cxlookupcombobox

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1387
Kayıt: 20 May 2004 08:39
Konum: Düzce

cxlookupcombobox

Mesaj gönderen bobasturk »

Merhabalar,

Delphi7 ve fb kullanıyorum. İl ve ilçeler diye iki tablom var. Freeman ustamın hazırlayıp bizlere verdiği scrip yardımı ile yani aynısını hazırlayıp kullandım. tablolarda sorunum yok gerekli bağlantıları yapıldı ve kullanılam hazır. delphi tarafında normal dblookupcombobox kullanarak uygulamayı yaptığımda sorunsuz çalışıyor. lookupun birinde ili seçtim ise diğerinde sadece o ile ait ilçeler görünüyor.

fakat cxlookupcombobox ta bu işlemi yapamadım. diğer lookup tan fazlaca özelliği olduğundan işin içinden çıkamadım. bu cxlookupcomboboxta gerekli ayarları söyleyebilecek arkadaşım olursa sevineceğim. sadece bundan ötürü takılmak üzüyor insanı.

iller için olan delphi içinde bulunan normal dblookup un ayarları şöyle;

listsource:=ildsource
listfield:=adı
keyfield:=self

ilçeler için olan delphi içinde bulunan normal dblookup un ayarları şöyle;

listsource:=ilcedsource
listfield:=adı
keyfield:=adı

ilçedsource ildsource ye bağlı durumda ve bu şekilde sorunsuz çalışıyor. çalışmamda tüm editler cx in editleri olunca cxlookupcombo yu kullanacaktım ve yukarıdaki ayarları aynen uyguladım ama sonuç hatalı. ili seçtiğimde ilçelerde son ilin ilçeleri geliyor. o ile ait ilçeleri vermiyor. list ve key fieldleri değiştirerek denedim sonuç sıfır.

bu sorunu nasıl aşmalıyım? hangi ayarları yapmalıyım. lookuplar birbirine mi bağlanıyor diye baktım öyle bir seçenek göremedim.

teşekkür ve saygılarımla kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1387
Kayıt: 20 May 2004 08:39
Konum: Düzce

Mesaj gönderen bobasturk »

Merhaba,

Belki inanamayacaksınız ama cxlookupcomboboxların yanına birde normal dblookupcombobox koydum aynı bağlantıları yaptım hata verdi durdu not field diye ama cxlookupcomboboxlar normal çalışmaya başladı. dblookupcombo ları sildim cxlookuplar sapıttı. bunlar yanyana mı çalışmak istiyor anlamadımki iki

kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1387
Kayıt: 20 May 2004 08:39
Konum: Düzce

Mesaj gönderen bobasturk »

evet evet ya ben şaşı oldum yada gördüğüm gibi. master/detail cxlookupcombobox ların yanına dblookupcombobox koydum aynı bağlantıları yaptım cx ler normal çalışmaya başladı. heralde dblookupları visible sini false yaparak kullanacağız çözüm bulamazsak.

kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 747
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

cxlookupcombobox niye kullanıyorsunuz anlamadım. verileri datadan alıyorsanız cxdblookupcombobox kullanmanız gerekir. ben sürekli kullanıyorum, hiç problem yaşamadım.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 747
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

yukarıdaki mesajımda neden cxlookupcombobox diye sordum, pardon diyorum. bi an kafam durdu. tabi cxlookupcombobox kullanabilirsiniz.

sorununuzun cevabı:

Kod: Tümünü seç

cxlookupcombobox.properties.ListSource:=ildsource 
cxlookupcombobox.properties.ListFieldName:=adı 
cxlookupcombobox.properties.KeyFieldName:=adi
listfieldname ile keyfieldname aynı olmalıdır. key den kasıt PK değildir. listeye esas key manasındadır. Kolay Gelsin...
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1387
Kayıt: 20 May 2004 08:39
Konum: Düzce

Mesaj gönderen bobasturk »

Merhaba,

Asıl özür dilemesi gereken benim sanırım gecenin o vaktinde bazı fonksiyonlarım durmuş ki cxdblookupcombobox yazacağıma cxlookupcombobox yazmışım. Tekrar özür diliyorum.

cxdblookupcombobox kullanmama rağmen sorun devam etti ve ben yukarıda belirttiğim gibi yanına dblookupcombo koyarak ve visiblesini false yaparak kullanmaya devam ediyorum şuan. tabi çözüm bulunursa daha güzel olucak.

Teşekkür ve saygı ile kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1387
Kayıt: 20 May 2004 08:39
Konum: Düzce

Mesaj gönderen bobasturk »

@kadirkurtoğlu, verdiğiniz properti şeklini de denememe rağmen görünmez olarak kullandığım dblookup ları kaldırdığımda yine aynı sonuç oldu. tekrar yanına dblookup koyunca ve keyfield alanının pk alanı gösterince normale döndü yardımlarınız için teşekkür ederim.

kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 747
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

merhabalar
cx version nedir. bildiğim kadarıyla cx in 5 altı versionları biraz sorunlu.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1387
Kayıt: 20 May 2004 08:39
Konum: Düzce

Mesaj gönderen bobasturk »

Merhaba,

Sanırım exp5 sürümü. dosyaları içinde quantumgrid5 paketi var.
eğer sürüm sorunlu ise yapacağım pek birşey yok bu şekil kullanmaya devam edeceğiz. şayet kullanım hatası var ise öğrenmek lazım.

kolay gelsin.
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 747
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

Kullanımı yukarda yazdığım gibi.

tekrar yazayım

ilgili alan için Data Bağlantısı

Kod: Tümünü seç

DataSource := CariKartDatasource;
DataField := Adresili;
Liste İçin Bağlantılar
bu ayarlar ilgili bileşenin properties seçeneğinden ayarlanacaktır.

Kod: Tümünü seç

ListSource := IldataSource;
KeyFieldName := ILADI;
ListFeildName := ILADI;
ilgili ayarlar bu kadar.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 747
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

merhabalar yukarda yazdığım bilgiler senin içinde geçerlidr. anlamadığım bu işin çok zor olmadığıdır. ve mutlaka atlanan eksik bir yerin olduğu kanaatindeyim. normal TDBLookupCombox ile TcxDBLookupCombobox arasında fark yoktur. ve Kullanımı aynıdır.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
idalan
Üye
Mesajlar: 58
Kayıt: 25 Şub 2004 02:14
Konum: Üsküdar
İletişim:

Mesaj gönderen idalan »

bende delphinin dblookupcombobox kullandığımda sorunsuz çalışıyor master detail ilişkiyi diğer dblookupcombobox ta görüp seçebiliyorum fakat cxdblookupcombobox kullandığımda olmadı bu sorunu çözen arkadaş varsa yazarsa gerçekten bende sevinirim bu nasıl oluyo anlamadım cx te bi problem var gibi
Fikren emir almazsan, esir olursun ikisinin ortası yoktur.
Kullanıcı avatarı
bobasturk
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1387
Kayıt: 20 May 2004 08:39
Konum: Düzce

Mesaj gönderen bobasturk »

Merhaba,

Nekadar doğru ve sağlıklı bilmiyorum. @rsimsek ustamın ve diğer arkadaşların cevap ve sorularını incelerken cxdblookupcombobox un onclik olayına master tabloya locate komutu verdim ve detail veriler diğer cxlookupcombobox içinde gelmeye başladı. sanırım cxlookupcombobox veriyi seçtiğinde ana tabloda locate oluşmadığından detail verileri çekemiyor.

bu sonuca master cxdblookup koydum detail için ayrı form üzerinde grid ile detayları çekmek istedim gördüm ki detaylar mastere bağlı olarak gelmiyor son kayıtlar geliyor bu yüzden locate komutundan faydalanma gereği duydum ve sorunum şimdilik halloldu

teşekkür ve saygı ile kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Resim
Kullanıcı avatarı
idalan
Üye
Mesajlar: 58
Kayıt: 25 Şub 2004 02:14
Konum: Üsküdar
İletişim:

Mesaj gönderen idalan »

hocam biraz daha ayrıntılı yazmanızı istesem :D
Fikren emir almazsan, esir olursun ikisinin ortası yoktur.
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 747
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

cxDBLokupCombobox Master Kayıt değiştiğinde detaildeki kayıtların takibi için Locate ile filtreleme yapılıyormuş.

master cxl..co.box un onchange olayında locate uygulayacan.
Cevapla