nerden başlamam gerek

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Re: Hay Allah.. en çok konuşulan olay..

Mesaj gönderen fduman »

efkan yazdı:konudaki en iyi performansı sana .Net Framework verir.Yazdığın program direkt makine diline(asembly) çevrilip derlenir.
.NET framework direkt makina diline çevrilip derlenmez. Java'nınkine benzer bir byte-code formatına çevrilir. Runtime esnasında bir runtime CLR interpreter bu kodu yorumlar ve çalıştırır. .NET, Java dan daha hızlı değildir. Performans testlerini bulursam yollarım. Daha fazla bilgi için bakınız:

Tecnical overview of Common Language Runtime http://research.microsoft.com/~emeijer/Papers/CLR.pdf
ECMA-335 CLI Standartı http://www.ecma-international.org/publi ... ma-335.htm
Kullanıcı avatarı
efkan
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 31 Oca 2004 07:47
Konum: Tekirdağ
İletişim:

Mesaj gönderen efkan »

Hocam yanlışsam bağışla ve uyar.Benim bildiğim Windows\Assembly nin altında zaten çalıştırabilmesi için gerekli olan motorlar mevcut.Sanırım Java Run Time ı kurduğumuzda buna benzer bir şekilde çalışıyor.Ancak Javada var mıdır bilmiyorum , C#(visual studio) bunların hepsini cache ler ve öyle çalışır.Zaten assembly dizininin altında bazı Visual Studio objelerinin native edildiğini görürsünüz.Yani siz aynı peocedur'u çağırdığınızda procedure e hiç bakma gereği duymadan çalıştırıp yazılımın kalanını işletebilir.Bunu şimdilik Miscrosoftun Yazılım Geliştirme ve Sistem Geliştirme departmanlarının ortak çalıştırması olarak tanımlıyorum.Bu yüzden diyorum ki M$ kullanıyorsanız M$'nin araçlarını kullanın.
Yine yazıyorum benim bildiklerim bunlar ancak yanlışsa affola,
iyi çalışmalar dilerim...
Bilgisayar Programcısı/Analyst ve Sistem Yöneticisi
fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Mesaj gönderen fduman »

Assembly lerin altındakiler native makina kodu değil. Bahsettiğim byte-code dosyalar. .NET platform bağımsızlığı gerçekleştirmek için bu yolu seçmiş. .NET programları bu sayede sadece Intel işlemcilerde değil Motorola, vs.. işlemcilerde de bir CLR runtime sayesinde çalışabilir. Doğrudan assembly ye çevirmesi platform bağımsızlığı yok eder, kodlar sadece Intel işlemcilerde çalışabilirdi.
Kullanıcı avatarı
efkan
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 31 Oca 2004 07:47
Konum: Tekirdağ
İletişim:

Mesaj gönderen efkan »

Anladım hocam teşekkürler.O zaman ikisi arasındaki oylamada sizin oyunuzda Java'ya...


(her yerde söyledim yine söylerim.en güzeli Delphi 7)
Bilgisayar Programcısı/Analyst ve Sistem Yöneticisi
fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Mesaj gönderen fduman »

:) Hayır benim oyum C# a.
Kullanıcı avatarı
emrahkaraarslan
Üye
Mesajlar: 243
Kayıt: 21 Haz 2005 12:28
Konum: Trabzon

Mesaj gönderen emrahkaraarslan »

delphiyi kötüleyen arkadaşlara katılmıyorum delphi ile yapılamayacak bişe yok gibi neden kötü olsunki gerekli ihtiyaçları karşılıyor daha ne olması gerekiyor bu kadar çabuk ve rahat program hazırlamak varken neden başkasıyla uğraşalımki
Kullanıcı avatarı
efkan
Üye
Mesajlar: 155
Kayıt: 31 Oca 2004 07:47
Konum: Tekirdağ
İletişim:

Mesaj gönderen efkan »

Aslında bu konuda yazılanların hiçbirinde Delphi kötülenmiyor.Herkes aksine Delphinin kolaylığı üzerinde duruyor.Delphi hiçbir zaman ölmeyecek gibi duruyor.Sadece Türk yazılım piyasasında Microsoft hakimiyeti var.İş alanı olarak konuyu ele aldık.Yoksa Saadettin Polat Bey de ilk mesajında Delphinin kullanışlılığı ve komponent yapısı ile kod yazmayı çok aza indirgediğini belirtmiş.
snofru ise bu işe yeni başlamak isteyen birinin önce kod yazmayı iyice öğrenmesi daha sonra nesne yönelimli yazılımlara geçmesi gerektiğini belirtmiş.
Burdan da görüldüğü gibi Türkiyede burdan daha iyi tartışma ve fikir alış verişi yapacağınız bir platform yok :)
Herkese iyi çalışmalar dilerim..
Bilgisayar Programcısı/Analyst ve Sistem Yöneticisi
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye
Mesajlar: 990
Kayıt: 29 Haz 2005 06:57
Konum: Bursa

Mesaj gönderen NewMember »

Hakikaten de öyle.Buradaki fikir ve tartışma ortamına hayran olmamak elde değil.Ben sadece acizane bir örnek vermek istiyorum.Bir murat 124 marka otomobil kullanmak ile tempra kullanmak arasında fark vardır.İkiside aynı üreticinindir ama Murat 124 kullanan kişi Tempranın değerini direk Tempra ile araba kullanmaya başlayan birine göre daha iyi bilir.Bu arabanın bir çok özelliğini öğrenmiş, arabalar konusunda az çok fikir sahibi olmuştur.Şimdi hangi araba olursa olsun başka marka bile olsa çok az bir acemilik çekerekte olsa bir üst model arabayı kullanmayı öğrenebilir.Ama direk bir Tempra yada Mercedes marka otomobil ile araba kullanmaya başlayan kişinin daha kısıtlı ve eski model bir araba kullanmak zorunda kalırsa bunda zorlanacaktır, bocalayacaktır.İşte programcılığa yeni başlayan birinin de önce işin özünü öğrenerek daha sonra üst basamaklara tırmanması onu daha kalıcı yapacaktır düşüncesindeyim.Ayrıca pascal,basic,visual basic vb.kullanmadan onlardaki sıkıntıları yaşamadan delphinin o muhteşem kütüphanesine giren bir kişinin Delphinin değerini ve güzelliğini anlaması biraz zor olacaktır.Yanlış bir şey söyledikse affola.Hepinize kolay gelsin.Programlarınız exepction nedir bilmesin.
snofru
Üye
Mesajlar: 204
Kayıt: 19 Ağu 2004 02:57
Konum: /local/usr/src
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

Merhaba, aslında konuşmayacaktım ama konuyu tetikleyen ben olduum için ve gelinen noktaya bakınca konuşmam gerektiğini hissettim.

Ben Delphiye olan söylemlerimde, kötülemekden ziyade bu konforlu ve rahat ortamın sıkıntılarını anlatmak istemiştim. Bakın yazılım işi bi garip olmaya başladı. Artık 3 temel nokta var Java mı .Net mi? yoksa diğer geliştirme araçları mı?

Java derseniz ayrı bir cumhuriyet zaten. .Net derseniz Delphi yi içine alan bir yapı. Diğer ırkı seçerseniz genelde C kökenli Cross Platform uygulama geliştirebileceğiniz diller.

Bakalım Delphi ye... Çoğumuz Delphi 7 kullanıoruz ve .Net olayını egale ediyoruz. Offf ne güzel bir ortam, bi ton bileşen var, sana ne lazım XML parser mi, salla bulurum bi component nie kod yazacam ki? ve gerçekten de bulursunuz hemde Free... hmm 3 günde yazacağım kodları bileşen ile iki tık tık bi fık fık hallettim. Size çoook güzel gelebilir bu olay eminim ancak ben hiç hoşlanmam beleşcilikten. Ne kazandınız, belki zaman, ama ne kaybettiniz, XML yazpısını öğrenmekten aciz kaldınız, işin delphi tarafındaki mantık ve çözüm üreten komutları öğrenmekten aciz kaldınız. Bilmiyorum haksız mıyım?..

Cross Platform denen bi kelime var, farklı işletim sistemlerinde kodlarınızın taşınabilirliği manasında. Şahsen ben son 6 ay içinde geliştirdiğim bir projenin Linux altında çalışmasını çoook isterdim, ama 3rd party bileşenler kullandım ve bunun Kylixte karşılıkları yoktu.

Delphinin de gidişatı öyle, M$ in .Net furyasına katıldı ve kendini mikisoft a buraktı. (bi partili milletvelikinin geçende mecliste bi partiye söylediği söylem gibi oldu aynı delphinin M$ e yaptığı :lol: ) Delphi, .Net ile kendini w32 ye sabitledi ( Project Mono'yu biliyorum)

Delphinin ölümsüzlüğünden bahseder arkadaşlara şunu söylemek isterim, .Net in baba dili C# dır. ötesi yok. Bence delphi kendini mahvetti.

Dil öğrenme konusunda, C öğrenin Pascal öğrenin önce, yapıyı kodlamayı bi öğrenin, for döngüsünü bilmeden bileşen kurmayı öğrenmeyin, ve sonrasında C kökenli dillere ağırlık verin Delphiyide başınız sıkışınca işlerinizi halledecek kadar bilin, tamamen bırakmayın. Yok ama ben Türkiye'de onlarca yazılmış durumda olan programlardan yazcam (örn: Stok+Cari+Fatura+...., Muhtar, Okul, Emlak, hedelö, hödölö) bireysen olarak takılacam camiaya diyorsan vur delphinin gözüne başka bişeye bakma. yok ama yazılım konusunda ciddi projelerde ciddi insanlarla çalışmak istersen dediklerimi dikkate alman gerekir.

Elim yoruldu... Herkese sevgiler, saygılar...
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

NewMember yazdı:Bir murat 124 marka otomobil kullanmak ile tempra kullanmak arasında fark vardır.İkiside aynı üreticinindir ama Murat 124 kullanan kişi Tempranın değerini direk Tempra ile araba kullanmaya başlayan birine göre daha iyi bilir.
* Acemi şoför 124 le direğe çarpsa benim tecrübe kazanmam lazım der ve ne olduğunu kabul eder...
* Acemi şoför Tempra veya Mercedes ile çarpsa bende suç yok direksyon kitlendi, araba savruldu der.. Çünki Hız katranı 200 ü gösteriyordur.. :lol: Oysaki 124 / 120' den yukarı çıkmaz... 8)
* Şayet acemi Mercedes şoförü kaza yapmadan belirli bir süre (kısa sayılacak bir süre) kullanınca "Ben pilot oldum.. Ralliciyim (Coder'ım), tutmayın beni Alemin Kralı geliyooor..." demeye başlayabilir... :wink:

Saygılar...
Cevapla