bilgileri bir kez çekip tüm prg da kullanmak

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
sarp_halit
Üye
Mesajlar: 241
Kayıt: 17 Ara 2003 04:30
Konum: Cennet Fethiye
İletişim:

bilgileri bir kez çekip tüm prg da kullanmak

Mesaj gönderen sarp_halit » 17 Ara 2011 10:24

S. A. arkadaşlar

Yazmakta olduğum programda progamı parametrelerle sınırlandırmak istiyorum.yani veritabanındaki bilgiye göre program şunu yapsın ya da yapmasın gibi küçük kurallar koymak istiyorum.

bu bilgileri veritabanından çektikten sonra tüm formlarda kullanmak istiyorum. ama bunu her seferinde yeniden sorgulama yerine birkez sorgulayıp diğer formlarda bu sorguyu kullanmak istiyorum.

örn:
form1 de tüm sorguyu çalıştırdım ve form 2 yi açtığımda

eğer prglogtutsun 1 ise logtut prosedürünü çalıştır gibi.

bunu şu şekilde yapabilirim. her bir parametre için tek tek string tanımlayıp bunu kullanabilirim ama bu parametreleri tek tek değil de toplu olarak nasıl yapabilirim.
Fethiye den herkese sevgiler ...
X))@:>

mkysoft
Kıdemli Üye
Mesajlar: 3006
Kayıt: 25 Ağu 2003 11:35
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: bilgileri bir kez çekip tüm prg da kullanmak

Mesaj gönderen mkysoft » 18 Ara 2011 11:37

datamodule kullanabilrisiniz. datamodule tüm formlardan ulaşabilrisiniz. Performans açısından her seferinde yinede tablo üzerinde işlem yapmak mantıklı değil. value list yada iki stringlist kullanırsanız daha hızlı olacaktır. Stringlist'in birine değişkenleri, diğerine değerlerini yükleyebilirsiniz. Stringlistlerde arama fonksiyonu bulunduğundan değişkenin indisini bulup değere bu indisle diğer listeden ulaşabilirsiniz.

mkysoft
Kıdemli Üye
Mesajlar: 3006
Kayıt: 25 Ağu 2003 11:35
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: bilgileri bir kez çekip tüm prg da kullanmak

Mesaj gönderen mkysoft » 19 Ara 2011 06:44

iki diziye gerek yokmuş. aşağıdaki adreste stringlist'in values ile birlikte kullanımı var:
http://www.delphibasics.co.uk/RTL.asp?Name=TStringList

ikutluay
Üye
Mesajlar: 2341
Kayıt: 03 Tem 2007 09:13

Re: bilgileri bir kez çekip tüm prg da kullanmak

Mesaj gönderen ikutluay » 22 Ara 2011 04:35

iki yöntem tarif edeyim birisi benim yaptığım diğeri csunguray ın kodlarında gördüğüm bir olay. sen işine geleni yap.

ben kullanıcı veritabanında integer tipli alanlar tanımlıyorum form sayısına göre farazi olarak. bunların 1-0 yada x olmasına göre işlem yapıyorum. login olduğundan da bu alanların değerlerine alıp tuttuğum global bir değişkenlerimin tanıtıldığı unit var.

Csunguray ise bu değişkenleri ayrı ayrı tanımlamak yerine bir string yada char dizisi kullanıyor. her karakterin değerine göre ise yetkileri gene alıp kullanıyor.

Başkaları daha başka şeylerde yapabilir ama programcı sensin.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog

Cevapla