tab tuşu kontrolu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
Mesajlar: 4319
Kayıt: 26 Ara 2003 04:19
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri » 08 Eyl 2004 03:06

evet hakkatende onkeydown ve onkeypres eventlerinde vk_tab ı yakalatamadım. Allah Allah ilk defa vk_tab ı kullandım.
ama azmin elinden bi şey kurtulamaz vk_tab hiç kaçamaz. :twisted:
formun onshortcut eventi bu tuşu yakalıyor

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.FormShortCut(var Msg: TWMKey; var Handled: Boolean);
begin
if msg.CharCode=vk_tab then
  if activecontrol<>nil then
     if activecontrol=edit1 then
     begin
       //kotrolişlemi
       edit1.setfocus;
       msg.CharCode:=0;
     end;
end;
yalnız biraz fazla azimdenmi nedir tab tuşunu iki kere yakalıyordu bende charcode yi 0 a eşitledirm. bu seferde dın demeye başladı.
dın sesini iptal etmek içinse buraya bak

Kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim

Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
Mesajlar: 4319
Kayıt: 26 Ara 2003 04:19
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri » 08 Eyl 2004 03:09

mepc yazdı:Formun keydown u yakalıyor problem yok ancak editte olmuyor.
benim formumun onkeydownunda niye yakalanmıyor.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim

yusuf simsek
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 09 Mar 2004 11:18
Konum: Konya
İletişim:

Mesaj gönderen yusuf simsek » 08 Eyl 2004 03:14

bu mesajın önemi kalmamıştı...
En son yusuf simsek tarafından 08 Eyl 2004 03:23 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Bugün bir kez daha,
Hiç Birşey Bilmediğimi Öğrendim!!!

https://extrayazilim.com

yusuf simsek
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 09 Mar 2004 11:18
Konum: Konya
İletişim:

Mesaj gönderen yusuf simsek » 08 Eyl 2004 03:22

ASLANGERİ kardeşim Allah senden ve tüm formdan RAZI olsun....

ya ufacık bir tab tuşu başımıza ne işler açtı yaa...

ama dediğin gibi azmin elinden hiçbirşey kurtulmuyor...

peki birşey daha rica etsem çokmu olor acaba? :oops:
SHORTCUT olayını başka hangi işlemler için kullanabiliyoruz acaba

Tekrar herkese çok teşekkür ederim...

Tüm Üstadlara selam ederim...
Bugün bir kez daha,
Hiç Birşey Bilmediğimi Öğrendim!!!

https://extrayazilim.com

fatihmemis
Üye
Mesajlar: 9
Kayıt: 23 Haz 2004 11:06

Mesaj gönderen fatihmemis » 08 Eyl 2004 03:51

Kod: Tümünü seç

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Edit1: TEdit;
    Edit2: TEdit;
  private
    procedure CMDialogKey(var Message: TCMDialogKey); message CM_DIALOGKEY;
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

{ TForm1 }

procedure TForm1.CMDialogKey(var Message: TCMDialogKey);
begin
  if (Message.CharCode = VK_RETURN) then
    Message.CharCode := VK_TAB;
  inherited;
end;

end.


Kullanıcı avatarı
mepc
Üye
Mesajlar: 184
Kayıt: 26 Eyl 2003 10:39
Konum: Ankara

Mesaj gönderen mepc » 08 Eyl 2004 04:38

aslangeri demiş ki:
mepc demiş ki:
Formun keydown u yakalıyor problem yok ancak editte olmuyor.

benim formumun onkeydownunda niye yakalanmıyor.
Yanlış yazmışım keyup u yakalıyor
Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.

yusuf simsek
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 09 Mar 2004 11:18
Konum: Konya
İletişim:

Mesaj gönderen yusuf simsek » 09 Eyl 2004 05:05

herkese kolay gelsin...

bir TAB tuşu baya işler açtı

ASLANGERİ kardeşim ve diğer üstadlar sayesinde sorunu aştık ÇOK ŞÜKÜR..

Akşam yemekten sonra dinlenirken şimşekler çaktı :idea: ve farklı bir çözüm daha buldum...

AMACIM editten çıkmak için enter tuşuna basmaktı.(kendimce barkodlu bir sistem oluşturmaya çalışıyorum)..

Bunun için TUS diye string tipinde genel bir değişken tanımladım ve ilgili edit nesnesinde enter tuşuna basıldığında TUS değişkenine enter değerini atadım...

Aynı edit nesnesinin exit olayında da TUS değişkenini kontrol ettim...
eğer değişkenin içeriği ENTER den farklı ise edit nesnesine tekrar döndüm (setfocus)...

buda basit ama işe yara bir çözüm..Ama şuan ASLANGERİ'nin bulduğu yolu kullanıyorum..

eeeeeee o kadar emek boşa gitmez ama saygı icabı :D

Tüm üstadlara teşekkürler :bravo:
Türkiye sizleri ayakta alkışlıyor
Bugün bir kez daha,
Hiç Birşey Bilmediğimi Öğrendim!!!

https://extrayazilim.com

kodcuminik
Üye
Mesajlar: 140
Kayıt: 11 Oca 2009 10:25

Re: tab tuşu kontrolu

Mesaj gönderen kodcuminik » 01 May 2012 01:30

teşekkürler ASLAN GERİ hocam Baya bi uğraştan sonra tab tuşunu sonunda sizin sayenizde yakaladım :)

bende hem mouse kontrolünü önlemek hemde yerine göre bileşenleri enabled özelliliğini true false yapmak için kullandım

[url]diğer arkadaşlara fikir olması adına yazıyorum

global bir değişken tanımladım tusubasa adında

her bileşenin on enter olayında tusubasaya bir değer atadım

formum shortcut eventinda da bunun değerini kontrol ederek diğer bileşenin enabled özelliğini true yaptım normalde focus olayı cevap vermiyordu bu sayede
daha stabil bir yapı oldu galiba acizane

Kod: Tümünü seç


if (msg.CharCode=vk_tab) OR (msg.CharCode=vk_RETURN) and (tusubasa=1) then
begin
edit3.Enabled:=true; // EVRAK  numarası 
end;

bilmezler bilmediklerinide bilmezler ama kendilerini bilir sanırlar

Cevapla