örnek program.....

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
ngazioglu
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 05 Mar 2004 11:34

örnek program.....

Mesaj gönderen ngazioglu » 02 Nis 2004 01:23

:roll: Merhaba ,
Ben aranıza yeni katılıyorum. QBasic, Fortran, Cobol, Clipper gibi dillerle programlamalar yapmıştım ancak bu diller geçen yüzyılda kaldı. Şimdi çağa ayak uydurmak için Delphi 5 çalışıyorum ve bildiğim dillerde kullandığım (Cobol ve Clipper da ) indeksli dosya uygulamalarını bu dilde uygulamak istiyorum. Özellikle dBASE indeks dosyası kullanan örnek bir programa ihtiyacım var. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Not. Bu kadar uzman programcı arasında bu yazı sırıttıysa özür dilerim.

Hepinize saygılar.


serhat_1@ttnet.net.tr

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7510
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 02 Nis 2004 01:36

Merhaba,

hocam öncelikle bir kitapla başlamanız yerinde olur sanırım. Önerilerim :

1. İngilizceniz iyi ise, Delphi ile gelen kitaplardan da faydalanabilirsiniz.

2. dBase çok eskilerde kaldı. Ayrıca Delphi'nin veritabanı desteği çok iyidir. O tarz yöntemlere pek gerek yok.

3. Delphi'yi yüklediğiniz yerde Demos isimli bir klasör var, onun için de de 100'den fazla Delphi örnek programı var.

4. Ayrıca Sitede veritabanı kısmı olmak üzere birçok makale var. Onlara bakabilirsiniz.

5. Forumda anahtar kelime ile arama yapıp, önceki yazışmalara ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin.

ngazioglu
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 05 Mar 2004 11:34

teşekkürler....

Mesaj gönderen ngazioglu » 02 Nis 2004 09:51

Merhaba,

İlginize teşekkür ederim. Kitap konusunda şunu söylemeliyim, elimde iki adet Delphi kitabı var Biri "Delphi Prg. ve SQL (Tansu TÜRKOĞLU)" diğeri Delphi 5 (İ.Karagülle). İlk kitaba ait bir de CD var. İngilizcem teknik anlamda iyi düzeyde. Bu arada şunu da belirteyim programlama mantığı açısından (algoritma) bir problemim yok hatta delphi ile sayısal loto programı yapabildim (birkaç komut öğrendikten sonra). Sizden öğrenmek istediğim şu; Delphi de indeks sorunlarıyla en az karşılaşacağım veritabanı hangisidir?. SQL kullanımı zorunlu mudur?

dBASE dosyalarını tercih nedenim de şudur; UPS olmayan bilgisayarlarda program çalışırken elektrik kesilmesi halinde dBASE dosyaları sağlam kalıyor bunu çok defa denedim. İndeks dosyalarında bozulma olsa bile yeniden indekslendiğinde sorun çözülüyor. Delphi veritabanında bu durum aynen geçerli mi? Kısaca tavsiyeleriniz nelerdir.

Tekrar teşekkür eder başarılar dilerim.

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7510
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 02 Nis 2004 10:39

Merhaba,

Delphi veritabanı diye birşey yok. Delphi piyasada kullanılan hemen her tür veritabanına çok iyi destek veren bir programlama dili. Bu liste çok uzun. 50-60 tanesinin linki sitede veritabanı kısmında var :)

dBase/Paradox gibi dosya veritabanlarına destek verdiği gibi Oracle/Firebird/Sybase/SQL Server gibi SQL veritabanlarına da destek veriyor.

1. SQL dediğiniz zatn 10-15 tane komut ama işlerinizi son derece kolaylaştırıyor. Mutlaka SQL öğrenin. Sitede bir makale var bu konuda. İnternette ise kaynak çok.

2. dBase çok eskilerde kaldı. Dediğiniz açıdan çok iyi olsa da (bu konuda tecrübem yok, sadece test amaölı birkaç kez kullandım) birçok noktada sizi tıkayacaktır. Ben firebird kullanmanızı öneririm. Elektrik kesintileri de dahil Firebird'le ilgili birçok konuyu forumda konuştuk. Arama kısmından firebird yazıp aratın.

Kolay gelsin.

Kullanıcı avatarı
warder
Üye
Mesajlar: 255
Kayıt: 10 Mar 2004 04:59

Mesaj gönderen warder » 02 Nis 2004 11:40

Admin yazdı: 2. dBase çok eskilerde kaldı. Dediğiniz açıdan çok iyi olsa da (bu konuda tecrübem yok, sadece test amaölı birkaç kez kullandım) birçok noktada sizi tıkayacaktır.
dBASE kişisel bilgisayarlar üzerinde kullanılabilecek en etkin veritabanıdır.
özel durumlar hariç kullanımında BDE ye ihtiyaç göstermez. Bu yönüyle Microsoft tarafından da desteklendiğini düşünebiliriz.
Son derece stabil uygulamalar geliştirebilir, bir o kadar da rahat edersiniz.
Ağ ortamında aynı performansı gösteremediği zaten bilinen bir durumdur.
Veri yapısı tasarımı açısından da kolay anlaşılır özelliğini saklıyor.
autoinc. veri alanı tanımlayamazsınız. Ancak kodla sıkıntısız ekleyebilirsiniz.
Memo alanları ayrı dosyada tutulmaz, bu performansı olumsuz etkileyebilir.
resim dosyası ekleyebilirsiniz.
fakat her şeyi kişisel bilgisayar açısından düşündüğünüzde performansı etkileyen tüm değişkenler programcıya kolaylık olarak geri dönerler. Böylece indexli bir tasarımda 3 dosya ile kurtulduğunuzdan index yapısı kolayca onarılabilir.
vs. vs.
özetle admine katılmıyorum.
Ayrıntılar aşağıda
http://www.dbase.com/mainpage.htm
... Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Mustafa Kemal Atatürk...

ngazioglu
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 05 Mar 2004 11:34

en iyisi denemek....

Mesaj gönderen ngazioglu » 03 Nis 2004 03:46

Merhaba,

Arkadaşlar yorum ve yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. Galiba en güzeli Delphi de belirli bir yol katettikten sonra değişik veritabanları ile denemeler yapmak. Aslında Clipper ile program yaptığım zamanlarda network sisteminde çalışan bir satış programı yapmıştım (Novell sistemi). dBASE networkte gayet iyi çalıştı. Ancak DOS tabanı olmayan ortamlarda örneğin Win XP bu dille yaptığım programlar tam ekran modunda çalışmıyor ve yazıcı çıktıları zannedersem Buffer problemi yüzünden seri olmuyor. Şunu açıklamak istiyorum Delphi de dBASE veritabanı kullanmak istememin bir sebebi de Clipper ile yaptığım programları data dosyalarını koruyarak Delphi ile yapacağım programda kullanabilmek.
Delphi konusunda acemi olduğum için sorduğum bazı anlamsız sorulardan dolayı beni mazur gördüğünüzü umarım.

Teşekkür ve saygılarımla,

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7510
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 03 Nis 2004 08:57

Merhaba,

istediğiniz her zorluk derecesindeki soruyu sorabilirsiniz. Üslubunca sorduğunuz sürece sorun yok :) Neticede biz de bu aşamalardan geçtik.

Kolay gelsin.

selm@n
Kıdemli Üye
Mesajlar: 442
Kayıt: 01 Oca 2004 11:52
Konum: Adapazarı
İletişim:

Mesaj gönderen selm@n » 03 Nis 2004 09:07

Selamun Aleykum Arkadaşlar;

@ngazioglu arkadaşım bende bir COBOL'cu olarak delphi'ye geçtim..
Hatta hala COBOL kullanmaktayım..COBOL 'un veriyapısı gerçekten iyi
index yapısıda bi o kadar güçlü COBOL zaten veri'ye dayalı bi dil sadece
yığın bilgi girişleri ve DATABESE işlemleri gerçekleştire biliyor...
ve en kötüsü görsel değil.( MERANT Net Express) ile geliştirilenler hariç)

ama delphi ise hem veritabanı programcılığı olsun hem sistem programcılığı ve daha benim de bilmeiğim bir çok yanı var ve en önemlisi
yeni nesil programlama görsel nesneye dayalı bi dil ve uygulama geliştirme ortamı olması.

Benim sana tavsiyem MSAccess ile başlaman ve ufak iki üç uygulama geliştirmen.ve bu işlemleri ADO bileşeni kullanarak yapman tabiki
tüm sorgu,kayıt,güncelleme işlemlerinide SQL ile yapman hepsi bukadar
ve ileride de MS SQL server veritabanını kullanman veya Firebird/Sybase

iyi çalışmalar.

ngazioglu
Üye
Mesajlar: 4
Kayıt: 05 Mar 2004 11:34

...

Mesaj gönderen ngazioglu » 03 Nis 2004 02:45

Merhaba,

Tavsiyelerinize teşekkür ederim. İnşaallah kısa sürede belirli bir seviyeye gelecğim. Aslında başlangıçta kendime güvenim pek yoktu ama, sizler gibi yardımsever insanlar olunca en azından moralim düzeldi. Hepinixe teşekkür ederim .

Saygılarımla.

Cevapla