.exe komutu nereye veriyor

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
subhan
Üye
Mesajlar: 224
Kayıt: 05 Mar 2008 08:18

.exe komutu nereye veriyor

Mesaj gönderen subhan » 11 Eki 2008 05:37

selam sorum çok basit .exe dosyaları komutu nereye veriyor ben iki y[ntem düşündüm ancak yanlış olmasın diye sormak istiyorum

1.exe dosyaları Komutu direk Windowsa veriyor
2.exe dosyaları Komutu direk makinaya veriyor

şimdi windows üzerinden çalışan .exe dosyaları windowsun bir parçası-mı oluyor yoksa windows-dan ayrı olarak mı
çalışıyor
< The Best Boy >

mkysoft
Kıdemli Üye
Mesajlar: 3011
Kayıt: 25 Ağu 2003 11:35
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: .exe komutu nereye veriyor

Mesaj gönderen mkysoft » 11 Eki 2008 08:44

ikisinide yapıyor. Windowsu apiler yardımıyla kullanıyor. Hesaplamaları direk işlemciye yaptırıyor. Ama windowsun belirlediği kurallar çerçevesinde.

Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye
Mesajlar: 1163
Kayıt: 06 Oca 2008 04:15

Re: .exe komutu nereye veriyor

Mesaj gönderen CiTiZEN » 11 Eki 2008 10:00

windows un bir parçası olarak görebilirsin programı,gerek dosyaları gerekse işlem özelliklerini windows ile yapar çünkü kabuk sistemdir
UWESIS CORPORATION

Kullanıcı avatarı
subhan
Üye
Mesajlar: 224
Kayıt: 05 Mar 2008 08:18

Re: .exe komutu nereye veriyor

Mesaj gönderen subhan » 12 Eki 2008 09:36

arkadaşlar şimdi .exe komutu Windows ve Makinaya-da vere biliyor öylemi
bana örnek vere bilirmisiniz bir kod yani bu kod makinaya komut versen

bir sorum daha olucak şimdi bir Delphi ile Formun içine Buton,Label,Panel,ListBox vs gibi nesneler koyuyoruz
ve dosyayı .exe yapıyoruz sonra exe dosyası çalışdığı zaman bu dosyaları hangi yola uluşturuyor
ben böyle bir şey düşünüyorum acaba .exe dosaysı içinde bulunan nesnelerin kordinatlarını yazdırıb okuyor ola bilirmi
< The Best Boy >

fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Re: .exe komutu nereye veriyor

Mesaj gönderen fduman » 13 Eki 2008 01:05

Delphi, kullandığın bileşenlerin koordinat vs gibi özellik bilgilerini dfm uzantılı dosyaya yazar. Derleme esnasında bu dosya resource olarak exe dosyanın içinde yeralır. TComponent bileşeninin bir methodu (şu an hangisi hatırlamıyorum) EXE'deki bu resource'u okur ve bileşenleri buradaki özelliklere göre oluşturur.

Bu oluşturma işlemi VCL ve VCL'in kullandığı Windows API'ye ilişkin methodun çağırılması ile gerçekleşir.

Kullanıcı avatarı
subhan
Üye
Mesajlar: 224
Kayıt: 05 Mar 2008 08:18

Re: .exe komutu nereye veriyor

Mesaj gönderen subhan » 13 Eki 2008 07:55

fduman yazdı:Delphi, kullandığın bileşenlerin koordinat vs gibi özellik bilgilerini dfm uzantılı dosyaya yazar. Derleme esnasında bu dosya resource olarak exe dosyanın içinde yeralır. TComponent bileşeninin bir methodu (şu an hangisi hatırlamıyorum) EXE'deki bu resource'u okur ve bileşenleri buradaki özelliklere göre oluşturur.

Bu oluşturma işlemi VCL ve VCL'in kullandığı Windows API'ye ilişkin methodun çağırılması ile gerçekleşir.
yani bu nesnelerin hepsini windows kendi yapıyor windows sadece nesne özeliklerini okuyor ve uyguluyor öylemi
< The Best Boy >

Cevapla