Otomatik Bariyer kapı kontrol sistemi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
ikurt07
Üye
Mesajlar: 118
Kayıt: 11 Kas 2005 04:21
Konum: Antalya
İletişim:

Otomatik Bariyer kapı kontrol sistemi

Mesaj gönderen ikurt07 » 11 Şub 2008 12:48

Herkeze iyi çalışmalar...
Elimde bir otopark otomasyon Sistemi var...
Sistem Plaka tanıma ile çalışıyor.. plakayı okuyan bir prg. tcp/ip ile okuduğu plakayı porta gönderiyor.. diğer porg. ise gelen plakayı alıp.. veri tabanında kayıtlı ise bariyeri açıyor değilse ise açmıyor..
ikinci bahsettim prog için üretici firmadan yeterli desteği alamıyorum... bu sebeble değiştirmek istiyorum.. ancak beceremediğim tek nokta bariyere aç komutunu vermek... firma ile görüştüm bana bariyerin iletişim protokolünü vermiyor.. bu konuda ne yapabilirim
En son ikurt07 tarafından 11 Şub 2008 01:55 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

true_false
Üye
Mesajlar: 401
Kayıt: 22 Tem 2004 01:03
Konum: sıkıntı çekmişlere yakın bi yerden

Mesaj gönderen true_false » 11 Şub 2008 01:26

bu tarz konularda kesinlikle üretici firma deteği almalısın. ve bunları sana vermek zorundalar. (en azından çalıştığım sektörde bu böyle ve verilmediği zaman ihale yasağına kadar iş gidiyor eğer veriler yetersizse ithalatçı firma ürünü ithal ettiği şirketle direk temasa bile geçirebiliyor.)
bence şu adımları izlemelisin bu işin belkide en basit yolu bariyerle iletişim kurmandır eğer nasıl haberleştiğini biliyorsan (üretici firmanın sana bağlantı için göndereceği teknik dökümanlarda bu açık bir şekilde yazar.) tcp/ip olur com olur veya lpt olur farketmez sitede bu 3 durum içinde gerekli bilgiler mevcut birinci yolda, ki sende tcp ipden haberleştiğini söylemişsin indy'nin telnet comp. faydalanabilirsin. com için birçok alternatif var. indynin demolarını incelersen gerekli bilgiye ulaşabilirsin
(başlıktaki acil terimini kaldırmanı tavsiye ederim.)
type
Tform1 = class(Tform)

Kullanıcı avatarı
conari
Üye
Mesajlar: 2102
Kayıt: 27 Nis 2006 02:10
Konum: İstanbul & Gebze Karışık

Mesaj gönderen conari » 11 Şub 2008 01:45

Konu kilitlenmeden başlığı değiştirseniz iyi olur.
Forum kurallarına uymuyor.
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..
ResimResim

Kullanıcı avatarı
ikurt07
Üye
Mesajlar: 118
Kayıt: 11 Kas 2005 04:21
Konum: Antalya
İletişim:

Otomatik Bariyer kapı kontrol sistemi

Mesaj gönderen ikurt07 » 11 Şub 2008 01:51

Başlık için özür dilerim...
Üretici Firma.. bu konuda kesin bir şekilde talebimi reddetti.... aramızda herhangi bir hukuki. durum yok. bu sebeble yardım etmeleri kendi inisiyatifinde .... Plaka tanıma yazılımında sorun yok.. plakaları bende alıp işlem yapabiliyorum. ikinci yazılım ... bariyer ile com üzerinde r232 bağlatısı ile bu işi hallediyor...

true_false
Üye
Mesajlar: 401
Kayıt: 22 Tem 2004 01:03
Konum: sıkıntı çekmişlere yakın bi yerden

Mesaj gönderen true_false » 11 Şub 2008 02:26

daha önce buna benzer bir başlık mevcuttu forumda ordan takip yap. olmadığı zaman sırasıyla şu adımları izle
1- daha önce bu tarz bir yazılım yapmış firmanın demolarını veya yazdıkları programı kontrol et
yukarıdaki adımı yapamadıysan
kendin ufak bir comport projesi veya donatılar-- iletişim altında bulunan hyper terminal ile bariyerin bağlı bulunduğu comportu dinle ve manuel olarak bariyeri aç kapa ve dönen verileri yorumunu yap. belki burdan birşeyler yakalayabilirsin.
type
Tform1 = class(Tform)

fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Mesaj gönderen fduman » 11 Şub 2008 02:43

Bariyere giden RS232 ucunu bir bilgisayarın COM girişine bağla. Hyperterminal ile buraya gelen veriyi izle. Uygulama aç komutu gönderdiğinde ne gönderdiğini alabilmen lazım.

Kullanıcı avatarı
ikurt07
Üye
Mesajlar: 118
Kayıt: 11 Kas 2005 04:21
Konum: Antalya
İletişim:

Mesaj gönderen ikurt07 » 11 Şub 2008 02:51

Yanlış anlamadıysam...
Bir RS232 kablo yapıp .. bir bilgisayarın Com1 ine takıcam uygulamanın çalıştığı bilgisayarın com1 ine parelel bağlıycam. doğrumudur.

drbastem
Üye
Mesajlar: 15
Kayıt: 03 Oca 2008 10:17
İletişim:

Mesaj gönderen drbastem » 11 Şub 2008 11:26

ikurt07 yazdı:Yanlış anlamadıysam...
Bir RS232 kablo yapıp .. bir bilgisayarın Com1 ine takıcam uygulamanın çalıştığı bilgisayarın com1 ine parelel bağlıycam. doğrumudur.
Bariyerin markasını bildirirsen yardımcı olabilirim.

naturelmania
Üye
Mesajlar: 66
Kayıt: 27 Nis 2006 08:29

Mesaj gönderen naturelmania » 13 Şub 2008 06:35

Program eğer rs232 üzerinden haberleşiyorsa, mutlaka com kablosu olması lazım. tcpip üzerinden com haberleşmesi yapılabiliyor mu bilmiyorum??
Ama kabloyla bağlanıyorsa şöyle yapabilirsin:

Kabloyu bağladıktan sonra bu porta bilgisayardan telnet yardımıyla komut gönderip deneyebilirsin.
Ben daha önce denediğimde şöyle bir sonuca vardım:

comport haberleşmesinde komut gönderimi benim donanımımda string olarak gönderiliyordu, ben de forumda da bulabileceğin cport bileşenini kullandım.
Port.WriteStr('KOMUT'); şeklinde komut yazınca alet bu bilgiyi algılıyordu.
Bu şekilde bir dene belki olur.
Örneğin alet 2 haneli bilgi almaya ayarlanmışsa şöyle yaparsın.
Açmak için komut 'AC' kapamak içinse 'KP' farzediyorum;

Port.WriteStr('AC'); //Aç komutu gönderiliyor
Port.WriteStr('KP'); //Kapa komutu gönderiliyor.

Ama mutlaka haberleşme kodlarını bilmen lazım, yani açmak için ne gönderiliyor? string veri mi yoksa ascii kodu mu??

Umarım yardımcı olmuştur.
var
sen : sevgili;
ben : aşık;
sevgi: aşk;
if ben aşık sana = True then
execute sevgi between(sen,ben);
:)))))

F.Atagun
Üye
Mesajlar: 158
Kayıt: 01 Oca 2008 01:56

Mesaj gönderen F.Atagun » 18 Şub 2008 08:53

Soruyla alakası yok ama süper bir başlık. Okurken projeniz çok hoşuma gitti.

Umarım sorununuzu çözmüşsünüzdür.

Üstadların dediği gibi programlama hayal gücünüzle sınırlıdır.

Başarılar diliyorum sizlere

Kullanıcı avatarı
bulutsuzluk_35
Üye
Mesajlar: 123
Kayıt: 06 Eki 2007 03:14
Konum: İzmir-Ankara-İstanbul-Antalya
İletişim:

Re: Otomatik Bariyer kapı kontrol sistemi

Mesaj gönderen bulutsuzluk_35 » 20 Mar 2008 07:17

sanırım cevap biraz geç olsada amaç ve sonuç anlamında bir yardımım olabileceğimi düşündüm.
Free Serial Port Monitor bu programı cihazın bağlı olduğu makinada çalıştırırsan porta ne gelip ne gidiyo görebilirsin.Ancak firmanın protokolunu yine kendi çabanla bulman biraz zor çeşitli şifreleme teknikleriyle şifrenlenmiş olabilir.or xor and vs.ama sonuç itibariyle o veriyi gördükten sonra yapacağın programla aynı veriyi gönderip deneyebilirsin...
saygılar..

Kod: Tümünü seç

try
  try
    inc(Bilgi);
  except
    sabir;
  end;
finally
  inc(Mutluluk);
end;

Cevapla