sorgulama ve filitre

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
yusuf simsek
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 09 Mar 2004 11:18
Konum: Konya
İletişim:

sorgulama ve filitre

Mesaj gönderen yusuf simsek » 27 Tem 2004 09:03

herkese kolay gelsin...

aklıma takılan bir konu oldu ve formda bir cevap bulamadım...

eğer hocalarım kızmazsa sevinirim(admin) :D

sql de sorgulama ve filitre farklılıklar arzediyor.
tek kayıt sorgulaması için filitre kullanımı , sorguya göre performansı ne kadar etkiler?

şu şekilde;

query1.close;
query1.sql.clear;
query1.sql.add('select * from tablo1');
query1.sql.add('where kayit_no='''+edit1.text+'''');
query1.open;

bunun yerine

query1.filter:='kayit_no='''+edit1.text'''';

bu iki sorgu şekli arasında performans açısından ve sonuç döndürme açısından farklılık oluşur mu?

şimdiden teşekkür ederim....

Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
Mesajlar: 2961
Kayıt: 25 Haz 2003 01:14
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen husonet » 27 Tem 2004 09:18

SQL olarak yapılan filtreleme daha hızlı çalışacağına eminim.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.

yusuf simsek
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 09 Mar 2004 11:18
Konum: Konya
İletişim:

Mesaj gönderen yusuf simsek » 27 Tem 2004 10:13

yani filitreleme mi daha hızlı çalışır????

peki verilerin sorguda kaybı gibi bir sorun olurmu???

teşekkür ederim :)

ProgMan
Üye
Mesajlar: 16
Kayıt: 23 Tem 2004 04:18
Konum: İzmir

Mesaj gönderen ProgMan » 27 Tem 2004 10:21

İkisinin Kullanım Yerleri bence farklıdır aslında. Sql tabii ki daha kolay ve hızlı yoldur. Query için sürekli tabloyu açıp kapatman gerekir bu da sana zaman ve hız kaybettirir. Ama filtreleme de buna gerek yok. Filter ına istedğin kriteri yazarsın ve sadece o kaydı filtrelemiş olursun , dolayısıyla tabloyu açıp kapatman gerekmez. Ama bana kalırsa en güvenilir yol da Query. Ama şöyle bir durumda mesela tablon açık ama istediğin kritere uygun kayıtları göstermek istiyorsan o zaman filtrelemeyi kullan.

Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
Mesajlar: 2961
Kayıt: 25 Haz 2003 01:14
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen husonet » 27 Tem 2004 10:24

yusuf simsek yazdı:yani filitreleme mi daha hızlı çalışır????

peki verilerin sorguda kaybı gibi bir sorun olurmu???

teşekkür ederim :)
Yanlış anlaşılmış galiba SQL her zaman daha hızlıdır @Progman ının dediği gibi kullanım yerleri önemlidir. Bu arada SQL de doğru yazılmış bir syntax her zaman güvenli sonuş döndürür.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.

yusuf simsek
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 09 Mar 2004 11:18
Konum: Konya
İletişim:

Mesaj gönderen yusuf simsek » 27 Tem 2004 10:43

Çok teşekkür ederim...

Neyi nerede kullanacağımdan artık eminim!!!

:lol: :lol:

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7507
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 27 Tem 2004 11:37

ben her halükarda SQL diyorum. Filtreleme ancak paradox gibi ilkel veritabanları için (o da belki) hızlı çalışabilir.

NOT : Adam gibi soru sorana ne zaman kızdık ki :) Çok kötü imaj bırakmışız demek. Herşey forumun iyiliği için valla 8)

Arifceylan28
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 19 Tem 2004 12:45
Konum: Giresun/Samsun

Mesaj gönderen Arifceylan28 » 27 Tem 2004 12:53

Valla adminime "bu konuda her zaman haklısın diyorum" ben.
Sizin gibi aynı soyadlı birisine kızar mı hiç aynı zamanda:D

Cevapla