Veritabanından butona veri çekme

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
hlkkrc44
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 15 Kas 2017 10:43

Veritabanından butona veri çekme

Mesaj gönderen hlkkrc44 » 15 Kas 2017 10:44

Delphide sayaç programı yapıcam yeni başladım.4 Buton olucak şekilde 4 farklı veri olucak.1 tl 2 tl 3 tl 4 tl diye farklı farklı butona basıldığı zaman toplam miktar görünücek ve kasaya gidicek.
Yardımlarınız için teşekkür ederim

ertank
Üye
Mesajlar: 1111
Kayıt: 11 Eyl 2015 11:45

Re: Veritabanından butona veri çekme

Mesaj gönderen ertank » 19 Kas 2017 04:05

Merhaba,

Soru sorar iken maksimum detay vermenizde fayda var. Öncelikle aşağıdaki soruların cevaplarını vererek başlayabilirsiniz.
1- Kullandığınız Delphi sürümü nedir?
2- Kullandığınız Database sistemi nedir?
3- Uygulamanın kullanım alanı nedir?
4- Soru başlığında "veri tabanından butona veri çekme" yazılı ancak siz metin kısmında "butona basılında toplam miktar gözükecek ve kasaya gidecek" yani okuma değil yazma yapılacakmış gibi ifade kullanmışsınız.
5- "Toplam miktar görünecek" ifadesi açık bir ifade olmamış. Mesela siz iki kez 1TL butonuna basında toplam 2TL mi olacak? Yoksa 1TL olarak kalacak mı?
6- Butona basar basmaz kasaya kayıt mı yapılacak?
7- Gerçek hayatta kasa işlemleri "fiş" adı verilen başlık ve detay kısımları olan en az iki database tablosu kullanılan ve yine en az iki kayıt içeren bilgilerden oluşur. Sizin kasa yapınız ile ilgili hiç bilgi vermemişsiniz ki bu yukarıdaki 3 numaralı soru ile ilişkili bir bilgidir. Yani database içindeki ilgili tablo yapılarını paylaşmanızda fayda var.

Sorulara cevap vermeden önce forumun en üstünde yer alan konu başlığında büyük harfler ile "YENİ ÜYELER LÜTFEN OKUYUN" geçen kısımı okumanızda fayda var.
viewtopic.php?f=2&t=2482

hlkkrc44
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 15 Kas 2017 10:43

Re: Veritabanından butona veri çekme

Mesaj gönderen hlkkrc44 » 04 Ara 2017 02:45

Sürüm: Delphi 7
Database : Çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmadığım için yanıt veremiyor.
Kullanım Alanı: Kırtasiye Stok Takibi
Butona basıldığında sağ alt tarafta text gibi 'Renkli Fotokopi' butonuna basıldığında 1+1 yani toplam 2 tl olarak gözükücek ve satış yap dediğinde
günlük toplanan miktarlar kasa bölümüne gidicek.
Database 2 adet olucaksa birisi Fotokopi butonlarının veritabanındaki 'fiyat' bölümündeki tl cinsi.Kasa databasesi ise günlük toplanan paranın gözüküceği bölüm.Renkli fotokopi,Siyah beyaz çıktı,Normal fotokopi olarak detaylarınıda göstericek şekilde olucak.
Yardımlarınızdan dolayı şimdiden çok teşekkür ederim.

Kullanıcı avatarı
ihalilcoban
Üye
Mesajlar: 76
Kayıt: 10 Ara 2015 10:39

Re: Veritabanından butona veri çekme

Mesaj gönderen ihalilcoban » 04 Ara 2017 07:55

Öncelikle ne yapmak istediğinize tam karar vermeniz gerekir. Sayaç programı yapacağınızı belirtip, stok takibine çevirmişsiniz. Yapmak istediğinizden benim anladığım hızlı satış gibi bir program ama daha çok "ne sattım", "ne kadarlık sattım", "elimde ne kadar kaldı" gibi sorulara cevap verebilecek bir program. Bunun için yapmanız gerekenler;

1. Hangi veritabanı türünü kullanacağınıza karar vermek (Firebird, MySQL, Access vb.)
2. Veritabanı kaç tablodan oluşacak, bu tablolardan kaçı birbiriyle ilişkili olacak.
3. Tavsiyem güncel bir delphi sürümü kullanmanızdan yana olacaktır ama Delphi 7 kullanacaksanız kullanıcı dostu bir arayüz tasarlamak.
4. Yapmak istediğiniz işlemlere uygun olarak kodlamaya başlamak.
5. Kodlama kısmında takıldığınız yer olursa yardım istemek.

Sözlerim yanlış anlaşılmasın. Ortaya bir şeyler çıkarmadan "şunu yapmak istiyorum nasıl yaparım?" demek bana biraz hazırcılık gibi geliyor. Sonuçta forumda bulunanlar müneccim değiller ki yapmak istediğinizi tahmin edip yardım etsinler. Kısacası siz tasarım ve kodlamaya başlayın, takıldığınız yerler olursa kullandığınız kodla birlikte paylaşın ki, değerli üstatlarımız tarafından sorununuz kısa sürede çözüme kavuşturulsun.

Saygılarımla. İyi çalışmalar.

hlkkrc44
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 15 Kas 2017 10:43

Re: Veritabanından butona veri çekme

Mesaj gönderen hlkkrc44 » 05 Ara 2017 11:42

1- Firebird Veritabanı kullanıcam araştırdığım kadarıyla.
2- 2 Adet Veritabanı Olucaktır.
2) 1.Veritabanı urunisim,urunfiyat
2.Veritabanı urunisim,urunfiyat,toplam
Urun isim tabloları 2 veritabanındada aynı fiyatta aynı tabi.Kasa yani 2.veritabanında ise toplamda günlük toplam kaç adet satış yapılmış ve toplam fiyatı toplıcak tablo.
3) c# kodlama bilgim olmadığı için delphi sürümlerini merakım olmadı bugüne kadar.Php,html,jquery kodlama bilgim var iyi derecede.

Sadece sizden istediğim herhangi bir kaynak belirtmeniz bana kodlama bilgisini öğrendikten sonra takıldığım yerde forumu kullanabilirim.
Ve bu projeyi nasıl yapabilirim yani sizden tek isteğim bu.
Teşekkürler.

ertank
Üye
Mesajlar: 1111
Kayıt: 11 Eyl 2015 11:45

Re: Veritabanından butona veri çekme

Mesaj gönderen ertank » 05 Ara 2017 12:16

Merhaba,

1- Mümkün ise son sürümlerden bir Delphi kullanın.
2- Sizin "database" olarak isimlendirdiğiniz aslında birer tablo. Bir database içinde birçok tablo olabilir. Bu anlamda tek database ile çalışmanız çok çok yeterli olacaktır.
3- Delphi bir Object Pascal programlama dilidir. C# ile pek yakınlığı yoktur. Ancak Embarcadero (şu anki Delphi üreticisi) aynı zamanda C++ Builder adında bir ürün daha çıkarmaktadır. Bu ürün adından anlaşılacağı üzere C++ dilini kullanmaktadır.
4- FirebirdSQL database sistemi görsel bir database yönetim aracını otomatik olarak kurmaz. Sizin rahat ettiğiniz bir araç temin etmeniz gerekir. Bu araçlardan en çok bilineni IBExpert aracıdır. Normalde ücretli olan bu aracın ücretsiz kişisel kullanım sürümünü indirip kullanabilirsiniz.
İndirme bağlantısı: http://ibexpert.net/Downloadcenter/
Bu sayfada "register" butonunu kullanarak üye olup ücretsiz sürümü indirebileceğiniz sayfaya erişebilirsiniz.

Bunun dışında ücretsiz FlameRobin uygulaması mevcuttur. FlameRobin ile ilgili sorun en son FirebirdSQL sürümü 3.0 ile gelen yenilikleri desteklemiyor olmasıdır.
64bit işletim sistemi için indirme bağlantısı: https://sourceforge.net/projects/flamer ... e/download
32bit işletim sistemi için indirme bağlantısı: https://sourceforge.net/projects/flamer ... e/download

Yabancı dil bilip bilmediğinizi belirtmemişsiniz. Ben bildiğinizi vasayarak aşağıdaki örnek bağlantılarını paylaşıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=xOJ7RG8feB8
http://destructor.de/firebird/fbdelphi/index.htm
https://www.youtube.com/watch?v=H-UNHKwvwQQ
https://www.youtube.com/watch?v=YUIo_NeFqHk
https://www.youtube.com/watch?v=4EfoxG34IG4

Aşağıdaki bağlantı ise size Türkçe olarak birçok Delphi bilgisi paylaşılan video seçeneği sunacaktır
https://www.youtube.com/results?search_ ... 7+dersleri

Ayrıca Delphi ile database bileşenleri ve etkileşimi ile ilgili aşağıdaki videoları inceleyebilirsiniz. Bu kaynaklar farklı farklı database sistemlerini anlatıyor olabilirler. Ancak database etkileşimini anlamak açısından izlemekte fayda var.
https://www.youtube.com/watch?v=NPcjWk8KU4U
https://www.youtube.com/watch?v=azD8LP_wj8c
https://www.youtube.com/watch?v=NbhTMrDt_DE
https://www.youtube.com/watch?v=vktom6jIgjs

Cevapla