerrinde
2. Veritabanı localde çalışmayacak çok kullanıcılı olacak
3. Veritabanında tek bir şirket kayıtlı olmayacak 1 den fazla şirket kayıtlı olacak.

Kaldı ki eğer konu başında bahsettiğim şekilde bir durum varsa bence bu çok byük bir eksikliktir.
Yani autoince unsigned int verilirken karşılık gelecek bir değişken bulunamaması feci bir durum olsa gerek.

Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye
Mesajlar: 1316
Kayıt: 30 Eyl 2007 11:02
Konum: Ankara

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Battosai » 28 Şub 2009 07:22

Çok kullanıcılı olacaksa paralı sürümünü kulllanacaksın demektir...Yok ben uzak masaüstü ile kullandıracam diyorsan hiç tavsiye etmem bu kadar aktif kullanılan bir sistemde sorunu çok olur performansı da iyi olmaz...
Neyse orası sana kalmış...Madem böyle yoğun kullanılan bir veritabanı olacaksa o zaman başka VT lere geçeceksin örneğin MySQL....MySQL için böyle sıkıntılar yok tablolarıda MyIsam yaptınmıydı tam performasn alırsın....beleş veritabanı olarak daha iyisi yok zaten....
Ayrıca günde 1000 adet giriliyor dediğin tabloyu hesabını yaparsan en az 6 sene kullanılır...Bide buna her sene yeni veritabanı oluşturarak işlemlerin yapılacağını eklersek(Öyle olması lazım) herhangi bir sıkıntı olmayacağı aşikardır....

Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Lost Soul » 28 Şub 2009 07:24

Yani bu sıkıntıyı görmezden gelip çözüm bulmak yerinee kaderime boyun eğeyim öyle mi :)

Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye
Mesajlar: 1316
Kayıt: 30 Eyl 2007 11:02
Konum: Ankara

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Battosai » 28 Şub 2009 07:45

Arkadaşım s ben sıkıntı falan yok diyorum sen hala problem yapıyorsun kendine gayet açık ve net izah ettim olayı...Çok kullanıcılı,performanslı,uzaktan erişimi kolay,ücretsiz büyük projelerde kullanılabilecek bir veritabanı arıyorsan MySQL ve firebird var....yok ben illa advantage ile çalışayım diyorsan onda da hiç bir sıkıntı olmaz yani ücret dışında....söyleyeceklerim bu kadar daha da bişey eklemeye gerek yok....

Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye
Mesajlar: 2996
Kayıt: 17 Nis 2006 07:11
Konum: Ah bi Antalya olaydı keşke (Ankara)

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen sabanakman » 02 Mar 2009 10:46

2 milyar düşündüğünden çok daha büyük bir rakamdır. Eğer başarılı veritabanı bir tasarımı yapabilirsen bu rakamı asla aşamazsın.
Şaban Şahin AKMAN
_________________
Derin olan kuyu değil kısa olan iptir. - .

Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Lost Soul » 02 Mar 2009 12:50

:)
advantage Türkiye destekçisinin bana cevabı
Fatih Bey,



Çok büyük sayılar bunlar, master tabloda autoinc, detay tabloda integer kullanabilirsiniz. 2 milyar ~ kayıt hacmi hemen her proje için yeterli olacaktır.



CIC case insensitive string alan tipidir.



İyi çalışmalar.



Advantage Türkiye Ekibi

Cevaplarınıza ve ilgilerinize teşekkürler.



@sabanakman evet projeyi kayıt sayısı az olacak şekilde tasarlamak elbette her zaman gerekli.
sanırım bu veritabanını kullanacaksam bunu kabullenmem gerekecek.

ama yine de komik bir durum.

Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Re: Autoinc- Char - CiChar - VarChar

Mesaj gönderen Lost Soul » 14 Mar 2009 06:48

Firebirde devam :)

Mevcut tabloya yeni kayıt alanı eklemenin işkenceye dönüşmesi ile advantage ile işim bitmiştir :twisted:

Cevapla