Karakter seti ayarlama

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
hbulus
Üye
Mesajlar: 163
Kayıt: 14 Tem 2003 11:30
İletişim:

Karakter seti ayarlama

Mesaj gönderen hbulus »

S.A.

COBOL ile yazılmış bir programın .dat uzantılı veri tabanından delphi ile yazdığım kodla istediğim listeyi okutuyorum. Fakat yazı karakterleri Türkçe değil. Excel de açıp karakter seti 'MS-DOS-PC 8' ile açtığınızda karakterler normale dönüyor ve tekrar .txt ile kaydedip istediğim formata getirebiliyorum. Benim sizden ricam Delphi dışına taşmadan bu dosyanın karakter setini nasıl ayarlayabilirim?

İkinci bir sorum da farklı programlarda .dat tipinde database'ler kullanılıyor. Bunların bazılarının içeriği metin editörlerinde görülebiliriken,ü bazılarında görülemiyor. Acaba hangi veritabanı kullanıldığı nasıl anlaşılır?
Şimdiden teşekkürler...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

A.S.

bizim arkadaşların da bir ara böyle bir dertleri vardı. Onların ki Türkçe karakter problemiydi. Onlar MS Word'te Replace yaparak çözüyorlardı olayı. Sende Replace ile Delphi içinden çözebilirsin belki. Mesela İ yerine gösteren karakter atıyorum & ise sen texti okuduğun zaman & karakterlerini İ ile değiştir. Yok böyle değişebilecek gibi değilse dediğin tarzda değiştirmekten başka birşey gelmiyor aklıma.

Genelde firmalar ve veritabanları isimlerini dosyaya kaydederler. Ancak .dat çok genel bir uzantı. Bir araştır özellikle ilk byte'lara iyi bak. Genelde dosyanın başında oluyor isimleri. Ama programcı kendine has bir yapı kurduysa bulman çok zor.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2356
Kayıt: 12 Haz 2003 04:05
Konum: merkez camii yanı

Mesaj gönderen freeman35 »

dosta random dosya diye geçiyordu onlar.eskiden kullanırdık :) uzantılarını sen belirliyordun oyle bir şart yoktu ama genelde herkez data nın dat ı 3 karekter zorunluluğu yüzünden verirlerdi. text dosya gibi içeriğini görebiliyorum dediklerinse ya ascii olarak kaydedilmiş dosyalardır yada random dosya içinde string olarak tanıtılmışlardır.
en garanti yöntem eğer programı yazan kişi biliniyorsa bir ara birim yazdırtmak yada en azından record yapısını öğrenmek. bunlar olmadan açmak oldukça zordur. Pascalda random dosyalara veriler byte bantığıyla yazılıyordu, okurkende mutlaka aynı sırayla ve formatla okumak gerekirdi. yani record içindeki variable ların yerini değiştirmek okunan bilginin içreiğini arapçaya çevirirdi :)
kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Cevapla