sysbase table

Sybase veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
metemete
Üye
Mesajlar: 422
Kayıt: 21 Mar 2004 12:30
Konum: samsun
İletişim:

sysbase table

Mesaj gönderen metemete » 08 Nis 2004 05:54

cari stok ve hareketler içeren birbirine baglı bir program için sybase de tek bir database dosyasımı kullanmalayım yoksa cari,stok,hareketler için tek tek database mi olusturmalıyım.hangisi daha mantıklı olur?

Kullanıcı avatarı
hdayi
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1284
Kayıt: 29 Oca 2004 01:53
Konum: Erciyes'in eteklerinden.

Mesaj gönderen hdayi » 09 Nis 2004 08:07

Ben veri tabanında pek bilgili değilim ama ayrı ayrı tablo oluşturmak daha mantıklı olur herhalde. Hareketler için ise master detail olarak iki tablo oluşturmak gerekir. Masterda hareketin tarih, cari vb bilgilerini tutup detailde ise hareketteki kalemleri, miktarları vb. bilgileri tutarsan database'in şişmemesini sağlarsın.

Kolay Gelsin...
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned
Resim

Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4481
Kayıt: 10 Haz 2003 12:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek » 09 Nis 2004 09:04

Öncelikle database yani veritabanı ayrı şey, tablolar ayrı şey. Tabi ki tek bir proje için genelde tek bir veritabanı oluşturup bütün yapılandırmayı, kullanıcılar, tablolar, view lar, stored procedure ler ve trigger lar olmak üzere hepsi de bu veritabanı (database) üzerine inşa etmelisin.

Bu iş için cari tablolari, stok tabloları ve hareket tabloları (cari_hareket, stok_hareket vs.) ayrı ayrı oluşturmalısın.

Genel mantık ve yöntem budur.

Kolay gelsin.
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!

Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 09:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin » 09 Nis 2004 09:16

Evet recep abi izah etmiş zaten.... Sybase proje icindeki yuzlerce veya binlerce tablonuzu ve diger butun veritabanı bileşenlerini tek bir dosya icinde tutar. yani genelde tek proje tek dosya ama icinde cok tablo demektir.....
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)

Kullanıcı avatarı
metemete
Üye
Mesajlar: 422
Kayıt: 21 Mar 2004 12:30
Konum: samsun
İletişim:

Mesaj gönderen metemete » 09 Nis 2004 11:08

Yanlış anlattım sanırım database table farklı biliyorum tabiki ve bende tek bir database kullanmak istiyorum ama benin sorum aslında şu.örneğin tek bir database kullanıyorum.stok table aşırı derecede dolu ama cari table fazla bilgi yok.ben cari ile ilgili işlem yaparken databasenin stokdan dolayı aşırı bir büyüklüğünden sebep cari ile ilgili işlemlerde yavaşlamaya sebep olacakmıdır?Ayrıca database zarar geldigini düşünürsek tüm verilerimiz kaybolmıcakmıdır?

Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 09:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin » 09 Nis 2004 01:28

bahsettiginiz boyut tablolarin yogunluk farki cok onemsiz bir fark olur. ki cok daha ucuk farklarda tek database kullanıyorum diger tablolara yonelik bir sıkıntı yok. Zaten farklı database dosyalari oldu mu da bu sefer bunlarin ortak kullanımı ayri br dert olur ve ikinci olarak ayri bir database'in start edilmesi %100 daha fazla zaman alır zaten....
yani tek database %100 daha yuksek performans anlamına gelir....

Bilgilere zarar gelem meselesi ise. tabi ki elinizdeki database dosyasi bozulursa (ki pek olasi degil ama....) o zaman hepsi gitti demektir... Ama uzulmeyin transaction log file var ya oradan geri donebilriniz kolayca :D . Ayni diskte oldugu icin o da mı crash oldu. Hay aksi o zaman ikinci diske yonlendirdiginiz mirror log file'dan geri donun. makina komple yandıysa o zaman yedekten donmekten baska care yok :(
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)

Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4481
Kayıt: 10 Haz 2003 12:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek » 09 Nis 2004 02:41

Evet, Fahrettin hocamın dediği gibi ikinci veya üçüncü veritabanlarını başlatmak (start etmek) emin ol ki çok daha fazla zaman alacak. Tablo, view, trigger, stored procedure vs. nin fazla olması aklınızı karıştırmasın. Bunları uygun şekilde hızaya getirmek :) veritabanı yönetiminin işi! (Database Management) Siz yeterki yaptığınız projeye uygun veritabanını seçip uygun şekilde yapılandırdıktan sonra huzur içinde kodunuzu yazabilirsiniz. :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!

Cevapla