Delphi'de Veritabanı Prgramcılığı'na nereden Başlamalı?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
futbolcu
Üye
Mesajlar: 129
Kayıt: 02 Tem 2003 08:33
Konum: Ankara

Delphi'de Veritabanı Prgramcılığı'na nereden Başlamalı?

Mesaj gönderen futbolcu »

Arkadaşlar merhaba,

Şimdiye kadar bana sevimsiz ve zor gelen Veritabanı programı yapmanın galiba şart olduğunu düşünüyorum. Çünkü Delphi ile ilgilenmeye başladığım 3-4 aylık sürede bir çok forumda % olarak VT ile ilgili sorularla karşılaşıyorum. Ayrıca yaptığım bir takım programcıklarda da VT ye gerek duyduğumu hissediyorum.

İyi bir başlangıç yapmam için neler önerirsiniz? Daha yolun başındayken,
hangi veritabanı ile nereden başlamam uygun olur.

Elinde VT ye başlangıç için uygun olabilecek çok basit bir uygulama olan var mı?
Bilgi çoğaldıkça krallar ölür
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2356
Kayıt: 12 Haz 2003 04:05
Konum: merkez camii yanı

Mesaj gönderen freeman35 »

Veri tabanı demek programcığın esasıdır bence. Kullanıcı ve kaydedilmiş bilgiler arasında bir arayüz yapmak.
mutlaka SQL kullan, yada ordan başla. Çok zor gelebilir baştan ama ileride rahat edersin.
Ben FireBird'ü tavsiye ederim.Ücretsiz ve ayar gerektirmeyen çok profesyonellikle beraber çok basit geliyor bana.
Örenkelere gelincede, Internet... lebi derya, her gördüğün source u incele bence, neyi neden yaptığını anlamaya çalış, ama büyük programlar değil basit küçük programlar. Hangi database kullanılmış olursa olsun, bunlar senin bilgi dağarcığını arttıracaktır.
Piyasadada mutlaka kitap vardır.Bunlardan al. ucuzlarını al ama adetleri mümkün olduğunca çok olsun, çünki her kitaptan bir kelime öğrensen kardır.
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
futbolcu
Üye
Mesajlar: 129
Kayıt: 02 Tem 2003 08:33
Konum: Ankara

Mesaj gönderen futbolcu »

Saol hocam.

SQL ve interbase için ilköğretime uygun bir kaynak (nette de olabilir)
önerebilir misiniz?
Bilgi çoğaldıkça krallar ölür
meguntr
Üye
Mesajlar: 78
Kayıt: 23 Eki 2003 02:09

Mesaj gönderen meguntr »

merhaba sql için bu sayfalarada bakabilirsin

http://www32.brinkster.com/oxit/post.as ... &SayfaNo=1


http://www.ceturk.com/konu.asp?id=37

kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

futbolcu yazdı: SQL ve interbase için ilköğretime uygun bir kaynak (nette de olabilir)
önerebilir misiniz?
Merhaba,

sitede veritabanı bölümünde bu kaynakların hepsi var. SQL konusunda giriş yazısı, Veritabanı bileşenleri ve Interbase Express (IBX) hakkında birçok makale var.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
Mesajlar: 165
Kayıt: 05 Ağu 2003 04:39
Konum: Istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen safak »

Öncelikle bu konu size neden sevimsiz geliyor, bunu cevaplamınızı öneriyorum:
1. Henüz tanışmamış olduğunu için sevimsiz geliyor,
2. Size hiç bir zaman uygun değil,
3. ....

Eğer size uygun değilse ne kendinizi ne de başkalarını zora sokmayın. Ama bunu anlamak için bir parça (önyargısız) tanışmakta fayda var. Büyük olasılıkla piyasadaki işlerin çoğu database üzerine olacak. Tabii dğier uzmanlıkalanları için de fırsatlar var.

Romalılar da bir çok kayıt tutyorlardı. Tüm ordu haraketleri, maaşlar, tapu bilgileri.... Birinci ve ikinci dünya savaşları da çok önemli dosyalama hacmine sahipti. Milyonlarca insan, silahlar, araçlar, kaynaklar sürekli takip ediliyordu. Bu haraketler günümüzdeki bir şirketin veri tabnı hareketlerinden çok daha büyüktür. Ve BİLGİSAYARSIZ yapılmışlardır. O halde işlemlerin yapılması için bilgisayar, program, vs.. gerekmiyor. İşlemler kendi düzeni içerisinde yapılıyor. Peki günümüz araçları ne işe yarıyor? Devasa bilgiler kücük bir alanda saklanabiliyor, taşınabiliyor, bir çok farklı şekilde sorgulanabiliyor. Bunlarda bize hem daha düşük maliyet hem de zaman kazandırıyor. Bütün bu yazıyla anlatmak istediğim, Veri tabanı işlemleri bilgisayarlarların yaptığı bir şey değil, bilgisayarlarla da yapılabilen bir şey. İşte bu bakış açısını korursanız, esas sorumluluğunuzun bilgilerin tutluş düzenini sağlamak olduğunu açık seçik görebilirsiniz. Tabii bütün bu çalışmanın sonucunda, çıktının ne olacağı ve bunun nasıl değişebileceği üzerine kafa yorup, çözümü KAGIT KALEM le iyice belirleyip, bunu sağlayacak düzeni bilgisayara taşıtabilirsiniz. Sonrası teknisyenlik düzeyine geliyor. Hangisi hangi iste daha iyi, performans nasıl, fiyatlar, güvenilrlik ve bir alay soruya dayalı olarak IT yapısını oluşturabilirsiniz. Sıkça yapılan bir yanlış, İyi seçilmiş (başkaları tarafından iyi olduğu söylenen) bir IT şablonunu alıp, çözümün ondan geleceğini sanmaktır. Çok sıklıkla büyük paralar ödenir ve sonuç en azından hayal kırıklığı olur. Çözüm kavramsal tasarımdan geliyor. Bu kısma çok kafa yormak lazım. Burada birinin önemli, diğerinin önemsiz olduğunu söylemiyorum. Taabiiki iyi bir kavramsal tasarım çok kötü bir teknisyenlikle gölgelendirilebilir. Fakat iyi bir kavramsal tasarım üreten ekip, aslında teknisyenlik düzeyini de oldukça iyi tasarlayabilme potansiyelini taşır.

Evet , önce bir telefon rehberi yapmaya çalışın. İlk adımda her kişinin bir telefon numarası olsun. Sonra herkesin 2 telefon numarası olduğunu düşünerek daha sonra da sınırsız telefonu olduğunu düşünerek çalışın.
Daha sonra aynı isimlere sahip farklı insanların da bir çok telefonu olabileceğini canlandırın. Sonra da bunların aylık borçlarını ve ödemelerini izleyen bie sistem hazırlayın. Daha sonra aynı anda birden çok kullanıcının kayıtları düzenyeyip sorgulayabildiğini canlandırın.Bu çok bilinen örnek size bir çok problemin ana kapılarını açacaktır.

Bir başka yaklaşım da: "şunu install et, şu komponenti koy, onu buna bağla, bak nasıl çalışıyor". İşte bu iş bu kadar abi. Bende programcı oldum. Beni şimdiye kadar amma uyutmuşlar,( Bende gidip başkalarını uyutuyum Heh..hehh) olabilir. Çok küçük problemler için çalışır. alışkanlıkla orta boy uygulamalara da böyle başlandığını görüyoruz. Bir adım sonra duvara çarpıyorlar. Geri dönmek içinde ne zaman oluyor ne de kişisel/ekipsel kredi...

Nasıl bugün program hazırlamak için assembler, makina dili, low level c kullanmıyorsak, database araçları da bize üst seviyeli kullanım olanakları sağlıyor. Amaçlarımızı hedefimizi iyi belirlersek, araçlarımızı büyük bir denizden rahatlıkla toplayabiliriz. Aksi taktirde "kısmet" olur. Hayatın büyük bir bölümü zaten "kısmet". Kısmet içerisindeki bölgeyi akıl, bilgi ve sağduyu ile en iyi şekilde yönetmek yeni kısmetlere açılım sağlayabilir.

Uzun bir yol, Kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
futbolcu
Üye
Mesajlar: 129
Kayıt: 02 Tem 2003 08:33
Konum: Ankara

Mesaj gönderen futbolcu »

Şafak hocam,
Zaman ayırıp bu kadar ayrıntılı bir yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim.
Uyarılarınız ve önerileriniz gerçekten yararlı oldu.
Bilgi çoğaldıkça krallar ölür
Cevapla