hastane otomasyonu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
kamuran48
Üye
Mesajlar: 284
Kayıt: 29 Eyl 2003 09:27
Konum: muğla

Mesaj gönderen kamuran48 »

selam,
hocam bana bir hastaneden üstü kapalı böyle bir teklif geldi.bende biraz inceledim.sağlık bakanlığının sitesinden hastane bilgi sistemleri ve toplam kalite yönetimi hakkında bilgi indirdim ve bu işin yalnız yapılamıyacağına karar verdim.başka bir bilgi daha vereyim. başka bir yerde çalışan bir proğram var günlük 400 kişinin bilgileri hem hasta kaydına hemde veri tabanına kayıt ediliyor ve veritabanı FB ve en ufak bir sıkıntı yok.
Berdem
Üye
Mesajlar: 431
Kayıt: 28 Tem 2003 12:28

Mesaj gönderen Berdem »

Merhaba,

Bu Bilgi İstek Dokümanı (BİD), Sağlıkta Dönüşüme Destek kapsamında bulunan ve Sağlık Bakanlığı - Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan, “Ulusal Sağlık Bilgi Sisteminin Kurulması” projesi için teknik şartname oluşturulması hususunda ilgi gösterecek olan firmalardan bilgi alınması amacıyla yayımlanmıştır. Bu doküman ile;
(i) İlgili firmaların projeden haberdar edilmesi ve projeye katılım niyetlerinin değerlendirilmesi,
(ii) “Ulusal Sağlık Bilgi Sisteminin Oluşturulması” uygulaması hakkında temel beklentilerin belirtilmesi,
(iii) Beklentilerin karşılanma düzeyi için bilgi sağlanması,
(iv) Yaklaşık maliyet, planlama ve önerilecek diğer teknik çözümler konusunda bilgi sağlanması.hedeflenmektedir.

http://www.saglik.gov.tr/default.asp?sa ... ay&id=1606

Burdan detaylı bir bilgiye sahip olabilirsiniz.Hedeflerinizi bu plan üzerine yapmanızı öneririm.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

@Berdem, eğer bu haberdar ettiğin proje yürürlüğe girerse internet üzerinden hastaneler otomasyon yapacak demektir. Yani mevcut programlar çöpe gidecek... :wink: Ki bu bahsi geçen proje de kanaatimce en mükemmel J2EE ile yapılır... Devlette öyle ister kanısındayım.. Zaten e-devlet ve AB muhabbetine yakında birçok sektörde kullanılan paket programlar çöpe gidecek...
Mesela bir örenek.. Eczanelerin Şhiriçi kurum reçeteleri girip faturalandırdıkları Farmakom ve Byte gibi programlar Türk Eczacılar Birliğinin çok yakında internet üzerinden bu reçeteleri girdirecek, dolayısıyla bu programlar çöpe gidecek...
Geleceği tahmin etmek yazılım sektöründe tutunabilme açısından daha büyük önem arz ediyor...
Berdem
Üye
Mesajlar: 431
Kayıt: 28 Tem 2003 12:28

Mesaj gönderen Berdem »

Gerçektende öyle,
Sanırım bir çok kişinin ekmek kapısı bu nedenden dolayı kapanacak gibi gözüküyor.Bunu aşmanın tek yolu .Net iyi değerlendirmek ve bu konuda kapsamlı araştırma yapmak olacak herhalde...
Bakanlığın bu konuda sadece bu proje yeterli olduğu kanaatinde değilim.Sağlık sektörünün her alandaki program ihtiyaçını karşılayacak bir şartname değil.Sağlık sektöründe temel alınacak iki önemli husus var.Bunlardan birincisi faturalama yani paranın takibi ikincisi ise Hastanın iyilik veya sağlık yönünde takibi. Sadece faturalama üzerine duruluyor.Bu şartnamede aile hekimliği üzerinde planları var ama yeterli değil.
Burda bakanlığın yaptığı en büyük hata açık kaynak kod alımı yapmamasıdır. Hastaneler için yaz çöpe at projesi diyorum.Bence devlet sektöründe en başarılı çalışma Emekli Sandğının yapmış olduğu eczane programı örnek gösterilecek çalışma olduğunu düşünüyorum.Sebebi şu açık kaynak kod alımı kullanıyorlar.Yani kendi kaynak kodlarını oluşturup ve ya dışardan teknik destek alıp işi hallediyorlar.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Berdem yazdı:Bence devlet sektöründe en başarılı çalışma Emekli Sandğının yapmış olduğu eczane programı örnek gösterilecek çalışma olduğunu düşünüyorum.Sebebi şu açık kaynak kod alımı kullanıyorlar.Yani kendi kaynak kodlarını oluşturup ve ya dışardan teknik destek alıp işi hallediyorlar.
Evet yukardaki yazımda demiştim zaten J2EE diye... Bu dediğimiz projede J2EE ile yapılmıştır. Kanaatince özellikle devlet birimlerinde Masaüstü Paket programcılık işi bitiyor artık. Bu özel sektöre de zamana yayılarak gerçekleşecek... Ben bu tür projelerde .Net in tercih edileceğini ya da üstesinden gelebileceğini pek zannetmiyorum. Çünki veriler o kadar önemli ve değerli ki MS' ürünlerine güvenilebilinir mi :?:
Berdem
Üye
Mesajlar: 431
Kayıt: 28 Tem 2003 12:28

Mesaj gönderen Berdem »

Ben bu tür projelerde .Net in tercih edileceğini ya da üstesinden gelebileceğini pek zannetmiyorum. Çünki veriler o kadar önemli ve değerli ki MS' ürünlerine güvenilebilinir mi
Haklısınız malesef yeni bir dil öğrenmeye zamanım ve :wink: bana yardımcı olacak böyle forum dostlarım yok.....
deltas
Üye
Mesajlar: 358
Kayıt: 06 Mar 2004 01:08
Konum: Malatya...
İletişim:

Mesaj gönderen deltas »

Öncelikle şunu söyleyeyim. SB bu işte hastaneleri zorunlu tutmuyor. İhaleyi yapacak ve isteyen hastaneler bu şekilde çalışacak. Türkiyede bu işi ilk olarak SSK Hastaneleri döneminde yapıldı.Yazılımlar TAİ tarafından hazırlandı. Ama SSK Hastanelerinin devri ile TAİ ile yapılan sözleşme otomatikmen fesh edilmiş oldu. Aslında yapılan iş doğruydu. Yazılımın merkez tarafından alınması. Amam SSK'da yazılım için kaynak kod değilde programı satın almıştı. Ancak devlet kaynak kodu da satın almaya kalksa bunun altında çıkabileceğini sanmıyorum. Zaten Türkiyede kullanılan yazılımların (Hast. Oto.) çoğu AB ile uyumlu çalışmayacak. Ve SB AB uyumu sağlayabilmek için yeniliklere gidiyor. Sağlık Bakanlığınında böyle büyük bi projenin altından kalkamayacağından eminim. Örnek ÇKYS 2 yıldır hazırlandı ama kullanılmıyor. Veya bağlı olan genel müğdürlüklerinin online sistemleri (citrix kullanılarak hazırlanmış olanlar) verimli şekilde kullanılmıyor. ÇöPe atılmış paralar. Bu nedenele Devlet bir an önce ii bir Bilişim Politikası geliştirmeli. Hükümetin seçim vaadlerinden biride buydu (Bilişim ve Enformasyon Bakanlığı) ama herhangi bir aktif çalşma göremedik daha. Olayı bakanlık bünyesinde oluşturmadıkları takdirde verimli bir sonuç alınamaycağı kesin..
Muhabbetle....
Nice İnsanlar gördüm üstünde elbise yok;
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok.
Berdem
Üye
Mesajlar: 431
Kayıt: 28 Tem 2003 12:28

Mesaj gönderen Berdem »

Haklısınız SB bence şimdilik zorunlu tutmuyor ama ilerde tutmayı hedefleyen bir piyasa araştırması var...Fikrin doğru olduğunu düşünüyorum.Program alımı yerine kaynak kod alımı şeklinde yaklaşımın devlete hiç yük getirmeden bunun daha rahat upgradelerle çözebileceğini düşünüyorum.
Neden mi?
Daha önce yazılarımda bahsettiğim emekli sandığı , TSK ve Maliye bakanlığı buna benzer kaynak kod alımı ile bunu rahatlıkla çözüyorlar.SB bakanlığı bu tecrübelerden çıkarak pekala bunu yapabileceğini düşünüyorum.Emekli sandığı bu konuda oscar alacak seviyeye ulaştı.
Ne yazıkki SB malesef kaynak kodları degerlendirebilecek bilişimci bulunmuyor.Bunun pek çok sakıncası var ...Özellikle hasta hakları konusu temel sakıncanın en başında geliyor.Hızlı entegre olamama sakıncası var.Programı satın alıyorsunuz.değişen şartlarda hızlı bir şekilde organize olamıyorsunuz.Ve veri güvenliği konusunda problem yaşıyorsunuz.Pek çok kurumla iletişim eksikliği yaşıyorsunuz.Her kurum kısacası ayrı telden çalıyor.
SB bunu çözmesi için,
1. Kaynak kod alımı yapacak
2. Bünyesinde sağlık müdürlüğü veya hastane bazında yazlımcı çalıştıracak.Localde hızlı bir entegrasyon sağlayacak.
3. Çözümsüz kaldığı konuda localde ve ya merkezde kaynak kod alımı ile çözüm bulmaya çalışacak.
4.5.6.......
Bunların arkasında bir çözüm formülü yazılabilir.
Kullanıcı avatarı
Şenay
Üye
Mesajlar: 23
Kayıt: 27 Ara 2006 08:02

Mesaj gönderen Şenay »

kefukar yazdı:@Berdem, eğer bu haberdar ettiğin proje yürürlüğe girerse internet üzerinden hastaneler otomasyon yapacak demektir. Yani mevcut programlar çöpe gidecek... :wink: Ki bu bahsi geçen proje de kanaatimce en mükemmel J2EE ile yapılır... Devlette öyle ister kanısındayım.. Zaten e-devlet ve AB muhabbetine yakında birçok sektörde kullanılan paket programlar çöpe gidecek...
Mesela bir örenek.. Eczanelerin Şhiriçi kurum reçeteleri girip faturalandırdıkları Farmakom ve Byte gibi programlar Türk Eczacılar Birliğinin çok yakında internet üzerinden bu reçeteleri girdirecek, dolayısıyla bu programlar çöpe gidecek...
Geleceği tahmin etmek yazılım sektöründe tutunabilme açısından daha büyük önem arz ediyor...
bu yazılanlardan sonra 2.5 yıl geçmiş, ama mevcut programlar çöpe gitmiyor. "Medula" isimli bir proje 1.5 aydır bütün devlet ve özel hastanelerde full kullanımda. Web servisler ile ortak bir platformda bütün hastane otomasyonları bu sisteme veri giriyor. Sisteme geçiş sıkıntılıda olsa %90 ı tamamlanmış durumda. büyük olasılıkla başarıya ulaşacak görünüyor.

Bu arada hastane yazılımcıları Medula entegrasyonunuz ne alemde ? Herkes harıl harıl çalışıyor gibi :) Bizde dönem sonlandırma da bir tuhaflık var. Faturaya kaydettiğimiz takipler dönem sonlandırmada görünmüyor.
deltas
Üye
Mesajlar: 358
Kayıt: 06 Mar 2004 01:08
Konum: Malatya...
İletişim:

Mesaj gönderen deltas »

Şenay hocam Sağlık Bakanlığı son şartnamede internet tabanlı programaların tercih edilmesini istemiş. Daha sonra yayımladığı genelgede bunun zorunlu olmadığını belirtmiştir. Ancak Sağlık bakanlığıbu konuda internet tabanlı yazılımlara dönmeye çalıştığı kanatindeyim. Bakalım zaman neyi gösterecek.
Nice İnsanlar gördüm üstünde elbise yok;
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok.
ikutluay
Üye
Mesajlar: 2341
Kayıt: 03 Tem 2007 10:13

Mesaj gönderen ikutluay »

Thaice biliyorsanız sourceforgedaki hosxp projesini inceleyin. thalanda bir ür hastanaede kullanılıyor. delphi ile yazılmış
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
Mesajlar: 705
Kayıt: 22 Kas 2004 03:08
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Cevapla